shutterstock_100381958

 

Kako, kod koga, koliko, kojom supstancom…

Pre neki dan gledala sam video o iskustvu naše poznate blogerke o povećanju usana, u kom se kao najbolje iskustvo navodi upotreba biopolimera.

Svako ima pravo da svoje dobro (ili loše) iskustvo deli sa drugima.

Ja o ovoj temi pišem već godinama, pa sada baš moram da vam kažem šta ja znam o povećanju usana.

Ne iz ličnog iskustva.

Iz razgovora sa desetinama domaćih i stranih doktora koji se bave estetikom, i estetskih hirurga, od kojih su neki stvarali istoriju plastične i estetske hirurgije.

Šta kažu stručnjaci

Već sedam godina uređujem časopis Estetika-hirurgija&kozmetika, i web stranicu ovog časopisa, pa me je taj novinarski posao vodio po kongresima, medicinskim edukacijama i ordinacijama.

Nijedan doktor s kojim sam ikada pričala nije smatrao da su trajni fileri dovoljno ispitano i bezbedno rešenje, naprotiv.

Opšte je prihvaćeno stanovište u svetu da je hijaluron supstanca koja je dovoljno bezbedna, može da vam pruži prirodan rezultat kod povećanja usana.

Jedina bezbedna trajna supstanca je – vlatita mast.

Postoji i hirurško povećanje usana, kojem se danas retko pribegava jer postoje mnogo jednostavnije, neinvazivne metode.

O ovome sam već pisala skoro u Wannabe magazinu,  i, naravno, prenosila tekstove koji naši doktori pišu na sajtu koji uređujem, estetka.com.

Postoje privremeni i trajni fileri za usne.

Privremeni fileri

Privremeni fileri za povećanje usana su na bazi hijalurona (može biti i kolagen, ali se on kod nas veoma retko radi). Veliki je broj registrovanih hijaluronskih filera kod nas, među njima su i svetski vodeće marke kao Restylane, Juvederm, Teosyal

Mnogi naši doktori su prošli čitav niz edukacija u svetu na ovu temu, i imaju višegodišnje iskustvo i oprobano uspešne tehnike.

Evo dva para usana dr Željke Cabunac koja izvrsno radi usne. (Parovi su dati horizontalno, pre i posle punjenja hijaluronom).

 

Fotor0111232444

 (fotografije pre i posle vlasništvo su dr Željke Cabunac)

Čak i sa dobrim hijaluronskim brendom, i kod dobrog lekara, moguće je da se stvori problem: asimetrija, ili ono najneprijatnije, kuglice, ali je ovo veoma retko.

Dobra stvar je što problem prolazi kada se hijaluron razgradi, za 4-6 meseci, a može se intervenisati i ranije, enzimom koji razgrađuje hijaluron.

Loša stvar sa hijaluronom je, naravno, to što on ne traje dugo, a košta puno.  Kod nekoga se  razgradi posle 4, kod nekoga posle  šest meseci, kod nekog posle osam. Ovo ne zavisi samo od brenda i vrste hijalurona, nego i od brzine kojom ga vaš organizam razgrađuje. Tako kod vaše drugarice može trajati mesecima duže nego vama.

Dakle, imate svake godine jednom ili dva puta taj trošak. Bol i gnjavaža sa čestim bockanjem je još jedan faktor koji nije baš prijatan. Ovo su razlozi da se devojke odlučuju za trajne filere.

Da, još nešto: tehnika ubrizgavanja filera je nešto kompleksnija nego što je prikazano na tutorijalu naše najpoznatije blogerke, i zavisi ne samo od pravca, nego i od dubinje aplikacije, sturkture vaših usana i mnogih drugih faktora.

Trajni fileri

Trajni fileri stvaraju trajne rezultate, ali su i problemi trajni, ako do njih dođe (govorimo o godinama, pet, deset ili više).

Trajni fileri nisu kompaktni implantati koji se ugrade, pa mogu da se izvade. U pitanju su gelovi sintetičkog porekla koji se stapaju sa tkivom vaših usana, pa ih je nemoguće izvaditi bez operacije.

Ko prati forum “Ana” može pogledati temu: silikoni u usnama,   i videti iskustva i devojaka koje su zadovoljne ali i onih koje imaju probleme.

Premda su sofisticiraniji od tečnog silikona, koji je u civilizovanim zemljama zabranjen, (a lekari koji ga primenjuju rizikuju ogromne kazne) – ove sintetske supstance su srodne. Ime onih koji se kod nas najčešće koriste su metakril, aquamid, biopolimer. Kod nas ga mnogi primenjuju, uključujući i plastične hirurge u nekim poznatim privatnim bolnicama.

