Foto: Shutterstock 

 

16. mart 2017.

Zove me Brana Kostić, urednica u Elle magazinu. Kaže, ima jednu priču za mene. Primetila je flekice na levoj strani lica… Znam je kao perfekcionistu, pa verujem da se to vidi samo pod lupom, ali nastavak priče mi je bio ultrazanimljiv. Brana nije zvala da pita šta da radi sa svojim flekama, nego da me obavesti da je otkrila kako su nastale i krenula u akciju da reši problem. Odmah.

Fleke su, po Brani, nastale na delu lica gde ne stavlja zaštitne kreme, jer su joj preteške (zona oka). Detektivski posao je išao ovako: zašto samo na levoj strani lica? Odgovor se nametnuo. Zato što je ta strana lice izložena više od druge samo kada vozite kola. Tako je Brana utvrdila da ima “vozačke fleke”, što je potpuno nova kategorija u klasifikaciji, prosto zato što se niko do sada nije setio da ih imenuje. Dermatolozi već dugo ponavljaju kako se sunca treba čuvati iza stakla, naročito pri dužim vožnjama.

– Pritom, ja vozim auto tek tri godine! – kaže Brana, i bez daljeg razmišljanja zove prodavce folije za staklo, tražeći nešto što će da zaustavi sunce, a neće da zatamni staklo. – Da – kažu oni -,  imamo bezbojnu foliju koja zaustavlja 99% sunčevih zraka

Problem rešen.

– Mislila sam da je ovo iskustvo koje treba da podeliš – kaže Brana. I ja se slažem. Većina priča oko fleka vezana je za nedostak prevencije.

I zato, da ne pametujem previše, evo pouzdanih informacija od dermatologa, drage dr Kablar, saradnice Budi Lepa bloga.  Prvo sam je pitala za “vozačke fleke” – i ona se složila da je takva kategorija, mada možda ne pod identičnim imenom, apsolutno postoji. Brano, u pravu si! A evo na ovom linku možete pronaći i daleko dramatičniju fotografiju delovanja sunca na kožu lica kod vozača….Evo i ostalih odgovora o flekama koje sam dobila od dr Kablar. 

FLEKE OD AKNI ILI MELAZMA? U ČEMU JE RAZLIKA?

Budi Lepa: Kada vidimo fleke, kako treba da reagujemo? Kako da započnemo tretman?

Dr Kablar: Prva činjenica koju treba da znate o flekama: potražite dermatologa. Rešenje za većinu fleka na licu moguće je samo uz kombinaciju različitih dermatoloških terapija – a čak i za dermatologa je tretman fleka izazov. Kozmetika u tretiranju fleka može da ima samo preventivni efekat, ili je deo nege uz terapiju. 

BudiLepa: Da li je ovo imperativ bez obzira na vrstu fleka?

Dr Kablar:Fleke koje su primarno  nastale kao posledica akni ili kozmetiskih procedura koje su dovele do zapaljenjski procesa u koži (postinflamatorne hiperpigmentacije), a izlaganje suncu ih intenzivira, po pravilu prođu spontano, ukoliko nema ponavljanog mehaničkog oštećenja kože, koje pacijenti stalno prave u pokušaju da očiste akne. Dermatološka terapija ovde služi da ubrza povlačenje akni. Uostalom, u samom tretmanu akni se i inače primenjuju površinski hemijski pilinzi, oni istovremeno deluju na hiperpigmentacije.

Budi Lepa: A za koje je fleke, onda, isključivi krivac sunce?

Dr Kablar: Melazma i lentigo su hiperpigmentacije koje su vezane za uticaj sunca. Melazma je češća kod žena – reč je o flekama koje se javljaju simetrično na čelu, jagodicama, iznad gornje usne, na bradi…  One nastaju usled povećane biološke aktivnosti melanocita, koju indukuje UV zračenje. Kod malog broja žena se povuku samostalno, a kod većine ostaju dugo, pa i doživotno.  Za melazmu postoji genetska predispozicija, ali i hormonska uslovljenost, pa su u posebnom riziku žene u menopauzi na supstitucionoj hormonskoj monoterapiji progesteronom, one koje uzimaju kontraceptivne pilule, trudnice, a česte su i kod problema sa štitnom žlezdom. Naročito je trudnoća vreme visokog rizika za pojavu fleka. 

