IMG_6326

 

Januar 2015.

Znamo svi da nema čudotvornih preparata, jel’ tako? Nema. Nikada ne verujem u obećanja o “brisanju” bora, i smatram uvredom spotove u kojima nam 3D animacijom sugerušu kako od njihovog preparata u našoj koži raste novi kolagen i bora se ravna kao prepeglana.

Ipak, Šaljićev melem za opekotine jeste čudo. Pravo, istinstko, čudo koje stvara ovaj melem gledala sam svojim očima. Više puta. Od njega u koži nešto raste, kolagen, keratinociti… šta god da se dešava, povređena koža se obnavlja na vaše oči. Epitelizuje. Brzo. Nedvosmisleno. 

Sveža opekotina, prekrivena oblogom od ovog melema, ako stignete odmah da ga stavite, prelazi u blago crvenilo, a onda, sutra, na njenom mestu – normalna, zdrava koža. Ako ne stignete da melem stavite odmah, proces zarastanja traje duže, ali melemi pomažu i kod starih rana.

Naravno, zavisi od opekotine, ali ja sam gledala neke baš gadne koje zarastaju uz pomoć ovog melema, a čula i priče drugih osoba. 

Šaljićev melem G je u mojoj kući obavezan. Čim se potroši jedno pakovanje, kupujem novo. Nekada se zvao Jomelop (“Jovanov melem za opekotine”), dok ga je u saradnji sa porodicom Šaljić proizvodila Menta iz Padeja. Sada ove proizvode radi, firma “Šaljić melemi”, i sada se zovu Melop. Postoji Melop G – za sveže opekotine – i Melop E, za saniranje posledica i ožiljaka starih opekotina ili povreda.

 

IMG_6316

 

Kao verni kupac ovog proizvoda već godinama, imam obe verzije. Teglica je skoro prazna, pa je novi melemčić tu za rezervu.

Prvi susret sa ovim preparatom sam imala pre skoro 20 godina, kada je moja baka prolila vrelu vodu preko noge. Koža od kolena do stopala je nestala, a prizor koji sam zatekla nije za opisivanje. Jednostavnim ispiranjem fiziološkim rastvorom, i previjanjem melema na celu kožu, baka je nakon nekoliko dana mogla da hoda, a posle dve tri nedelje ostala sa tek ponekim ožiljkom – za koji, uostalom, nije ni marila.

Drugi put je moj muž ispekao celu ruku na pari motora koji je “prokuvao”. Srećom, auto je stao u gradu, potražili smo apoteku, hidrogen, gazu i Jomelop G. Zavijena ruka je do kraja putovanja, posle stotinak kilometara, bila tek malo crvena. Bol je nestala praktično odmah nakon previjanja melema.

 

IMG_6324

 

Opekotine na rukama od rerne, pegle i ostalih ljutih domaćičkih rana, sanirala sam uvek odmah, pre nego što postanu ranice i potamne: malo ovog voskastog blaga na gazu ili flaster, pa na opekotinu. I gotovo. Nema više opekotine.  

Evo šta vam sve treba: Melop G, sterilna gaza, hidrogen za ispiranje rana – 3% – (ako je površina kože sačuvana) ili fiziološki rastvor ako je oštećena. Uvek u kući imam troprocentni hidrogen – standardni deo kućne apoteke.

 

IMG_6328

 

Kompletna procedura korišćenja melema je data na Šaljićevom sajtu, ali je prilično jednostavno: isperete opekotinu, na višestruko savijenu gazu sterilnim (ili barem što je moguće čistijom) špatulicom (nožem, kašičicom, bilo čime), nanesete sloj melema na gazu (ne na ranu!), i gazu prislonite na povređeno mesto. Melem treba da prekrije celu povređenu površinu kože. Ova gaza se, prema uputstvu, menja jednom dnevno. Nije problem da promenite i češće.

Kod običnih opekotina prilikom spremanja hrane, na primer, do kraja dana će ranica biti bez bola, a ako je opekotina bila površna, i bez crvenila. Ipak, nastavite još dan-dva po potrebi da držite gazicu. Šaljići kažu da se svaka opekotina leči za tri nedelje.

 

IMG_6323

Melem je pakovan je u metalnoj tubici od 35 ml, prodaje se u apotekama po ceni od 500 do 670 din za 35 g, odnosno 690 do 980 din za 60 g, zavisno od apoteke (najjeftinije su u Srbotrade apoteci,  

 

Melem je na bazi voska, maslinovg ulja  i lekovitog bilja. Divan miris, da je pakovan u staklenu teglicu mogao bi da prođe kao skupa kozmetika. Ako majušnu količinu utrljate rukama, istopi se. Varijanta G je namenjena svežim ranama, i otvorenim ranama. Melop E – očuvanoj koži i ožiljcima – i ima fluidnu teksturu. Ipak, uvek u kući imam melem za sveže rane, Melop G.

 

Ovo malo medicinsko čudo kreirao je travar Jovan Šaljić – danas bismo rekli fitoterapeut jer volimo sve da zovemo stranim imenom – zapravo nasledio od svog oca i dede. Radio je u vreme kada je travarstvo smatrano nadrilekarstvom i nije bilo baš popularno. Neverovatno ali istinito. Plastičnog hirurga koji je slučajno probao na pacijentima ovaj melem, a potom napisao i brojnim slučajevima dokumentovan rad o prednosti lečenja opekotina Šaljićevim melemom u odnosu na tada standardne procedure, kolege su napale kada je prezentovao rad sedamdesetih godina. Niko tada nije mogao slutiti kako će “alternativa” postati popularna, pa i priznata, već nakon par decenija.

