13. novembar 2017.

Jesenja nega nije kalendarski pojam: ne sprovodi se od 21. septembra nego od trenutka kada sunce više nije tako jako, kada oblaci amortizuju njegovo zračenje a dan je kraći: sada. Leto, ili barem ono miholjsko, produžilo se do novembra, i nije da se žalim.  Ali sada je vreme da se uvedu u negu oni postupci i sastojci od kojih se tokom sunčanih dana ustežemo: pilinzi i retinol.

Dr Dragana Kablar, dermatolog i stalni saradnik na blogu Budi Lepa, uvodi vas u tajne efikasne jesenje nege, i razjašnjava najčešće nedoumice oko upotrebe retinola, pa i retinoida. Ali pre svake ozbiljne nege, sleduje nam ozbiljnije čišćenje kože: piling.

Poslušajte savete dr Kablar, a pitanja postavite na budilepablog@gmail.com

 

PILING

Sunce utiče na zadebljanje površinskog sloja kože, sačinjenog od mrtvih orožalih ćelija. Pojačano znojenje i visoka vlažnost vazduha dovode do hiperhidratacije ovog zadebljalog sloja epiderma, pore se zapuše i teže dreniraju, čemu doprinosi i upotreba preparata za zaštitu od sunca. Temeljno čišćenje kože, sa akcentom na eksfolijaciji, važan je prvi korak nege u ovom periodu.

Da bismo uticali na izgled kože posle leta, odlična ideja je da se u ovom periodu koriste sredstva koja vrše eksfolijaciju, bilo mehaničku, bilo hemijsku.  Veliki je izbor piling preparata za sve tipove kože, od piling gelova i krema, do tonika koji vrše svakodnevnu, blagu eksfolijaciju.

Naravno, učestalost primene prilagođava se potrebama kože: eksfolijacija masne kože radi se češće, a kod osetljive i suve piling se bira pažljivo i koristi jednom nedeljno.  

 

Preporučeni preparati: Neostrata Skin Actvie Exfoliating Wash – eksfolijativna pena za čišćenje lica svakog dana i La Roche Posay Fiziološki piling za osetljivu kožu povremeno

 

Hemijski piling u ordinaciji dermatologa jednom mesečno ima odlične rezultate u saniranju posledica sunčanja,  a povećava i efikasnost  vaše kućne nege.

RETINOIDI

Retinoidi su grupa jedinjenja koja su prirodni ili sintetski derivati vitamina A. Uz preparate za zaštitu od sunca predstavljaju „zlatni standard“ nege usmerene na usporavanje starenja kože.

Najpoznatiji predstavnici su retinol, retinaldehid, estri retinola (retinil palmitat, retinil linoleat) koji su zastupljeni u kozmetičkim preparatima, dok se tretinoin, adapalen, tazaroten koriste u lečenju akni i fotostarenja i dobijaju se samo na recept.

U kojim godinama treba početi sa primenom retinola?

Kao  antiejdž nega mogu se uvesti već nakon dvadeset pete.  Ovi dragoceni sastojci deluju na gubitak kolagena preventivno,  inhibicijom enzima koji razgrađuju kolagen u koži (matriksne metaloproteinaze). Već postojeće bore saniraju podsticanjem stvaranja kolagena i hijaluronske kiseline, a neujednačen ten i nepravilnosti u teksturi kože (proširene pore, fine bore) otklanjaju ubrzavanjem obnavljanja ćelija epiderma.

Važno je da izaberete odgovarajući preparat renomiranog proizvođača na koji vaša koža dobro reaguje.

 

Preporučena nega sa retinolom: Avene Physiolift Night – noćni fluid sa hijaluronom i reinaldehidom, SkinCeuticals Retinol Face Cream – koncentrovana krema sa retinolom, La Roche Posay Redermic R – korektivni koncentrat sa retinolom, RoC Pro Correct Concentrate Intensive – korektivni koncentrat sa retinolom

 

Ko ima osetljivu kožu, sa retinoidim treba da krene opreznije, jednom do dva puta nedeljno uveče, a onda da polako povećava učestalost primene preparata. 

