Od kada sam otvorila online prodaju prirodne kozmetike – Budi lepa SHOP – sa ambicijom da to bude najveći izbor prirodne kozmetike proizvedene u Srbiji, pregledala sam dosta  brendova i čak 11 njih uvrstila u prodavnicu. “Budi lepa shop” je, nažalost, radio nekih godinu dana, kada sam morala da preistpitam svoje uverenje da Srbija ima mnogo poklonika čiste prirodne kozmetike, te da će oni voleti priliku u jednoj online prodavnici imaju izbor praktično svih relevantnih pravih prirodnih brendova, uvoznih i domaćih, a da celu narudžbinu dobiju u jednom paketu, uz plaćanje jedne poštarine.

Nije radilo. Ili ja nemam trgovački duh. 

Premda je SHOP zatvoren, ostalo mi je mnogo iskustava o prirodnim brendovima, posebno onim domaćim, kojih je svaki dan sve više. A ljubav prema ovakvoj kozmetici navodi me da stalno istražujem nove brendove. 

Tragajući za pravim prirodnim brendovima za Budi lepa shop, u nedostatku sertifikata, sama sam proučavala sastave proizvoda, ali se vodila i ličnim osećajem.

Puno je prirodne kozmetike u Srbiji. Ne, međutim, tako puno brendova, sa svojim identitetom i vizijom, pristojnom ambalažom adekvatnom za čuvanje prirodne kozmetike, jasno navedenim sastojcima, definisanim asortimanom. Ja sam, za Budi lepa shop, birala definisane brendove, sa prepoznatljivim identitom koji su koji su u njega ugradili osnivači, shodno svom znanju, afinitetima, ukusu, ideji o prirodnoj kozmetici. I premda svi oni imaju asortiman nege lica i tela, kreme, serume, tonike… – duh brenda je oslikan u svakom proizvodu. I to je sjajno, jer brend mora imati identitet, nešto zbog čega mu se vraćamo, zašto ga volimo, po čemu ga prepoznajemo. 

Tokom te potrage naišla sam i na brendove koji se promovišu kao prirodni, ali u sastavu imaju sastojke koji nisu prihvatljivi u prirodnoj kozmetici. Reč je o klasičnoj “ekomanipulaciji”, (“greenwashing”), zloupotrebi popularnosti prirodne kozmetike da bi se promovisao brend koji to nije – ili nije u potpunosti   – ali o tome u narednom postu. 

Zato, evo mog malog pregleda te “ličnosti” brendova, onako kako sam ih ja doživela, i preporuke preparata koje sam probala ili iz iskustva korisnika čula da su sjajni. 

KOOZMETIK

Koozmetik – brend o kom sam vam više puta pisala, čije sam preparate mnogo koristila i volela, privlači svojom sofisticiranošću – u dizajnu, teksturama i mirisima. Da bi lepota bila kompletna, u svom tom, do perfekcije izgrađenom identitetu, male namerne asimetrije mu daju posebnu čar, poput sapuna i čvrstog šampona, neravnih ivica.  Ali i ta odlika zanatski proizvodenog sapuna je, ustvari, jedna od namernih karakteristika brenda. 

Mirisi Koozmetik preparata su, za mene, pravi odraz prirode: fine kombinacije aromatičnih biljaka poput bosiljka, ruzmarina i lavande, blagi mirisi citrusa, prizvuk drvenastih nota, bez suvišnih slatkih nota vanile ili jakih cvetnih mirisa. 

Koozmetik osvaja lagano, ali sigurno. 

Nedavno je urađen i kompletan redizajn prvobitnog, inače sjajnog dizajna  u koji sam se odmah zaljubila – i sada, ako je to ikako moguće, brend izgleda još bolje.

Poznajem osnivačice brenda, i znam sa koliko strasti pristupaju ovom poslu,  koliko radosti unose u svaki novi proizvod ručno izrađen u njihovoj beogradskoj  radionici. 