Oni, naprosto, kod nas nisu zabranjeni. Činjenice su sledeće:

– Ove trajne supstance češće nego privremene (hijaluron i kolagen), daju komplikacije.

Fotor0111235216

– Te komplikacije se, da ponovim, teže rešavaju nego u slučaju privremenih filera (gde u kranjoj liniji prođu kada se filer razgradi).

– Što se više supstance ubrizga, to je veća mogućnost stvaranja problema.

– Tkivo usana se tokom godina, prirodnim procesom starenja, menja, pa trajni fileri mogu deformisati usne.

Najneprijatnija pojava su kuglice i čvorići, koji se nazivaju nodulima ili granulomima.

Noduli se pojavljuju brzo nakon primene filera – u prvih mesec do dva, i može nestati spontano, a granulomi se javljaju nakon više meseci pa i godina, i problem su koji često dovodi do hirurškog rešenja.

Više o tome pročitajte u tekstu koji je za naš časopis pisao dr Vladislav Ribnikar.

Na slici su primeri iz njegove prakse.

Nekada je moguće rešiti čvoriće i kuglice ubrizgavanjem kortikosteroida.

Često je neophodna operacija. Budućii da je trajni filer srastao sa tkivom vaših usana, često je neizbežno da se uz filer izvadi i deo vašeg tkiva. To sigurno nije nešto što želite, zar ne?

A sve to i košta.

A dr Dimitrije Panfilov, iskusni hirurg iz Novog Sada, kaže kratko i narodski: “Bežite od polimera, kao đavo od krsta!”.

Dr Panfilov je na našem sajtu predstavio zanimljivo operativno rešenje za oblikovanje i povećanje usana. Pogledajte ovde.  Zanimljivo je.

Čije usne?

Ničije. Vaše.

Povećanje usana ne radi se sa fotografijom slavnih. Da, možda bismo želeli da imamo usne kao Kejt, poluotvorene i zagonetne.

Ili one velike Andželinine.

Mada Skarlet Johanson postaje sve češće primer za poželjne usne.

A kažu da najsavršeniji par ženskih usana ima Mišel Fajfer.

 

Fotor011200310

 

Sve to nije razlog da tražite od lekara neke od ovih usana. Vaše usne su jednistvene, posebno građene, i ne mogu da podnesu kopiranja. Baš kao što ni malo lice ne može da primi Andželinine usne a da ne izgleda groteskno.

Počnite, uvek, malim količinama filera. Lakše je dopuniti nego izvaditi.  I ne budite nestrpljivi.

Iz guze u usne? Odlično!

Mogu li se usne povećati bezbedno i trajno?

Mogu.

Rešenje je presađivanje vlastite masti iz jednog dela tela u usne.

Mast se šupljom iglom uzima (usisava) iz nekog dela tela gde je imate dosta (stomak, bokovi, butine…) pa se obrađuje (prečišćava) i ubacuje baš kao i filer iglom, u usta. Obično se ubaci oko 3 ml masti u svaku usnu. Otoci su mogući tokom nedelju do dve dana nakon intervencije.

Dobra strana je sjajan rezultat sa prirodno jedrim usnama. Mast, naime, sadrži dosta matičnih ćelija i faktora rasta koji poboljšavaju i kvalitet kože.

Rezultat je trajan.

Loša strana je nepredvidivost rezultata: sva ubrizgana mast ne opstane – veći deo se razgradi. Zato je često potrebno uraditi dopunu. Tom prilikom se koristi sačuvana vaša mast koja je uzeta tokom prve intervencije.

Ovo je najbolja, ali i najskuplja opcija povećanja usana.

Savet?

– Počnite manjim količinama filera. Dopunite po potrebi. Ne preterujte. Ideja je da izgledate lepše, a ne “napumpano“.

– Koristite razgradive filere, poput hijalurona.

– Potražite doktora koji ima iskustva u povećanju usana.

– Ovaj tretman NE rade kozmetičarke.  To je medicinski tretman.

– Nemojte staviti ono što je stavila vaša drugarice, “njoj se ništa nije desilo”. Svaki organizam je svet za sebe i različito reaguje. Takođe vam neće stajati iste usne kao što ima drugarica, (glumica, blogerka…), a možda ni filer neće trajati onoliko koliko traje kod drugarice.

– Svaki hijaluronski filer ima svoj serijski broj, i odgovoran doktor će na vaš karton upisati datum kada ste dobili filer i zalepiti njegov serijski broj. Ujedno, tako ćete znati da ste dobili pravu, registrovanu i brendiranu supstancu. Na slici dole je primer iz prakse dr Ivane Filipović Marković, sa markicom preparata Teosyal Kiss.

 

Picture 181

(Fotogfrafije: Shuterstock, dr Željka Cabunac, dr Vladislav Ribnikar, dr Ivana Filipović Marković)

Rado ću odgovoriti na pitanja. Sigurna sam da je ovo tema koja mnoge zanima.

