Od kada sam sa dr Kablar razgovarala o retinolu i tretinoinu, toj moćnom antiejdž molekulu delovanja dokazanog i u praksi i u istraživanjima, (pročitajte ovde) razmišljam o  tretinoinu, mami me njegova snaga u regeneraciji kože, ali me odbijaju propratne pojave.  Otišla sam, zato, kod dr Dragane Kablar, da mi razjasni sve o ovom dermatološkom preparatu, njegovoj primeni i načinima da dobijem što više rezultata uz što manje neželjenog perutanja. 

O razlici između tretinoina i ostalih retinoida (formi vitamina A) bilo je reči u prethodnom tekstu moje dragocene saradnice, dermatologa dr Dragane Kablar u kom smo detaljno razjasnili upotebu retinola.  

Koje to sve dobre efekte ima tretinoin?  

BORE Već u prvoj fazi njegove primene dolazi do obnavljanja epiderma, čije ćelije postaju bolje organizovane i kompaktnije, što značajno doprinosi redukciji bora.

ČVRSTINA Dužom primenom delovanje se vidi i u dubljim stukrutama kože: u dermu je pojačana sinteza glikozaminoglikana, čiji je glavni predstavnik hijalurnoska kiselina, a zbog inhibicije enzima matriksnih metaloproteinaza smanjuje se razgradnja kolagena i istovremeno povećava njegova sinteza.  Zahvaljujući tome popravlja se kompletna arhitektonika derma, koža postaje čvršća i elastičnija. 

BOJA TENA Važan momenat je i poboljšanje vaskularizacije kože, organizacije i strukture malih krvnih sudova, usled čega koža dobija zdrav, ružičast izgled,  umesto uvelog i sivkastog kakav je stiže sa godinama.

FLEKE Nesumnjivo je dokazano da retinoidi deluju i na hiperpigmentacije: ubrzanim obnavljanjem epiderma i eksfolijacijom rožnatih ćelija sa površine kože, deo viška pigmenta se odbacuje. I ne samo to:  dejstvo je primećeno i na direktnom smanjenju sinteze melanina, koji ima tendeciju da se nehomogeno povećava u koži kako starimo, što se manifestuje flekama.

DELOVANJE UV ZRAČENJA Tretinoin dovodi do značajnog poboljšanja stanja kože koja je bila izložena prekomernom UV zračenju (fotostarenje), ali i kože koja nije bila izložena suncu (hronološko ili genetsko starenje).

Ako je tretinoin tako moćan, zašto ga ne koristimo masovnije?

Zbog jednog velikog ALI: tretinoin je i jak iritans sa brojnim neželjeni delovanjima.

 

Koji su to neželjeni efekti primene tretinoina? Iritacija kože sa crvenilom, perutanjem, suvoćom kože i peckanjem neizbežni su pratioci primene tretinoina. Nivo iritacije zavisi od koncentracije tretinoina, učestalosti primene, ali pre svega od osetljivosti kože: osobe sa masnom kožom po pravilu imaju manji stepen iritacije od onih sa tanjom i suljvom kožom

Kada se javlja iritacija? Kada će se iritacija javiti zavisi od kože: najčešće je to dve nedelje od početka primene tretinoina, dok se kod nekih javi tek posle tri meseca.

Kada perutanje kože prestaje? Dobra vest je da tokom terapije koža stiče toleranciju, pa ove neprijatne pojave vremenom nestanu.  Međutim, tako stečena tolerancija se održava samo dok primenjujemo tretinoin. Ako napravimo pauzu pa ponovo krenemo terapiju, iritacije će se ponovo javiti i koži će ponovo trebati vreme da uspostavi toleranciju.

Koliko dugo treba da koristimo tretinoin?  Tretinoin se po preporuci, za maskimalan rezultat, koristi kontinuirano godinu dana. Studije pokazuju da će se tolerancija kože održati i ako se primena nastavi proređeno, dva do tri puta nedeljno. Ovakvim produžetkom terapije se održavaju postignuti rezultati, tolerancija kože i deluje preventivno na nove znake starenja.

Može li se kupiti i koristiti bez dermatološke konsultacije?  Tretinoin se primenjuje isključivo po nalogu dermatologa.  Apsolutno je neophodno da u prvim mesecima primene imate dermatologa kom možete da se obratite za savet.  Tretinoin možda možete nabaviti bez recepta, ali bez nadzora možete napraviti mnogo štete na koži. 

