Biokap farba kosa

 

Ima srećnih žena kojima za farbanje treba barem dve tube. Dobro, jeste trošak, ali toliko puno kose! Moj slučaj je dijametralno suprotan: imam mnogo manje kose nego što bih želela.

A u farbama ima toliko toga što oštećuje kosu. Moj izbor je, dakle, prirodan. Prirodne farbe – ili bolje reći, prirodnije od ostalih.

Farbala sam se u crveno, kanom – to je bila moja prva, tinejdžerska farba, 100% prirodna. Kana je i jedina čista prirodna farba koju znam, ali nažalost ima ograničen izbor boja. 

 Farbala sam se u smeđe, Lorealom, Revlonom, raznim farbama – dok nisam otkrila BioKap. Tu sam se zaustavila i već godinama kombinujem boje 6.3 i 7.3. Razlog? Moja kosa ne pati kao kod drugih farbi, nije izlomljena, zamršena i krta.

Kome je namenjena ova farba?

Svima onima koji žele bezbednije farbanje kose  sa manje hemikalija, kako bi izbegli nepotrebna oštećenja kose i iritacije kože glave. Naravno, i svima onima koji su alergični na neke od sastojaka klasičnih farbi za kosu.

BioKap su italijanske farbe bez  amonijaka i rezorcinola, a sadrže arganovo ulje za negu i ekstrakt breze kao prirodni UV filter. Varijanta BioKap “Delicato” je namenjena nekome ko ima posebno osetljivu kožu, krhku kosu, ili voli prirodnu negu.

“Delicato”ne sadrži ni treći, veoma štetan sastojak, p- fenilendiamin, pa ga preporučuju trudnicama kao bezbedan izbor, ili mladim devojkama koje žele da počnu da se farbaju.

Lično iskustvo

Farbanje: Prvo prijatno iznenađenje je kesica “crema protetiva” – zaštitna krema koju možete da namažete po rubovima lica i vrata, ili rukama i, posebno, ušima, da vam farba ne ostavi trag na koži. U paketu je i “razvijač boje” (hidrogen). Ovde nije čisti hidrogen, ima još sastojaka poput alkohola ili hidrogenizovanog ricinusovog ulja. Dakle, “razvijač” je u praktičnoj bočici sa pipkom, i u njega se sipa farba.

 

 

Za one koji nerado čitaju uputstva za upotrebu (poput mene, umišljene da sve znam), obaveštenje: iap otvorite uputstvo, na unutrašnjosti su nalepljene najlon rukavice.

Nanesena boja me ne pecka na koži, što uglavnom nije bio slučaj sa pokušajima sa drugim, konvencionalnim farbama. I što je još bolje, nema onaj nelagodan miris amonijaka. Zapravo, nema gotovo nikakav miris na “hemiju”.

Farba se drži 20 minuta (izrastak) plus još 15 na celoj kosi. Ja sam skratila sve ukupno na pola sata, sa odličnim ishodom. Zapravo, najpešće farbam izrastak, jer sam seda, a celu dužinu kose tek svaki drugi put.

Fama je da se prirodnije farbe brže ispiraju. Ova ne – sede se ne vide, tek kosa izgubi onaj sjaj posle mesec ipo do dva od farbanja, i sede postanu svetlije.

Ispira se lako, a kosa ne ostane krta i suva nakon farbanja. Malo zamršena, ali ništa što dobar balsam ne bi odmah regulisao. Kesica šampona sa balsamom je, uostalom – eto drugog prijatnog iznenađenja –  u pakovanju sa farbom. Nemojte propustiti da je upotrebite. Ona zaista pomaže čuvanju boje.

Boja: moj prvi izbor je bio 6.3 – “tamno zlatno plava”.  BioKap, naime, savetuje da ukoliko imate do 50% sedih, izaberete boju sličnu prirodnoj (moj slučaj) a sa više od polovine sedih, tamniju nijansu. “Tamno zlatno plava” jeste savršeno prekrila sede, ali mi je delovala pretamno, tamnije od boje na onom čuperku za uzorak u katalogu. Zato sam probala 7.3 – zlatno plavu. Ova je bila mnogo svetla! Ostalo mi je po pola tube od svake, i eto solomonskog rešenja: pola 6.3 – pola 7.3 – prava nijansa.

Zapravo, sa ove dve boje već posle par pranja moja kosa i deluje kao da ima pramenove: moja je teorija da se boje različito ispiraju, ali je istina verovatno u sedim vlasima koje su svetlije.

Boja ima zlataste prelive i sjaj koji mi se dopada. Ovom farbom se farbam, otprilike, jednom mesečno.

Na prvoj slici (vrh teksta) vidi se kako izgleda kosa ofarbana ovom kombinacijom. Boja deluje malo crvenije nego što realno jeste, mislim da je zbog osvetljenja prilikom slikanja, ali taj sjaj je ono što sam želela da pokažem.