Koozmetik ima i jedan jedinstven preparat, Kapi za zube, koji je prošao i kliničku proveru efikasnostii u prosvetljavaju zuba, idealan prirodni preparat koji će, premda nije namenjen izbeljivanju kakvo nude preparati sa hidrogenom i drugim sintetskim izbeljivačima – čuvati blistavost i svetao izgled zuba i obezbediti svežiji dah.

Teško je izdvojiti posebnu ličnu preporuku, ali neka to budu fantastično mleko za telo i čvrsti šampon. 

 

 

SOFI

SOFI – još jedan fini, sofisticiran brend sa konceptom osmišljenim od samog početka, savršenim, nagrađivanim  dizajnom. Podjednako dobro izgledaju i Sofi prodajna mesta, poput male, ali savršene radnje u Beogradu. 

 

 

Sofi sam prvi put upoznala preko sapuna pišući o domaćim prirodnim sapunima, pre nekoliko godina, a nakon toga sam probala i neke druge proizvode (ulje protiv celulita, dezodoranse). 

Sofi je takođe ove godine dobio nova pakovanja, modernizovao se, ali i dalje je jedisntven po tome što na svakom pakovanju stoji broj koji onaj veliki broj koji označava koliko  je prirodnih sastojaka uključen u proizvod.  Jedan od novih proizvoda je i prvi serum brenda, Haberlea serum. 

 

Sofi je pravi minimalistički brend, ne samo po dizajnu, nego i po broju sastojaka u preparatu – formule su bazirane na neophodnim sastojcima koji će, kombinovani, biti delotvorni. Minimalistički pristup ogleda se i u broju proizvoda.  Asortiman je ograničen na, kako kažu tvorci brenda Draženka i Goran Šoć iz Novog Sada, samo na preparate koji su zaista neophodni za negu.  I tako su, svojim konceptom, danas u središtu pokreta za minimalizam u kozmetici, #skinamalism. 

ALL NUT

All Nut je još jedan brend koji dugo poznajem, još od kada je otvorena njihova lepa prodavnica u Čumićevom sokačetu u Beogradu.  All Nut je osnovan kao radionica za proizvodnju hladno ceđenih ulja i brašna od koštica voća koje raste u Srbiji, šljive, kajsije, oraha… a kako su ova ulja sjajna baza za kozmetiku, blagotvorna za kožu, pokrenuta je i linija nege. 

 

 

Losioni za telo, kreme za lice ili ruke… svi proizvodi imaju jako nežan miris sa finim mirisom koštica čije je ulje prisutno u preparatu. Pakovanja su jednostavna i ekološka, a All Nut ima i  “zero waste” pakovanja, recimo dezodoranse u kartonskoj ambalaži, koji nakon što ih potrošite ostavljaju samo malo razgradivog kartona za sobom, ili čvrste losione za telo, bez ambalaže. 

Vredi ih probati. 

AROMA TEA DROPS

Pre nekoliko godina upoznala sam Lejlu Ljubenković  na radionici aromakozmetike i prvi put probala Aroma Tea Drops aroma-kozmetiku. Pisala sam o tome u postu koji možete pročitati ovde

 

 

U međuvremenu je kroz Lejlinu radionicu prošlo mnogo onih koji danas prave kozmetiku za sebe, ili imaju svoj prirodni brend. Lejla je u međuvremenu krirala i liniju aromakozmetike LEJLA, koja se od Aroma Tea linije razlikuje po tome što sadrži iključivo izvorne prirodne supstance, ulja, macerate, ekstrakte, bez ikakvih hemijski obrađenih satojaka, čak ni onih koji su dozvoljeni sertifikatima prirodne kozmetike.  

Aromakozmetika je prirodna kozmetika u kojoj su etarska važan  aktivni sastojak, a ne samo dodatak koji daje miris preparatima.  