 

IMG_6317

 

Za Šaljića se ipak čulo i u međunarodnim razmerama, kada je u Ivangradu lečio Kiti Svon, glumicu koja je igrala Džejn u filmu o Tarzanu pre nekih pola veka, i nastradala od teških opekotina tokom snimanja.

Sve u svemu, ovaj je melem danas veoma poznat – i verujem da vam pričom o njemu ne otkrivam ništa novo.

Ipak, imala sam potrebu da podelim sa vama i priču o jednom, konačno, zaista čudesnom preparatu, makar njegova namena i nije kozmetička.  Ipak, lepota je kada se opečete ili povredite, pa prođete bez ožiljka ili tamnih fleka – jer ste pri ruci imali pravi melem u pravom trenutku.

Cene melema variraju u našim apotekama, 

Imate li vi iskustva sa ovim melemom?

Molim vas i da pričitate dole ispod teksta komentar koji je napisala Zorica Popović koja je deda Jovu Šaljića lično upoznala i bila mu pacijent, pa je priča iz prve ruke. 

 

PITANJA I ODOGOVORI IZ “ŠALJIĆ MELEMA”

JANUAR 2019. 

Posle dopisivanja sa Nevenkom Vukovljak, koja radi u Šaljić melemima, evo odgovora na par pitanja. Najpre ono koje se najčešće postavlja.

BUDI LEPA: Da li postoji način da se naruči jači, “originalniji”, sveže pravljen melem?

ŠALJIĆ MELEMI: Nema drugih originala. Meleme ne pravimo po narudžbini.

BUDI LEPA: Mogu li se melemi nabaviti i u inostranstvu 
ŠALJIĆ MELEMI: Melop E i G sa Strijet melemom se od prosle godine mogu nabaviti u svim apotekama Austrije, a posredstvom internacionalnih apoteka u svim drzavama EU.
 
BUDI LEPA: Mnogo je pitanja o tretiranju ožiljaka od akni. Kakva je procedura? Da li se melem stavlja i na gnojne (otvorene) akne ili samo na ožiljke, koji i kada? 

ŠALJIĆ MELEMI: Ako su zatvorene Melop E, samo utrljavanje.  Ako su otvorene, obloga istog melema u toku noći, a preko dana otvorena uz normalnu higijenu.

 
BUDI LEPA: jedna mama je ovde pitala za melem za dete čije su opekotine sanirane u bolnici, ali i dalje ne izgledaju dobro. Majka se pita da li da koristi melem za dete. Šta je vaš savet? 
ŠALJIĆ MELEMI: Ako su rane zacelile, i ako je krenula granulacija tkiva sa epitalizacijom (mlada koža), onda se počinje terapija Melop E melema po priloženom uputstvu. 
Ja obično tražim da se pre terapije slika ožiljno tkivo. Onda tačno mogu da kažem koji melem treba da se koristi i da se nakon 10-tak dana ponovo slika da bi se video napredak i tako dok sami pacijenti uvide razliku, odnosno boljitak. To radim više zbog njih, pogotovo kad su deca u pitanju, roditelji uopšte ne primećuju poboljšanje, a kad pogledaju slike, uvide koliko im je melem pomogao.
 
BUDI LEPA: Molim vas da ostavite kontakt telefon i mail za one koji imaju pitanja vezana za primenu Šaljić melema, kako bi dobili stručni odgovor. 

ŠALJIĆ MELEMI: Naravno, samo uz napomenu svima da budu strpljivi ako se ne javljam odmah, pozvaću ih naknadno čim pre. Ja sam non stop na terenu i sa pacijentima.

Moj kontakt telefon je 063 482-139,  ovaj broj je na Viber aplikaciji.
 
Ostavite komentar

Šminka je ljubav on 22/01/2015

Šaljićeve meleme imam u kući celog života, a njihovi melemi (naravno ne ovi koji se mogu kupiti po radnjama) leče i neke kožne bolesti za koja savremena medicina nema šta da prepiše osim hormonskih krema koje daju samo privremeno olakšanje. Izlečili su me kao malu i to trajno i biću im zahvalna do kraja života. Možda jednom napišem priču o tom iskustvu :)

Ljiljana on 23/01/2015

Sonja, piši. Ja bih čitala.

Jelena Djukic on 22/01/2015

Njihovim kremama su mi kao maloj mazali opekotine na nogama. Živeli smo u velikom stanu u jednom od vojnih blokova na Novom Beogradu, u kome smo brat i ja obožavali da igramo žmurke. Jednom prilikom došla sam na genijalnu ideju da se sakrijem u kupatilu u kadi. Desilo se da je baš tog dana mašina za veš vredno okretala svoj program, a ja sam izabrala najgori mogući trenutak da uđem u kadu. I tako sam zaradila opekotine ne sećam se više kog stepena. Presedela sam celo leto, a kažu da su mi Šaljićeve kreme puno pomogle :).

Ljiljana on 23/01/2015

Jelena, kakava priča:)

Uncle Abadash on 23/01/2015

Baš mi je drago da je priča o Šaljićevom melemu ugledao svetlost dana :)

Ljiljana on 23/01/2015

Nataša, To je jedna od onih stvari iz senke. Svi ga znaju. Svi ga imaju. Hvala tebi na komentarima.

