IMG_6326

 

Znamo svi da nema čudotvornih preparata, jel’ tako? Nema. Nikada ne verujem u obećanja o “brisanju” bora, i smatram uvredom spotove u kojima nam 3D animacijom sugerušu kako od njihovog preparata u našoj koži raste novi kolagen i bora se ravna kao prepeglana.

Ipak, Šaljićev melem za opekotine jeste čudo koje sam doživela svojim očima. Više puta. Od njega u koži nešto raste, Kolagen, keratinociti… šta god da se dešava, povređena koža se obnavlja na vaše oči. Epitelizuje. Brzo. Nedvosmisleno. 

Sveža opekotina, prekrivena oblogom od ovog melema, prelazi u blago crvenilo, a onda, sutra, na njenom mestu – normalna, zdrava koža.

Šaljićev melem G je u mojoj kući obavezan. Čim se potroši jedno pakovanje, kupujem novoNekada se zvao Jomelop (“Jovanov melem za opekotine”), dok ga je u saradnji sa porodicom Šaljić proizvodila Menta iz Padeja. Sada ove proizvode radi, mislim, sama porodica u firmi “Šaljić melemi”, i sada se zovu Melop. Postoji Melop G – za sveže opekotine – i Melop E, za saniranje posledica i ožiljaka starih opekotina ili povreda.

 

IMG_6316

 

Kao verni kupac ovog proizvoda već godinama, imam obe verzije. Teglica je skoro prazna, pa je novi melemčić tu za rezervu.

Prvi susret sa ovim preparatom sam imala pre skoro 20 godina, kada je moja baka prolila vrelu vodu preko noge. Koža od kolena do stopala je nestala, a prizor koji sam zatekla nije za opisivanje. Jednostavnim ispiranjem fiziološkim rastvorom, i previjanjem melema na celu kožu, baka je nakon nekoliko dana mogla da hoda, a posle dve tri nedelje ostala sa tek ponekim ožiljkom – za koji, uostalom, nije ni marila.

Drugi put je moj muž ispekao celu ruku na pari motora koji je “prokuvao”. Srećom, auto je stao u gradu, potražili smo apoteku, hidrogen, gazu i Jomelop G. Zavijena ruka je do kraja putovanja, posle stotinak kilometara, bila tek malo crvena. Bol je nestala praktično odmah nakon previjanja melema.

 

IMG_6324

 

Opekotine na rukama od rerne, pegle i ostalih ljutih domaćičkih rana, sanirala sam uvek odmah, pre nego što postanu ranice i potamne: malo ovog voskastog blaga na gazu ili flaster, pa na opekotinu. I gotovo. Nema više opekotine.  Radi i na drugim ranicama.

Evo šta vam sve treba: Melop G, sterilna gaza, hidrogen za ispiranje rana – 3% – (ako je površina kože sačuvana) ili fiziološki rastvor ako je oštećena. Uvek u kući imam troprocentni hidrogen – standardni deo kućne apoteke.

 

IMG_6328

 

Kompletna procedura korišćenja melema je data na Šaljićevom sajtu, ali je prilično jednostavno: isperete opekotinu, na višestruko savijenu gazu sterilnim (ili barem što je moguće čistijom) špatulicom (nožem, kašičicom, bilo čime), nanesete sloj melema na gazu (ne na ranu!), i gazu prislonite na povređeno mesto. Melem treba da prekrije celu povređenu površinu kože. Ova gaza se, prema uputstvu, menja jednom dnevno. Nije problem da promenite i češće.

Kod običnih opekotina prilikom spremanja hrane, na primer, do kraja dana će ranica biti bez bola, a ako je opekotina bila površna, i bez crvenila. Ipak, nastavite još dan-dva po potrebi da držite gazicu. Šaljići kažu da se svaka opekotina leči za tri nedelje.

 

IMG_6323

Melem je pakovan je u metalnoj tubici od 35 ml, prodaje se u apotekama po ceni od oko 800 din. 

 

Melem je na bazi voska, maslinovg ulja  i lekovitog bilja. Divan miris, u staklenoj teglici mogao bi da prođe kao skupa kozmetika. Ako majušnu količinu utrljate rukama, istopi se. Varijanta G je namenjena svežim ranama, i otvorenim ranama. Melop E – očuvanoj koži i ožiljcima – i ima fluidnu teksturu. Ipak, uvek u kući imam melem za sveže rane, Melop G.

