Od kada sam otvorila online prodaju prirodne kozmetike Budi lepa SHOP – sa ambicijom da to bude najveći izbor prirodne kozmetike proizvedene u Srbiji, pregledala sam dosta  brendova i čak 11 njih su sada već dostupni online. 

Ideja je da ljubitelj prirodne kozmetike pronađe sve što mu treba na jednom mestu, ali i više od toga – da naručivanjem proizvoda različith proizvođača dobije sve proizvode u jednom paketu, plaćajući samo jednu poštarinu (ili bez po[tarine, ako je vrednost paketa viša od 5000 din). Ako ste pokušali da kupujete u raznim online prodavnicama, znaćete i da je najčešća praksa da izborom različitih brendova plaćate i više poštarina, jer se narudžbine sa sajta jednostavno proslede proizvođačima, odnosno uvoznicima.

U nedostatku sertifikata, sama sam proučavala sastave proizvoda, ali se vodila i ličnim osećajem. I da, tokom pretrage naišla sam i na brendove koji se promovišu kao prirodni, ali u sastavu imaju sastojke koji nisu prihvatljivi u prirodnoj kozmetici. Reč je o klasičnom “greenwashing”-u, zloupotrebi popularnosti prirodne kozmetike da bi se promovisao brend koji to nije – ili nije u potpunosti   – ali o tome u narednom postu. 

No, iako je ova online prodavnica priroddne kozmetike još na početku, radom sa različitim brendovima bolje sam upoznala i one koje do sada nisam znala, a svaki od njih ima svoj identitet koji su u njega ugradili osnivači, shodno svom znanju, afinitetima, ukusu, ideji o prirodnoj kozmetici. I premda svi oni imaju različite proizvode, kreme, serume, tonike… – duh brenda je oslikan u svima njima. I to je sjajno, jer brend mora imati identitet, nešto zbog čega mu se vraćamo, zašto ga volimo, po čemu ga prepoznajemo. 

Zato, evo mog malog pregleda te “ličnosti” brendova, onako kako sam ih ja doživela, i preporuke preparata koje bih vam mogla posebno preporučiti. 

KOOZMETIK

Koozmetik – brend o kom sam vam više puta pisala, čije sam preparate mnogo koristila i volela, privlači svojom sofisticiranošću – u dizajnu, teksturama i mirisima. Da bi lepota bila kompletna, u svom tom, do perfekcije izgrađenom identitetu, male namerne asimetrije mu daju posebnu čar, poput sapuna i čvrstog šampona, neravnih ivica.  Ali i ta odlika zanatski proizvodenog sapuna je, ustvari, jedna od karakteristika brenda. 

Mirisi Koozmetik preparata su, za mene, pravi odraz prirode: fine kombinacije aromatičnih biljaka poput bosiljka, ruzmarina i lavande, blagi mirisi citrusa, prizvuk drvenastih nota, bez suvišnih slatkih nota vanile ili jakih cvetnih mirisa. 

Koozmetik osvaja lagano, ali sigurno. 

Nedavno je urađen i kompletan redizajn prvobitnog, inače sjajnog dizajna  u koji sam se odmah zaljubila – i sada, ako je to ikako moguće, brend izgleda još bolje.

Poznajem osnivačice brenda, i znam sa koliko strasti pristupaju ovom poslu,  koliko radosti unose u svaki novi proizvod ručno izrađen u njihovoj beogradskoj  radionici. 

Koozmetik ima i jedan jedinstven preparat, Kapi za zube, koji je prošao i kliničku proveru efikasnostii u prosvetljavaju zuba, idealan prirodni preparat koji će, premda nije namenjen izbeljivanju kakvo nude preparati sa hidrogenom i drugim sintetskim izbeljivačima – čuvati blistavost i svetao izgled zuba i obezbediti svežiji dah.

Teško je izdvojiti posebnu ličnu preporuku, ali neka to budu fantastično mleko za telo i čvrsti šampon. 

 

 

SOFI

SOFI – još jedan fini, sofisticiran brend sa konceptom osmišljenim od samog početka, savršenim dizajnom koji je dobijao i nagrade. Podjednako dobro izgledaju i Sofi prodajna mesta, poput male, ali savršene radnje u Beogradu. 

 

 

Sofi sam prvi put upoznala preko sapuna pišući o domaćim prirodnim sapunima, pre nekoliko godina, a nakon toga sam probala i neke druge proizvode (ulje protiv celulita, dezodoranse). 

