Maj 2018. Dermatolog, rozacea

Da li vam se često dešava da se zajapurite od uzbuđenja, ako pocrvenite kao bulka dok trčite, ako ste prepoznatljivi po svojim rumenim obrazima? Možda treba da odete pravo kod dermatologa. Rozacea, prepoznatljiva po crvenilu lica, hronična je bolest kože koju  treba tretirati što ranije, da bi se usporio njen napredak. Kada se i kako leči rozacea, pitala sam našeg dermatologa, dragu saradnicu dr Draganu Kablar.

Rozacea nije tako retko stanje kože kako obično mislimo; naročito je učestala među osobama svetlog tipa kože (fototip I), pa u Švedskoj 10% populacije ima ovaj probelm, a u Americi čak 16 miliona stanovnika. Ako ste vi među njima, pročitajte…

BUDILEPA: Šta je rozacea? Koji su simptomi?

DR KABLAR: Rozacea je hronično inflamatorno oboljenje kože. U ranoj fazi odlikuju je prolazni naleti crvenila lica. Tendencija je da ovi naleti dovedu do trajnog crvenila na licu, uz pojavu proširenih kapilara.  Kod nekih osoba može se razviti i papulo-pustulozna rozacea sa tipičim bubuljcama nalik na akne. Rozacea se češće javlja kod žena, ali je kod muškaraca  znatno češća forma rozacee poznata kao rinofima, koju karakteriše hipertrofija lojnih žlezda u predelu nosa, koji  postaje deformisan, nalik karfiolu, a jedino rešenje je operativno.

Još jedna moguća forma oboljenja je okularna rozacea, sa simptomima nalik konjunktivitisu, sa žarenjem i peckanjem u očima, crvenilom i fotofobijom. Ova forma se javlja kod oko 50% obolelih.

Kod rozacee je karakteristična preterana osetljivost malih krvnih sudova središnjih regija lica (nos, jagodice obraza, brada, centralni deo čela) na različite stimuluse: UV zračenje, emocionalne činioce (uzbuđenje), promene temperature, začinjenui ljutu hranu, alkohol, vruće napitke, intenzivnu fizičku aktivnost… U početku dolazi samo do njihovog povremenog širenja i pojave naglog rumenila, ali češćim izlazganjem stimulusima ovi mali krvni sudovi imaju sve slabiju regulaciju, pa crvenilo prelazi u trajno stanje kože.  U drugim slojevima tkiva kože dešavaju se inflamatorni procesi, hronično tinjajuće zapaljenje koje može da dovede do papula i pustula nalik na akne.

BUDI LEPA: Šta je uzrok rozacee? Genetika?

DR KABLAR: Mehanizam nastanka rozacee je složen i još uvek nedovoljno jasan. Pojava rozacee kod određenih demografskih grupa poreklom iz Severne Evrope govori da genetika igra ulogu, a pacijenti sa rozaceom gotovo uvek će se setiti neke bake sa rumenim obrazima u porodici. U poslednjih 15 godina brojna istraživanja donela su nove uvide u prirodu ovog oboljenja. Danas se zna da poremećaj urođenog imuniteta i neurovaskularnih signala, kao i prekomeran broj nekih komensalnih mikroorganizama koji čine normalnu mikrobnu floru kože, igraju ulogu u nastajanju kliničkih manifestacija rozacee.

BUDI LEPA: Kada je vreme za lečenje?

DR KABLAR: Rozacea mora da se leči čim se prepozna, jer je to hronična bolest sa fazama pogoršanja i fazama smirivanja  promena na koži. Ne možemo je izlečiti, ali je možemo kontrolisati i usporiti njen razvoj.

Već pri prvim naletima crvenila, smatramo da je prisutan rani oblik rozacee i odmah pristupamo lečenju, jer znamo da će bolest napredovati, a da se njeni naredni stadijumi sve teže leče. U početnoj fazi ne moramo pristupati lekovima, ali svakako savetujemo adekvatnu negu i izbegavanje faktora koji mogu da provociraju razvoj i pogoršanje rozacee.

