Deo kompanije DECIEM, The Ordinary je eksplodirao kao jedan od brendova sa najbržim rastom u poslednjih nekoliko godina, jer je tržištu umornom od senzacionalnih obećanja i visokih cena kozmetike doneo baš ono što mu je nedostajalo: transparentnost. U sastavu, koncentraciji, formiranju razumnih cena i očekivanom delovanju preparata. Uz direktnu komunikaciju preko društvenih mreža – usledilo i poverenje. 

Šta je to ponudio The Ordinary?

  1. Preparati sadrže popularne i naukom i/ili dermatološkom praksom dokazane aktivne supstance u jednostavnim, logičnim formulama. Nazvani su po vodećem (često i jedinom) aktivnom  sastojku:  Retinol, Vitamin C, Lactic Acid…  sa jasno definisanim koncentracijama. 
  2. Koncentracije aktivnih supstanci su visoke, toliko da se neke od njih graniče ili izjednačavaju sa preparatima koje prepisuju i primenjuju dermatolozi. 
  3. Potrošačima je ponuđeno da birajući supstance sa The Ordinary menija sami kreiraju svoju negu, a od njih se očekuje i da se dodatno informišu o svojstvima, međusobnom uticaju i delovanju ponuđenih sastojaka. 
  4. Razumne cene, često po nekoliko puta niže od konkurentskih proizvoda sličnog sastava i namene, učinile su brend izuzetno pristupačnim i dodatno popularnim. 
  5. Konačno, ono što je brend lansiralo tako snažno da je internet samo brujao bila je komunikaciju ka korisnicima društvenih mreža. Nju je pokrenuo i maestralno vodio  tvorac brenda Brandon Truaxe (komunikacija je u nekom trenutku postala kontroverzna, kao i Brendonovi postupci nakon prodaje manjinskog dela akcija Estee Lauder kompaniji, kao i Brendonova smrt nedugo posle toga – ali ne želim da priču opterećujem ovim detaljima).

Pristizanjem tri brenda kompanije Deciem – uključujući i najpopularniji  The Ordinary, u beogradski Metropoliten, ova kozmetika ne mora da se naručuje iz inostranstva, a prodaje se brzinom munje, pa se povremeno dešava da su najpopularniji proizvodi rasprodati pre novog uvoza. 

 

 

Naravno, puno sjajnih aktivnih sastojaka u visokoj koncentraciji i sa niskom cenom da li je to suviše dobro da bi bilo istinito? Da li smo nam je ovaj brend ipak nešto uskratio?   

Uskraćeno je uživanje u ritualu nege. The Ordinary teksture su potpuno podređene funkcionalnosti formula. Kozmetička svojstva preparata (brzo upijanje, svilenkast osećaj na koži…) u drugom su ili trećem planu.  Mnogi aktivni sastojci uključujući i retinol rastvoreni su u vodenom rastvoru bez ulja, ili u uljnom rastvoru bez vode, zapravo skvalanu (stabilnom biljnom ulju koje ne oskidira) čija je tekstura prilično masna; vitamin C u prahu je sjajan, ali je malo nezgodan za doziranje; vitamin C u emulziji je neobične teksture sa granulicama koje se na koži osećaju poput finog pilinga prilikom utrljavanja. Doduše brend ima i neka odlična i vrlo prijatna biljna ulja i lake vodene formule, ali ugađanje kozmetičkim ukusima nije im jača strana.  Ali zato ima efikaksnost.

A problem sa ovim brendom može da bude, paradoksalno, upravo u efikasnosti – odnosno jačini i koncentraciji sastojaka u preparatima. 

Prva asocijacija prilkom razmišljanja o brendu The Ordinary bio mi je tekst koji sam još pre nekoliko godina pročitala, u kom su neki američki dermatolozi pisali o važnosti jasnijeg razgraničenja dermokozmetike koja se prodaje bez recepta (“OTC ” ili “over the counter”) i medicinskih sredstava za tretiranje kože.  Koliko aktivnih supstanci sme da se nađe u kozmetici a da ona i dalje bude bezbedna za svakodnevnu upotrebu prosečno obaveštenog potrošača? 