 

Ovo malo medicinsko čudo kreirao je travar Jovan Šaljić – danas bismo rekli fitoterapeut jer volimo sve da zovemo stranim imenom – zapravo nasledio od svog oca i dede. Radio je u vreme kada je travarstvo smatrano nadrilekarstvom i nije bilo baš popularno. Neverovatno ali istinito. Plastičnog hirurga koji je slučajno probao na pacijentima ovaj melem, a potom napisao i brojnim slučajevima dokumentovan rad o prednosti lečenja opekotina Šaljićevim melemom u odnosu na tada standardne procedure, kolege su napale kada je prezentovao rad sedamdesetih godina. Niko tada nije mogao slutiti kako će “alternativa” postati popularna, pa i priznata, već nakon par decenija.

 

IMG_6317

 

Za Šaljića se ipak čulo i u međunarodnim razmerama, kada je u Ivangradu lečio Kiti Svon, glumicu koja je igrala Džejn u filmu o Tarzanu pre nekih pola veka, i nastradala od teških opekotina tokom snimanja.

Sve u svemu, ovaj je melem danas veoma poznat – i verujem da vam pričom o njemu ne otkrivam ništa novo.

Ipak, imala sam potrebu da podelim sa vama i priču o jednom, konačno, zaista čudesnom preparatu, makar njegova namena i nije kozmetička.  Ipak, lepota je kada se opečete ili povredite, pa prođete bez ožiljka ili tamnih fleka – jer ste pri ruci imali pravi melem u pravom trenutku.

Imate li vi iskustva sa ovim melemom?

 

Ostavite komentar

Šminka je ljubav on 22/01/2015

Šaljićeve meleme imam u kući celog života, a njihovi melemi (naravno ne ovi koji se mogu kupiti po radnjama) leče i neke kožne bolesti za koja savremena medicina nema šta da prepiše osim hormonskih krema koje daju samo privremeno olakšanje. Izlečili su me kao malu i to trajno i biću im zahvalna do kraja života. Možda jednom napišem priču o tom iskustvu :)

Ljiljana on 23/01/2015

Sonja, piši. Ja bih čitala.

Jelena Djukic on 22/01/2015

Njihovim kremama su mi kao maloj mazali opekotine na nogama. Živeli smo u velikom stanu u jednom od vojnih blokova na Novom Beogradu, u kome smo brat i ja obožavali da igramo žmurke. Jednom prilikom došla sam na genijalnu ideju da se sakrijem u kupatilu u kadi. Desilo se da je baš tog dana mašina za veš vredno okretala svoj program, a ja sam izabrala najgori mogući trenutak da uđem u kadu. I tako sam zaradila opekotine ne sećam se više kog stepena. Presedela sam celo leto, a kažu da su mi Šaljićeve kreme puno pomogle :).

Ljiljana on 23/01/2015

Jelena, kakava priča:)

Uncle Abadash on 23/01/2015

Baš mi je drago da je priča o Šaljićevom melemu ugledao svetlost dana :)

Ljiljana on 23/01/2015

Nataša, To je jedna od onih stvari iz senke. Svi ga znaju. Svi ga imaju. Hvala tebi na komentarima.

Gordana on 23/01/2015

Potpuno se slazem, ovaj melem se mora imati. U ovo sam se uverila nekoliko puta. Poslednji slucaj je od letos, izazvan mojom nesmotrenoscu u radu sa alkoholom kada je doslo do paljenja, trecina sake mi je bila opecena i u plihovima. Jomelop G je uspeo da povredu sanira veoma efikasno. Doduse, zbog velike povrsine rane utrosila sam celu teglicu za nekoliko dana ali sada se i ne naziru ikakavi oziljci na kozi.

Ljiljana on 23/01/2015

Gordana, nekako se iznenadim koliko mnogo iskustava ima - iako je ovaj melem kod nas prisutan već skoro pola veka. Nekako je tih. Nema bučnih reklama. Oni koji su manje efikasni su mnogo bučniji.

Aleksandra on 15/07/2015

Ovo je zaista čudotvoran preparat! Uvek ga imam u frižideru, jer je kuhinja mesto u kojoj se domaćica najčešće opeče. Jednom mi se kipuće mleko prelilo preko cele podlaktice- terapija - hladna voda, pa Jomelop. Trajalo je nekoliko dana i prošlo bez posledica, mada su opekotine bile III stepena. Male opekotine prođu za nekoliko sati! Retko se toliko zalažem za prirodne lekove, kao lekar, ali Šaljićevi preparati su zaista fantastični. Za sunčanje koristim samo Pronasol ( i nošta drugo, već godinama) !!! I pre i posle sunčanja i kad je koža preterano suva posle leta.