Pakovanje: 50 ml boja, 75 ml “nutrifix” razvijača boje, kesica sa 15 ml balsama za farbanu kosu, kesica sa 8 ml zaštitne kreme.

Prodaje se u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

 

Ostavite komentar

Iva on 29/09/2013

Koristim Biokap Delicato farbu vec nekoliko meseci - nista bolje nisam probala kad je u pitanju farba za kosu. :)

Ljiljana on 03/10/2013

Odlicna je. Prekriva dobro i ne ispira se tako brzo.

Milica on 28/10/2013

Kako se krecu cene ovih farbi za kosu? Prvi put cujem za njih. :-)

Ljiljana on 28/10/2013

@Milice, ima u snabdevenijim apotekama, Ušću, Delta City-ju i Lilly/jima. Cena oko 1.300 do 1.400 din.

ela on 21/02/2014

Mogul se naci u BiH?

Ljiljana on 21/02/2014

Ne znam, Ela. Nažalost.

AnaK on 11/03/2014

Hvala na informaciji :) Bila sam ubeđena da prirodne farbe ne pokrivaju sede, drago mi je što sam u zabludi.

Ljiljana on 11/03/2014

Ana Moje iskustvo je odlično! Sa BioKap farbama, a devojke koje su komentarisale tekst imaju dobra iskustva i sa drugim.

karla on 12/09/2014

koristila sam 7.33 grano, boja je prekrasno ispala ,prava boja žita ali me je peklo tjeme i činilo mi se da dosta osuši kosu ,tako da sam prekinula.možda je razvijač boje bio prejak

Ljiljana on 13/09/2014

Karla, probajte BioKap Delicato, naša blogerka MrsFoxsBeautyBox ima osetljivo teme, i tvrdi da joj ove farbe baš prijaju. One imaju još nekoliko sastojaka manje u odnosu na standardne BioKap

Danijela on 27/10/2014

Ja koristim ticijan crvenu 8.64, i stvarno sam zadovoljna traje preko 4 nedelje i meni odlicno pokriva sede. Koristim ih od kada su se pojavile na trzistu, jer sam bezuspeno pokusavala da nadjem crvenu nijasnu a da nije kana. Da ne pricam da mi je kvalitet kose mnogo bolji nije suva kao kod obicne farbe. Topla preporuka :)

Ljiljana on 29/10/2014

Danijela, i moje je iskustvo isto. Ne znam još nikoga kome ove farbe nisu prijale.

Test: Aloxxi preparati za kosu – Budilepa on 29/03/2015

[…] farbi u salonu. Neki su rezultati bili ubedljivo dobri, neki ne baš slavni, ja sam ostala verna BioKap farbama kojima i dalje ne tražim zamenu. Aloxxi (odnosno uvoznik, Primax) mi je poslao na probu nekoliko […]

Milica on 02/04/2015

Ja sam imala strasne alergije na sve moguce farbe za kosu, cak i na one gde pise kako je sve prirodno. Nekako sumnjam na taj PPD, al opet ne znam sta izaziva alergiju... ne znam da li bih smela da probam ovu farbu biokap delicato... ima li neko iskustva sa alergijama?

Ljiljana on 06/04/2015

Draga Milice, ova farba je, kako proizvođač tvrdi, dovoljno bezbedna za trudnice i dojilje, i mlade osobe koje počinju da se farbaju. Ipak, to ne znači da nema neki sastojak na koji ste vi lično, možda, alergični. Ja koristim varijantu koja nije delikato (običnu BioKap farbu) i imam dobro iskustvo, - mada nemam istoriju alergija niti preosetljivu koću. Marija sa bloga Mrs Fox's Beauty Box je pisala o svom dobrom iskustvu, na veoma osetljivom temenu, ali to i dalje ne znači da ćete i vi imati takvo. Ako ne znate tačno na šta ste alergični, ostaje samo da probate. Logona ima biljne "farbe" - ali one ne boje kao prave farbe, jer su biljne mešavine, kao kana, pa daju samo ton boje, i ne mogu mnogo da promene vašu prirodnu boju, naročito ne da je posvetle. Pozdrav Ljiljana

Andjelka on 06/09/2015

Najpovoljniji biokap je u jednoj apoteci kod gradskog zavoda, mislim Vasington

Ljiljana on 20/09/2015

Hvala, Anđelka, na informacijama.

gaga on 20/10/2015

Od prijateljica sam cula za ovu kolekciju farbi i kazu da je fenomenalna , Sutra kupujem i probacu sa ovim farbama , jer sam upropastila svoju kosu sa Lorealovim i dr. farbama . Drago mi je da ih ima i u Beogradu . Javicu Vam se sa iskustvom .

