Loša vest je da su akne u odraslom dobu sve češće, naročito kod žena. Dobra vest je da preparati kojima lečite akne istovremeno pomažu podmlađivanju kože!

Još bolja vest je da je dr Draganu Kablar, dermatolog,  od sada sa svojim savetima na BudiLepa.com. Ova sjajna doktorka, i divna osoba, pristala je da bude saradnik na blogu Budi Lepa, pa sa zadovoljstvom mogu da vam najavim da ćete dobijati pouzdane informacije o najvažnijim problemima koje osećamo na svojoj koži, i čuti šta su prava rešenja. Najbolja vest je da je dr Kablar raspoložena i da odgovori na vaša pitanja.

 

Dr Dragana Kablar (1)

 

Za prvu temu dr Kablar je odabrala akne u odraslom dobu. Za razliku od tinejdžerskih, ove se akne pojavljuju posle 30-te, 40-te, pa i 50-te, i velika su muka za one koji ih imaju. Evo koje su najčešće zablude osoba sa aknama u zrelim godinama.

  1. AKNE NISU BOLEST

Akne se u odraslom dobu još teže podnose od onih u mladalačkom. Javlja se visok stepen anksioznosti, a istraživanja kažu da akne u odraslom uzrastu ugrožavaju kvalitet života podjednako kao hronične bolesti popust astme ili dijabetesa. Akne treba apsolutno doživljavati kao bolest, i lečiti kod dermatologa.

  1. SAMO SU BROJNE I DUBOKE AKNE ZA LEČENJE

Akne se leče uvek kada pacijent pati zbog njih, makar to delovalo kao subjektivan doživljaj. Nekada vidim osobe sa ozbiljnim aknama koje u moju ordinaciju dođu zbog nečeg sasvim drugog – akne i ne primećuju na svom licu. A nekada mi dođe osoba koja je duboko nesrećna zbog dve tri bubuljice. Ne bih brigu oko akni nikada otpisala kao hir, upravo zbog njihovog snažnog psihološkog delovanja.

Baš kao i u pubertetskom uzrastu, pri pojavi akni u odraslom dobu, logično je da prvo pokušate sa nekim preparatima kupljenim u apoteci, a ako ne ide na bolje, treba da se obratite dermatologu. Čak i blaži oblici akni – pa i kada se ne “cede” – mogu da ostave ožiljke.

 

  1. ČIŠĆENJE LICA JE METOD LEČENJA AKNI

Mehaničko čišćenje komedona ne leči akne. Tako se mogu odstraniti začepljenja i sadržaj nekih vrsta akni, ali čišćenje ima smisla samo ako je potpuno atraumatsko (da se ne ošteti koža), i ako se uz njega sprovede i dermatološko lečenje akni. Jer čišćenjem ni na koji način ne utičete na uzroke akni.

 

  1. PORE MORAJU BITI ČISTE DA SE NE STVORE AKNE?

Kada se pojave akne, često dođe do opsesivne potrebe čišćenja lica i čišćenja pora. Pore se stalno pune, i ne postoje tako nešto kao “čiste pore”. Mnoge žene pokušavaju da potpuno iščiste pore besomučnim odlascima kod kozmetičara ili same iglicom čačkaju i buše. Na kraju dođu kod nas – često sa ožiljcima.

 

  1. HORMONI SU PRESUDNI?

Hormoni imaju svoju ulogu, ali nisu presudni za nastajanje akni. Mehanizam nastajanja akni je kompleksan i nije do kraja rasvetljen. Stalno dolazimo do novih saznanja.

Kod muškaraca su akne u odraslom dobu, po pravilu, produžetak pubertetskih. Kod žena je – kao i obično – priča mnogo kompleksnija. Kod žena imate hormonske fluktuacije tokom života, koje nisu presudne, ali doprinose stvaranju akni. Pubertet, trudnoća, perimenopauza, menopauza… zato se neke žene bore sa aknama do menopaze.

 

  1. AKNE SU VRSTA INFEKCIJE?

Važno je da razbijemo i ovu predrasude: akne nisu infekcija kože – one su upalni procesi. Bakterija koja je prisutna u nastanku akni deluje inflamatorno, a ne infektivno.

 

  1. TEŽE SE LEČE MLADALAČKE OD AKNI KOD ODRASLIH

Sa procesima starenja se usporava reparacija kože, pa i akne duže traju, baš kao i njihove poseldice u vidu fleka. Zato je vrlo važno da se sprovede adekvatno lečenje. Lečenje akni u odraslom doba traje duže, a često mora da bude i agresivnije, čak i za naizgled blaže oblike akni.