Kako se primenjuje? Tretinoin se koristi isključivo tokom noći na čistoj koži: nakon čišćenja kože sačekajte 20 do 30 minuta da se koža stabilizuje, jer čak i obično umivanje vodom blago narušava njenu barijernu funkciju.   

Preparat se nanosi u tankom sloju – “zrno graška” je popularna odrednica za meru. Nakon tretinoina se ne nanose drugi preparati, osim u slučaju da želite da smanjite reakciju kože i nanesete emolijentnu kremu – ali i tada treba sačekati 30 do 45 minuta da preparat sa tretinoinom koža apsorbuje.

Kada ćemo primetiti dobre efekte primene? Efekat je kumulativan, ali je potrebno 4 do 6 meseci kontinuirane primene da bi se jasno video rezultat, a maksimalan efekat koji je moguće postići se ispoljava posle godinu dana. Uprkos velikoj efikasnosti tretinoina, treba imati i realna očekivanja: duboke bore ili duboki ožiljci od akni neće nestati.

 Kako da se maksimalno smanje iritacije?

  1. Oko pola sata nakon primene tretinoina nanesite sloj emolijentne kreme kakva se preporučuje dehidriranoj koži.
  2. Količina “zrna graška” ne treba da se prevaziđe, ovom količinom se tretira celo lice, ali poželjno je, takođe, tretirati i vrat i dekolte, ali i nadlanice – delove tela na kojima se oštećenja od sunca najviše vide.
  3. Prestanite sa bilo kakvim oblikom depilacije koja dodatno iritira kožu.
  4. Izbacite sva srestava za umivanje koja potencijano isušuju kožu, abrazivne pilinge i adstrigentne losione i tonike.
  5. Vodite računa da ne dodirujete oči ili usne kada nanosite tretinoin da ne bi nastao ozbiljan kontaktni dermatitis. Izbegnite svako češkanje i grebanje kože. Kao prevencija iritacije zone oka moguće je najpre naneti na nju bogat sloj emolijentne kreme ili antirid. Za zonu oka se mogu napraviti preparati niske koncentacije od 0.01%, ali i tada se koristi veoma oprezno.
  6. Preporučene koncentracije su od 0.025%, 0.05%, i 0.1%. Uvek se kreće sa najmanjom koncetracijom koja se postepeno povećava ako koža to dozvoljava, do 0.1% maksimalno. Mnogi nikada ne pređu koncentraciju od 0.025%.
  7. Testirajte kožu: možete početi tretman nanošenjem svake druge večeri tokom 3 do 4 nedelje, pa tek potom preći na svakodnevnu primenu. Osobe sa osetljivijom kožom mogu da počnu tretman jednom nedeljno, pa svakog meseca povećavati učestalost: u drugom mesecu dva puta, u trećem mesecu tri puta nedeljno…do svakodnevne primene u sedmom mesecu. Mnogim osobama je tri puta nedeljno vrhunac podnošljovsti. Ali to ne znači da oni i dalje nemaju efekat.
  8. Trudnoća? Zna se da oralni retinoidi mogu da izazovu malformacije ploda, zato je važno da se strogo poštuju pravila terapije i primenjuje kontracepcija tokom nje. Za retinoide koji se nanose na kožu (topikalno) nije vršeno ispitivanje o delovanju tokom trudnoće, ali se zbog analogije sa oralnim lekom tokom trudnoće ne preporučuju ni topikalni preparati sa tretinoinom.
  9. U fazi adaptacije obilato nanositeemolijentne kreme tokom dana, dok se tokom noći koristi tretinoin.
  10. Jedan način korišćenja tretinoina koji smo pomenuli u prošlom broju Estetike, za one koji nemaju strpljenja da prolaze period adaptacije,  jeste nanošenje jednom mesečno u udarnoj dozi, dvostruko većoj od uobičajene: sačekajte da se prvi sloj apsorbuje oko pola sata, pa nanesite još jedan. U ovom slučaju se emolijentna krema nanosi tek ujutro. Reakcija nastaje za dva do tri danau vidu naglašenog perutanja kože, i povlači se do sedmog dana.

 

Kombinacija tretinoina sa drugom kozmetikom

Uvođenjem tretinoina menja se režim nege. Uvode se  blaga sredstva za čišćenje i emolijente kreme, kakve prijaju normalnoj ka suvljoj koži,  jer nam lake fluidne i gel teksture neće više prijati.

U toku dana je preporučena UV zaštita – ne zbog uobičajene zablude da retinoidi čine kožu preosetljivom, nego zato što njima upravo tretiramo oštećenja izazvana UV zračenjem!