BUDI LEPA: Kako se leči rozacea?

DR KABLAR: Rozacea se najuspešnije tretira kombinacijom tri važna činioca:

– medicinske topikalne ili oralne terapije koju određuje dermatolog;

– promene životnog stila- izbegavanja poznatih “okidača” simptoma rozacee;

– adekvatne nege kože koje je izuzetno važna kao dodatak medikamentnoj terapiji. 

TERAPIJA: metronizadol 0,75%-1% gel ili krem  najčešće je primenjivana lokalna terapija.  Može se primeniti i azelaična kiselina u koncetraciji od 15%.  Nekada su potrebni i sistemski lekovi, uglavnom antibiotici iz grupe tetraciklina,u koncentraciji koja deluje aniinflamatorno, a ne antimikrobno. Među tretmanima u ordinaciji najdelotvornim se pokazao IPL i pulsed dye laser, koji redukuje proširene kapilare i crvenilo, ali se njime ne zaustavlja pojava novog crvenila i ne zaustavlja bolest.

BUDI LEPA: Pretpostavljam da kao i kod osetljive kože, atopije i drugih stanja kože nega igra važnu ulogu? 

DR KABLAR: Pacijenti sa rozaceom žale se na osetljivost kože, navodeći  da im mnogi sastojci kozmetike smetaju.  Prisutne su i subjektivne tegobe u vidu peckanja i žarenja, pa se ne preporučuje nikakva suvišna manipulacija kožom lica. Režim nege treba da bude što jednostavniji, a iz njega treba izbaciti  pilinge, maske (nikada ne znamo šta sve od sastojaka u njima ima) alkohol, tonike za lice, četke za čišćenje lica, tretmane sa zagrevanjem i parenjem kože ili masažama... Adekvatna nega je ključna da bi se produžile mirne faze bolesti i redukovala pogoršanja.

Hidratacija je veoma važna, zbog uspostavljanja barijerne funkcije kože koja je kod pacijenata sa rozaceom narušena. Razne supstance u sastavu hidratantnih preparata, od vitamina C (u koncentraciji do 5%), do polihidroksi kiselina, deluju atniinflamatorno i u kombinaciji sa antioksidantima biljnog porekla mogu da imaju blagotvorno dejstvo na kožu sa rozaceom.

Čišćenje kože treba sprovoditi blagim sredstvima sa nejonskim surfaktantima i sa neutralnim, ili blago kiselim pH vrednostima, i to samo uveče. Ujutro je dovoljno i umivanje mlakom vodom.

Zaštita od sunca je najvažniji segment nege, tokom cele godine, uz faktor zaštite 30 ili više. Pokazalo se da pacijenti sa rozaceom najbolje reaguju na tzv. fizičke filtere (cink oksid i titanijum dioksid), ali sada dermokozmetika ima dosta namenskih preparata za zaštitu kože od crvenila.

Kamuflaža crvenila je ovim osobama veoma važna, a puder treba pažljivo birati. Preporučuju se mineralni puderi, a apsolutno ne treba koristiti guste, vodootporne pudere koji se teško skidaju, čime se dodatno iritira koža.

U težim slučajevim prepisuju se posebni režimi nege.

BUDI LEPA: Spomenuli ste način života: šta je to što provocira simtpome, šta treba izbegavati?

DR KABLAR: Stres je faktor koji može da isprovocira i pogorša rozaceu. Osobe sklone nervozi, anksioznosti i stresu su naklonjenije kuperozi.

UV zračenje je najsnažniji spoljni faktor koji provocira simptome rozacee.

Toplota – u bilo kojoj formi, bilo da je para iz kuhinje ili saune, vrući napitak, pregrejani prostori nisu dobri za  kožu sa crvenilom

Treninzi – izbegavajte sve aktivnosti koje podstiču širenje krvnih sudova, birajte treninge koji ne dižu jako puls.