Gordana on 23/01/2015

Potpuno se slazem, ovaj melem se mora imati. U ovo sam se uverila nekoliko puta. Poslednji slucaj je od letos, izazvan mojom nesmotrenoscu u radu sa alkoholom kada je doslo do paljenja, trecina sake mi je bila opecena i u plihovima. Jomelop G je uspeo da povredu sanira veoma efikasno. Doduse, zbog velike povrsine rane utrosila sam celu teglicu za nekoliko dana ali sada se i ne naziru ikakavi oziljci na kozi.

Ljiljana on 23/01/2015

Gordana, nekako se iznenadim koliko mnogo iskustava ima - iako je ovaj melem kod nas prisutan već skoro pola veka. Nekako je tih. Nema bučnih reklama. Oni koji su manje efikasni su mnogo bučniji.

Aleksandra on 15/07/2015

Ovo je zaista čudotvoran preparat! Uvek ga imam u frižideru, jer je kuhinja mesto u kojoj se domaćica najčešće opeče. Jednom mi se kipuće mleko prelilo preko cele podlaktice- terapija - hladna voda, pa Jomelop. Trajalo je nekoliko dana i prošlo bez posledica, mada su opekotine bile III stepena. Male opekotine prođu za nekoliko sati! Retko se toliko zalažem za prirodne lekove, kao lekar, ali Šaljićevi preparati su zaista fantastični. Za sunčanje koristim samo Pronasol ( i nošta drugo, već godinama) !!! I pre i posle sunčanja i kad je koža preterano suva posle leta.

Ljiljana on 25/07/2015

Aleksandra, i ja sam se uverila da je čudotvoran. Zaista.

Ljiljana on 31/07/2015

Ko zna koliko po Srbiji ima takvih divnih ljudi koji su svojim izumima pomogli srpskom narodu. Ja bih pomenula i pedijatra dr Pavlovica koji je izumeo cuvenu mast/kremu za bebe i malu decu. Savako priznanje travaru Saljicu i dr Pavlovicu i njihovim recepturama.

Ljiljana on 03/08/2015

Ljiljana, slažem se. I Pavlović ima dobru priču, moram je jednom napisati.

bosa on 06/09/2015

Porodicu Šaljić poznajem od davno.Šta sve mogu da urade mogu da potvrdim jer sam imala iskustvo od pre skoro trideset godina.Upoznala sam mamu,lično,na moju sreću pomogla je mojoj porodici .U pitanju je bila neka kožna bolest,ceo vrtić je bio u problemu.u medicini za to nije bilo leka ali mi je neka žena u jednoj labaratoriji rekla da tražim lek u narodu .sledeći dan sam se spakovala i za 24h sve je nestalo .samo sa jednim mazanjem .naravno svima sam delila u to vreme adrese.ovim putem želim da ih sve pozdravim .

Tea on 16/03/2016

Juce sam išla na radiotalasno uklanjanje mladeza sa lica, i cim mi se rana oporavi i pojavi svez oziljak, planiram da kupim melem, pretpostavljam , kako je i napisano, da treba da uzmem onaj za sveze rane. :)

Ljiljana on 17/03/2016

Tea, možete i odmah. On je za sveže ožiljke, a ja sam takođe skidala keratoze i znam da posle radiotalasa nema nekih krastica. Samo, vodite računa da jako dobro zaštitite ožiljke od sunca (već sada bez obzira na to što nije leto), i to nekim faktorom 50. Predlažem Bioderma Photoderm Spot, ali mogu i druge kreme sa visokom zaštitom iz apoteke.

Daca on 26/04/2016

Vidim iz komentara da ste prezadovoljni melemom jedino imam nedoumicu posto bi trebala koristiti MELOP E iz razloga otklanjanja crvenila na kozi posto je opekotina sanirana u bolnici. Vidim da kod nas u apotekama ima da se kupi MELOP E gde je proizvodjac firma iz Obrenovca a neki prijatelji me ubedjuju da se Saljicev melem porucuje u Podgorici direktno od unuka Jovana Saljica, Boska Saljica koji drzi i salon u Podgorici. Zaista sam zbunjena koji je pravi Saljicev melem po recepturi Jovana Saljica i u cemu je tu razlika. Molim vas za savet jer moram sto pre krenuti sa primenom melema.

Ljiljana on 28/04/2016

Draga Daco, koji god da se prodaje u apotekama je "pravi", ranije je proizvodila Menta Padej, sada proizvodi firma Šaljić melemi iz Obrenovca. To je melem koji se proizvodi i prodaje u apotekama, nema drugih. Počnite da ga koristite. Znam da se direktno porodici obraćaju osobe koje imaju drastične probleme, verujući da će tamo dobiti "pravi" i "koncentrovvan" melem... Ne znam ništa o tome. Verujem da je moguće, i verujem da je namenski sveže napravljen melem jači, ali ne znam kako se do njih dolazi. U međuvremenu, ovaj iz apoteke je više nego dobar.

Andjela on 30/07/2016

Da li Saljicev melem,Melop E,moze potpuno otkloniti pege na kozi,nastale od opekotina od sunca?

Ljiljana on 05/08/2016

Draga Anđela ne verujem da on deluje na pege. Taj melem umiruje i zalečuje opekotine i ožiljke, a nisam sigurna kako deluje na pege, ali ne može nikako biti loše ako nastavite da ga koristite. Podelite sa nama iskustvo kako je delovao na pege.