Podelite ovo sa drugaricama. Važnije je od toga koju maskaru ili kremu koriste.

 

 

Ostavite komentar

Jasmina on 14/01/2014

Nakon svega procitanoh...nista ja tu ne bi menjala ;)mislim,kod mene...ne znam za ostale :)

Ljiljana on 14/01/2014

Jasmina, Odlično. Iskušenja su velika, naročiteo za mlađe devojke.

Šminka je ljubav on 15/01/2014

Ovo je tekst koji bi zaista trebalo da pročita svako ko razmišlja o povećanju usana.

Ljiljana on 15/01/2014

Da, Sonja, i ja mislim da makar treba da znaju. Da se informišu o tome šta ubrizgavaju u vlastito telo.

Vesna M. on 15/01/2014

Draga Ljiljana, koliko kosta otprilike ubacivanje hijalurona (umerena doza) u usne? Unapred hvala na odgovoru.

Ljiljana on 15/01/2014

Vesna, od 200 evra, koliko znam, to je neka pocetna cena. Zavisi od kolicine hijalurona. Pozdrav Ljiljana

Iva on 10/02/2014

A sta mislite o VY metodi povecanja usana, da li se ona isplati?

Ljiljana on 12/02/2014

Draga Ivo, u pitanju je operacija, rezultat jeste trajan, ali i neizvestan. Osim toga, ovde se ne dobija na volumenu, a ožiljak u sluzokoži može stalno zatezati usne. Koliko sam čitala o tome, dešavaju se i komplikacije. Na sajtu koji uređujem - Estetska.com, možete videti razne varijacije povećanja usana, ovde ili o jednoj od boljih i efikasnijih operacija ovde.

Dragana on 02/03/2014

ja sam pre 15 dana stavljala razgradive filee u usne stylage, stavila sam 1 kubik. Usne su mi inače tanke, ali sad su mi samo malo punije, čak nemam osjećaj da sam na njima uopšte išta i radila i niko to nije čak ni primjetio. Da li je preporučljivo da sad ponovo ubacim 1 kubik?

Ljiljana on 03/03/2014

Draga Dragana, naravno da može. Nema razloga da se hijaluron ne doda - možda bi bilo dobro da bude isti brend. A posle, prilikom sledećeg stavljanja, možeš, ako budeš želela da promeniš i brend i lekara.

slavica on 24/04/2014

Pozdrav, stavila sam pre oko mesec dana biopolimer u usne, cini mo se da doktor nije dobro uradio jer nije nista masirao posle toga, i sada imam tri grudvice koje jako osetim a jedna se i vidi. Usne su mi i prirodno bile malo krive a sada se jos vise vidi. Ne znam sta da radim? Da li imate neki savet?

Ljiljana on 24/04/2014

Draga Slavice, hirurg koji se kod nas najozbiljnije bavi ovim problemom je dr Vladislav Ribnikar. Njegove ćete kontakte naći na sajtu http://www.vladislavribnikar.com/pocetna-1.html Tel: 011/6680-222 Mob: 060/6680-222 Nemojte pribegavati dopunjavanju novim polimerima - što devojke često urade da "poprave" problem, pa pogoršaju stvar, nego se konsultujte sa dr Ribnikarom.

Masha on 02/06/2014

Vec par godina intenzivno rasmishljam o povecanju usana,sada sam tek u rebusu :)drago mi je shto sam naletela na ovaj tekst(a gledala sam video nashe blogerke)..Recite mi da li znate ,koje su cene kod nas,shto se tiche ubrizgavanja masnog tkiva u usne i da li mozete na mail da mi poshaljete kontakt doktora koji to rade?

Ljiljana on 03/06/2014

Draga Maso, poslacu ti na mail informacije o lekarima.

Olga on 05/06/2014

I mene takodje zanima koji doktori rade ubrizgavanje masnog tkiva u usne i cene. Isto tako preporuke za doktore koji rade sa hijaluronom. Hvala unapred!

Ljiljana on 05/06/2014

Draga Olja, evo odgovora povećanje usana masnim tkivom zavisi od ordinacije, od 200 do 600 evra , otprilike. Predlažem ordinacije Dr Ribnikar - dr Vlada Ribnikar je odgovoran hirurg i dosta radi sa usnama, kontakt je 060/6680-222 I dr Violeta Skorobać koja se baš dosta bavi presađivanje masnog tkiva. (Pitala sam je o ovome, i evo odgovora iz prve ruke: nisu sve usne odgovarajuce za povećanje masnim tkivom, jer se ono mora ubrizgati dublje - dakle zaviisi od sturkure usana. Pregled je neophodan. Kontakt dr Skorobać je 011 244 3002, a ova intervencija kod nje kosta 700 evra. Evo dobre ideje, pisaću post o ovome, ako vas zanima. Mislim da zvuči skupo, ali je dugoročno isplativo, jer se hijaluron mora obnavljati, a trajni fileri nisu preporučljivi. Dr Colić je takođe iskusan sa presađivanjem masti, 011 3699 800 A lepe primere videla sam i na slikama pacijenata dr Gačevića 011 3542 785 (uvek volim da dam više kontakata, pa da birate) Pozdrav Ljiljana Više o povećanju usana možete pogledati i ovde http://www.estetska.com/index.php/anti-aging/lice/usne