Sofi je takođe ove godine dobio nova pakovanja, modernizovao se, ali i dalje je jedisntven po tome što na svakom pakovanju piše broj prirodnih sastojaka uključen u proizvod.  Jedan od novih proizvoda je i prvi serum brenda, Haberlea serum. 

 

Sofi je pravi minimalistički brend, ne samo po dizajnu, nego i po broju sastojaka u preparatu – formule su bazirane na neophodnim sastojcima koji će, kombinovani, biti delotvorni. Minimalistički pristup ogleda se i u broju proizvoda.  Asortiman je ograničen na, kako kažu tvorci brenda Draženka i Goran Šoć iz Novog Sada, samo na preparate koji su zaista neophodni za negu.  I tako su, svojim konceptom, danas u središtu pokreta za minimalizam u kozmetici, #skinamalism. 

ALL NUT

All Nut je još jedan brend koji dugo poznajem, još od kada je otvorena njihova lepa prodavnica u Čumićevom sokačetu u Beogradu.  All Nut je osnovan kao radionica za proizvodnju hladno ceđenih ulja i brašna od koštica voća koje raste u Srbiji, šljive, kajsije, oraha… a kako su ova ulja sjajna baza za kozmetiku, blagotvorna za kožu, pokrenuta je i linija nege. 

 

 

Losioni za telo, kreme za lice ili ruke… svi proizvodi imaju jako nežan miris sa finim mirisom koštica čije je ulje prisutno u preparatu. Pakovanja su jednostavna i ekološka, a All Nut ima i  “zero waste” pakovanja, recimo dezodoranse u kartonskoj ambalaži, koji nakon što ih potrošite ostavljaju samo malo razgradivog kartona za sobom, ili čvrste losione za telo, bez ambalaže. 

Vredi ih probati. 

AROMA TEA DROPS

Pre nekoliko godina upoznala sam Lejlu Ljubenković  na radionici aromakozmetike i prvi put probala Aroma Tea Drops aroma-kozmetiku. Pisala sam o tome u postu koji možete pročitati ovde

 

 

U međuvremenu je kroz Lejlinu radionicu prošlo mnogo onih koji danas prave kozmetiku za sebe, ili imaju svoj prirodni brend. Lejla je u međuvremenu krirala i liniju aromakozmetike LEJLA, koja se od Aroma Tea linije razlikuje po tome što sadrži iključivo izvorne prirodne supstance, ulja, macerate, ekstrakte, bez ikakvih hemijski obrađenih satojaka, čak ni onih koji su dozvoljeni sertifikatima prirodne kozmetike.  

Aromakozmetika je prirodna kozmetika u kojoj su etarska važan  aktivni sastojak, a ne samo dodatak koji daje miris preparatima.  

Aroma Tea Drops ima mahom tamne staklene bočice sa pumpicom ili pipetom, idealne za čuvanje osetljivih sastojaka bez jakih sintetskih konzervanasa, njene teksture su izrazito prijatne na koži, mirisi pravi aromaterapijski. Toplo bih preporučila preparate za kosu, ili hidratantnu balansirajuću kremu i tonik. 

 

 

I,  naravno, ono učemu je Aroma Tea najjača, to je aromaterapija. Budući da za nas, laike u ovoj oblasti, nije pametno samostalno koristiti čista  etarska ulaj zbog njihove snage, najbolje je pouzdati se u stručno pripravljene, aromatske mešavine koje su nazvane prema svom holističkom efektu na nas: možete ih koristiti u aroma-lampama, u domu. Možete ih nanositi na kožu ili specijalne narukvice sa kuglicama od vulkanske lave koje upijaju i dugo emituju isparenja etarskih ulja. 

THE GOLDEN GODDESS

Prvo su krenuli sa muškom negom, posebno sa negom za bradu – njihova “barbers” nega po imenu “The Golden Spartan” je brzo prihvaćena i kod korisnika i kod sve popularnijih beogradskih berbera. 

Na talasu te popularnosti, ali i na osnovu stečenih iskustava, kreirali su negu “The Golden Goddess“, a potom i “The Golden Toddler“, negu za bebe i decu. 

Ručno rađeni proizvodi po svim pravilima prirodne kozmetike, sa odličnim sastojcima, zamišljeni kao domaža, luksuzna, efektna nega u kojoj se može uživati. 

Sjajna pakovanja, izrazito prijatne teksture,  pravo uživanje pri upotrebi. 