Hrana i lekovi: jako začinjena hrana, ali i neki lekovi mogu da prouzrokuju širenje krvnih sudova i pogoršaju crvenilo..

BUDI LEPA: Ima li novih tretmana koji su dostupni kod nas?

DR KABLAR: Postoji jedna vrsta mikroorganizama – grinja (Demodex folliculorum) koje normalno naseljavaju kožu, koje su kod kod jednog broja pacijenata sa rozaceom prisutne su u mnogo većem broju, i indukuju zapaljensku reakciju.  Na tom tragu pojavao se preaprat sa antiparazitnim lekom ivermektinom (Soolantra® 1% krem) koji, ako je indikovan, posle tri meseca pokazuje rezultate ravne dokazanim lekovima koje dugo koristimo, poput metronidazola. Deo mojih pacijenata koji nisu reagovali na druge terapije, imali su dobre rezultate uz ovu novu trapiju.

Kod nas ovog registrovanog leka nema, ali se može napraviti u određenim apotekama.

BUDI LEPA: Da li se rozacea lako prepozna, ili se može pogrešno tretirati kao deo nekog drugog stanja kože?

DR KABLAR Rozacea se veoma često pogrešno dijagnostikuje, ili se simptomi zanemare. Da se ne bi koža pogrešno tretirala, što vodi ubrzanju i pogoršanju simptoma rozacee, važno je da od prve pojave naleta crvenila dermatolog prati stanje vaše  kože.

PREPORUČENI PREPARATI

Kod svakog stanja kože koje zahteva posebnu negu, prva linija preporučene nege je iz oblasti dermokozmetike. Evo najpre preparata koje dr Kablar preporučuje za čišćenje kože. 

Čišćenje kože, blagim gelom, mlekom ili namenskom micelarnom vodom, bez trljanja kože bilo tuferom, bilo peškirom. Ako se umivate kožu osušite blagim tapkanjem peškirom. Ako koristite micelarnu vodu, zadržite natopljen tufer na koži, i nežno povucite u stranu.   Bioderma ima namenski preparat za čišćenje osetljive i crvenilu sklone kože, Bioderma Sensibio AR micelarnu vodu. 

 

 

Preporuka za negu kože: koristite namenske preparate koji su prilagođeni osetljivoj koži sa crvenilom i rozaceom. Neki od njih su Bioderma Sensibio AR krema, Uriage Roseilane, La Roche Posay Rosaliac AR intense, Avene Antirougers, Eucerin Antirednes.  

 

 

Zaštita od sunca je od ključne važnosti za negu kože sa rozaceom. Bioderma Photoderm AR je jedna od retkin namenski formulisanih  kremu za zaštitu osetljive kože sklone rozacei, sa optimalnom zaštitom od sunca i sastojcima koji ublažavaju crvenilo i umiruju

 

 

 

PRAVILO ZA BIRANJE KOZMETIKE: ROZACEA NA PRVOM MESTU

  1. Prvi korak: birajte proizvode namenski namenjene  tretmanu i nezi kože sa rozaceom
  2. Nakon odabrane linije, u njoj potražite proizvod za svoj tip kože (masna, mešovita, suva – većina brendova ima proizvode protiv rozacee za različite tipove kože).

 

Nadam se da su vam saveti dr Kablar bili korisni. Ako imeta neko pitanje, slobodno ga postavite u komentaru ili pismom na mail BUDILEPABLOG@GMAIL.COM


 

Ostavite komentar

Svetlana on 15/05/2018

Na levoj jagodici imala sam oduvek neki crveni pecat velicine kovanice od 1dinara. To su ustvari bili izrazeni kapilari. Sa godinama postalo je sve izrazenije.Kada bih nanela neku kremu koja mi ne odgovara uvek bi se tu zacrvenela i zapeckala koza. Posle cetrdesete se stvorila fleka, tamna, hiperpigmentacija. I sad ja zaista ne znam sta da mazem. Iklen krema je to izbledela malo ali se nazire crvenilo . Da li je to rozacea?