Lara021 on 30/07/2014

Možete li mi preporučiti doktora u Novom Sadu kod koga bih mogla da dopunim usne hijluronom? Hvala.

Ljiljana on 01/08/2014

Draga lara, Potražite dr Gačevića, on gostuje u ordinaciji Nada Diva i radi tretmane. Odličan je.

Lara021 on 02/08/2014

Hvala Vam na odgovoru i preporuci.

Jelena Milicevic on 07/10/2014

Draga Ljiljana, da li se matakril resorbuje i ako se resorbuje da li on odlazi u potpunosti, tacnije da li je moguce da dodje na onaj stari izgled usana? Ja moj imam vec skoro devet godina i jesam izgubila volumen, ali ne u yolikoj meri.

Milena on 12/10/2014

Sa obzirom da imam sistemski lupus i sad vec slabije uocljive promene na licu da li bih smela raditi korekcije bora i eventualno definisanje usana, hijaluronom?

Ljiljana on 13/10/2014

Draga Marima, mnogi tretmani nisu pogodni za osobe sa autoimunim bolestima. Potražite dermatologa i izložite mu svoj problem - hijaluron u prinicipu ne bi trebalo da daje probleme u ovom kontekstu. U svakom slučaju, ne ubacuju se niti, PRP (plazma iz krvi) i slične supstance i materije koje podstiču reakciju organizma. Pozdrav Ljiljana

Jovana Petrovic on 15/10/2014

Meni je malo ovaj tekst doktora Ribnikara kontradiktoran. Dok je radio u klinici Komeneus, mislim da je tako nesto bio naziv, mojoj drugarici je stavio kubik, trajnog preparatak, metakril je bio u pitanju. Cinjenica da i posle cetiri godine njoj usta nisu mrdnula, cak ni posle trudnoce. A vidim da tekst koji je linkovan o njegovom misljenju potpuno suprotan onome sto je radio. On je insistirao da stavi metakril, a ne hijaluron. Ja sada zelim da uradim usta, ali kada sam procitala njegov tekst razocarala sam se, a opet pogledam njena usta i odusevljena sam. Novac da stavljam hijaluron na svakih sest meseci zaista nemam.

Ljiljana on 17/10/2014

Draga Jovana, u tekstu je jasno naznačeno da svaka supstanca može da izazove granulome i grudvice, a da je pojava problema veća kod trajnih supstanci. Metakril je polutrajan, trajnost njengovih efekata je tri do četiri godine, a izgled usana nakon ubrizgavanja je uvek rezultat umešnosti hirurga, pa i količine supstance. Vaša je odluka za koji filer ćete se odlučiti, mi smo tu samo da vas informišeo o tome gde su rizici veći.

tina on 03/02/2015

cao,,ja bi molil oko sAVIJETA..PUNILA SAM USNE...I NISTA OD TOGA PLATILA SAM 280 EURA..JEDNOM DOKTORU IZ SRBIJE..UZAS..KAKO MOGU DA POVECAM USNE..NA TRAJNO..POZZZ NEKA MI SE NETKO JAVI,,NA MAIL..ljepotica36@gmail.com razocarana,,,,

Ljiljana on 03/02/2015

Draga Tina, ja ne preporucujem punjenje usana trajnim filerima, osim ako to nije vlastita mast. Tako da nisi na pravom mestu za preporuku trajnih filera.

Nije ovo dugačak post, a nije ni Petrovdanski, nego vi sporo čitate babe jedne! | Labilna on 15/06/2015

[…] kroz moj blog, a koje razmišljaju da urade nešto slično na sebi, neka prvo pročitaju ovo http://budilepa.com/hoces-da-povecas-usne-kako/ i možda se dozovu pameti. AKo ne, ličite na babuna, ja nemam ništa protiv. I onako je to vaš […]

Maja on 08/08/2015

Mnogo je dobar clanak ! Vec neki pefiod razmisljam o povecanju usana,sve ovo i te kako pomaze u odluci za isto.Mislim da bih se najprije odlucila za ovaj tretman 'vlastite masti'. Ali ja sam iz Crne Gore,tako da nadam se mozda da imate nekoga ovamo za preporuku ? Hvala unaprijed. :)

ana on 31/08/2015

Zdravo :) Pre tri dana radila sam popunjavanje biopolimerom stavili smo jedan kubik u donju jedan u gornju usnu, prvi i drugi dan usne su bile savrsene,od treceg dana kad je otok spao iste su kao i pre intervencije. Jel moguce da je do organizma ili je mozda meni ubrizgano nesto drugo?