The Ordinary je u slobodnoj prodaji (bez recepta dermatologa), i to ne u apotekama poput dermokozmetike, gde makar farmaceut može da vas posavetuje. Proizvodi su dostupni online, a Deciem društvene mreže i blogovi su glavni izvor informacija, pa vredi napomenuti da u okviru brenda ima proizvoda koji bilo pojedinačno, bilo u kombinaciji sa drugim proizvodima, neuko i olako upotrebljeni, mogu da naškodi koži.  

The Ordinary Retinol 1%  je, na primer,  iznad granice od 0.3% koju savetodavna tela kozmetičke industrije u Evropi preporučuju kao bezbedna u kozmetici, a ovaj savet u dogledno vreme može da pređe i u zakonsku regulativu. Ovo i The Ordinary navodi na svom sajtu, pozivajući se na mišljenje Naučnog komiteta za bezbednost potrošača EU, obaveštavajući svoje kupce da nakon te uredbe možda više neće moći da prodaje svoje jače retinole u Evropi (regulative su u SAD,  Evropskoj uniji i drugim zemljama često različite u ovom domenu). 

Još pre nekoliko meseci razmišljala sam da počnem da redovno koristim retinoide jače od kozmetičkih, i dok sam se premišljala oko kupovine tretinoina (najjače, medicinske forme retinoida), u Beograd je stigao Deciem, pa sam samouvereno odmah uzela najjači među retinolima ovog brenda, Retinol u skvalanu u koncentraciji od 1%.

Evo mog iskustva sa ovim proizvodom i grešaka koje sam napravila uprkos predznanjima o retinolu i savetima dr Dragane Kablar.  Ja sam se pravila pametna, a vi pročitajte ovo da moje greške ne ponovite.

KONCENTRACIJA – Kao što zdrav razum govori, saveti dermatologa, pa i svi saveti sa The Ordinary sajta i društvenih mreža, kao i brojnih blogova, treba početi sa najnižom koncentracijom i vremenom je povećavati. Upravo zbog toga brend ima čak 6 različitih jačina retionida, od kojih je kod nas dostupno – više nego dovoljno – pet. Evo ih na slici, s leva na desno, od najslabijeg ka najjačem – što je i redosled kojim ih treba koristiti. 

 

 

Koža, naime, kao što je dr Kablar  već pisala u opsežnom tekstu o retinoidima,  vremenom izgrađuje  toleranciju (podnošljivost)  na retinoide (čak i na najjaču formu, tretinoin), pa prateće neugodne pojave polako prestaju. Pametno je, zato, krenuti od najmanjih koncentracija i lagano graditi toleranciiju kože na retinol.  

Za one koji tek počinju negu retinolom, ili osobe sa osetljivom kožom, The Ordinary ima “granactive” retinoide, estre retinoične kiseline, veoma blage ali i manje efikasne. Kod nas su dostupni u koncentraciji od 2% i to u skvalanu (blaži) i u emulziji.  Tek nakon nekog od ovih proizvoda, savetuje se prelaz na čist retinol u koncentracijama od 0,2% pa potom i 0,5%.  Najjači The Ordinary proizvod je čist retinol 1% i on dolazi na kraju, pa i tada sa određenim merama opreza. 

Ako već imate neko od iskustava sa kozmetičkim retinolima (RoC ili La Roche Posay, na primer)  i niste imali iritacije, mislim da je najbolje da prvo uzmete retinol 0.2% ili 0.5%. To sam trebala i ja da uradim, umesto da odmah uzmem najjači.

DOZIRANJE – Debljina sloja preparata na koži treba da bude veoma tanka. Četvrtina pipete je dovoljna za celo lice. Ako ne razmažete dobro preparat pa na nakim mestima ostavite deblji nanos, na tom mestu ćete imati više iritacije – crvenilo i isušenu kožu koja će se perutati. Skvalan se veoma dobro razmazuje, pa ujednačite sloj na celom licu. Dodajte još  malo za vrat i  za dekolte (na ovim delovima tela nisam imala nikakve iritacije i sušenja).