Ljiljana on 25/07/2015

Aleksandra, i ja sam se uverila da je čudotvoran. Zaista.

Ljiljana on 31/07/2015

Ko zna koliko po Srbiji ima takvih divnih ljudi koji su svojim izumima pomogli srpskom narodu. Ja bih pomenula i pedijatra dr Pavlovica koji je izumeo cuvenu mast/kremu za bebe i malu decu. Savako priznanje travaru Saljicu i dr Pavlovicu i njihovim recepturama.

Ljiljana on 03/08/2015

Ljiljana, slažem se. I Pavlović ima dobru priču, moram je jednom napisati.

bosa on 06/09/2015

Porodicu Šaljić poznajem od davno.Šta sve mogu da urade mogu da potvrdim jer sam imala iskustvo od pre skoro trideset godina.Upoznala sam mamu,lično,na moju sreću pomogla je mojoj porodici .U pitanju je bila neka kožna bolest,ceo vrtić je bio u problemu.u medicini za to nije bilo leka ali mi je neka žena u jednoj labaratoriji rekla da tražim lek u narodu .sledeći dan sam se spakovala i za 24h sve je nestalo .samo sa jednim mazanjem .naravno svima sam delila u to vreme adrese.ovim putem želim da ih sve pozdravim .

Tea on 16/03/2016

Juce sam išla na radiotalasno uklanjanje mladeza sa lica, i cim mi se rana oporavi i pojavi svez oziljak, planiram da kupim melem, pretpostavljam , kako je i napisano, da treba da uzmem onaj za sveze rane. :)

Ljiljana on 17/03/2016

Tea, možete i odmah. On je za sveže ožiljke, a ja sam takođe skidala keratoze i znam da posle radiotalasa nema nekih krastica. Samo, vodite računa da jako dobro zaštitite ožiljke od sunca (već sada bez obzira na to što nije leto), i to nekim faktorom 50. Predlažem Bioderma Photoderm Spot, ali mogu i druge kreme sa visokom zaštitom iz apoteke.

Daca on 26/04/2016

Vidim iz komentara da ste prezadovoljni melemom jedino imam nedoumicu posto bi trebala koristiti MELOP E iz razloga otklanjanja crvenila na kozi posto je opekotina sanirana u bolnici. Vidim da kod nas u apotekama ima da se kupi MELOP E gde je proizvodjac firma iz Obrenovca a neki prijatelji me ubedjuju da se Saljicev melem porucuje u Podgorici direktno od unuka Jovana Saljica, Boska Saljica koji drzi i salon u Podgorici. Zaista sam zbunjena koji je pravi Saljicev melem po recepturi Jovana Saljica i u cemu je tu razlika. Molim vas za savet jer moram sto pre krenuti sa primenom melema.

Ljiljana on 28/04/2016

Draga Daco, koji god da se prodaje u apotekama je "pravi", ranije je proizvodila Menta Padej, sada proizvodi firma Šaljić melemi iz Obrenovca. To je melem koji se proizvodi i prodaje u apotekama, nema drugih. Počnite da ga koristite. Znam da se direktno porodici obraćaju osobe koje imaju drastične probleme, verujući da će tamo dobiti "pravi" i "koncentrovvan" melem... Ne znam ništa o tome. Verujem da je moguće, i verujem da je namenski sveže napravljen melem jači, ali ne znam kako se do njih dolazi. U međuvremenu, ovaj iz apoteke je više nego dobar.

Andjela on 30/07/2016

Da li Saljicev melem,Melop E,moze potpuno otkloniti pege na kozi,nastale od opekotina od sunca?

Ljiljana on 05/08/2016

Draga Anđela ne verujem da on deluje na pege. Taj melem umiruje i zalečuje opekotine i ožiljke, a nisam sigurna kako deluje na pege, ali ne može nikako biti loše ako nastavite da ga koristite. Podelite sa nama iskustvo kako je delovao na pege.