Lejla on 08/08/2016

Da li moze oovaj melem za uklanjanje oziljaka od bubuljica ? Hvala unaprijed

Ljiljana on 10/08/2016

Draga Lejla, ovaj melem deluje na sveže ožiljke, pa čim raniva od bubuljice zaraste pređite na Melop E koji možete nanositi i na druge ožiljke ako ih imate, tako đto ćete tuferom, ili štašićem za uši ako je površina mala, utrljavati na čistu kožu ožiljka dva puta dnevno Melop E, sve dok se ožiljak ne povuče i koža ne izravna.

Maja on 22/08/2016

Pre 6 dana sam imala intervenciju gnojne upale na obrazu gde mi je na kraju ostao krater. Bila sam očajna misleći kako će mi ostati rupa i grozan ožiljak..Pitala sam doktore jel smem ja da koristim neki melem da mi to lepo zaceli, a oni su mi rekli NIKAKO dok se ne stvori krasta i ne otpadne..Hmm..Nisam razmišljla ni 5 min. Čula sam za Melop G i odmah otišla u apoteku i počela da ga koristim.To je bilo pre 4 dana uveče i evo jos uvek ga držim..i samo menjam gaze na 12h. Posle samo jedne noći meni se ta rupa popunila, neverovatno! I presrećna sam. Još uvek je rana bela i mekana, pa me interesuje do kada ja treba da držim taj melem?.. Jel dok mi se koža ne napravi na tom mestu ili treba da ostavim malo da se suši?

Ljiljana on 22/08/2016

Draga Majo, drago mi je da ste imali dobro iskustvo. Jomelop G je predviđen za sveže rane, i ne verujem da se može nešto loše desiti i ako nastavite da ga koristite. Međutim za ožiljke je predviđen Jomelop E, koji se i znatno lakše nanosi. Sada se ovaj preparat zove Melop E (formula je ista, promenjen je proizvođač) ali i ako ga nađete pod imenom Jomelop u redu je.

Dragan on 09/09/2016

Možete li mi reći kada se pri tretmanu opekotina prelazi sa Melop-a G na Melop E?

Ljiljana on 12/09/2016

Poštovanio Dragane, Melop E je za rane koje su već potpuno zacelile i koža više nije oštećena, dakle za sasvim sveže ožiljke (pa i one stare). Šaljići preporučuju da se čak i onaj deo rane koja zarasta, čak i ako nije zacelila do kraja, maže Melopom E a samo još deo oštećene kože Melopom G.

Stanija on 08/08/2017

Imam 30 godina, majka dvoje dece, nazgona mi se desila pre deset dana, pala sam sa šerpom ključale čorbe. Zadobila sam drugi stepen opekotina po nogama, već deseti dan u bolnici mi previjaju, sutra mi možda skine zavoj. I šta dalje, rane su crvene, strasne na izgled, a o bolu da ne pričam. Sad čitam o melemu i pitam se dal stvarno pomaže pa da krenem sa mazanjem i lečenjem??? Unapred hvala...

Ljiljana on 08/08/2017

Draga Stanija, stvarno pomaže. u mojoj porodici imala sam dva iskustva, moja baka je prosula supu sa šporeta po nozi, a muž imao opekotinu na ruci od vrele pare. U oba slučaja, bio je fantastičan. Ja ne verujem u čudotvorne preparate, ali ovo "čudo" sam sama gledala. Najbolje je kada se melem nanese odmah na sterilnu gazu i stavi na opekotinu opranu sa troprocentnim hidrogenom. Ali pošto ste vi već lečeni, najbolje je da pitate Šaljiće direktno (011 875 61 60) kako da korisstite melem dalje, i koji od dva koja postoje (za sveže opekotine ili za već zaraslu kožu). U tom stadijumu, takođe je važno da pitate i doktore šta misle. Želim vam uspešan i što brži oporavak.

Vladimir on 04/12/2017

Nadam se da se ovo čudo od melema neće pokvariti i u nečijoj želji za zaradom postati nešto što nije. Nadam se da će oduvek ostati original i pravo čudo...

Ljiljana on 05/12/2017

Vladimire, to je pravo pitanje. Nadajmo se.

vesna on 29/01/2018

jaooo jezim se od ovakvih "preporuka"!!!! Prvo obracate se kao korisnica ovog preparata a onda poznajete kompletan proces kako radi krema pa i Šaljićevu familiju pa doktora kako je sve ovo započeo ....pa mislim....kako da Vam verujem draga gospodjo??? i sami kažete da je sve skoro prevara i onda Vi kao verovatno neko iz Kompanije Šaljić nam dostavljate anamnezu ovog proizvoda.....by the away, nemam ništa protiv ovih proizvoda, koristim ih, dobri su ali nemojte molim Vas da se pravite kao da ste samo korisnik!

