Da li su vam dojadili tekstovi o zaštiti od sunca? Kvare vam uživanje u letu? Ipak pročitajte, evo saveta koje nije teško pratiti, a daje ih dermatolog, DR DRAGANA KABLAR. 

 

Današnji način života navodi nas da veliki deo vremena provedemo u zatvorenom prostoru, gde nas sunce ne “vidi”, a kada dođe lepo vreme odjednom počnemo da provodimo mnogo više vremena na suncu. Ovo kožu stavlja pred velike izazove, zato je sezona leta prava prilika da se osvrnemo na nekoliko tvrdokornih zabluda koje opstaju uprkos svim informacijama koje su nam danas dostupne.

 

 

ZABLUDA: SOLARIJUM JE DOBRA PRIPREMA KOŽE ZA SUNČANJE

Jedna je od najrasprostranjenijih zabluda, u svim generacijama, da je solarijum dobar način da se koža pripremi za sunčanje.  Ili, slično tome, da je prirodno “boja” dobijena početnim izlaganjem suncu bez zaštitepravi način da tokom ostatka sezone budemo zaštićeni da ne “izgorimo”.

U želji da tamnijim tenom zaštitimo kožu, već smo napravili početno oštećenje.

Drugo, ta preplanula boja nam daje izuzetno nizak stepen zaštite, ekvivalenta vrednost SPF3-4. A to je apsolutno nedovoljno.

ISTINA: Preplanuo ten ne predstavlja adekvatnu zaštitu od štetnog delovanja UV zraka.

 

 

ZABLUDA: TAMNIJA KOŽA JE OTPORNA NA UV ZRAČENJE

Osobe sa prirodno tamnijim tenom, koje vrlo lako pocrne, a teško izgore na suncu, veruju da su prirodno zaštićene od sunca i njegovih štetnih posledica. Ovo je apsolutno netačno. Bez obzira na fototip kože, i tamnija koža zahteva otpimalnu zaštitu, eventualno uz niži zaštitni faktor u odnosu na osobe svetlije kože – gde se preporučuje faktor 50+.

ISTINA: Prirodna tamnija boje kože nas ne abolira od upotrebe adekvatne zaštite od UV zračenja.

 

 

ZABLUDA: UZ VISOK SPF MOŽEMO CELOG DANA BITI NA SUNCU

Još jedna srodna zabluda je da se povećanjem faktora zaštite proporcionalno povećava vreme koje se može provesti na suncu bezbedno.  Netačno. SPF govori samo o tome koliki procenat UVB zraka,odgovornih za pojavu crvenila i opekotina od sunca, taj preparat filtrira i sprečava da oni ne dospeju do kože. Za SPF 15 to je oko 93%, za SPF 30 oko 97%, a faktora 50 je 98%.

Međutim preporuka dermatologa jeste da se uvek koristi najviši zaštitni faktor, a on je prema evropskim normama  deklarisan kao SPF 50+, jer je razlika ka višim faktorima minimalna, računa se u delićima procenta.

Zašto uvek 50+? Zato što istraživanja pokazuju da nanosimo nedovoljno preparata: osoba prosečnih telesnih dimenzija za jednu aplikaciju treba da potroši oko 30 ml preparata, a većina korisnika nanosi ¼-1/2 potrebne količine.Ovakvim nanošenjem preparata i sa faktorom 50 dobije se  duplo manja zaštita – oko 20-25. N

ISTINA:  Nijedan preparat vam ne omogućava neograničen bezbedan boravak na suncu.

 

Mudar predlog nekih mojih kolega je da se zaštitni preparati nanose u dva navrata: namažete jednom, sačekate par minuta da koža upije, pa namažete još jednom. Tako je mnogo veća verovatnoća da ćete postići adekvatnu zaštitu.

 

 

ZABLUDA: ISTI ZAŠTITNI PREPARAT MOŽE SE KORISTITI ZA LICE I TELO

Po pravilu su preparati namenjeni koži tela bogatije teksture, i zato mogu da prave problem na koži lica osobama koje imaju mešovitu ka masnoj koži. Čak i osobama sa suvom kožom ovako bogate kreme za telo mogu izazvati pojavu bubuljica.  Za lice izaberite preparat prema potrebama vaše kože, naročito zato što je lice najviše izloženo suncu, i pravilo je da mora da bude zaštićeno svakog dana.

ISTINA: najbolji preparat za zaštitu od sunca je onaj koji doživljavamo kao prijatan ritual, i pravilno ga nanosimo.