Ljiljana on 20/10/2015

Draga Gago, sigurna sam da će prijati više od parfimerijskih.

dana on 29/09/2016

Koristim MARTIS prirodne farbe za kosu na biljnoj osnovi, i fantastične su! Mislim da su slovenačke, nisam potpuno sigurna, svaka preporuka! Nisam do sad probala Biokap, to je sledeće :)

Ljiljana on 29/09/2016

Dana, hvala, zanimljiva preporuka.Zvuči kao nešto što bih mogla da probam.

jadranka on 22/10/2016

Prezadovoljna sam farbom BIOKAP te ću je i dalje koristiti. Prekriva dobro. Ne ispire se brzo. Lijepa boja.

Ljiljana on 25/10/2016

Hvala Jadranka na komentaru. Ja je koristim godinama, i nisam našla još uvek neku koja će je zameniti.

Marijana on 06/11/2016

Probala sam biokap delicato farbu 4.0 - prirodno kestenjasta i potpuno sam razocarana. Umesto kestenjaste ispala je zift crna (farbu sam drzala bukvalno 15 minuta na kosi, jer me je pekla glava), tako da mislim da i nije bas prirodna kao sto se reklamira. A o ceni da ne govorim. Ne vredi. Postoje zaista prirodne farbe, grcke, koje zaista daju prirodne nijanse i ne izazivaju nikakve alergijse reakcije, ne bih da reklamiram ime, ali ih nazalost nema vise na nasem trzistu.

Ljiljana on 07/11/2016

Marijana, baš mi je žao što ste razočarani. Ja ovu farbu koristim već godinama (najmanje 5) i nisam imala nikakvih problema sa bojama. Jedino što sa bojama može da se desi je promena ako se mešaju dve boje, jer je hidrogen u raznim bojama različite jačine.

Sandra on 30/07/2017

Da li je neko probao biokap farbu br.522?

Emina Gacic on 03/09/2017

Molim Vas da mi kazete gde mogu kupiti BioKAP Farbu i ako ima jos neka na bazi bilja da me posavetujete, farbala sam se sa Insight 7, i bila jako zadovoljna, ali je vise nema na nasem trzistu, Unapred hvala

Ljiljana on 08/09/2017

Draga Emina, BioKap farbu možete da kupite u apotekama, možda ne svakoj, ali ima ih u mnogim... Mogu se kupiti online u parfimeriji Metropoliten ili (jeftinije) u Srbotrade apoteci. Phyto farbe koje sam upravo probala su takođe odlične, cene su slične BioKapovim. Ja druge nisam probala pa ne mogu da vam kažem, a nisam spremna mnogo ni da eksperimentišem.

Marija on 04/01/2020

Ja sam imala strasne alergije na sve moguce farbe. A moram da se farbam,imam sede,za sad se samo satiram,inace sam bila plavusa Ne znam da li Biokap delicato moze da izvuce plavu boju...ima li neko da je probao ?

Ljiljana on 03/02/2020

Draga Marija, ja nisam probala plavu, ali računajte da je nijansu tamnije od klasičnih farbi. Ali, ako ste dosta sedi, onda je boja svakako svetlija, pa možda dobijete baš onu koju želite. Ako imate alergije, svakako probajte prvo BioKap delikato (ona u svojoj paleti ima i izbeljivač kose pod brojem 00)

Vladana on 01/04/2020

Postovani, Htela bih tamno braon biokap farbu ali da bude bas tamno braon nikako crna. Koji bi to mogao biti broj? Sedacan pozdrav, Vladana

Ljiljana on 07/04/2020

Jabih rekla Delicato 4.0 brown, ili nutricolor 3.0 tamno smeđa (ali ovakve boje mogu da budu pretamne skoro crne). Nisam ih sama koristila, pa mi je baš teško da vam kažem tačno. Ili 4.06 coffie brown... Najviše mi liči ova Delicato 4.0. Ali možda bolje da probate od neke malo svetlije nijanse, ako niste sigurni.

Gordana on 12/04/2021

Operisala sam maligni melanom na temenu glave...da li postoje ,zaista, farbe za kosu na prirodnoj bazi a ne bi sa kanom da se farbam.Gde se mogu naći u Beogradu...ako takve postoje.Lekari su mi rekli da ne smem da se farbam ali to je za mene nemoguća misija!

Jana on 06/10/2022

Ja bih pocela koristiti ovu boju za korijen , ali nisam sigurna koju nijansu odabrati.Na slici mi se jako svidja 7-1 švedska plava jer izgleda kao moja prirodna,onako misje siva boja. Imam sijede ali mi nije toliko bitno da se ne vide koliko da mi se nijansa stopi sa mojom misjom sivom ...Koju biste mi nijansu preporučili? Hvala

Ljiljana on 24/11/2022

Jano, probajte tu, trebalo bi da bude slična toj. Naročito ako imate sede. Lep pozdrav, Ljiljana