Suva koža je velika muka, naročito sada, kada je isušujei mraz i grejanje. I ne samo na licu: čak i ako imate masnu kožu lica, koža tela može biti suva. Meni je koža ruku i nogu tokom zime veoma suva, i žedno upije svaku kremu, losion, ulje…

 

 

Dr Dragana Kablar, dermatolog i draga saradnica bloga, odgovorila je na moja pitanja o suvoj koži. A zanimalo me je sve što biste možda i vi, da imate suvu kožu, pitali.  Uključujući i preparate koje preporuke za negu.

Odakle vam suva koža?

Budi Lepa: Za početak, zanimalo me je zašto je svakim danom sve više osoba sa suvom kožom… i nećete verovati: to je zbog ;estog pranja.  Do manjka vode u koži dolazi usled viška vode. 

 

DR KABLAR: Efikasna higijena modernog doba doprinela je smanjivanju sposobnosti kože da zadrži vlagu u površinskom, tzv. rožnatom sloju.  Svako čišćenje kože narušava barijernu funkciju i hidrolipidni film koji čuva kožu od gubitka vlage. Čak i samo pranje vodom, skida deo lipida sa površine kože i čini je manje otpornom. 

Ova pojačana higijena, koja je, naravno, danas  kada je zagađenje veliko, opravdana, dovela je do snažne potrebe za svakodnevnom negom kremama. Većina žena ima osećaj da ne može ni da zamisli da izostavi svoju jutarnju ili večernju kremu: koža bi bila suviše zategnuta i suva.  Kreme su tu upravo da nadoknadimo lipide koje smo izgubili tokom redovne higijene. Upravo zbog toga danas postoji i čitav niz sredstava za čišćenje koji efekat oštećenja hidrolipidne barijere kože svode na minimum.

 

Predlozi dr Kablar za higijenu suve kože: ulja za tuširanje Uriage Xemose, Eucerin ulje, Bioderma Atoderm, La Roche Posay Lipikar

 

Naravno, ovo nije jedini uzročnik. Suva koža može biti uzrokovana genetikom, i biti deo atopijskih oboljenja ili ekcema. Ali to nije naša tema sada.

Da li je vaša koža suva? Kako da to prepoznate?

Budi Lepa: Da, ali kako da prepoznamo da li nam je koža suva? Šta se na njoj dešava i kako izgleda? Svoj osećaj suve kože ja uvek poznajem po zatezanju koje osećam na licu, po ispucaloj i neravnoj koži na telu… Šta još treba da znamo?

DR KABLAR: Proces stalne deskvamacije, neprekidno otpadanje površnih mrtvih ćelija, kod suve kože je, usled nedostaka vode, poremećeno, pa dolazi do gomilanja mrtvih, orožalih ćelija. Koža zato dobija mat izgled, bez sjaja, njena površina je grublja, a tekstura neravna.  Kod težih oblika suve kože dolazi i do vidljivog perutanja, a sledeći stadijum je inflamacija, kada koža postaje prijemčiva za agresore iz spoljne sredine, pa su mogući razni dermatitisi – upalna stanja kože.

Može li i masna koža da bude suva? 

BudiLepa: Meni su se često javljale za savet žene koje su, po opisu, definitivno imale masnu kožu, a tvrdile su da je suva. Ja sam to uglavnom nazivala dehidrirana suva koža. Kako izgleda masna-suva koža?

DR KABLAR: Suva koža podrazumeva nedostatak vlage (ispod 10%) u rožnatom sloju, a ovaj probem može imati i koža koja je masna i sklona aknama, uz  subjektivni osećaj suvoće, pa je ovo posebna kategorija osetljive kože, koja zahteva uz tretman akni i optimalno čuvanje te kožne barijere.

Nega suve kože: šta treba da sadrži vaš preparat?

Budi Lepa: Kako onda birati kremu za  suvu kožu? Šta ona treba da sadrći?