 

  1. AKO IMATE AKNE ZABORAVITE ANTI-AGE PREPARATE

Često me žene pitaju kako će sada da se pozabave anti-age negom, kada moraju da koriste preparate protiv akni. Preparati koje koristimo u lečenju akni su moćne antiage supstance, možda čak i moćnije od standardnih anti-age supstanci. Da pomenemo samo supstance kao što su retinol i alfahidroksi kiseline koji se koriste u lečenju akni, ali i u anti-age tremtanima.  Tako da ćete uz lečenje akni sigurno imati i regenrativni efekat na koži lica.

 

  1. AKNE NE SMETE DA PREKRIVATE PUDEROM

Još uvek postoji ne mali broj dermatologa koji izričito zabranjuju pudere i dekorativnu kozmetiku kod pacijenata sa aknama. To je potpuno destimulativno za pacijenta kojem je prekrivanje akni veoma važno, pa šacijent usled takvih saveta prekida lečenje – ili menja dermatologa. Danas se prave namenske tonirane kreme i puderi za masnu kožu, pa samo treba izabrati prave, sa nekomedogenim supstancama. Jedini izuzetak mogu biti veoma teški oblici otvorenih akni. Profesor Milojević je naveo još jedan razlog zašto žene treba da nose šminku ako su sklone aknama: one tada neće dodirivati lice rukama celog dana, da ne pokvare šminku!

 

  1. NEKIM OSOBAMA NE POMAŽE DERMATOLOŠKA TERAPIJA

Ova tvrdnja je samo delimično tačna. Ima osoba koje veoma loše reaguju na terapiju – i posle seta biohemijskih analiza obično otkrijemo insulinsku deficijenciju. Insulinska deficijencija je moguća i kod veoma kativnih i vitkih osoba, koje često imaju dijabetes u porodici, iako same nisu bolesne. To je poseban fenomen, koji sve češće srećemo kod osoba u ranim tridesetim koje su tek tada prvi put dobile akne. Kada se uključi endokrinološko lečenje, rešavamo i problem akni.

 

  1. SVE SE AKNE TRETIRAJU ISTO

Zatvoreni, beli komedoni zahtevaju više strpljenja kod lečenja jer su skloniji inflamatornim promenama.  Tada mora da se uključi dobar keratolitik da spreči zapušavanje, a istovremno da delujete na bakterije. Osnova terapije je benzoin peroksid, koji ima blago keratolitičko dejstvo i snažno antimikrobno dejstvo na koje se ne razvija otpornost. Sredstva za pranje kože mogu da budu deo terapije ili cela terapija kod blažih formi. Keratolitici i antiinflamatori su najčešće kombinacija alfa i beta hidroksi kiselina, uz dodatak sastojaka koji deluju antiinflamatorno.

Koža se uvek prvo pripremi za terapiju – pacijent dobije preparate koje će da koristi dve do četiri nedelje, da se koža na njih adaptira. Sa tako pripreljenom kožom pacijent dolazi na dalju terapiju, recimo hemijske pilinge koji su odlični za kožu sa aknama i odlična potopora kućnom lečenju. Tretmani mogu da se rade jednom u dve nedelje ili mesec dana dok se ne postignu rezultati.

 

  1. TERAPIJA JE SUVIŠE DUGA, I BEZ REZULTATA

Lečenje akni traži angažman i strpljenje.  Adekvatna dermatološka terapija definitivno pomaže, ali se na prve vidljive rezultate mora sačekati 8 do 12 nedelja. Nažalost, nema brzih rešenja. Pilinzi mogu dramatično da poprave izgled kože, ali je suština da morate biti strpljivi i dosledni u terapiji i tada imate razlog da očekujete uspeh.

  1. PROMENA ISHRANE NE POMAŽE NIŠTA!

Nivo oksidativnog stresa visok je kod akni, pa kroz adekvatnu ishranu bogatu antioksidansima može da se utiče na inflamatorni proces.  Uvek na prvom mestu govorim o ishrani, a u nekim slučajima ima smisla uključiti suplemente – samo ako je reč o medicinski potkrepljenim dokazima za njihovo delovanje.  Što znači da nikako ne treba samoinicijativno da kupujete suplemente u apoteci. Suplementi, nažalost ne podležu obaveznim kliničkim studijama – a imaju jak marketing. Kupite samo one koje vam doktor preporuči – i samo ako ih preporuči.

Ponekad preporučujem i biljne preparate – recimo biljka konopljika može da bude dopunski deo terapije kod akni koje se pogoršavaju tokom mensturalnog ciklusa, jer ova biljka reguliše nivo estrogena i progesterona.

Smanjite nivo stresa i promenom načina – šetnjama, vežbama, i to može da pomogne.

 

  1. ŠTO PRE UVEDETE RETINOIDE TO BOLJE

RetionoidI se uvode topikalno gotovo uvek već kod  srednje teških oblika akni – ali određenim protokolom koji pdrazumeva prethodnu adaptaciju kože. Na našem tržištu ne postoji registrovana kompletna paleta retinoida za tretman akni, koristimo one koje imamo a naša ordinacija ima farmaceuta koji pravi odlične preparate.