Ljiljana on 04/09/2015

Ana, samo onaj ko vam je ubrizgao zna šta vam je ubrizgao. Inače na svakoj supstanci koja se ubrizgava mora biti serijski broj koji se zalepi u kartonu vaše posete. To je jedini način da znate šta vam je ubrizgano. Pitajte lekara kod kog ste bili. Ja, inače, nikome ne bih preporučila biopolimere - ali očigledno ih ovde doktori i dalje rade.

MIRA on 07/09/2015

Koliko kosta presadjivanje sopstvene masti u usne? i Gde je najbolje uraditi ( preporucite lekara odnosno klikiku). unapred hvaLA

Ljiljana on 20/09/2015

Draga Miro, ne znam tačnu cenu samo za usne. Molim vas raspitajte se lično, preporučujem dr Violetu Skorobač Ašanin 011 244 3002, ona se veoma ozbiljno bavila ovim pitanjem. Ako budete imali još nedoumica ili želite još neku preporuku, javite mi se slobodno na mail budilepablog@gmail.com

Lena on 21/11/2015

Punila 4 puta mašću,jedva je primetna razlika,a ja ostala veoma nezadovoljna.Usta su bila ogromna na punjenju,pa spadnu nakon dve nedelje do ničega.Šta je problem???

Ljiljana on 26/11/2015

Draga Leno, to i jeste jedini problem sa ovom metodom: što rezultati nisu pouzdani i variraju od osobe do osobe. Ili je stvar do vašeg organizma, ili do načina ubrizgavanja.

dina on 03/12/2015

cao, htela bih da te pitam koja klinika i dr. u Beogradu najprirodnije rade hijeluronsko povecanje usana. uplasena sam i dugo se vec razmisljam o filerima, ali ne znam koji je po tvom "skromnom strucnom" misljenju najpouzdaniji. unapred veliko hvala

Ljiljana on 09/12/2015

Draga Dina, ima ih sada dosta, ali evo, na primer, dr Željka Cabunac je specijalizovala filere. Važno je da ti kažeđ šta tačno želiš. Ako si uplašena, takođe mislim da treba da počneš sa malom količinom pa da kasnije dodaš još malo, ako želiš. Njen kontakt je 011 3348818, 060 3348818. Ordinacija je u centru Beograda.

Ana on 02/01/2016

Drage dame imam jedno pitanje za vas.HTela bih da povecam samo gornju usnu ali bas malo biopolimerom i zanima me vase misljenje i da li meka od vas mozda ima iskustvo sa tim i sta vi mislite o tome? Unapred hvala

Ljiljana on 04/01/2016

Biopolimer nije preporučljiv za usne. O tome je ovaj tekst. O tome sam slušala i od drugih doktora.

Danijela. on 27/01/2016

Post je odavno napisan ali moram da pohvalim dr.Ribnikara pa cu iskoristiti ovu priliku da kazem kako je ispravio greske koje je nestrucna doktorka napravila na mojim usnama! U njega imam puno poverenja i toplo ga preporucujem svima koji zele da koriguju usne!

Ljiljana on 28/01/2016

Dr Ribnikar je jedan od retkih doktora koji se posvetio ispravljanju grešaka - većina doktora ne želi da koriguje tuđe greške. Dr Ribnikar je veoma odgovoran.

Jasmina on 22/03/2016

Postovana,da li je aquamid i aqua filer isto? Ako ne molim da mi napisete razliku. Hvala

Ljiljana on 27/03/2016

Draga Jasmina, odlično pitanje, jer samo su imena slična, reč je o sasvim različitom konceptu. Aquafilling je hidrofilni gel (sastavljen od vode, uglavnom, odnosno fiziološkog rastvora - 98% - ostala 2% su katjon kopolamida - sitnetičkih supstanci koja drže ovaj gel u viskoznom stanju i sprečavaju razlaganje. On traje, kaže proizvođač, oko 5 godina kada se razgrađuje u organizmu. Aquamid je trajni filer, koji se ne razgrađuje u organizmu - pa vam ga ne bih ni preporučila.