Aroma Tea Drops ima mahom tamne staklene bočice sa pumpicom ili pipetom, idealne za čuvanje osetljivih sastojaka bez jakih sintetskih konzervanasa, njene teksture su izrazito prijatne na koži, mirisi pravi aromaterapijski. Toplo bih preporučila preparate za kosu, ili hidratantnu balansirajuću kremu i tonik. 

 

 

I,  naravno, ono učemu je Aroma Tea najjača, to je aromaterapija. Budući da za nas, laike u ovoj oblasti, nije pametno samostalno koristiti čista  etarska ulaj zbog njihove snage, najbolje je pouzdati se u stručno pripravljene, aromatske mešavine koje su nazvane prema svom holističkom efektu na nas: možete ih koristiti u aroma-lampama, u domu. Možete ih nanositi na kožu ili specijalne narukvice sa kuglicama od vulkanske lave koje upijaju i dugo emituju isparenja etarskih ulja. 

THE GOLDEN GODDESS

Prvo su krenuli sa muškom negom, posebno sa negom za bradu – njihova “barbers” nega po imenu “The Golden Spartan” je brzo prihvaćena i kod korisnika i kod sve popularnijih beogradskih berbera. 

Na talasu te popularnosti, ali i na osnovu stečenih iskustava, kreirali su negu “The Golden Goddess“, a potom i “The Golden Toddler”, negu za bebe i decu. 

Ručno rađeni proizvodi po svim pravilima prirodne kozmetike, sa odličnim sastojcima, zamišljeni kao domaža, luksuzna, efektna nega u kojoj se može uživati. 

Sjajna pakovanja, izrazito prijatne teksture,  pravo uživanje pri upotrebi. 

Mirisi The Golden Goddes kozmetike su veoma nežni i blago cvetni, tek The Golden Goddes serum ima miris koji je komponovan od limete i gardenije, jedan od onih zbog kojih ćete se vraćati ovom proizvodu, uvek iznova. 

 

 

Osim ako taj povratak ne bude izazvan fantastičnom formulom sa uljima avokada, lešnika, argana, jojobe, sa ekstraktoma ruzmarina, i pasjeg trna. Koža je meka, nahranjena, sveža, zategnuta i sjajna. Stvarno. Bez zamašćenog osećaja. 

I ako ovo nije dovoljno, tu su i pahuljice 23-karatnog zlata, kao nati-age sastojak i sastojak koji daje dodatnu blistavost. 

 

Evo uljnog seruma koji se može meriti sa mnogim poznatim brendovima. I on je moja preporuka. Možda bih dodala da je cela kolekcija redna pažnje, kao i 

The Godlen Toddler kolekiju nisam probala, ali na osnovu ovog iskustva, verujem da je odlična. 

 

ZEO-MEDIC

Sećate li se pre nekoliko godina pomame za zeolitom, magičnim mineralom koji detoksikuje organizam, povrće koje u njega potopite, kožu… Pomama je prošla, zamenile su je druge supstance, ali njegova vrednost nije time umanjena. 

Zeo-medic je linija kozmetike nastala gotovo kao usputni proizvod porodične firme koja se bavi zeolitom i njegovom primenom u ishrani, suplementima, domaćinstvu. poljoprivredi…. Kada su prve kreme naišle na odličan odziv, linija je proširena, pa su sada tu kreme za svaki tip kože, puder za lice i telo od zeolita i zubne paste. 

 

 

Zeolit mirkonizovan u fine čestice (5 mikrona) ima neverovatnu sposobnost upijanja štetnih materija – raznih toksina, teških metala….- i to ga preporučuje u nezi kože u gradskim uslovima punim zagađenja. 

Ako ste nekada koristili masku od gline i oduševili se, preporuka za vas je Univerzalna maska od zeolita. 

Druga preporuka je Krema za mešovitu i masnu kožu sa zeolitom. Zeolit će upiti masnoće i nečistoće, hamamelis delovati na skupljanje pora, a ulje jojobe čuvati kožu od isušivanja, bez zamašćivanje. 