 

 

Pre nanošenja retinola stavite svoju uobičajenu kremu na zonu oko oka jer  ne želite da koncentrovan retinol dospe na tu preosetljivu regiju.

Retinol se nanosi samo na čistu i potpuno suvu kožu – a to znači da nakon čišćenja treba da sačekate  najmanje 20 minuta pre nanošenja retinola.  Ako odlučite da koristite neku neutralnu hranljivu/umirujuću kremu nakon njega, sačekajte još pola sata. Meni je retinol u skvalanu ostavljao mastan trag, pa nisam stavljala ništa preko njega, mada mislim da je dobra ideja odvojiti još pola sata i naneti dodatnu negu. 

 

UČESTALOST UPOTREBE

Sa primenom The Ordinary  retinola u najvišoj koncentraciji (1%) počela sam veoma samopouzdano, i to uveče, kao što je red. Peckanje je bilo očekivano i veoma blago, i to samo prvog dana. Koža ujutru nije bila iritirana, i ja sam tako ohrabrena  odlučila da ga stavim i druge večeri za redom. Pa i treće.

Ignorisala sam savet dr Kablar koji mi je ranije dala za tretinoin, da ga u početku koristim jednom nedeljno, pa da postepeno povećavam učestalost.

Trećeg ili četvrtog dana pojavila se iritacija u vidu crvenila i suvih “ostrva”, a nakon još par dana koža je počela da se peruta na celom licu, ne naročito dramatično, ali ljuspice kože su često bile vidljive i nisu se dale sakriti ni puderom.  Piling radi ubrzanja ljuštenja na tako iritiranoj (i od retinola već “izljuštenoj”) koži, naravno, ne dolazi u obzir. 

Opametila sam se i proredila upotrebu The Ordinary retinola 1% na dva puta nedeljno. U međuvremnu sam pribegla svim hranljivim i regenerativnim maskama i kremama koje sam imala, i koža se za tri do četiri dana vratila u normalu. 

Ponovo sam počela da koristim The Ordinary retinol češće,  svakog drugog dana. Neko vreme je bilo dobro, pa sam uvela RoC retinol (Pro Correct Concentrate) onih večeri kada nisam koristila The Ordinary.  To je, ipak, bilo previše, pa iako nije došlo do ljuštenja kože, isušena ostrvca sa kožom koja na dodir deluje kao fina šmirgla, naročito u zoni oko nosa, bila su upadljiva. Vratila sam se na režim dva puta nedeljno za The Ordinary, a onda sam oprezno uz pauzama počela da ponovo uvodim  RoC Pro Correct Concentrate.  Ovo prilagođavanje rutine trajalo je oko mesec ipo dana.  Posle tog vremena, došla sam na, za mene idealnu koncentraciju,  The Ordinary dva puta nedeljno,  RoC retinol dva puta nedeljno.  

 

 

Vi budite pametniji. Počnite sa retinolom jednom nedeljno, povećajte na dva puta, pa pratite šta se dešava. Dobra stvar ovog proređenog ritma sa retinolom je to što vam ostavlja dosta vremena za vašu drugu, omiljenu kozmetiku u kojoj možete malo i da uživate.  Jer, moraćete da se lišite raznih proizvoda koje ste voleli tokom prvih meseci navikavanja na retinol, a nekih možda i nakon tog perioda.

IZBEGAVANJE DRUGIH IRITANASA U KOZMETICI – Pravila jasno kažu da uvodite samo jedan snažan sastojak u svoj dnevni ritual nege, a ne više njih odjednom. Ja sam se, međutim, posle nekoliko dana odvažila i probala da u dnevnu negu uvedem još jedan, poznat antioksidans – ali i iritans,  vitamin C u prahu, takođe od brenda The Ordinary.  Aktivna forma ovog vitamina u vidu  askorbinske kiseline u prahu dozira se mešanjem sa drugim kremama.  Ja sam ga dodala neutralnoj i hranljivoj kremi La Roche Posay Nutritic Intense Rich.  Ipak, katastrofa se dogodila: dodatno crvenilo, perutanje, isušena koža lica.