Mirisi The Golden Goddes kozmetike su veoma nežni i blago cvetni, tek The Golden Goddes serum ima miris koji je komponovan od limete i gardenije, jedan od onih zbog kojih ćete se vraćati ovom proizvodu, uvek iznova. 

 

 

Osim ako taj povratak ne bude izazvan fantastičnom formulom sa uljima avokada, lešnika, argana, jojobe, sa ekstraktoma ruzmarina, i pasjeg trna. Koža je meka, nahranjena, sveža, zategnuta i sjajna. Stvarno. Bez zamašćenog osećaja. 

I ako ovo nije dovoljno, tu su i pahuljice 23-karatnog zlata, kao nati-age sastojak i sastojak koji daje dodatnu blistavost. 

 

Evo uljnog seruma koji se može meriti sa mnogim poznatim brendovima. I on je moja preporuka. Možda bih dodala da je cela kolekcija redna pažnje, kao i 

The Godlen Toddlet  kolekiju nisam probala, ali na osnvou ovog iskustva, verujem da je odlična. 

 

ZEO-MEDIC

Sećate li se pre nekoliko godina pomame za zeolitom, magičnim mineralom koji detoksikuje organizam, povrće koje u njega potopite, kožu… Pomama je prošla, zamenile su je druge supstance, ali njegova vrednost nije time umanjena. 

Zeo-medic je linija kozmetike nastala gotovo kao usputni proizvod porodične firme koja se bavi zeolitom i njegovom primenom u ishrani, suplementima, domaćinstvu. poljoprivredi…. Kada su prve kreme naišle na odličan odziv, linija je proširena, pa su sada tu kreme za svaki tip kože, puder za lice i telo od zeolita i zubne paste. 

 

 

Zeolit mirkonizovan u fine čestice (5 mikrona) ima neverovatnu sposobnost upijanja štetnih materija – raznih toksina, teških metala….- i to ga preporučuje u nezi kože u gradskim uslovima punim zagađenja. 

Ako ste nekada koristili masku od gline i oduševili se, preporuka za vas je Univerzalna maska od zeolita. 

Druga preporuka je Krema za mešovitu i masnu kožu sa zeolitom. Zeolit će upiti masnoće i nečistoće, hamamelis delovati na skupljanje pora, a ulje jojobe čuvati kožu od isušivanja, bez zamašćivanje. 

 

FITAKY

Evo jedne kozmetike koja je nastala u pokušaju da se reši vlastiti problem: atopijski dermatitis kod bebe. Nakon što joj je doktor preporučio izbacivanje svih deterdženata, omekšivača veštačkih mirisa i raznorodne kozmetike iz upotrebe, Biljana, koja je tada živela u Grčkoj, krenula je da uči. I da kreira kozmetiku. Najpre za svoje dete, a kasnije i za ostalu decu kojoj je potrebna prirodna nega bez ikakvih iritirajućih supstanci, nega koja će čuvati hidrolipidni sloj kože i olakšati tegobe ekcema. 

Uz liniju nege za bebe, uskoro je razvila i specifične proizvode poput prirodnog, hipoalergenog praška za veš, omekšivača, ili emolijentnog seruma za borbu protiv temenjače kod dece, ali i prirodni dezodorans, prah za pranje zuba ili prirodno sredstvo za skidanje fleka. 

Kada se u Budi lepa SHOP-u prodao prvi Fitaky emolijentni serum, poželela sam sreću kupcu sa bebom – ona mi je odgovorila: “Nemam bebu, ovo je za mene”. Pitala sam Biljanu o čemu je reč: ispodavilo se da je Emolijentni serum protiv temenjače došao na dobar glas kod osoba koje imaju masnu perut i psorijazu, reč je išla od jednog zadovoljnog korisnika do drugog, i danas proizvod više koriste odrasli nego deca:)

Ja sam probala Fitaky dezodorans, i baš sam zadovoljna. Inače, Fitaky je ime dobio po grčkoj reči koja znači: ptičica. 

DR WOLFIN je još jedan brend u Budi Lepa Shopu, brend zasnovan na nauci i sasvim nalik na dermokozmetiku, ali o njemu sam detaljno pisala u prethodnom postu, pa pročitajte OVDE

WHOLE BEAUTY OILS je brend aromaterapije, upoznala sam ga na jednom blogerskom druženju, i probala aromatskog ulje od narandže, puno sunca i svetlosti, ali o aromaterapiji kao posebnoj temi nekom drugom prilikom.   

Koji su vaši favoriti među prirodnom kozmetikom, šta ste probali i više puta kupovali i zbog čega?

 

Ostavite komentar