 

FITAKY

Evo jedne kozmetike koja je nastala u pokušaju da se reši vlastiti problem: atopijski dermatitis kod bebe. Nakon što joj je doktor preporučio izbacivanje svih deterdženata, omekšivača veštačkih mirisa i raznorodne kozmetike iz upotrebe, Biljana, koja je tada živela u Grčkoj, krenula je da uči. I da kreira kozmetiku. Najpre za svoje dete, a kasnije i za ostalu decu kojoj je potrebna prirodna nega bez ikakvih iritirajućih supstanci, nega koja će čuvati hidrolipidni sloj kože i olakšati tegobe ekcema. Nazvala je brend grčkim imenom za ptičicu: Fitaky

Uz liniju nege za bebe, uskoro je razvila i specifične proizvode poput prirodnog, hipoalergenog praška za veš, omekšivača, ili emolijentnog seruma za borbu protiv temenjače kod dece, ali i prirodni dezodorans, prah za pranje zuba ili prirodno sredstvo za skidanje fleka. 

Kada se u Budi lepa SHOP-u prodao prvi Fitaky emolijentni serum, poželela sam sreću kupcu sa bebom – ona mi je odgovorila: “Nemam bebu, ovo je za mene”. Pitala sam Biljanu o čemu je reč: ispodavilo se da je Emolijentni serum protiv temenjače došao na dobar glas kod osoba koje imaju masnu perut i psorijazu, reč je išla od jednog zadovoljnog korisnika do drugog, i danas proizvod više koriste odrasli nego deca:)

Ja sam probala Fitaky dezodorans, i baš sam zadovoljna. Inače, Fitaky je ime dobio po grčkoj reči koja znači: ptičica. 

 

SOKO SKINCARE 

Soko kozmetika sa planine Tare je neobičan mali brend koji vas svojim pričama angažuje estetski i emotivno, lagano razvijajući jedan po jedan proizvod.  

Brend je osnovala Sonja Milivojević, devojka koja se nakon završenih studija novinarstva sa momkom odselila iz Beograda na Taru i pokrenula prirodnu kozmetiku od biljaka sa ove bogate i još uvek nezagađene planine. Počela je, kao i mnogi brendovi, proizvodnjom sapuna, pa uljnim serumom i tonikom, da bi polako, godinu za godinom, dodavala kremu, balzam, biljnu mešavinu za parenje lica “breathe” – u maniru pravog prirodnog brenda.  

Soko se, ipak, pročuo najviše po cegerima koje je plela Sonjina baka Bora, od koje je učila o planini, biljkama i životu, a sada kada više nje nema, pletu je druge bake sa Tare. Za mnoge je to prvi zarađen novac (kompletna zarada ide bakama). Sonja je brendirala “bakin ceger” – pun upletenih priča, a ipak tako trendi, i plasira na svom sajtu Soko.rs.  Drugi momenat koji može da vas privuče Soko kozmetici je dizajn i vizuelni identitet koji ga prati na mrežama, koji je nagovestio da će ovaj brend biti bajkovit po tonu i bliskoj konekciji sa prirodom, ali i vrlo savremen i urban. 

Sonja je u međuvremenu dobila bebu, a Soko novu liniju kozmetike – “Sokolić”. Pogledajte šta ovaj divni brend nudi. 

 

 

Sonja mi je poslala neke prve Soko proizvode na poklon i probu, bilo mi je baš drago da me je izabrala… Sapuni su bili odlični, ne samo po sastavu nego i po izgledu i nežnom mirisu – neki od njih su razdeljeni i poklonjeni dragim ljudima. Ulje i tonik su bili odličan spoj koji je hranio i hidrirao kožu.  Tonik je, ne bez razloga, postao i jedan od bestselera brenda. 

Sonja je, u međuvremenu, razvila i saradnju sa Ženskim centrom Užice, koji pomaže ženama da se ekonomski osamostale (između ostalog). One za Soko šiju divne torbe, nesesere i vrećice, pa kupovinom donirate i njihov rad. 