 

 

Nemojte ponoviti ovu grešku. Sačekajte da svaka iritacija koju izaziva retinol prođe, da se koža u potpunosti adaptira (dva do tri meseca, zavisno od vaše kože), pa tek tada oprezno uvedite proizvode sa blagim voćnim kiselinama (tonike), vitaminom C ili bilo kojim drugim aktivnim, a iritirajućim sastojkom – i to samo u dnevnu negu, onda kada na lice ne stavljate retinol.  Ovo podrazumeva da, barem za početak, izbacite i sve vrste pilinga, četki, masažera… Retinol sam po sebi vrši esfolijaciju kože, pa vam dodatni pilinzi neće trebati, a svaka masaža i četkanje pogoršava osetljivost kože, koja u prvim danima može biti osetljiva čak i na dodir rukom.  

Koža će vam nakon ovako jakog retinola postati osetljiva i na preparate na koje ranije nije bila. Možete osetiti peckanje čak i kada stavite bilo koju neutralnu hidratantnu kremu, u početku.  Vaša koža će vam, uostalom, sama nagovestiti šta joj ne prija.

KOMBINACIJE SA DRUGOM KOZMETIKOM  Kada koristite jak retinol, poput ovog, on postaje cetar nege koji uslovljava upotrebu drugih preparata.  Osim što ćete morati da se u prvih mesec, dva ili tri dana tokom navikavanja na retinol odreknete mnogih tonika ili krema sa kiselinama, pilinga, maski sa dubinskim pročišćavanjem, moraćete, barem u početku, da izaberete HRANLJIVU, HIDRIRAJUĆU i UMIRUJUĆU negu.

 

 

Dnevna nega: Bioderma Atoderm balzam namenjen tretmanu atopične kože bio mi je blagodet u prvim danima, takođe je odličan izbor Bioderma Sensibio krema, a sada sam sa dolaskom toplih dana prešla na Bioderma Hydrabio kreme.  La Roche Posay Nutritic Riche sam imala u kući i nisam verovala da ću je koristiti bilo kada osim tokom zime, a na početku korišćenja retinola mi je prijala, osim što sam malo brinula zbog njenog jačeg mirisa – mirisi mi u kozmetici ne smetaju, a ali kada  koža reaguje peckanjem čak i na umivanje vodom ili na dodir, izbor umirujuće kozmetike je važan.   Dr Kablar mi je ponudila kao dodatnu negu Eucerinovu legendarnu (a kod nas  tek od skora dostupnu) mast Aquaphor, i ona mi je prijala ali ne samostalno niti preko retinolskog ulja (jer mi je bila suviše masna) nego u tankom sloju preko nekog lakog hidrirajućeg gela (Hada Labo, Lierac Hydragenist) da sačuva vlagu koju obezbeđuju ovi preparati. 

Smatrajući da je dobro da u dnevnoj nezi imam nešto što oporavlja kožu a ne iritira, uvela sam Endocare kremu SPF 35, koja ima novu generaciju sastojaka na bazi puževe sluzi, tog novijeg kozmetičkog hita, hranljiva je jer je namenjena suvoj koži i ima dobre UV filtere  SPF 35 – (Endocare je linija “sestra” odličnog Heliocare brenda za zaštitu od sunca španske kompanije Cantabria).

 

 

Od velike je pomoći ako, slično korejskim receptima nege, nanesete više slojeva nege: tonik, hidratantnu esenciju, serum, kremu, UV zaštitu. Ja sam počela redovno da stavljam lake hidratore pre seruma i kreme, a Lierac Hydragensit hidrirajući gel u spreju sa hijalurosnkom kiselinom bio mi je odličan. Jedna od varijanti koja mi je takođe prijala je Hada Labo Super Hydrator.

Kao dodatnu negu uvela sam i The Ordinary Resveratrol 3% + Ferulic Acid 3% – veoma snažan antioksidantni kompleks koji će pomoći koži da ostane otpornija na oksidativni stres izazvan, pre svega, UV zracima. Ovaj proizvod sam uvela nekoliko nedelja nakon retinola, u dnevnu negu, nakon hidrirajućih losiona a pre kreme.