Lejla on 08/08/2016

Da li moze oovaj melem za uklanjanje oziljaka od bubuljica ? Hvala unaprijed

Ljiljana on 10/08/2016

Draga Lejla, ovaj melem deluje na sveže ožiljke, pa čim raniva od bubuljice zaraste pređite na Melop E koji možete nanositi i na druge ožiljke ako ih imate, tako đto ćete tuferom, ili štašićem za uši ako je površina mala, utrljavati na čistu kožu ožiljka dva puta dnevno Melop E, sve dok se ožiljak ne povuče i koža ne izravna.

Maja on 22/08/2016

Pre 6 dana sam imala intervenciju gnojne upale na obrazu gde mi je na kraju ostao krater. Bila sam očajna misleći kako će mi ostati rupa i grozan ožiljak..Pitala sam doktore jel smem ja da koristim neki melem da mi to lepo zaceli, a oni su mi rekli NIKAKO dok se ne stvori krasta i ne otpadne..Hmm..Nisam razmišljla ni 5 min. Čula sam za Melop G i odmah otišla u apoteku i počela da ga koristim.To je bilo pre 4 dana uveče i evo jos uvek ga držim..i samo menjam gaze na 12h. Posle samo jedne noći meni se ta rupa popunila, neverovatno! I presrećna sam. Još uvek je rana bela i mekana, pa me interesuje do kada ja treba da držim taj melem?.. Jel dok mi se koža ne napravi na tom mestu ili treba da ostavim malo da se suši?

Ljiljana on 22/08/2016

Draga Majo, drago mi je da ste imali dobro iskustvo. Jomelop G je predviđen za sveže rane, i ne verujem da se može nešto loše desiti i ako nastavite da ga koristite. Međutim za ožiljke je predviđen Jomelop E, koji se i znatno lakše nanosi. Sada se ovaj preparat zove Melop E (formula je ista, promenjen je proizvođač) ali i ako ga nađete pod imenom Jomelop u redu je.

Dragan on 09/09/2016

Možete li mi reći kada se pri tretmanu opekotina prelazi sa Melop-a G na Melop E?

Ljiljana on 12/09/2016

Poštovanio Dragane, Melop E je za rane koje su već potpuno zacelile i koža više nije oštećena, dakle za sasvim sveže ožiljke (pa i one stare). Šaljići preporučuju da se čak i onaj deo rane koja zarasta, čak i ako nije zacelila do kraja, maže Melopom E a samo još deo oštećene kože Melopom G.

Stanija on 08/08/2017

Imam 30 godina, majka dvoje dece, nazgona mi se desila pre deset dana, pala sam sa šerpom ključale čorbe. Zadobila sam drugi stepen opekotina po nogama, već deseti dan u bolnici mi previjaju, sutra mi možda skine zavoj. I šta dalje, rane su crvene, strasne na izgled, a o bolu da ne pričam. Sad čitam o melemu i pitam se dal stvarno pomaže pa da krenem sa mazanjem i lečenjem??? Unapred hvala...

Ljiljana on 08/08/2017

Draga Stanija, stvarno pomaže. u mojoj porodici imala sam dva iskustva, moja baka je prosula supu sa šporeta po nozi, a muž imao opekotinu na ruci od vrele pare. U oba slučaja, bio je fantastičan. Ja ne verujem u čudotvorne preparate, ali ovo "čudo" sam sama gledala. Najbolje je kada se melem nanese odmah na sterilnu gazu i stavi na opekotinu opranu sa troprocentnim hidrogenom. Ali pošto ste vi već lečeni, najbolje je da pitate Šaljiće direktno (011 875 61 60) kako da korisstite melem dalje, i koji od dva koja postoje (za sveže opekotine ili za već zaraslu kožu). U tom stadijumu, takođe je važno da pitate i doktore šta misle. Želim vam uspešan i što brži oporavak.

Vladimir on 04/12/2017

Nadam se da se ovo čudo od melema neće pokvariti i u nečijoj želji za zaradom postati nešto što nije. Nadam se da će oduvek ostati original i pravo čudo...

Ljiljana on 05/12/2017

Vladimire, to je pravo pitanje. Nadajmo se.

vesna on 29/01/2018

jaooo jezim se od ovakvih "preporuka"!!!! Prvo obracate se kao korisnica ovog preparata a onda poznajete kompletan proces kako radi krema pa i Šaljićevu familiju pa doktora kako je sve ovo započeo ....pa mislim....kako da Vam verujem draga gospodjo??? i sami kažete da je sve skoro prevara i onda Vi kao verovatno neko iz Kompanije Šaljić nam dostavljate anamnezu ovog proizvoda.....by the away, nemam ništa protiv ovih proizvoda, koristim ih, dobri su ali nemojte molim Vas da se pravite kao da ste samo korisnik!