DR KABLAR: Povećan gubitak vlage preko kože zahteva da se svakodnevni režim nege prilagodi ovom stanju.  Kreme za suvu kožu treba da imaju dve vrste sastojaka: HUMEKTANSE, supstance koje privlače vlagu iz spoljne sredine i vezuju je za kožu. Humektansi su, pre svega, supstance koje postoje i u prirodnom vlažećem faktoru kože poput aminokiselina, uree, mlečne kiseline, glicerina, hijaluronske kiseline.  EMOLIJENSI su druga vrsta potrebnih supstanci. Oni imitiraju prirodne lipide koji ulaze u sastav lipidnog matriksa, “cementa” koji vezuje mrtve ćelije rožnatog sloja, a u čijem su sastavu masne kiseline, holesterol i ceramidi.  Emolijensi prave film na površini kože i smanjuju gubitak vode. U emolijense spadaju ulja prirodnog ili sintetičkog porekla, i silikoni koji prave film na površini kože i sprečavaju isparavanje vode (transepidermalni gubitak vode). 

Evo nekoliko preporuka za negu suve kože tela. 

 

Preporuka za suvu kožu: LRP Lipikar Baume, Atoderm Intensive, SVR Xerial, Uriage Xemose, Linola mleko

 

Dobar preparat za suvu kožu mora imati i emolijense i humektante, a njihov dobro izbalansiran odnos je uslov efikasnosti preparata. Noćne kreme su “bogatije”, odnosno masnije,  da bismo tokom sati sna smanjili transepidermalni gubitak vode i dozvolili koži odmor.

U čemu je tajna dobre kreme za lice za suvu kožu?

Budi Lepa: Mnogo je preparata za suvu kožu, pa ipak ne odgovaraju svi svakome. Odnos sastojaka u njima nije isti, neke imaju više emolijentih (“masnih”), neki manje, pa kako onda da se snađemo u moru  krema? Moram vas razočarati: univerzalni recept ne postoji, morate isprobavati.

DR KABLAR: Lični afinitet je najvažniji kada birate preparat za negu: neko voli “težu”, masniju teksturu, neko lakšu. Ova pravila važe za negu lica – i ne samo kada je suva koža u pitanju, ali i u nezi tela. Nakon probe više preparata, znaćete koja prija baš vašoj koži. 

 

 

Prirodna ili mineralna ulja? 

Budi Lepa: Mineralna ulja i silikoni imaju istu ulogu kao biljna ulja u prirodnoj kozmetici. Koja da izaberete? Koja su efikasnija? Moram razočarati pristalice prirodne kozmetike: mineralna ulja su “okluzivnija”, stvaraju snažniji film na koži i sprečavaju isparavanje vode. Zato se kod ekcema i ekstremno suvih koža uvek preporučuju dermokozmetički preparati, koji često koriste parafin u ove svrhe. Evo šta kaže dermatolog: 

DR KABLAR:  Najefikasnije okluzivno sredstvo je vazelin koji je 170 puta efikasniji u smanjenju transepidermalnog gubitka vode od maslinovog ulja.  Čest je primer da osobama sa veoma suvim i ispucalim usnama ne može da pomogne nijedan balzam, ma kako dobro formulisan, do tankog sloja vazelina. Tako da, kod veoma suve kože, prirodna ulja ne moraju biti najbolje rešenje. 

Piling za suvu kožu? Da, potreban je.

Budi Lepa:  Postoji uverenje da piling nikako ne sme da se koristi na suvoj koži. Da li je to tačno?

DR KABLAR: Premda je uvreženo uverenje kod žena da suvoj koži ne treba piling – upravo je suprtono.  Blagi pilinzi su potrebni povremeno, poput niske koncentracije salicilne, mlečne I glikolne kiseline, koje osim blage eksfolijacije deluju i antiinflamatorno i kao humektansi.

Da li je suva koža osuđena na hidratantne i emolijentne kreme? A gde je tu antiejdž?

Budi Lepa: Uvek kada koža nema dobar balans masnoće i vlage (suviše masna ili suva) izbor su specijalne kreme, a pitanje koje se često postavlja je: kako onda koristiti antiejdž kreme? 

DR KABLAR: Hidrirajuće kreme su, ne bez razloga, danas glavni segment celokupne kozmetičke ponude. Praktično sve kreme koje nanosimo na lice morale bi da imaju tu hidrirajuću ulogu, a dodavanje drugih supstanci je samo nadogradnja, čime hidratantne kreme postaju kreme protiv bora, za lifting, protiv fleka i slično.


 

Ostavite komentar