 

 

ZABLUDA: MOJA DNEVNA KREMA SA SPF 25 JE DOVOLJNA I ZA LETO

Mnogi veruju da su njihova uobičajena dnevna hidratantna, tonirana krema, ili puder sa faktorom 20-25 dobra zaštita i za leto. Ovo ipak nije tačno. Ovi su preparati formulisani za zaštitu prilikom kratkotrajnog izlaganja suncu tokom cele godine, u urbanim uslovima. Dakle, to što odete od kuće do posla ili u kraću šetnju.
Za duže izlaganje suncu treba da se nanese preprat posebno namenjen zaštiti od sunca, a onda preko njega može da se stavi puder. Karakteristike preparata za zaštitu od sunca su drugačije od svakodnevne nege: oni su testirani na različite parametre zaštiteod UVzračenja, što za puder ili tonirane kreme ne možemo da kažemo.

ISTINA: Za duže izlaganje suncu uobičajena dnevna nega uz SPF 20-25 ne pruža adekvatnu zaštitu.

 

 

ZABLUDA: KADA JE OBLAČAN DAN ZAŠTITA MI NIJE POTREBNO

Ova zabluda često dovodi do oštećenja kože i oepkotina od sunca, jer nam se čini da se to tokom oblačnog dana ne može dogoditi. Čak 80% UVA zraka prodire kroz oblake, pa je i po oblačnom danu neophodna ista zaštita kao i kada sunce sija punom snagom. UVA zraci prolaze i kroz staklo, pa pored prozora, a naročito u automobilu, apsolutno mora da se nanese identična zaštita kao da smo napolju, naročito ako ćemo u vožnji provesti duže vreme.

ISTINA: Tokom oblačnog dana UVA zraci deluju gotovo podjednako, pa je puna zaštita i dalje neophodna.

 

 

ZABLUDA: SA VODOOTPORNOM KREMOM  NE MORAM DA SE MAŽEM POSLE PLIVANJA

Čak i kada koristimo preparat otporan na vodu, deo tog preprata se skine dodirom sa peškirom, znojenjem, dugotrajnim plivanjem… Deklarisana “vodootpronost” u proseku pruža zaštitu još  45 minuta nakon izlaska iz vode. Ovo znači da je potrebno da u roku od sat vremena nakon plivanja ili jakog znojenja nanesete novi sloj preparata. Ukoliko ne plivate i ne znojite se preterano, neka to bude dva sata. 

ISTINA: Vodootporni preparat ne omogućava da se ceolog dana kupate bez novog nanošenja.

 

 

ZABLUDA: IZLAGANJE SUNCU MI JE NEOPHODNO ZBOG VITAMINA D

Sva istraživanja pokazuju da su koristi koje imamo od stvaranja vitamina D daleko manje od štete koju nanosimo koži izlažući se nezaštićeni suncu. Kao što smo već rekli, nijedan preparat ne pruža 100% zaštitu od UV zračenja, tako da je tih nekoliko procenata sasvim dovoljno da se, čak i kada smo namazani, stvori dovoljno vitamina D. Ukoliko je reč o osobama koje iz nekog razloga imaju nizak nivo vitamina D, preporučuje se da one ishranom i dijetetskim suplementima unesu dovoljne količine.

ISTINA: Nedostatak vitamina D ne može da bude izgovor za izlaganje suncu bez zaštite.

 

 

ZABLUDA: SUNČANJE ISUŠUJE AKNE I PRIJA MASNOJ KOŽI

Istina je da mnogim osobama sa masnom kožom sunce prija, a tu je i strah da će nanošenje kreme za zaštitu pogoršati stanje akni.  

Danas imamo tako široku paletu proizvoda namenjenih različitim tipovima kože, pa i onih koji deluju seboregulatorno, a pritom obezbeđuju optimalnu zaštitu od štetnog delovanja UV zraka, da nema razloga da se bez zaštite izlažete suncu.

UV zračenje pojačava inflamaciju, a poznato je da su akne, u svim stadijuma svog razvoja, inflamatorni procesi. Čak i ožiljne promene karakteriše inflamacija. 

ISTINA: UV zraci pojačavaju inflamatorne procese i škode koži sa aknama.

 

 

ZABLUDA: OD SUNCA ME MOGU ZAŠTITITI PRIRODNI PREPARATI

Često mi dolaze pacijenti koji ne žele “nikakvu hemiju” i govore kako za zaštitu od sunca koriste ulje košpica maline koje ima prirodni zaštitni faktor.  Neki od njih čak i deu “štite” na ovakav način.

Što se tiče “hemije” morate razumeti da su standardi bezbednosti za preparate za sunčanje, a koje poštuju  pouzdani dermokozmetički brendovi, zaista veoma visoki. Zato je, sasvim sigurno, mnogo bolji i pouzdaniji izbor medicinski preparat za zaštitu od sunca koji ćete kupiti u apoteci. 

ISTINA: Prirodna kozmetika nema ragulisane i standardizovane nivoe zaštite od sunca, pa je medicinska kozmetika uvek bolji izbor.