Iako ne volim da mešam mnogo prirodnu i dermokozmetiku – naročito ne u istom danu, Dr.Hauschka Krema od ruže, onako jaka, hranljiva, hidratantna i umirujuća u nekim danima bila mi je odličan izbor.

Maske: Dr.Haushcka regenerativna maska je savršenstvo koje u roku od jednog dana umiri kožu i sanira većinu isušenih delova lica. Izuzetna maska koju treba uvek imati prei ruci. Takođe su mi prijale razne hranljive i hidratantne maske (Ly, ali izbegavajte sve što nosi oznaku “antiage” ako ne znate tačno da protumačite šta ima unutra i šta vam možda neće prijati.  Baš kao i maske za pročišćavanje masne kože i piling maske.

Čišćenje: najviše će vam prijati balzami i uljni, krem i mlečni čistači. Izbegavajte traljanje kože tuferima (u tom kontekstu micelarna voda sa umirujućim delovanjem poput Sensibio H2O može da pomogne – zadržite tufer malo duže na koži i blago povucite).  Ako ste korstili masažere ili četke u čišćenju, ostavite ih sa strane do daljnjeg.

UV zaštita: svakodnevna UV zaštita je i inače potrebna, a ako koristite snažan retinol, utoliko pre. Moj izbor je pao na RoC Soleil Protect SPF 50 flud protiv tamnih fleka – jer su fleke i inače moj problem. Ako nsite probali RoC zaštitu od sunca, preporučujem da probate. Teksture su prelepe, lake, hidratantnte, odlična zaštita (postoje dve kreme, jedna je protiv bora, druga protiv fleka – i bore i fleke su posledica tzv. fotostarenja, ubrzanog starenja urzokovanog suncem).

 

 

Možda se pitate čemu tolika drama oko UV zaštite kada retinol koristite samo tokom noći?  Nije problem sam retinol na koži (možete ga nositi i danju ispod zaštitne kreme sa visokim faktorima, problem je tada samo u tome što sunce uništava retinol koji je jako osetljiv na svetlost. Problem je u tome što upotreba retinola – kad god da ga koristite – čini kožu manje otpornom na UV zračenje, i povećava sklonost ka stvaranju fleka. 

ŠTA DA OČEKUJETA KAO EFEKAT – Posle ovoliko uputstava i zabrana, logično pitanje je: da li se ceo taj ritual zaista isplati? Ćemu tolika muka? 

Iako je retinol, naročito čist retinol u odgovarajućoj koncentraciji, jedan od retkih molekula sa nedvosmislenim dokazima u borbi protiv bora, za ujednačavanje tena pa i fleka, morate imati strpljenja.

Prvo, morate imati strpljenja da se koža na njega navikne. Potom, morate imati strpljena da sačekate rezultate.

A oni su vidljivi.  Prvo što ćete primetiti je tzv. blistavost, onaj prirodan sjaj glatke kože, uslovljen stalnom eksfolijacijom koju retinol radi na površini. Posle par meseci možete da očekujete da koža deluje jedrije nego inače, a tanke borice (tzv “fine linije”) se smanjuju ili nestaju.  U mom slučaju, i ten je ujednačeniji. Fleke koje stoje tu dugo nisu nestale, ali su bleđe.  Nemojte očekivati da će bore da nestanu kao rukom odnesene. Potrebno je retinol koristiti kontinuirano duži period, barem nekoliko meseci da bi efekat bio vidljiviji. Ne zanemarite činjenicu da koža i dalje stari, da retinol ne zaustavlja taj proces, ali ako budete dosledni u nezi i UV zaštiti, može da ga uspori.

 Koristim ovaj preparat oko dva ipo meseca, i pri kraju mi je bočica, treba da kupim drugu. A ovih dana hoću ponovo da probam vitamin C, i to u malim dozama. Sklopila sam mir sa retinolom. Ili barem primirje.  Nastavljam da ga koristim. 