Terapija melazme predstavlja veliki izazov i za lekara i za pacijenta jer je dugotrajna, zahteva kombinovanje različtih metoda lečenja i dugoročnu promenu životnih navika uz striktnu pojačanu zaštitu od sunca.

Budi Lepa: Da li se i pege tretiraju kao fleke?

Dr Kablar: Nisu sve pigmentacije za tretiranje: postoje flekice veličine nekoliko milimetara, tzv. efelide i one su genetski predodređene. Pegice se ne leče.  Upravo tu ima ulogu kozmetika: kreme protiv hiperpigmentacija, uz striktnu zaštitu od sunca, pomažu da one leti ne postanu intenzivnije.

 

TRETMAN U KUĆI

BudiLepa: Rekli ste da kozmetika nema mnogo efekta. Ima li nekih preparata koji se ipak mogu preporučiti za kućnu upotrebu?

Dr Kablar: Neoretin je kućni tretman po uzoru na Kligmanovu formulu, koja je u osnovi dermatoloških tretmana, osim što ne sadrži hidrohinon. Neoretin serum i krema sadrže kombinaciju sastojaka za izbeljivanje kože, uz odličan,  enkapsuliran retinol, koji se vezuje u koži za iste receptore kao tretinoin (retinoid koji se prepisuje na recept). Zato je njegovo delovanje sjajno ne samo na fleke, nego i na kopletan antiejdž efekat na licu. Serum se koristi tokom noći, a gel-krema sa zaštitnim faktorom 50 tokom dana.  

 

 

Dermamelan je osmislio venecuelanski plastični hirurg koji je tražio način za efikasno lečenje fleka u toj  zemlji sa mnogo sunca. U formuli je čitav spektar izbeljivača, antioksidanasa i antiinflamatora.  Tretman počinje nanošenjem maske, koja se drži 8 do 12 sati kako bi se u koži stvorili depoi aktivnih supstanci. Maska se primenjuje jednom godišnje kod težih, jednom u dve godine kod lakših slučajeva u ordinaciji i sa njom se odlazi kući. Nakon skidanja maske počinje da se koristi krema sa istim sastojcima, ali u nižoj koncnetraciji.  Ovo je skup, ali veoma efikasan tretman hiperpigmentacija, uz komfornu upotrebu i dodatna regenerativna svojstva.

 

ZAŠTITA OD SUNCA JE NAJBOLJA PREVENTIVA

Budi Lepa:  Pošto je sunce glavni krivac za fleke, kako da ublažimo ili sprečimo njegovo delovanje?

Dr Kablar:Izloženost suncu, koja je neophodna za pojavu fleka, najveća je u proleće i leto, pa je i pojava fleka najučestalija u tom periodu. Bioderma Photoderm M SPF 50+ UVA 38  je odličan izbor za zaštitu od melazme. Kombinacija efikasnih UV filtera, dodatna zaštita za vidljivi deo sunčevog spektra, antioksidanti i hidratacija, plus pigmenti za ujednačavanje tena, daje odlično preventivno delovanje na melazme. Uz zaštitni, tu je i dodatni neposredni efekat ujednačavanja tena kakav inače daju tonirane kreme.  

 

 

 

SUPLEMENTI MOGU DA POMOGNU

Budi Lepa: Heliocare kapsule se preporučuju za svojevrsno jačanje odbrambenih mehanizama kože pred izaganje suncu. Koliko su suplementi korisni?