Sveukupno, Soko je svojim laganim razvojem polako prerastao u brend koji želite da pratite i čije proizvode želite da koristite. 

Potražite ih na Sokoskincare.rs

 

MOBA BOTANICAL SKINCARE

MOBA je brend koji su osnovale dve mlade žene spojene porodičnim odnosima – “snajka i zaova”, kako kažu – Milica i Mirna, magistarka farmacije i sesrtifikovana organska formulatorka. Svoju prvu kremu u koju su uližile mnogo rada, znanja i nade, kremu “Supernova” razvijale su dve godine, pa je tek dvadeseta varijacija testirana na 46 žena, promenjena i tek onda usvojena.

Supernova je, za početak, bila jedini preparat brenda, u međuvremenu je lansiran serum “Spectar” i piling “Aurora”.

MOBA je prirodna kozmetika, mada se predstavlja kao “botanička kozmetika” – rekla bih da je zbog izbegavanja nedorečene regulativa oko “prirodne kozmetike” – jer u jednom intervjuu osnivačice Mobe kažu: -…Koristimo sastojke dobijene iz biljaka, kao i druge sastojke koji su po standardima Ecocert i Cosmos odobreni u prirodnoj kozmetici. U procesu formulacije i izrade je ispoštovana EU regulativa o dozvoljenim nivoima aktivnih sastojaka, eteričnih ulja, kao i prirodnih alergena sadržanih u njima po IFRA (International Fragrance Association) standardima.

Reč MOBA izabrana je zbog izvornog značenja udruživanja, saradnje, zajedničkog cilja.

Kremu SUPERNOVA brenda MOBA koristila sam u svim kombinacijama: ujutro, uveče, tokom baš hladnih i baš toplih sunčanih dana… Pa onda, kao podlogu za šminku, kao kremu ispod SPF-a, nosila sam je na putovanje, koristila kao masku (za “blistavost” pre izvesnog događaja). 

Istestirana je u svim situacijama. I položila je.

 

 

Nije lako napraviti kremu koja će na mešovitoj koži super hidrirati suvlje delove lica, a neće zamastiti bradu i nos i učini ih sjajnim. Supernova je u ovome potpuno uspela. Pružila mi je savršenu negu.  Hidratacija je sjajna, koža je delovala gipko i nahranjeno, imala sam utisak da pruža zaista 24-časovnu hidrataciju. 

Supernova je prvi proizvod brenda MOBA.  Zamišljena kao “superkrema” koja će koži obezbediti hranu i dugotrajnu hidrataciju, jačanje prirodne zaštitne barijere,  podsticaj regeneraciji i ublažavanju bora, blistavost… Namenjena je umornoj koži, suvoj i dehidriranoj i mešovitoj. Bogata esencijalnim masnim kiselinama iz organskih ulja (kajsija, argan, kokos, nar, divlja ruža i skvalan), sa ružinom vodom – bez dodate vode – konezimom Q10 i čitavim nizom vitamina (B3, B5, B6, C i E), krema je pravi buster za blistavost i hidrataciju. Ekstrakti pasjeg trna i šargarepe bogati su beta karotenom pa su prirodni izvor vitamina A i prirodna zaštita od sunca.

Odličan sastav, izvrsno izbalansirana formula, sjajna nega. Toplo preporučujem. 

Ovo je mlad brend koji se tek pokrenuo. Čekamo da preraste početničke slabosti i izraste u pravi domaći prirodni brend kojim ćemo se ponositi. 

Potražite ih na Instagram stranici www.instagram/mobaskincare – a proizvode možete kupiti onlajn na sajtu Komuna marketa i na ananas.rs sajtu. 

 

 

Koji su vaši favoriti među prirodnom kozmetikom, šta ste probali i više puta kupovali i zbog čega?

 

Ostavite komentar