Nadam se da će vam ovaj tekst biti od koristi ako planirate da koristite retinole, a pozivam vas da ponovo pročitate tekst dr Kablar o uvođenju tretinoina, jer su to saveti koji vam mnogo mogu pomoći kod upotrebe bilo kog jačeg retinoida, pa i The Ordinary Retinol 1% u skvalanu. Ja sam svoj kupila u Metropoliten parfimeriji za 850 din

Ostavite komentar

Nina on 03/05/2019

Mene je privukla cena, ali sam imala iritiranu kozu vec prvog jutra i to do te mere da mi nije bilo svejedno da upornije koristim. :(

Ljiljana on 19/05/2019

Nina, pa probajte one neke slabije retinole, pa polako redom. Ne vredi ako je iritacija prevelika onda veća šteta nego korist.

Milica on 04/05/2019

Draga Ljiljo,sjajan tekst! Hvala do neba! Od sledeće jeseni planiram da uvedem retinol i mnogo će mi značiti ovo.

Ljiljana on 19/05/2019

Draga Milice, hvala puno: ) tu sam za dodatna pitanja ako ih budete imali.

Svetlana on 05/05/2019

Vec godinama imam flekice po licu koje buknu u toku leta. Zadnjih godina se i ne povuku tokom zime ali ove zime cudo jedno. Sve one na jagodicama posvetlele samo je na celu ostala malo vidljiva. Koristila sam samo jednu dozu(28 ampula)monoderama vit A i mislim da nije od toga nego od ulja nara koje sam cele zime koristila. Inace ranije sam imala mesovitu kozu ali sad posle 40 koza uvece zahteva masniju kremu pa koristim ili ulje ili jekoderm. E sad ja stvarno ne znam da li da sa retinoidom krenem na jesen jer mi je nezgodno da ujutru u 7 stavim zastitu na lice ,a posle 15 h se vracam s posla po suncu. Jer onda zastita ne vredi,a da stavljam nesto na prljavo i znojno lice ne ide.Mozda je bolje sada da koristim vit. C ili neki drugi proizvod iz kolekcije The Ordinary s obzirom da mi lice pocinje da gubi tonus i imam udubljene podocnjake. Jednostavno hocu da osvezim i zategnem kozu ,a da sto manje uticem na fleke.

Ljiljana on 19/05/2019

Možda da probate Alfa Arbutin od The Ordinary protiv flekam a nožete i vitamin C. Takođe probajte probajter njihov Natual Moisturizing Factor kao dnevnu negu I neku zaštitu od sunca, pa i popodne, umijte se pa stavite... Ulja ipak koristite samo uveče, tokom dana, ako u njima ima određenih esencijalnih ulja, mogu da uzrokuju fleke

Milena on 30/06/2019

Hvala Vam na ovom detaljnom tekstu, ja sam takođe planirala da uvedem retinol samo nikako da krenem, uglavnom sačekam da čujem iskustva drugih.

Ljiljana on 03/07/2019

Milena, evo posle tri meseca mogu da koristim i druge proizvode (vitamin C, neke blage kiseline, ali i lešće retinol ako želim. Koža se navikla. Jedino što sam odlučila da ipak napravim pauzu tokom letovanja.

Biljana on 27/11/2019

Odličan tekst. Na žalost Ordinary proizvode sa retinolom 1% i 0,5% više nemaju u ponudi i ne znaju da li će i ponovo dobiti.

Ljiljana on 03/02/2020

Ako naručite sa njihovog sajta, (The Ordinary) sve preko 25 $ je besplatna dostava. Barem je tako bilo...

Gordana on 10/07/2020

Koliko kosta The Ordinary retinol serum,hvala na odgovoru?