Jedino što je dozvoljeno staviti preko tretinoina jeste emolijentna krema. Važno je samo da se sačeka najmanje pola sata do 45 minuta da se tretinoin apsorbuje, pre nanošenja kreme.

Kada se koža adaptira na tretinoin, može se uvesti neka dobra dnevna krema sa vitaminima C i E ili petidima za dan.

Ako se tretinoin koristi svake druge večeri, onda ga treba naizmenično kombinovati sa emolijentnom kremom koja omekšava orožali sloj koji se peruta, pa je perutanje manje upadljivo.

Ako se tretinoin koristi jednom mesečno u udarnoj dozi, preporuka je da se između aplikacija tretinoina koriste drugikozmetički preparati sa retinolom.

Najvažnije je da se drugi proizvodi koriste zasebno od tretinoina jer je za njegovo adekvatno delovanje bitna pH vrednost kože, a ako se ona naruši drugim preparatima (naročito onima sa kiselinama), dejstvo se potire.

Zablude o tretioninu

Retinoidi se ne smeju koristiti tokom leta.  Široko verovanje o fototoksičnom delovanju retinoida je bez pokrića. Zbog dvostrukih veza u svojoj hemijskoj strukturi, retinoidi su nestabilni prilikom izlaganja svetlosti i podložni fotohemijskim reakcijama, ali ova fotoreaktivnost ne znači da retinoidi dovode do fototoksičnih i fotoalergijskih reakcija. Više studija in vivo su potvrdile da tretinoin nema ni fototokično, ni fotoalergijsko dejstvo.Međutim, zbog pojačane eksfolijacije (uklanjanja mrtvih, orožalih ćelija sa površine kože) i iritacije, naročito u početnoj fazi primene ili pri prelasku na višu koncentraciju tretinoina, koža će biti osetljivija na sunce. Zato je bitno da se retinoidi koriste isključivo noću i da se obezbedi optimalna kontinuirana UV zaštita preko dana.

Suviše sam mlada za retinoide? Već nakon 35. godine se mogu uvesti retinoidi za prevenciju ali i tretiranje znakova fotostarenja i hronološkog starenja. Ako počnete na vreme redovnom primenom zaista usporavate pojavu znakova starenja.

Tretinoin “izvuče” akne na površinu. Tačno je da tretinoin može da pogorša ili pokrene akne na početku primene. Ovo se retko dešava, ali je moguće da akne dobiju čak i osobe koje im nisu sklone. Proces umnožavanja i sazrevanja ćelija kože, uključujući i ćelije lojnih žlezda, u ranoj fazi delovanja tretinoina može da dovede do začepljenja lojnih kanala. Treba da znate da je ovo prolazno.

Tretinoin stvori rumenilo na licu. Tačno je da koža postane rumena i da nestane sivo-žućkast umoran ten. Međutim, neki pacijenti ne vole rumenilo lica. Količina rumenila (a i ukus prema njemu) je individualan.

Suva koža ne podnosi tretinoin.  Ako je koža samo suva, a ne i osetljiva, tretinoin se može uvesti. Ako je osetljiva, ili sa rozaceom, nipošto.

 

Tretinoin na tržištu Srbije

Kod nas tretinoin ne postoji kao registrovan lek, osim kao deo “crnog” tržišta. Ali postoje apoteke koje prave preparate sa retinoidima prema uputstvima dermatologa. Prilikom formulacije, veoma je važna podloga za tretinoin, koja je potpuno različita za tretiranje akni, ili za suvu i zrelu kožu gde je podloga emolijentna i smanjuje iritacije.

 

Drugim rečima: tretinoin nije igračka, a gotovi proizvodi na tržiđtu su uglavnom predviđeni za lečenje akni. Potražite savet dermatologa ako odlučujete da krenete na terapiju. 

 

Ako vam je potreban savet dermatologa, ili želite direktan kontakt sa dr Kablar, pišite mi na mail budilepablog@gmail.com, pa ću doktorki preneti vaša pitanja ili vam dati kontakt da je sami pitate. 

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Milica on 10/02/2018

Fantastičan tekst! Detaljan i potkrepljen činjenicama, hvala vam, uživala sam! Veliki pozdrav!

Ljiljana on 11/02/2018

Hvala Milice, nadam se da je koristan.