Maja on 04/04/2016

Ja sam htjela povecati usne ali samo malo u zelji da vratim stari oblik i punocu. Naime, imam osjecaj da mi je nakon skidanja fiksne proteze usne jako spala i da se taj dio iznad gornje usne opustio i izborao. Posto sam protivnik stranog tijela, pogotovo u svom tjelu omisljala sam se za punjenje usana masnim tkivom ali iscitavajuci nijedna djevojka nije zadovoljna ovom metodom. Ne znam da li je propaganda od strane hirurga, jer se ovaj metod mora ponavaljti vise puta, samim tim normalno je da ce preporuciti masno tkivo ''u sluzbi prirode'', ali citam da je mnogo djevojaka zadovoljno efektom biopolimerom. I masno tkivo stvara grudvice, i apsorbuje se brzo. Najmanje loseg iskustva sam iscitala sa biopolimerom a najvise je ocrnjen. E sad, posto sam ekonomista, moram cijene da uporedim, i zakljucim da je ovaj tretman najjeftiniji i najdugotrajniji jer djevojke nakon njega se ne vracaju na dopunjavanje i korekcije. Onda li se doktorima isplati da ih reklamiraju kao dobar proizvod? Pravo je pitanje. Najbolje i za njih je da steknu vjerne musterije. NIje ni novac toliko upitanju koliko je mentalno zdravlje naruseno. Ako bih se vec odlucivala da stavljam neku sintetiku u sebe to bi bila ova. Jedino sto sam u nedoumici je, i to sto je po logici mog zdravog razuma, je zelja da ako vec mijenjam nesto na sebi to bude sto prirodnije, jos ako je dio mene, valjda je logika da ce manje komplikovati stvari?

Ljiljana on 10/04/2016

Biopolimeri se rade svugde, ali je ih i dalje ne bih preporučila. Izbor je vaš. Kopmplikacije jestu češće i teže se rešavaju. Ako dođe do grudvica na usnama, sa bioplimerom on mora da se vadi hirurški.

M on 05/04/2016

Meni je zanimljiva ova operativna korekcija povecanja usana. Da li bi mi imala neke klinike ili doktore koji ove rade, na preporuku? :) Hvala

Ljiljana on 10/04/2016

Dr Panfilov, Klinika Olimp, Novi Sad je pisao o toj operaciji i radi je. 021 4727000

Mila on 11/05/2016

Postova, Predlazem da Vas sledeci clanak bude na temu povecanja usana masnim tkivom, jer vidim da imate dosta iskustva i ili neki primjeri doktora koji rade povecanje usana ovom metodom. :) Puno pozdrava

Ljiljana on 14/05/2016

Hvala na predlogu Mila

dukica on 10/07/2016

Meni je doktor, kada sam isla da korigujem usne biopolimerom, kada sam mu pokazala sliku devojke cija mi se usta dopadaju, rekao da takva usta mogu da se dobiju tek posle cetvrtog,petog punjenja filerom..mije pitanje je sledece, zasto bi se pet puta radilo punjenje kada moze jednom da se stavi veca kolicina filera?

Ljiljana on 28/07/2016

Draga Dukice, ja ne volim da pričam o polimerima, jer mislim da nisu dobri. Ali svako punjenje gde se dosta dodaje u usne, i one se mnogo povećavaju, radi se malo po malo, da se bolje prati rezultat. Ionako se naplaćuje po mililitru filera.

nikoleta on 10/07/2016

Imam jedno nedoumicu: zbog cega je bolje vise puta staviti po malo filera nego odjednom vecu kolicinu?

Ljiljana on 28/07/2016

Punjenje se preporučuje malo po malo, da biste delovali prirodnije, da nema odmah velike promene nego da se ona dešava postepeno. Drugi razlog je taj da vidite kako će vaše usne izgledati nakon filera - uvek je mnogo lakše dodati po malo, nego odstraniti višak. Fileri se naplaćuju po mililitru, pa nije u pitanju prevara.

Natasa on 09/10/2016

2011 godine sam stavila trajni silikon u usnicama 1 kubik.Sada bih htela da dopunim jos 1 kubik ali sam dobila informaciju da nemogu dopuniti filerom jer materijali nesmeju da se mesaju.Da li vi mozete da mi pomognete ili mi preporucite doktora koji moze da mi pomogne?

Lara Croft on 13/10/2016

Molim vas sta znate o Aquafilling fileru, da li je siguran? Znate li nekoga tko je imao nekakve nuspojave od Aquafillinga? Aplicirala sam par puta Juvederm u usne ali stvarno kratko traje. Unaprijed zahvaljujem! Pozdrav

Ljiljana on 13/10/2016

Poštovana, nisam čula za neke nuspojave lično. Svaki fileri, pa i najbolji, mogu da imaju propratne pojave, pa verovatno i ovaj, ali retko. Prema onome što znam, mnogi ga hirurzi kod nas rade, deluje bezbedno i razgrađuje se, mada sporije od hijalurona. Ima evropske sertifikate, a registrovan je i kod nas.