Ljiljana on 01/02/2018

Poštovana Vesna Ne poznajem Šaljiće. Pisala sam im nakon posta da im postavim par pitanja ali nisam dobila odgovor. Za mnoge brendove radim PR - o čemu piše u tekstu o meni na blogu, ali za ovu kuću ne. Reč je samo o ličnom iskustvu, kao i uvek kada pišem o proizvodima.

natasa on 19/02/2018

Dobar dan. Da li netko ima iskustva sa starim ožiljcima. I kako se to tretira i koliko dugo treba mazati? Unaprijed hvala :-)

Ljiljana on 28/02/2018

Draga Nataša stari ožiljci se mažu onim tečnijim sredstvom, Melop E. Ja nemam nikakvo iskustvo i nisam tretiranala ožiljke njime. Verujem da ih treba dosta uporno i dugo mazati da se pokaže neki rezultat. Opet, ako želite neki efikasnij tretman ožiljaka, onda su laseri tu dobro rešenje (u rukama veoma iskusnog i odgovornog doktora). Recimo Fractora tretmani.

Vladimir on 02/05/2018

Imam melem već nekoliko godina, ja to ranije u životu nisam video da rana zaraste za 2-3 dana ili eventualno još koji možda dan više. Ali je fantastičan. Da nisam video svojim očima ne bi verovao kako brzo zarasta. Sada sa melemom mažem sve promene na koži jer nema kontra indikacije.

Ljiljana on 15/05/2018

Vladimire, i meni je neko pisao pitajući me da li su me platili za tekst:) Melem je prosto toliko dobar, da je svaka pohvala za njega mala.

Vladimir on 02/05/2018

Čuo sam da se travar Jovan Šaljić proslavio tako što je lečio od ozbiljnih opekotina jednu američku glumicu. Nakon njenog izlečenja i zarastanja istih postao je poznat u svetu. Ako neko zna da to nije tačno neka me demantuje.

Vladimir on 02/05/2018

Da ne bude pogrešno shvaćeno,od reklamiranja njih nemam nista materijalno ali treba reći kad je nešto dobro. Zanimljivo je kako se dobre stvari ne reklamiraju a gluposti sa televizije smoriše sa reklamama. Kvalitet reklamira sam sebe.

Snezana Ninkovic on 28/08/2018

SALJUC JE IZUZETAN SA SVOJIM CAROBNIM MELEMIMA....SAD SAM POSLALA U AUSTRALIJU GRKU DA IZLECI SVOJU DEVOJKU ...(linkovi ka spoljnim sadržajima su izbrisani)

Dejan on 05/10/2018

Pozdrav, imam jedno pitanje.. Prije mjesec dana hiruškim putem skinuta mi je bubuljica na desnoj strani vrata koja bila je sa uraslom dlakom, Medjutim već mjesec dana je prošlo i ostala mi je crvena tačkica od toga, koja nije opipljiva nego je ravna. U apoteci su mi preporučili Jomelop E (mentapadej) da li je to efikasno u otklanjanju tog crvenila/ožiljka ne znam šta je, crvena tačkica stoji. Molim Vas bila bio bi vam zahvalan da mi date stručan odgovor. Pozdra

Ljiljana on 09/10/2018

Poštovani, melem E se često preporučuje kod ožiljaka, ali ga koristite prema uputstvu i budite uporni, treba dosta vremena. Međutim, ja nisam stručna da vam dam ozbiljnije savete, najbolje bi bilo da pitate hirurga, ako vas brine ožiljak, ili Šaljiće ako ste u dilemi da li dobro koristite melem. Njihov telefon naćićete na njihovom sajtu šaljić.rs ( +381 11 875 61 60 +381 11 875 61 61).

arben on 24/10/2018

Kako da stupim u kontakt sa Proizvodjacem Saljicevog melema.Cuo sam da je bas taj najstariji sto je poceo s tim melemom i izumeo ga preminuo,ima li iko posle njega s kim bi mogao da stupim u kontakt.Hvala unapred

Ljiljana on 09/12/2018

Ja sam im slala neka pitanja, ali nisam dobila odgovor. Imaju sajt, jedino tamo...Dali su i telefon 013 745 755

Zaga on 06/01/2019

Da li neko ima iskustvo u koriscenju melema za lijecenje dekubita?

Ljiljana on 30/01/2019

Draga Zago, na njihovom sajtu piše da je indikovan i za dekubitis, imaju čak i neke fotografije, pogledajte ovde http://saljic.rs/indikacije/