Ljiljana on 21/07/2020

Oko 850 din, prodaje se u Beogradu u parfimeriji Metroipoliten u ulici Kralja Petra, https://www.metropoliten.rs/prodavnica/brand/retinol-1-in-squalane/

Dragana on 20/08/2020

Da podijelim sa vama svoje iskustvo sa proizvodima The Ordinary. Kao neko ko nije pretjerano pridavao značaj njezi lica i tijela (sve se svodilo na kremu za bore oko očiju i neku kremu za lice, bez zaštitnog faktora), od decembra 2019. sam počela sa postepenim uvođenjem njihovih proizvoda i mogu reći da sam zadovoljna! Koristila sam Buffet (peptide) preko dana, kao njegu cijelog lica, a uveče koristila Vitamin C i retinol 0.2% (svaki proizvod samostalno, bez kombinovanja). Lice mi se očistilo od fleka (bubuljica,sunca i sl.) i dobilo neki svježiji izgled. jedino što moja koža nije podnijela je niacinamid pa sam njega skinula sa liste. Mislim da svaki proizvod treba proučiti prije kupovine i shodno svojim potrebama osmisliti dnevnu i večernju rutinu. SPF je obavezan.

Ljiljana on 24/08/2020

Najbolji tekst koji sam do sada procitala o retinolu. Svaka cast na iznijetom iskustvu i informacijama. Razmisljam o uvodjenju..ali iskreno, strah me. 40 godina. Nemam bore, ali imam fleke po licu. Mislila sam da mozda negdje u oktobru probam Monoderma uljane kapsule sa 0.15% retinola..jednom sedmicno..da li imas iskustva sa njima? Veliki pozdrav i hvala!

Sanja on 16/03/2021

S kojim retinolom poceti? Dvoumim se izmedju Loreal 0.3 %retinol i ordinary 0.5%?Da.li je to prejako? Imam 31 godinu i koza mi je suha do normalana.Mijesovita. Zavisno od vremena. Da li se Ordinary i kako moze poruciti, ima li u Njemackoj da se poruci ili u Bosni? Lijep pozdrav

Ljiljana on 16/03/2021

Ako vam je koća suva počnite sa Retinolom 0,2% u skvalanu, pa onda prešite na 0.5. Ne morate žuriti sa jačim, mladi ste:) na kraju ako vam bude odgovrarao 0.5 možete u nekom trenutku početi da uvodite i 1% retinol (Mislim na The Ordinary).

Dina on 26/09/2022

Pozdrav, Koristim adapalen ( retinoid) da li mogu da koristim zajedno sa njim i Buffet” + Copper Peptides 1% (The Ordinary) ?

Ljiljana on 24/11/2022

Probajte peptide tokom dana, ne bi trebalo da smeta to što tokom noći koristite retinol. Takođe koristite i neku dobru hidratantnu kremu (Bioderma Hydrabio, Embryolise i sl). Lep pozdrav Ljiljana

Tanja on 14/03/2023

Imam 50 god.koza lica mesovita, osetljiva.Sa čim predlažete da počnem?(retinol i krema koja)?

Ljiljana on 14/03/2023

Draga Tanja - ako želite da počnete The Ordinary retinolom, počnite onim od 0.2%, sledeće neka vam bude 0.5%, i konačno možete da pređete na 1%. Godine ne znače da se mora koristiti najjači retinol:) - ako vam prija, možete koristiti svakog dana, ali možete i svake druge večeri. Ako želite da uvedete još neki aktivni sastojak, ili ga već imate u nezi (vitamin C, kiseline, peptidi) nemojte je koristiti u okviru iste večeri kada koristite retinol, ostavite ga za ujutro, ili za narednu noć u kojoj nećete koristiti retinol.

Jelena on 03/05/2023

hvala na sjajnoj recenziji. pošto se više ne može kupiti u Srbiji, šta mislite o ovom proizvodu koji ima i hijaluron i retinol 2%. meni sastav deluje obećavajuće.hvala unapred, pozdrav https://www.dm.rs/inopharm-serum-za-lice-sa-2-retinola-p3800038936091.html

Ljiljana on 16/06/2023

The ORdinary može da se kupi i dalje, sada ponovo i online. Trenutno nije dostupan 1% ali ima ostalih. The Ordinary generalno ima problema sa zalihama (previše se brzo rasprodaje). https://www.metropoliten.rs/prodavnica/brand/retinol-0-5-in-squalane/ Ovaj iz DM deluje fino, ima taj retinal, super aktuelan kao najefikasnija forma retinola.