Kajja on 07/11/2016

Cao svima,imam dva pitanja pa ako mozete da mi odgovorite bila bih jako srecna ☺. 1.Koja je cena povecanja usana kod dr.Ribnikara i gde on radi? 2.Da li mi mozete reci koliko je pouzdan dr.Dragan Milicevic,(planiram da uradim usta a mnogo ga hvale na forumima).

Ljiljana on 07/11/2016

Draga Kajja Dr Ribnikara morate kontaktirati lično, na tel. ordinacije, 011/6680-222, a dr Dragana Milićevića ne znam.

Jelena on 24/11/2016

Draga ja sam stavljala biopolimeron i nisam zadovoljna sa rezultatom pre mesec dana interesuje me dali na njega mogu da radim hilarioun tj da ga ubrizgam hvala

Ljiljana on 02/12/2016

Draga Jelena Mislim da hijaluron može preko polimera. Ipak to mora da vam kaže doktor.

Suza on 21/12/2016

Postovana ,ja sam pre nedelju dana radila usta hijaluronom teosyal kiss u klinici Diva i ne svidja mi se kako mi izgledaju usta.Znate li da li je moguce da se ponisti taj hijaluron tj vidim da ste piisali da moze da se deluje nekim enzimima da nestane dejstvo hijalurona.Koliko je to bezbedno ?

Ljiljana on 24/12/2016

Draga Suza, postoji enzim hijaluronidaza koji razlaže hijaluron i koji se ubrizgava u slučaju neželjenih dejstava. Najbolje je da pitate u Divi, oni sigurno znaju za ovo. Ako ne, raspitajte se u ordinaciji dr Ribnikara u Beogradu tel 011/6680-222, ili u nekoj drugoj ordinaciji koja radi hijaluronske filere,

Milica on 26/12/2016

Radila sam usne sopstvenom mascu, kod doktora Aleksandra Dusanovica, klinika SHO-011. Ono sto me je odusevilo kod njega je potenciranje prirodnog izgleda. Na pomen biopolimera i metakrila se gnusa. Radi iskljucivo hijaluron (jer je bezbedan), a potencira mast iz razloga sto je savrsena i sopstvena. Nakon intervencije, usne su toliko jedre, mekane, podmladjene, socne. Jeste da je uvecanje ovom metodom najskuplje, ali smatram da cena ne treba da bude merodavna, jer ste u pitanju VI i VAS buduci izgled. Toplo preporucujem Dusanovica, jer je vrhunski esteta, covek koji ne prihvata nerealne zelje pacijenata, i radi iskljucivo najprirodnijim mogucim materijalima.

Ljiljana on 08/01/2017

Draga Milice, i ja "navijam" za mast, pa mi je drago da ste imali dobro iskustvo. Jeste li morali da dopunjavate drugi put?

Ana on 04/01/2017

Poštovana Jasmina, Ja imam problem sa botoksom apliciranim oko slepoočnica pre otprilike 3 godine i to tako da su mi se formirali otoci,tj.jastučići u predelu podocnjaka. Većina doktora je bila u neverici da je to od botoksa, ali sasvim sigurno jeste. Molim za informaciju da li ste upoznati sa ovakvim komplikacijama i ukoliko jeste, da li znate za neki preparat koji je moguće ubrizgati ili doktora koji se bavio ovim stanjem. Bila sam kod dr.Ribnikara, ali on mi je predložio blefaroplastiku, smatrajući da se radi o masnom jastučiću, što ovde nije slučaj, jer je i golim okom vidljivo da je u pitanju tečnost. Hvala unapred na odgovoru, Ana

Ljiljana on 08/01/2017

Draga Ana, veoma mi je žao što vam se to dogodilo. Nažalost, znam da doktori imaju rešenje za višak hijalurona u tkivu, enzim koji razlaže hijaluronski filer, ali za ovakve efekte upotrebe botoksa nisam čula, i ne znam ko bi mogao da vam pomogne. Pokušajte da konultujete još nekog plastičnog hirurga.

Aldijana on 11/01/2017

Cao Ljiljana, Pre godinu dana sam stavljala biopolimer, hvala Bogu nisam imala nikakvih komplikacija. Sto me nakon ovog clanka veoma uplasilo.. Pitanje je sada, da li mogu s hijaluronom da i dalje nadopunjavam usne ? ili ta kombinacija nije preporucljiva? Nije valjda da necu nikada vise moci da nadopunim filerima ?? :-( Pozdrav

Ljiljana on 11/01/2017

Ja mislim da nema problema da stavite hijaluron. Svakako će vam doktor reći kada se javite, Aldijana

Tanja on 02/02/2017

Zdravo devojke :) Ja sam studentkinja 4. godine novinarstva i trenutno radim TV prilog o estetskoj hirurgiji, tome kako u Srbiji vecina doktora mesa hijaluron sa medicinskim rastvorom, kao i to da je u skoro svim zemljama Evrope zabranjeno stavljanje silikona u usne, a kod nas se to i dalje radi. Trebaju mi barem dve devojke kojima su se nakon bilo kojih zahvata pojavile kontradikcije. Nece nigde biti prikazivan prilog, sluzi samo u svrhu toga da polozim ispit. Bila bih jako zahvalna kada bi mi neko izasao u susret :)

Ljiljana on 09/02/2017

Draga Tanja, slike koje sam ja koristila dobila sam od hirurga, nadam se da će vam se neko javiti, želim uspeh na ispitu.