Dr Kablar: Premda je potrebno još kliničkih studija, pokazalo se da biljni ekstrakti kao dijetetski suplementi mogu da pomognu kod hiperpigmentacija. Svako izlaganje suncu pojačava inflamaciju u dubljim slojevima kože, što to pogoršava i stanje fleka. Uzimanje proiverenih suplemenata  pomaže koži da se izbori sa ovakvim izazovima

Piknogenol je namenjen popravljanju stanja derma i fibroblasta, pa tako i stanja same kože, a sekundarni efekat je uticaj na fleke. Njegova bazična aktivna supstanca je snažan antioksidans poreklom iz jedne vrste evropskog bora.

 

 

Heliocare kapsule na bazi moćnih antioksidanasa iz jedne južnoameričke paprati, možete primenjivati uvek kada znate da ćete se izlagati suncu, a u slučaju intenzivnog izlaganja, možete da ih počnete uzimate i dve nedelje ranije. Heliocare deluje preventivno, i doprinosi boljem efektu ostalih vidova terapije. Heliocare kapsule uz lokalnu primenu UVA zaštite doprinosi i smanjivanju alergijskih reakcija na sunce, ili njihovog potpunog izostanka.

 

ULOGA ŠMINKE NIJE SAMO U PREKRIVANJU

Budi Lepa: Više puta sam čula da i običan puder može da zaštiti kožu od sunca. Da li je to tačno?

Dr Kablar: Žene koje ne stavljaju puder, više su izložene zracima sunca. Puderi sadrže mineralne pigmente, koji mogu da spreče delovanje dela UVA zraka i vidljive sunčeve svetlosti.  Tokom zime, puder sa zaštitnim faktorom 15 do 20 može da bude dovoljna zaštita, osim, naravno, jačih sklonosti ka flekama, ili težih slučajeva kod kojih mora da postoji kontinuirana snažna zaštita.

 

AKO IMATE JOŠ NEKA PITANJA ZA DR KABLAR, O FLEKAMA ILI NEKOM DRUGOM PROBLEMU KOŽE, PIŠITE IH U KOMENTARIMA ILI NA BUDILEPABLOG@GMAIL.COM.  

 

 

 

Ostavite komentar

Marijana Salvaje Ex Marić on 20/03/2017

Na žalost, imam melasmu već par godina. Uzrok je problem sa štitnjačom. Ljeti se situacija pogorša posebno zato što živim na moru i cijeli dan sam na plaži. Koristim kreme sa spf faktorom, ali mala je pomoć od toga. Isto tako, tijekom zime sam koristila retinol, kremu sa puževom sluzi, većinu krema koje "uklanjaju" hiperpigmentaciju a koje se mogu kupiti u ljekarnama...rezultati su jako loši. Zanima me gdje se mogu naručiti Neoretin proizvodi i smiju li se koristiti u proljeće i ljeto?

Svetlana on 23/03/2017

Sa melasmom sam se susrela pre sest godina nakon trudnoce. Pre toga sam imala divno belo lice. Melasma se povukla posle par meseci sa ostlih delova lica ali je na nausnicama ostala. Tokom zime se se skroz povuce ali sa prvim suncem pet krene. Prosle godine se javila i velika fleka na celu i to tek u oktobru. Ta je fleka tako velika da se primecuje i zimi.Leti koristim eucerin sun fluid spf 50,a fleku na nausnicama zakamufleku na celu maskiram siskama. Nikada nisam koristila puder ili jacu sminku. Nekoliko sam godina koristila hladno cedjena ulja za lice i to mi je prijalo, ali bez spf faktora ula su doprinela pojavi fleke na celu i dve male na jagodicama. Planiram da narucim Neoretin proizvod koji ste preporucili. Pitanje je da li da sa tretmanom krenem od oktobra ili mogu sada u prolece.Svakak cu javiti utiske. Pozdrav

Ljiljana on 28/03/2017

Draga Svetlana, ja bih krenula od oktobra, a tokom leta šešir i hladovina (koliko se može) plus SPF 50. Bioderma ima Photoderm M SPF 50 koji je toniran, i namenski za melazmu možda bi vam koristio.