Bojana on 10/02/2018

Divan tekst! Mnogo hvala! <3

Ljiljana on 11/02/2018

Hvala Bojana, na blogu je dr Kablar pisala jš o aknama, celulitu i zaštiti i nezi kose.

Ivana on 22/07/2019

Da li mogu Retinol da koristim tako sto ga u maloj kolicini pomwsam sa nocnom kremom Nivea anti-wrinkle?Koža mi je normala do mesovita u T zoni

Ljiljana on 25/07/2019

Poštovana Ivana, zavisi o kom se retinolu radi. Zašto biste ga mešali, nanesite prvo retinol, sačekajte da se osuši, pa potom kremu.

Vesna on 08/05/2020

Hvala za kvalitetan tekst. Jedna stvar me zbunjuje - tretinoin se nanosi cist, zasebno, a ipak farmaceuti prave kreme u koje je dodat? Dakle, kakvo mu je tada dejstvo, u kremi? Drugo, da li moze da se kombinuje(mesa) sa pantenolom? I trece, da li sme da se kombinuje sa kortikosteroidima (pomedan i zasebno)? Hvala!

Ljiljana on 08/05/2020

Poštovana, tretinoin je suviše jak iritans, da bi se koristio sa nekim drugim aktivnim sastojcima, zato se uvek koristi samostalno. Da, farmaceuti prave formulacije treinoina u neutralon podlozi, u određenom procenntu. Druge formule koje su u slobodnoj prodaji nisu sa tretinoinom, nego sa retinolom, razlika je velika. Tretinoin je forma vitamina A aktivna u koži. Retinol je slabiji jer u koži mora da se transformiše u tretinoin. Ipak, i retinol je dozvoljen u kozmetici koja se slobodno prodaje (bez recepta) u Evropi samo u procentu do 0.15%. Retinol ipak možete kupiti i nešto jači (najjača forma retinola u prodaji, kod američkih brendova, je 1%, imate da ga kupite i ovde, brend je The Ordinary, parfimarije Metropoliten, Beograd, (i online), a tekst o ovom retinolu, iskustvo sa upotrebom, možete pročitati i na blogu. https://budilepa.com/2019/05/the-ordinary-retinol-1-iskustvo/

Maja on 22/07/2020

Postovanaveoma rado citam Vase tekstove i sama sam se prilicno dobro opremila potrebnim kozmetoloskim informacijama posto me nega-anti age narocito- veoma interesuje ,a istoj posvecujem dosta paznje i vremena Koristim razne preparate, takodje retinol 0,5 ali bih rado presla sada na tretinon,ili bar na retinaldehid Ima ga u Aveno Ysthealu ,ali ne mogu da saznam u kom procentu. Htela bih da odem do dr Kablar dame pregleda i da mi prepise recept za tretinoin uz adekvatnu konsultaciju,naravno i po pregledu Bila bih Vam zahvalna na kontaktu U iscekivanju Vaseg novog teksta srdacno Vas pozdravljamProf Maja Masic

Ljiljana on 15/09/2020

dr Kablar radi u ordinaciji Dermanova, 011 2444564. Tretinoin se prodaje u Beogradu u apoceci Kamilica. Pozdrav

Anita on 10/10/2020

Da li mi mozete reci kako se odredjuje doza u slucaju oralnih retinoida?

Ljiljana on 12/10/2020

Samo dermatolog može da odredi dozu.

Ivana on 29/11/2020

Postovana, Mesec dana koristim Airol kremu kao nocnu, a dan pocinjem penastim gelom za umivanje Noreva exsfoliac, potom nanosim Noreva Actirup krema 3u1 i BB kremu takodje Noreva exsfoliak. Da li je ova kombinacija dobra? Ako nije sta moram da promenim? P.S. Koza masna. Pore prosirene i zacepljene, mitiseri, bez vecih bubuljica. Unapred hvala.