Neki od ovih preparata mogu da izazovu snažne iritacije – pa je podloga u kojoj je preparat veoma važna podloga, jer u značajnoj meri može da smanji iritaciju. Način aplikacije je takođe važan. Nega retinoidima zahteva veoma nežno čišćenje. Svakim čišćenjem kože – pa čak i običnim umivanjem vodom – narušava se privremeno barijerna funkcija kože, pa se sa nanošenjem retinoida mora sačekati najmanje 15 minuta od čišćenja – a idealno je pola sata. Benzoin peroksid se takođe mora pažljivo koristiti da ne naruši ili poništi  delovanje retinoida – ili ujutro nanosi benzoin peroksid, a uveče retinoidi (oni se isključivo uveče koriste) ili se napravi najmanje sat vremena između nanošenja ova dva preparata.

Oralna terapija se uključuje kod najtežih oblika akni.  Naravno da je važno da se ovakva, sistemska terapija, mora raditi pod nadzorom lekara.

Koža je nakon keratolitika osetljivija na sunce, pa je deo terapije i nanošenje odgovarajućih preparata za zaštitu od sunca.

 

16. PRIRODNA KOZMETIKA MOŽE DA REŠI AKNE

Ima osoba koje fanatično insistiruja na prirodnoj kozmetici. Nažalost prirodna kozmetika nema rešenje za akne. Ona, ako želite da je koristite, mora da se kombinuje sa konvencionalnom, jer sama po sebi prosto nije dovoljna.

Druga vrsta fanatizma je odmašivanje i mat izgled po svaku cenu. Agresivnim čišćenjem se stvara kontraefekat i lojne žlezde navode na jače lučenje. Drugo, mat izgled može da deluje lepo samo na koži u ranoj dvadesetoj. U svim kasnijim godinama mat izgled dodaje godine – tada vam je potreban zdrav sjaj.

 

Dr. Draganu Kablar naći ćete u ordinaciji Dermanova.

Pitanja za dr Kablar možete poslati mailom na adresu budilepablog@gmail.com
Ostavite komentar

Milica on 25/01/2016

Odlican I veoma edukativan post. Za nas koji smo sa ovom temom upoznati, odlicno da se podsetimo; a za one koji nisu upoznati da nauce nesto novo.

Ljiljana on 26/01/2016

Hvala, Milice.

Marijana Salvaje Ex Marić on 26/01/2016

Odličan post, koji je meni došao u pravi čas! Žao mi je što ne živim u Beogradu inače bih sigurno doktoricu posjetila. Ja u pubertetu nikada nisam imala problem sa aknama. Sada u 42. godini su mi se počele javljati bolni, potkožni čirevi na području čeljusti i brade. Nisam ih sama dirala, otišla sam kod jedne dobre kozmetičarke kod koja je imala puno strpljenja i koja mi je nakon 5 mjeseci borbe uklonila potkožne čireve. Bila sam i kod dermatologa, koji je rekao da su čirevi hormonskog porijekla (imam problema sa štitnjačom) i on mi je kao terapiju preporučio redoviti odlazak kozmetičarki na čišćenje.

Ljiljana on 28/01/2016

Draga Marijana, doktorka je počela da odgovara na pitanja, pa i da preporučuje negu - pa pratite post sa pitanjima i odgovorima.

Tijana sjz on 27/01/2016

odličan post, i sama sam se mučila pod matore dane sa užasnim aknama (moje su bile hormonskog porekla), dok u pubertetu nisam imala nijednu, probala sam svašta i išla kod dermatologa više puta, sve je delovalo kratko ili trenutno, a onda sam našla rešenje i spasila se muka i bila mirna nekoliko meseci, međutim sada mi se opet malo počele vraćati na nekim delovima lica (pre sam imala i po leđima), jer sad opet primam razne hormone :/

Ljiljana on 28/01/2016

Draga Tijana, "pod matore dane" ne bih shvatila baš doslovno:). Kada izgurate terapiju biće bolje.

Danica Jovanić on 18/09/2022

Poštovanje, moj sin ima 25 godina, pre godinu dana su počele da mu se pojavljuju ogromne potkožne bubuljice koje, sem što ružno izgledaju, jako ga bole. Ima li pomoći? Hvala unapred.

Ljiljana on 24/11/2022

Jedina pomoć je dermatolog. Možda može da prvo pokuša sa kućnom negom - neka proba ujutro i uveče Bioderma Sebium Global za negu i umivanje Bioderma Sebium gel. Ili, Exfoliac Global i Exfoliac gel za umivanje (trenutno je komplet u kom se oba proizvoda dobijaju u aptoeci Srbotrade 1990 din (gel se dobija na poklon). https://www.apotekasrbotrade.rs/srpski/proizvod/Noreva-Exfoliac-global-6-30MLAko ne pomogne posle nekih mesec dana redovne upotrebe, mora tražiti pomoć dermatologa.