zorica popovic on 23/01/2019

Poz svima! Ja sam deda Jovin i baba Dragicin mali nemirni pacijent jer su mi spasili ruku kojoj je, posle godinu dana lecenja u Tirsovoj, pretila infekcija i ono najgore.Lekari i svo osoblje su bili pre predobri, secam ih se, ali u okviru medicine nije bilo moguce da se opekotina II i III stepana sanira. Bila sam mala, imala sam oko 5 godina, pa mi je secanje malo maglovito. Ali nesreca koja se dogodila na snimanju glumici Kiti Svon je publikovala deda Jovu iz Ivangrada. Naravno da je mama odmah sutradan vec bila u IG, a do kraja nedelje smo se pridruzili i ja i tata. Secam se da nije bilo trika da me moji privole da pridjem deda Jovi koji je sedeo u dvoristu ispod drveta, a jos uvek postoji to drvo, nisam sigurna da li je orah. Bojala sam se da ce mi prskati ranu antibiotskim sprejom kao na klinici. Tog bola se secam jer me je kocio i preznojavao. Medjutim, deda Jova meni kaze: "Odi pile moje beogradsko, ja ti poznajem tvoga djeda". Moji su mu rekli da sam najvise vezana za dedu. Kad sam to cula izvukla sam se iz neke biljke, mozda su bile maline,prisla mu i uzeo me je u krilo.Pricao mi je pricu o druzenju sa mojim deda Mikicom a ustvari me je pregledao, i uz pomoc baba Dragane ili Dragice, zao mi je sto ne mogu da se setim, pripremi mi i nanese melem na ruku. NISTA NIJE BOLELO !!! Postali smo naj bolji drugari, a druzili smo se..NJihova kuca je bila i nasa kad smo dolazili po melem i na kontrolu. Tamo je sve bilo mnogo lepo. Mislim da se njihova cerka zove Borka, sinu je ime Bosko, pa Kiti koja svira gitaru i peva..svi su bili bas mladi i bas lepi, i bas dobri prema deci. Od Kiti sam dobila plocu koju je snimila sa Tomom Zdravkovicem - Ima dana kad ja ne znam sta da radim. Rana je brzo zarasla, mislim za oko 15-16 dana, dosta oziljka je nestalo, a i to sto je ostalo je iskljucivo moja krivica jer kada sam posla u skolu nerviralo me je sto mi melem probije na rukav,i svasta nesto. A ustvari bila sam premorena od svega toga, a moji bas zbog svega toga nisu mogli da kazu NE, mislili su da ce me to proci kad se odmorim....sve to se ni deda Jovi nije bas dopalo. Dragi deda Jova je tih 70-ih godina preminuo a mi smo se osecali kao da je otisao glavni rodjak, a kako i ne bi, kasnije sam shvatila, on je bio spasitelj moj, a nekako jos vise mojih mame, tate, brata, nane i deda Mikice, moje kuce. Baba Dragica mu se pridruzila pre nekoliko godina, rekli mi neki ljudi na koje sam naisla u dvoristu Saljica u Beranama. O efikasnosti njihovih melema odavno se zna cak do Amerike ali ja sam imala potrebu da vam ih prikazem kroz moje secanje,da mozda, osetite koliko su veliki bili J. i D. Saljic. I znam da nisam jedina. Secam se kad sam dolazila da sam se igrala sa decom unakazenih lica koja su pitala mame sta cu ja tu kad mi nije nista, ili jesu li mi to baba i deda kad sve smem da diram. Pozz svim Saljicima, poz i vama koji budete ovo procitali.

Ljiljana on 30/01/2019

Draga Zorice, hvala vam na ovom divnom tekstu.

Nemanja on 08/05/2019

Dobro veče. Želim da vas pitam da li melem može da se koristi za fleke nakok opekotina? Da se uklone "braon fleke" koje ostaju. I ako melem nije predvidjen za to, šta mi preporučuje te? hvala unapred i veliki pozdrav.

Ljiljana on 19/05/2019

Poštovani, ne pomaže, on može da pomogne samo oko ožiljaka. Fleke se skidaju ili laserski (Lumecca na primer) ili pokušajte nekim kozmetičkim/dermatološkim sredstvima (videte u ovom tekstu).

Stefan on 01/07/2019

Ja sam izgero na suncu ali bas, e sad ja sam kupio melem pa dal bih mogao da ga korsitim za to.

Ljiljana on 03/07/2019

Stefane, naravno, za sve opekotine.

Radoljub on 11/07/2019

Saljicev melem za opekotine koridtim vec 7 dana za i nista mesto opekotine sve gore a jekoderm koristim samo 2 dana i ima rezultata. LJUDi cista prevara nemoj niko da vas laze sram vas bilo zamalo injekcije da dobijem zbog vaseg melema. Sramota ovo vam je najbolja reklama

Ljiljana on 25/07/2019

Poštovani Rodoljube, moram da priznam da sam i ja u poslednje vreme primetila da melem ne deluje kao ranije. Ali sigurno nije prevara. Ovo je jedna od najboljih stvari koje smo imali u okviru naših biljnih melema i lekova. Zašto to više nije tako delotvorno kao što je bilo pre 5-6 godina, ne znam.

Daca on 07/10/2019

Da li se Saljiceva mast moze koristiti za opekotine od oraha i koja? Hvala unapred

Ljiljana on 14/10/2019

Molim vas pozovite na broj 063 482-139, ja ne znam da vam to odgovorim.

Jelena on 14/12/2019

Meni se vrelo ulje prosulo po licu. Mislila sam da će mi ožiljci ostati za ceo život. Melem sam odmah stavila i zaista uradio je čudo. Boj je odmah prestao i plihovi su se povukli. Stvarno je čudo!!!

Ljubica Jedić on 11/07/2020

Poštovani, pre tri večeri pocepala sam unutrašnju stranu butine na žičanoj ogradi. Rana je gadno izgledala, ali je srećom površinska. Očišćena je i ušivena, i sada idem na previjanje svaka dva dana. Imam četiri kopče. Konce će mi skinuti za oko deset dana. Koji biste mi melem preporučili za saniranje i mogući nestanak ožiljka, i kada bi trebalo da počnem sa upotrebom, budući da se rana sada čisti hidrogenom i jodom, a potom previja? Unapred hvala, Ljubica

Ljiljana on 21/07/2020

Poštovana, ako mislite na Šaljićeve meleme, morate pitati njih na telefon 063 482-139. Inače, hirurzi preporučuju i druge proizvode, recimo silikonske gelove. Pitajte za sacet i prilikom previjanja.

Ime on 20/11/2020

Da li saljicev melem moze da se koristi kod beba za ojed ili pelenski osip??

Ljiljana on 25/11/2020

Poštovana, probajte Weleda kremu za pelenski osip, kažu da je fantastična, i potpuno je prirodna. Za Šaljića morate pitati njih direktno, na telefon koji je dat na dnu teksta.