Kako i sa kojim sastojcima kombinovati retinol?

Odlične rezultate možete postići i kombinacijom  preparata na bazi retinola, kiselina (glikolne, mlečne, salicilne) i vitamina C.

Kiseline i vitamin C mogu da značajno smanje aktivnost retinola pa ih koristite odvojeno, ujutru, ili svako drugo veče naizmenično sa retinolom.

Kako da ublažite ili predupredite iritacije od retinola?

Kada koža počne da se navikava na retinol, u početnim fazama upotrebe, moguće su iritacije, mada su one mnogo ređe i blaže nego kod upotrebe tretinoina. Dobar način da se ove iritacije ublaže jeste nanošenje hidrirajuće kreme preko retinola.

U čemu je razlika između kozmetičkih i dermatoloških retinoida?

Razlika između preparata sa retinoidima koji se kupuju u slobodnoj prodaji i onih koji se koriste uz nadzor dermatologa, jeste u snazi preparata. Tako je tretinoin 20 puta jači od retinola, a retinol isto toliko puta jači od retinil palmitata. Razlog? Retinol u koži mora da se konvertuje u tretinoin da bi bio delotvoran. Za retinil palmitat taj proces je još složeniji – najpre razgradnja na palmitinsku kiselinu i retinol, a zatim dalja konverzija retinola u tretinoin.

Kako i kada da koristite dermatološkiprepisane retinoide (tretinoin)?

Retinoide vam dermatolog može preporučiti u slučaju lečenja akni,  ali i za saniranja posledica fotostarenja kože. Uvođenje retinoida traži vreme prilagođavanja, koje može trajati nedeljama, pa i mesecima, uz iritacije, crvenilo i perutanje kože. Ovaj proces se može značajno skratiti i ublažiti poštovanjem određenih pravila koja će vam dermatolog detaljno objasniti. 

Tretinoin samo povremeno? Može i tako…

Za one koji nemaju strpljenja da sačekaju da prođe proces prilagođavanja na tretinoin, preporučuje se da redovno koriste preparate sa retinolom iz slobodne prodaje, a da jednom mesečno aplikuju tretinoin u koncentraciji 0,025%. Tretinoin  se tada nanese na opranu, suvu kožu (30 minuta posle umivanja), u debljem sloju (veličine dva zrna graška, što je dva puta više u odnosu na uobičajenu dozu). Da se ne bi razblažila ova udarna doza, ne treba nanositi hidratantnu kremu preko, što se inače preporučuje u režimu svakodnevne primene tretinoina.

Posle 2 dana koža će postati suva, a od 3-4. dana počeće period perutanja koji će se završiti do 7 dana. U ovom periodu treba koristiti obnavljajuće hidratantne kreme koje oporavljaju narušenu barijernu funkciju kože.

 

 

Preporučena nega uz retinoide: Exfoliac Rekonstruktivna krema i Bioderma Sebium Hydra

Ovakva primena tretinoina deluje kao svojevrsan hemijski piling. Dugoročni efekti koji se mogu očekivati od ovakve nege su približno isti kao kod svakodnevne primene, uz mnogo manje nuspojava.

Upotreba retinoida podrazumeva svakodnevnu primenu preparata za zaštitu od sunca tokom čitave godine.

Ostavite komentar

Maja Masic on 19/07/2020

POSTOANA, Pratim Vas sajt i zanima me da li je moguce dobiti reept za tretinoin od dr. Kablar i gde se ona moze pronaci. Imam 60 godina, koristi retinol O,5 od TO ali mi je to preslabo i zelela bih da predjem na nesto jace, jer nemam jos mnogo vremena da cekam Hvala unapred, Pozdrav Maja Masic

Ljiljana on 21/07/2020

Poštovana, dr Kablar radi u ordinaciji Dermanova, 011 2444564. Tretinoin se prodaje u Beogradu u apoceci Kamilica. Pozdrav