Ljiljana on 14/12/2020

Poštovana Ivana, mislim da je ova nega previše agresivna, i da je tu puno snažnih, različitih tretmanskih sastojaka. Airol je previše jak. on se prepisuje za ozbiljnije akne i koristi pod kontrolom dermatologa. Ako ste već odlučili da koristite Airol kremu, nema razloga da ujutro koristite AHA kiseline (u penastom gelu) - jutarnji čistač bi posle Airola mogao pre da bude neki nežan gel za osetljivu kožu, kao Bioderma Sensibio gel - ili neki sličan, za osetljivu, a ne za masnu kožu. Takođe, tokom dana ne morate da koristite nakon Airola još dve tretmanske kreme - i Actipur i Exfoliac to jesu - radije na kožu nanesite samo Exfoliac toniranu (umesto pudera) ili, ako vam ona nije dovoljna, ispod nje neki laki, nemasni, neutralni hijaluronski gel (ja koristim Hada Labo, ali ima ih sada dosta na tržištu - The Ordinary, Revolution i sl) Druga - verovatno i bolja varijanta jeste da izbacite Airol, ako vam ga nije prepisao dermatolog, a pretpostavljam da nije ako mene pitate za savete, a onda da Actipur koristite u noćnoj, a Exfoliac u dnevnoj nezi. Ako baš ne želite da se ličite Airola, proredite ga na svaki drugi dan ili dva puta nedeljno, pa da onda u danima kada ga koristite stavljate neutralnu kremu (Exfoliac ima takvu kremu zove se Rekonstruktivna krema), a nakon noći kada ga ne koristite stavljate AActipur ili Exfoliac BB kremu. Ja nisam dermatolog - na blogu povremeno piše dr Kablar, a ona je pisala i ovaj tekst - ali pravilo je jednostavno - probajte da pojednostavite negu sa što manje različitih sastojaka - pa vidite kakve ćete efekte imati. Za vašu kožu kako ste je opisali, sve ovo nikako nije potrebno. Negom u kojoj uključite previše različitih sastojaka možete da izazovete iritacije koje će stanje vaše kože pogoršati.

Mariana on 29/05/2021

Super tekst❤️,samo jedno pitanje Da li moze da se stavi niacinamid na očišćenu kožu lica,ostaviti da se osuši i zatim staviti retinol ili jači tretinoin?i posle neka hidrantna krema Hvala puno!!

Ljiljana on 11/06/2021

Poštovana, retinol , a posebno tretinoin, ne treba stavljati na oštećenu kožu lica ma šta ispod njega stavili. Sačekajte da koža zaceli u potpunosti.

Selma on 13/08/2021

Hvala na savetima. Jedno pitanje samo, u apotekama obično nude tretinoin u valjkastim bočicama na kojima piše t1 t2 ili t3. Kada sam bila kod dermatologa jednom prilikom rekao mi je da je t2 jači od t1, ali kada sam naručila 0.05 dobila sam kremu na kojoj piše t3..da li je to mozda njihova greška ili je t3=0.05

Ljiljana on 22/08/2021

Žao mi je, to morate da vidite sa apotekom kako kreira i označava svoje preparate.

Ljiljana on 12/12/2021

Ako se uveče koristi neka krema sa tretinoinom, da li moze sledece vece da se koristi neka kiselina npr.salicilna ili to mora ujutru a uveče samo tretinoin?

Ljiljana on 04/01/2022

Ne u istom koraku nege, uveče samo tretinoin i to na čistu, suvu kožu. Ja ne bih druge aktivne supstance dodavala u negu olako, tretinoin je jak. Ak9 su blaže forme retinoida, retinol u kozmetičkim procentima, onda uveče retinol, ujutro ostale....

Luka on 02/03/2022

Super ste sve objasnili u tekstu,imam pitanje pa ako bi mogli da mi odgovorite bas bi mi pomoglo,posto mi je dermatolog prepisao airol kremu,imam akne po obrazima i vilici i ponekad izadje neka malo veca potkozna bubuljica i imam zatvorene milije po licu,i posto nisam mogao da nadjem jedno vreme airol kremu kupio sam sonu kremu i kada je namazem uvece osecao sam peckanje po licu,a sada posto sam nasao airol kremu koristim nju i kada je namazem ne osecam nikakvo peckanje niti nidta slicno ujutru mi se malo koza isusi i tjt radi se o airolu 0,05 i zanima me to da li podtizem efekat neki posto ne osecam nikakvo peckanje niti sta slicno jedino to sto mi sr malo isusi lice ujutru,hvala na odgovoru.pozdrav.

Ljiljana on 21/06/2022

Luka, peckanje je u početku znak da se koža prilagođava, a ne znak delotvornosti. Samo pratite i dalje savete svog dermatologa.