Miroljub on 29/12/2020

gde moze da E kupi melem u Rusiji

Ljiljana on 21/01/2021

Poštovani, morate pitati Šaljića, na kontakte koji su dati u tekstu.

Rada on 22/01/2021

Postovani,od samog pocetka opekotine koristim Melem G vec mesec dana ali na mesu opekotine postalo je braon,kao pigmenracija,presla sam sada na melem E,sta dalje da radim ako se ne povuce to crno?

Milica on 11/04/2021

Postovani, Ja imam oziljak od operacije na licu, pre skoro 3 meseca je bio hiruski zahvat u predelu nazo regije lica. Rana je zatvorena, samo pri dnu gde je bio drenazni kanal, povrsinski se nije zatvorila...ali polako se zatvara. Meni treba vas melem za oziljke, ali citajuci forume se bunim...original, nije original, nazivaju ga razlicitim imenima...molim Vas za pimoc. Oziljak je na licu, nimalo prijatan za oko, hemijske preparate koje koristim, samo me peckaju, iritiraju ranu jos vise i zelela bih vas melem- mast iskljucivo za oziljke od operacije ili ti linearne...Unapred hvala, i cekam Vas odgovor

Ljiljana on 14/04/2021

Poštovana, molim vas za tako kompleksna pitanja javite se na broj telefona ostavljen na kraju teksta, to je žena koja radi za Šaljić meleme. 063 482-139

Snezana on 15/06/2021

Postovanje, Usled nestrucnog nanosenja emulzije od salicilne ki seline, koza na vratu je reagovala,opekotinom. Crvena je. Kupila sam vas Melop E! Kako postupati i da li je izbor dobar , za opekotne od kiseline.Jodom sam dezinfikovala pre upotrbe. Da li moram da drzim gazu ili ne? Sve se desilo pre 3 dana. Crvenilo je postepeno nastalo, ljusti se. Hvala.

Ljiljana on 15/06/2021

Poštovana Melop G je, koliko znam bolji za sveže opekotine, i stavlja se na gazu. Melop e se maže na opekotinu ili ožiljak direktno. Ipak, najbolje je da pitate Šaljiće (ja sam samo blogerka i nisam dovoljno stručna da vam dam odgovor) Telefon Šaljić savetnika je 063 482-139,

Dijana on 22/06/2021

Imam opekotine od sunca, boli, pece, vec treci dan. Koji melem da uzmem, E ili G?

Zoran on 01/08/2021

Laz.da se ne lazemo,koristim ga vec evo godinu dana na odredjenim mestima i crvenilo je prisutno i dalje.ne znam kakve je ona opekoti e imala ali na ovim efekta nema

Ljiljana on 22/08/2021

Poštovani, žao mi je što ste imali takvo iskustvo. Sve što sam napisala je moje iskustvo, a ne reklama. Ako imate neko pitanje za Šaljiće, na kraju teksta imate telefon. Pravde radi, i meni se učinilo da preparat ne deluje kao ranije kada sam ga poslednji put probala, ali nisam sigurna da li sam ga dovoljno redovno primenjivala, pa ne bih pisala o tome na taj način pre nego što proverim. Prethodna iskustva jesu se graničila sa čudotvornim.

Nevenka on 17/10/2021

Pre mnogo godina, putovala sam vozom. Imala sam herpes na usni. U kupeu je sedeo jedan gospodin, ruka mu je bila zavijena. U razgovoru sam saznala da se vraca od Saljica, nosio je povecu kanticu tecnog melema. U fabrici je dobio takve opekotine, da su mu hteli presaditi kozu. On je odlucio da proba melem i pomogao mu je. Meni je ponudio melem za herpes. Sipao mi je iz kantice u neku flasicu koju sam pronasla u torbi. Na herpes nije delovao spektakularno ali mi je bio odlican za negu koze. Njegova gustina i miris se razlikovao od onog iz apoteke. Dugo sam ga koristila umesto kreme za kozu sve dok mi se nije pojavila iritacija. Znam osobu koja je sanirala teske opekotine melemom, tako da nije nikakva prevara u pitanju. Gustim melemom sam tretirala i rane kod zivotinja i odlicno deluje.

Ljiljana on 18/10/2021

Hvala vam za ovu priču. Mnogo je dobrih iskustava.

Kovačević Škrijelj Ševala on 03/02/2022

Imam opeko 2 stepena na licu i lijevoj ruci 8mala sam transplataciju koze sa noge na ruku 7 dana ležala na klinici radi greške ljekara ruka se inficirala i zagnojila evo već mjesec ipo dana već još uvjek imam bolove i tesko zarasta.Kako mogu poručiti vaše meleme ja živim u njemačkoj hvala.

Ljiljana on 22/02/2022

Poštovna, odgovorila sam na mail i poslala kontakte Šaljića koje ja imam.

Gosa on 25/03/2022

Poštovana,dete imalo opekotine prije 20 god leceno u Titovoj bolnici radosna transplantacija Možda će zaradio uredu . Prije mjesec se povredio i rana neće da zaradite koji melem da koristim S postovannem

Ljiljana on 21/06/2022

Poštovana, ne znam, morate kontaktirati proizvođače melema, ja sam samo pisala svoje utiske.