Ljiljana on 01/02/2018

Poštovana Vesna Ne poznajem Šaljiće. Pisala sam im nakon posta da im postavim par pitanja ali nisam dobila odgovor. Za mnoge brendove radim PR - o čemu piše u tekstu o meni na blogu, ali za ovu kuću ne. Reč je samo o ličnom iskustvu, kao i uvek kada pišem o proizvodima.

natasa on 19/02/2018

Dobar dan. Da li netko ima iskustva sa starim ožiljcima. I kako se to tretira i koliko dugo treba mazati? Unaprijed hvala :-)

Ljiljana on 28/02/2018

Draga Nataša stari ožiljci se mažu onim tečnijim sredstvom, Melop E. Ja nemam nikakvo iskustvo i nisam tretiranala ožiljke njime. Verujem da ih treba dosta uporno i dugo mazati da se pokaže neki rezultat. Opet, ako želite neki efikasnij tretman ožiljaka, onda su laseri tu dobro rešenje (u rukama veoma iskusnog i odgovornog doktora). Ja mogu da prepourčim dr Jasminu Kozarev u bolnici ST Medica.

Vladimir on 02/05/2018

Imam melem već nekoliko godina, ja to ranije u životu nisam video da rana zaraste za 2-3 dana ili eventualno još koji možda dan više. Ali je fantastičan. Da nisam video svojim očima ne bi verovao kako brzo zarasta. Sada sa melemom mažem sve promene na koži jer nema kontra indikacije.

Ljiljana on 15/05/2018

Vladimire, i meni je neko pisao pitajući me da li su me platili za tekst:) Melem je prosto toliko dobar, da je svaka pohvala za njega mala.

Vladimir on 02/05/2018

Čuo sam da se travar Jovan Šaljić proslavio tako što je lečio od ozbiljnih opekotina jednu američku glumicu. Nakon njenog izlečenja i zarastanja istih postao je poznat u svetu. Ako neko zna da to nije tačno neka me demantuje.

Vladimir on 02/05/2018

Da ne bude pogrešno shvaćeno,od reklamiranja njih nemam nista materijalno ali treba reći kad je nešto dobro. Zanimljivo je kako se dobre stvari ne reklamiraju a gluposti sa televizije smoriše sa reklamama. Kvalitet reklamira sam sebe.

Snezana Ninkovic on 28/08/2018

SALJUC JE IZUZETAN SA SVOJIM CAROBNIM MELEMIMA....SAD SAM POSLALA U AUSTRALIJU GRKU DA IZLECI SVOJU DEVOJKU ...(linkovi ka spoljnim sadržajima su izbrisani)

Dejan on 05/10/2018

Pozdrav, imam jedno pitanje.. Prije mjesec dana hiruškim putem skinuta mi je bubuljica na desnoj strani vrata koja bila je sa uraslom dlakom, Medjutim već mjesec dana je prošlo i ostala mi je crvena tačkica od toga, koja nije opipljiva nego je ravna. U apoteci su mi preporučili Jomelop E (mentapadej) da li je to efikasno u otklanjanju tog crvenila/ožiljka ne znam šta je, crvena tačkica stoji. Molim Vas bila bio bi vam zahvalan da mi date stručan odgovor. Pozdra

Ljiljana on 09/10/2018

Poštovani, melem E se često preporučuje kod ožiljaka, ali ga koristite prema uputstvu i budite uporni, treba dosta vremena. Međutim, ja nisam stručna da vam dam ozbiljnije savete, najbolje bi bilo da pitate hirurga, ako vas brine ožiljak, ili Šaljiće ako ste u dilemi da li dobro koristite melem. Njihov telefon naćićete na njihovom sajtu šaljić.rs ( +381 11 875 61 60 +381 11 875 61 61).

arben on 24/10/2018

Kako da stupim u kontakt sa Proizvodjacem Saljicevog melema.Cuo sam da je bas taj najstariji sto je poceo s tim melemom i izumeo ga preminuo,ima li iko posle njega s kim bi mogao da stupim u kontakt.Hvala unapred

Ljiljana on 09/12/2018

Ja sam im slala neka pitanja, ali nisam dobila odgovor. Imaju sajt, jedino tamo...Dali su i telefon 013 745 755

Zaga on 06/01/2019

Da li neko ima iskustvo u koriscenju melema za lijecenje dekubita?