Бобица on 29/04/2017

Када на гугл укуцате ''унилатерална дерматохелиоза'' наћи ћете углавном фотографије човека који је у поменутом линку, о којем је чланак објављен на НЕЈМ-у. О инциденци поменутог синдрома не нађох ништа. Мало чудно зар не? Слажем се да је неопходна заштита од сунца, али верујем да ни у чему не треба претеривати. О штетним састојцима препарата за заштиту од сунца сам писала на свом блогу bobica.rs

Ljiljana on 30/04/2017

Poštovana, ako niste dermatolog, a nisam ni ja, ne bih raspravljala o dermatoheliozi. Google, naravno, izbacuje najpre sajtove na kojima je slika sa naznakama "šokantno" jer fotografija delovanja sunca na kožu jeste šokantna. A tekst o unilateralnoj dermatoheliozi (starenju izazvanom suncem na jednom delu lica) objavio je The New England Journal of Medicine, u potpisu je grupa autora sa Northwesterne univerziteta u Čikagu koji je izuzetno enjena i visoko rangirana naučna ustanova. Pretpostavljam da su i oni i dr Kablar veći autoriteti od mene. Vaše kvalifikacije ne znam, ali možda i od vas. Bilo je dovoljno da stavite jedan link svog bloga, da bi vas oni koji žele našli. Nepotrebno je da u komentarima ostavljate po tri linka na postove na svom blogu, to deluje neukusno.

Biljana on 26/10/2017

Zanima me da li neoretin sme da se koristi za vreme dojenja? U apoteci su mi rekli da moze a ja sam na internetu citala da se ne preporucuje pa sam u nedoumici. Hvala. Pozdrav.

Ljiljana on 25/02/2019

Draga Biljana, dr Kablar je odgovorila da je upotreba Neoretina u vreme dojenja bezbedna.

Milena on 05/10/2018

Postovani, Kako se tretiraju urodjene hiperpigmentacije. Ako se uzme u obzir da je „Fleka“ rasla sa mnom, Krece iz levog oka, koje je tamnije boje nego desno. Postoji li uopste nacin da se ona ukloni?

Ljiljana on 09/10/2018

Draga Milena, pitaću doktorku Kablar i preneti vam odgovor mailom.

Sladja on 23/02/2019

Poštovani, mene zanima da li se Neoretin sme koristiti tokom trudnoce?

Ljiljana on 25/02/2019

Draga Slađana, imali smo pitanje za dojenje, doktorka je odgovorila da je upotreba Noretina tokom dojenja bezbedna, a za trudnoću ću je posebno pitati i javiti vam odgovor ovde ili na vaš mail. Hvala što pratite Budi Lepa blog.

slavica ferkovic on 02/02/2020

ja imam problem sa bubulicama na licu i imam dosta fleka od bubuljica neznam sta da radim svaki dan mi se pojavljuju nove bubulice dal treba ici kod dermatologa

Ljiljana on 03/02/2020

Draga Slavice, svakako dermatolog rešava bubuljice. Sami jedino možete pokušati da promenite negu ako vam ne prija. Više o tome možete pronaći ovde https://budilepa.com/2014/04/akne-nega-i-lecenje-poklon/

Dragana on 26/03/2021

Poštovani ja imam fleke koje su nastale u 1.trudnoci i vremenom tj u zimskim mesecima se povuku. Sad opet u 2.trudnoci i evo 2 dana prolecnog sunca i sire se na jagodicama, obrazima i celu. Moram odmah da reagujem pa je moje pitanje sta da kupim, jel dovoljna bioderma tonirana?

Ljiljana on 30/03/2021

Poštovana Dragana, vaše pismo sam prosledila dermatologu. Nadam se brzom odgovoru pa ću vam proslediti odgovor. Pozdrav, Ljiljana