Ljubica on 25/04/2022

Postovani, Imam ovcije boginje i to u 30-im godinama, poprilican pakao! :( Mnogo mi je izbilo boginja, na licu posebno. Zasusuju se vec, pojedine i otpadaju. Da li bi mi pomagao Saljivec melem i koji tacno? Pozdrav!

Ljiljana on 21/06/2022

Morate kontaktirati Šaljiće, broj koji su mi dali je na dnu teksta.

Darko Vuk on 19/08/2022

Dobar dan, moj izazov je sledeci: imao sam moluske, jos uvek ih se resavam i super ide, medjutim kada se vec borj njih pojavio isao sam na metodu koja su, koliko se secam, radiotalasi? Bukvalno me je dr peckala necim. To je ostavilo blage promene na kozi. kada su se opet pojavile isao sam na krioterapiju (tecna plazma, tako su mi rekli da se zove). tek sam od skoro dosao do dr koji zna kako da mi pomdigne imunitet kako bi one nestale. Da li verujete da mogu te flekice na kozi da smanjim? Takodje, imao sam pre par godine furunkule na bocnoj strani stomaka, ti oziljci su vremenom sve bledji, no recite mi da li mislote da bih nesto i po tom pitanju mogao da uradim? Hvala unapred na Vasem vremenu i trudu :) Zelim Vam lep dan, Darko

Ljiljana on 24/11/2022

Poštovani Darko, mislim da je ovo pitanje za dermatologa, a za imunitet, za imunologa. Ja jedino mogu da vam kažem da gde god da su ožiljci morate jako čuvati od sunca. Lep pozdrav, Ljiljana

Sladjana on 26/08/2022

Htela sam da vas pitam za savet. Na moru smo imamo bebu 11 meseci. Juce nam se desio peh slucajno je prosuta kafa na ramence i dohvatila malo iza uva. Vodili smo ga na hirurgiju dali su mu AD kapi da se stavljaju. Kupili smo i Saljicev melem za opekotine. Dali ce brzo delovati?

Ljiljana on 24/11/2022

Važno je strpljenje, kao i sa svim lekovitim melemima. Trebalo bi da umiri dosta brzo, ali da se primenjuje duže. Ako imate dodatnih pitanja, molim vas pitajte Šaljie direktno.

Mile Ujic on 03/11/2022

Imo sam operaciju ciste na bubregu,imam veliku ranu na stomaku.Cime mi preporucujete da mazem oziljak kad skinem konce?

Ljiljana on 24/11/2022

Poštovani, za to mmorate kontaktirati direktno Šaljiće. Broj je dat u postu.

Valentina Purić on 24/02/2023

Poštovani, Molim vas za savet pošto sam imala operaciju parotidne žlezde i imam ogroman ožiljak na vratu iza uva koji se spušta ispod uva. Pošto mi je rana bila suva ja već 2 meseca koristim vašu Melop E emulziju ujutru i uveče uz masiranje ožiljka,ali iskreno ne primećujem neke rezultate da li biste mi vi preporučili neki drugi melem? Veoma mi je bitno da ožiljak bude što manje primetan pošto ne izgleda estetski prijatno kada se vidi.Hvala unapred na odgovoru. Srdačan pozdrav

Ljiljana on 25/02/2023

Draga Valentina, ja sam samo bloger sa iskustvom sa ovim melemima, i iskreno, bolji su mi Menta padej (postoje dva proizvođača). Drugih kontakata sa proizvođačima melema nemam. Ali sa druge strane znam da postoje i drugi vidovi borbe protiv ožiljaka, preporučuju ih estetski hirurzi, to su silikonske trake ili gelovi koji hermetički zatvore kožu preko ožiljka. Potražite u apotekama, ali mislim da se oni koriste odmah nakon operacije.

Vesna Tatomirovic on 25/02/2023

Skidala sam promene na kozi verrucae sebirrhoicae thoracalus,daciwl et mani bill,tecnim azotom neke au promene otpale i sad je roza koza pa koji melem da koristm

Ljiljana on 25/02/2023

Na te ranice mislim da ide onaj tečni (E) melem.

Vesna on 11/03/2023

Skidala sam crvene potkozne bradavice na grudima pre mesec dana mazem ali ostale su mi tamne fleke dali bih melemom izbledela oziljke imate li kontakt telefon

Ljiljana on 14/03/2023

Nažalost, nemam nikakav lični kontakt.

slavica on 30/05/2023

Molim Vas, imam od prosle godine poikilodermiju, crvenilo na vratu i deholteu. Bila sam kod dermatologa, kaze da je posledica izlaganja suncu, foto staranje, imam 56 godina. Koristim od tada razne kreme za zastitu / eucerin, biderma, caps.heliocare. Nije se povecalo crvenilo, ali se nije ni smanjilo. Razmisljala sam da li mogu da uvece mazem Saljicev melem Melop E,jer je i to crvenilo posledica neke tzv.opekotine od sunca. Da li sam u pravu ili ne. Pozdrav.

Ljiljana on 16/06/2023

Poštovana Slavice, Šaljićev melem vam neće škoditi, zato probajte.

Mima on 17/07/2023

Poštovana, da li melem pomaže kod opekotina od sunca? Suprug je jako izgoreo i već mu prelazi u svrab, ne u bol... Namazala sam mu upravo, nadam se da će pomoći? Da li imate takva neka iskustva? Hvala Vam ❤️

Ljiljana on 22/07/2023

Pomaže kod svih opekotina.