Ljiljana on 23/06/2018

Draga Svetlana, izvinite što mi je vaš komentar promakao. Prosledila sam doktorki vaše pitanje. Pozdrav Ljiljana

Svetlana on 15/05/2018

Inace, drago mi je da ste nastavili sa Vasim objavama,posto sam citala tekst koji ste objavili jos u martu i bas sam se zabrinula sto vas nema. Veliki pozdrav.

Petar on 14/11/2018

Gde mogu doći na pregled?

Ljiljana on 09/12/2018

Poštovani Petre, doktorka radi u ordinaciji Dermanova, tel. za zakazivanje kod dr Kablar: 011 2444564 i 063 77 63 531.

Jasna Vucurevic on 09/02/2019

Postovanje doktorka,milim Vas da mi kazete adresu gde mogu da Vam se obratim,gde radite kao i sta bi preporucili kao najmanje agresivno sredstvo za umivanje da li sensibio gel ili ds gel uriage ,kada je rozacea u putanj

Ljiljana on 09/02/2019

Poštovana Jasna, Doktorku možete kontaktirati na 06 77 63 531 - u pitanju je ordinacija Dermanova, tražite dr Kablar.

Jelena on 13/05/2019

Vase misljenje o "Coupeliac" gelu? Da li pomaze kod rozacee?

Ljiljana on 19/05/2019

Draga Jelena, ako je namenjen za kuperozu, onda je teško bilo šta reći, a ja ga nisam probala. Morate probati da biste znali da li je vama dobar. Ima raznih kozmetičkih preparata za kuperozu i rozaceu, Bioderma Sensibio AR, Rosaliac, a The Ordinary Niacinamide. I zaštitu od sunca obavezno

Verica on 16/07/2019

Poštovani, Molila bih Vas da mi odgovorite da li neki od vaših pudera može da prekrije vidljivu venu na nozi? Vena nije namreškana, samo se proteže duž donjeg dela noge kao grančica, leti kada nosim haljine to ne izgleda lepo. Hvala unapred!

Ljiljana on 25/07/2019

Draga Verice, ranije se kod nas prodavao brend Coverderm, koji je imao vodootporne pudera za prekrivavnje ožiljaka i većih nepravilnosti na koži, i na licu i na telu, sada ga možda možete poručiti online. Kod jačeg prekrivanja reč je o tzv. korektivnim puderima, jedan od njih je Vichy Dermablend. Mislim da on nije vodootporan, ali ja sam ga koristila tokom leta za iste namene koje vama trebaju - prekrivanje modrice ili popucalih kapilara na nogama.

Nevena on 15/11/2019

Pozdrav, zanima me kako mogu doci do apoteke u kojoj se moze nabaviti soolantra. Hvala unapred

Ljiljana on 25/11/2019

Pitaću doktorku, pa vam javljam...

Nata on 17/11/2019

Poštovana, imam problem sa rozaceom već gotovo godinu dana, trenutno je, može se reći, držim pod kontrolom jer koristim Rosalin kremu, ali mi je koža jako suva i molila bih vas da mi preporučite neku dnevnu kremu koja hidrida kožu. Unaprijed zahvalna

Ljiljana on 25/11/2019

Poštovana, ja vam mogu preporučiti Dr.Hauschka kremu od ruže (ako volite prirodnu kozmetiku, moje iskustvo je da brzo reguliše isušenu kožu, a preporučuje se i za rozaceu ), ili Bioderma Sensibio Rich kremu (osetljiva i suva koža), takođe La Roche Posay nutritic Rich, ili Bioderma Atoderm Creme. Ili neku drugu bogatu kremu za suvu kožu ikoju će vam preporučiti u apoteci, a koju možete kombinovati sa kremom protiv rozacee.