Jenny on 13/04/2022

Hello I am interessting in tretnoin but have can I by it? I like to have a recepit. I live in sweden and they don't want to help me. Can you help me? Best regards Jenny

Ana on 12/08/2022

Dobar dan, ja by htela da probam tretinoin tretman ali neznam kde da pocnem.Imam 44 i dobru kozu ali pojavlju mi se bore malo a ovo bi moglo da mi pomogne.pojavljuju mi se nekakve cvrgice ispod koze bezbojne ali ich osecam.dali postoji krem u tubi u apoteci iako nije srbski proizvod da se kupi? jer naprimer u spaniji prodaju ili samo farmaceut boze da namesa kremu? Hvala vam Ana

Ljiljana on 13/08/2022

Draga Ana, za tretinoin pitajte ili dermatologa,ili se raspitajte u apoteci Kamilica u Beogradui gde se pravi. Možete probati i retinol pre toga, kao pripremu kože ili za stalno, ima odličnih retinola na tržištu, i dosta jakih, na primer The Ordinary 0,05% i 0,1%.

Kristina on 22/02/2023

Odličan tekst. Htela sam da Vas pitam šta mislite o formi vitamina A - retinaldehyde? Ja koristim avene preparat sa ovom formom vitamina A i dobro ga podnosim i vidim blage promene na bolje u tonalitetu kože i kad su blage bore u pitanju, ali sam mislila da možda pređem na najblaži tretinoin. Imam 37godina i suvu kožu sa T zonom i blagom rozaceom(imam samo par kapilara vidljivih, bez bubuljica)i koristim cerave hidratantni losion za umivanje i naizmenično la roche posay B5+ balsam i kremu sa azelaičnom kiselinom i još nekim umirujućim sastojcima i svaki dan koristim kremu sa mineralnim filterima spf50+.

Ljiljana on 25/02/2023

Poštovana, ako imate rozaceu, bolje da ne prelazite na jače retinoide. Sve ostalo mi se čini super.

Kristian on 22/03/2023

Odličan članak! Hteo bi samo omenuti jedan detalj; jako je važno, da se pije dosta tekućine, najbolja je obična voda. Naime, ako se pije barem 2 litra vode dnevno, tretinoin puno bolje deluje na kožu, jer se ova vlaži iz tela. Muškarci upotrebljavamo Ketrel tretinoin 0,05% iz Luksemburga i mogu reći samo jedno; super zadovoljni sa delovanjem. Koža je lepa, mladostna, gladka već u prvom mesec i po vremenu upotrebe. Jednostavno; tretinoin pre spavanja na čistu kožu brez bilokakve kozmetike, kroz dan ili zaštitna krema ili krema za sunčanje i NAJVAŽNIJE - 2 1/2 litra vode i više (ovidi o aktivnosti kroz dan).

Maki on 26/03/2023

Dobar dan, koristim Trenova 1 kremu oko 2 meseca, bez ikakve iritacije. Zato sam se zapitala da li je taj tretinoin uopste stabilan, jer na pakovanju nisu navedeni sastojci. U apoteci su mi rekli naravno da jeste, sto je logiscno da kazu. Nastavila bih da je koristim jer je jedini dostupan Tretinoin u Srbiji, a i prija mi krema. Svrha koriscenja je preventivni antiaging. Moje pitanje je, da li mozda znate iz pouzdanih izvora da je Trenova krema sa stabilnim tretinoinom, jer vidim da je preporucujete? Unapred hvala na odgovoru, veliki pozdrav

Tamara on 30/03/2023

Vrlo značajan tekst. Meni je prepisana krema Ancaefug oxid wash za lokalno pranje, da li i za nju važi da se sačeka 20-30min. pa nanese tretinoin? Osećam nekako da nakon nje mi lice bude dosta zategnuto, pa ne znam da li je dobro da se koristi pre tretionina.

Ljiljana on 14/04/2023

Svakako treba sačekati da se osuši dobro. A što se tiče izbegavanja, možda pre tretionoina neki blaži čistaČ?

Milica on 31/05/2023

Poštovanje, hvala Vam na ovakvom detaljnom objašnjenju. Po nalogu dermatologa koristim već mesec dana Tretanoin (0.025%) i apsolutno nikakve neželjene efekte nemam), ne vidim promene, a ne vidim ni nikakve neželjene efekte poput perutanja ili pogoršanja kože što mi je veoma čudno. Ništa sem tretnoina ne koristim, ujutru i uveče peremo lice Eucerin dermopure umivalicom, uveče tretionoin i ako izlazom SPF50. Molim vas, zelim da ciljem Vase misljenje jer ne znam sta da ocenjujem, da li sam na pravu putu jer mi je lice ižu haosu...

Ljiljana on 16/06/2023

Poštovana Milice, ako vam je lice u haosu, ipak prvo konsultujte dermatologa pre nego što krenete da koristite tretinonin.