Tijana on 25/03/2017

Radila sam usta biopolimerom (pola kubika samo) da li bih mogla sada da popunim sa vlastitom mašću? Da li moze jedno preko drugog?

Ljiljana on 28/03/2017

Draga Tijana, pretpostavljam da može. Javite se da pitate u bolnicu ST Medica, kod dr Dušanvića, 011 2460697 ili dr Violeti Skorobać u bolnici Diona 011 244 3002

Mihaela on 09/04/2017

Da li neko ima iskustva sa poliklinikom Galetic u Novom Sadu sto se tice popunjavanja usana?

Jelena on 25/06/2017

Mozete mi reci sta je tacno metakril,jer meni je recenl da je to prirodna supstanca ?

Ljiljana on 29/06/2017

Poštovana Jelena, Metakril nikako nije prirodna supstanca. On je jedan od dugotrajnih filera na bazi silikona i sigurno nije prirodan. Ako nešto traje 10 godina i mnogo je jefitinije do nečeg što traje godinu dana poput hijalurona, a pritom je prirodno - zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, za ne?

Zorica on 07/11/2017

Postovanje, radila sam popunjavanje usana u Beogradu aquamidom, nakon toga odmah problemi vratila sam se nakon 8 meseci da uradim drenazu ali bezuspesno nista bolje, ima puno grudvica i jako boli, totalna katastrofa trajni filleri ne preporucujem nikome unistili su mi zivot, nista pre toga nisam znala o tome, nikada nikome ne bih preporucila da to radi pogotovo ne u toj klinici u Zemunu, zelela bih da znam da lì postoji ikakva mogucnost da to sve izvadim i da me poljupci moje dece vise ne bole? Besna na samu sebe, koje su to gluposti i kako to moze da upropasti zivot nekome

Ljiljana on 10/11/2017

Draga Zorice, hvala vam sto ste podelili sa nama ovo iskustvo. Moguće je da korekcije rade mnogi hirurzi ali ja znam za dr Ribnikara koji je pisao ovaj tekst. http://estetska.com/usne/anti-aging-lice/usne/problemi-kod-poveanja-usana Kontakt je +381 11 6680 222 +381 060 6680 222

srecica on 09/11/2017

Poštovna,prije 5 mj sam radila juvederm u usne,a prije 3 dana najnoviji teosyal ultimate mi je ubrizgala u usne i samo 0,3 mlje ubrizgala.Da li je smjela staviti taj ultimate u usne i kakve su kontraidikacije.U poredjenju s juvederm ovaj mi je napravio modrice i osjetila sam vece peckanje prilikom apliciranja.Osjetim da je dosta gusci od juvederm.Molim da mi sto prije odgovorite ??

Ljiljana on 14/11/2017

Poštovana, evo odgovora na vaše pitanje koje je dala dr Željka Cabunac "Poštovana žao mi je što nisam u mogućnosti da Vam dam potpun odgovor zato šta ja radim sa Restylane filerima i nisam najbolje upoznata sa karakteristikama Teosysal filera. Modrice i peckanje prilikom ubrizgavanja filera su moguće propratne reakcije. Moj savet je da se konsultujete sa doktorom koji Vam je ubrizgao hijaluron i da uradi kontrolu regije sa modricama. Što je inače procedura sa svim mojim pacijentima posle rada.

Bojana on 14/04/2019

Draga Ljiljana, Da li znate gde u Beogradu rade povecavanje usana sa Aquafilingom a da su provereni? Hvala unapred!

Ljiljana on 30/04/2019

Draga Bojana, Aquafiling se više ne radi ni za lice ni za telo. Hijaluron je i dalje jedina prava opcija.

Sanja on 10/04/2020

Interesuje me koja je cena uvećana usana sa sopstvenom mascu?

Ljiljana on 10/04/2020

Draga Sanja, stvarno ne znam cenu, možete da pitate recimo u bolnici Diona (065 2443002) - (dr Skorobač je ekspert za presađivanje masti), kod dr Ribnikara (011/6680-222), u Adonisu ( 011 3542785)...