 

Ostavite komentar

Jovana D. on 20/07/2017

Meni je otac uvek govorio (imam masnu kožu): Umivaj lice sapunom i sunčaj ga da ti se sasuše te bubuljice Šalu ma stranu, treba koristiti spf, inače može da se pregori za 1 dan posle 2-3 sata sunčanja po najvećem suncu. S druge strane, primetim da nemam nikakve upalne procese sad kad sam na moru, ne znam da li je od sunca ili od morske vode, ali osećaj zaista prija. Naravno, za masnu kožu ima sjajnih preparata za lice, npr. Bioderma i Roc su sjajni, samo treba obavezno umiti lice odmah po povratku kući.

Ljiljana on 06/08/2017

Hvala Jovana na dobrim savetima. Da, uvek zaboravimo da naglasimo da kremu za sunčanje treba skinuti po povratku kući sa plaže - valjda mislimo da se to podrazumeva:)

Pam on 22/07/2017

Odlični savjeti hvala puno ! Novi post na mom blogu https://hisandherway.blogspot.ba/ ❤

jovana on 23/07/2017

Mama me je nagovarala ranije da idem u solarijum jer sam jako svetla i roze da ne bih "gorela" na suncu kad sam na plazi. Posle vode sam se jako retko mazala, najcesce jer me mrzi. jedna krema je za sve nema razlike u ceni sam duuugooo mislila (opet mama) dok nisam pocela sama da ih kupujes i experimentisem. Takodje su mi zbog masne i bubuljicave koze govorili da se suncam i da ce prodju, uvek je bivalo samo gore od sunca , znoja i svega ostalog u kombinaciji (ne samo lice, imala sam komedone i po ledjima i grudima). Jedino sto stvarno pomaze je pametno suncanje, po malo, kadj e slabije sunce (do 10, i posle 17h), i obavezno pilinzi bar 2put nedeljno i aloe vera gel na celo telo posle suncanja. A da, i u napadu koriscena samo prirodne kozmetike sam umesto preparata za suncanje korisitla kokosovo ulje, da li treba da napomenem da nije radilo posao ? :D Poslednja kombinacija proizvoda koju sam koristila je bila vichy za lice i biodermino suvo ulje za telo. Inace mi je omiljena UV krema za lice Clinique :)

Ljiljana on 06/08/2017

Draga Jovana, hvala puno na odgovoru i verujem da vaše iskustvo može biti itekako korisno mnogima.

Jasna on 23/07/2017

Moram da priznam, nakon procitanog teksta, da nisam imala zablude. Sve mi je bilo poznato. Jedino sto bih volela da dobijem kao potvrdu od dematologa, da li je moja rutina kada sam na letovanju akoja nije ovde navedena ispravna.Naime, ja svako vece nakon provedenog na suncu/plazi, obavezno radim piling celog tela i lica, ne agresivan, ali piling / Weleda, Logona, ..Mark scrub odlican ove godine . Nakon toga obilno natopim losionom ili uljem odredjenog brenda i obavezno ujutru detaljno tusiranje pre ponovnog mazanja. Nakon toga, boja duze taaje, e ljustim se u smislu perutanja i sl. Od mene toliko,inace imam 48 godina.

Ljiljana on 06/08/2017

Draga Jasna, proslediću vaše pitanje dermatologu, izvinite na kasnom javljanju, odmori su..

Dragana on 23/07/2017

Najveca zabluda, suncaj se da ti nestanu bubuljice...

Ceca on 15/03/2021

Da li moze pomoc oko moje koze. Imam crvenilo na oba obraza ne znam koju kremu da koristim poslala bih vam i slike lica

Ljiljana on 16/03/2021

Draga Ceco, probajte Bioderma Sensibio AR kremu za negu, a za čišćenje i Sensibio micelarnu vodu ili Sensibio gel za umivanje Sensibio AR krema postoji i u toniranoj varijanti, fino srednje prekrivanje, srednja boja koja se prilagođava tenu. A istovremeno neguje i umiruje crvenilo Slike mi ne trebaju, ja nisam dermatolog, ali pogledajte ovde tekst dr Kablar o rozacei, i ako je crvenilo izraženo, otiđite na pregled kod dermatologa, jer o rozacei mora da se vodi računa. I izbegajte da izlažete licu suncu, nosite šešir i UV zaštita tokom leta. Evo tog teksta o crvenilu... https://budilepa.com/2018/05/dermatolog-rozacea/

Tamara on 05/07/2023

Hemijski UV filteri ostaju u krvotoku 3 nedelje od jednog nanošenja. Neću ih nabrajati, a ni koliko štete endokrinom sistemu nanose. Rak kože je mnogo češći kod ljudi koji se mackaju SPF-om, nego kod onih koji su po celo leto na otvorenom, bez "zaštite".

Ljiljana on 22/07/2023

Draga Tamara, ne verujte sve što pročitate negde na internetu.