dermo1

Dermokozmetika. Kozmetceutici.

Kakva je to kozmetika?

Najkraće rečeno, to je ona kozmetika koju kupujete u apoteci, ili dermatološkoj ordinaciji, a koju koristite uz savet farmaceuta ili dermatologa.  Slabija od leka, jača od kozmetike, pomaže kod posebnih stanja kože, i odlična je kao redovna nega.

Dermokozmetika je reč odomaćena u Evropi, dok Amerikanci više vole termin kozmeceutici. FDA (američka agencija za hranu i lekove) definiše ove preparate kao one koji ostvaruju efekte na koži, a nisu lekovi. Na granici su između kozmetike i lekova. Termini koji se takođe koriste su medicinska kozmetika, ili funkcionalna kozmetika.

Zašto da kozmetiku kupujete  u apoteci? Ili ordinaciji?

Osobe koje imaju bilo kakav problem sa kožom: preosetljivost, crvenilo, akne, ekcem, fleke… treba da koriste proizvode za negu koje koža dobro podnosi i koje su im savetovali dermatolozi.

Ali i svi drugi koji žele efikasnu negu koju koža dobro podnosi. Jer, jedna od ideja dermokozmetike je prava mera aktivnih sastojaka: dovoljno da bude delotvorno, a da ne iritira kožu.

Po čemu je karakteristična kozmetika u apoteci?

Dermokozmetika se prodaje, po pravilu, u apoteci, ili u ordinaciji.

Evo šta su glavni prinicpi koji bi trebalo da karakterišu dermokozmetiku – ili kozmeceutike.

1. ona  brine o zdravlju, a ne samo o lepoti kože, pa tretira i kožu koja je na graničnom stanju bolesti (akni, isušenosti i slično).

2. ona je namenjena rešenju problema kože: fleka, preosetljivosti, akni, bora, ekcema, dehidracije, rozacee…

3. ona mora ispoštovati visoke standarde predviđene u proizvodnji lekova.

4. ona je dermatološki testirana, i prošla je kliničke testove efikasnosti.

5. formulacije su efikasne, sa optimalnim koncentracijama aktivnih sastojaka:  ni previše, da ne bi iritirale kožu (više doze spadaju u lekove i koriste se pod lekarskim nadzorom), ni premalo – da ne bude neefikasne.

6.  ona ne treba sadrži konzervanse, boje ili parfeme, koji mogu da izazovu alergijske reakcije (treba da bude hipoalergena).

Posebnu grupu dermokozmetike čine preparati za sprečavanje znakova starenja (antiage), i preparati za zaštitu od sunca.

Da li će dermokozmetika rešiti problem vaše kože?

Dermokozmetika nije lek, i nije svemoćna. Postoji granica do koje neke od problema, poput kože sklone mašćenju, bubuljicama ili crvenilu, može da pomogne dermokozmetika. Sva stanja preko te granice su za dermatologa.

Kako da izaberete pravu kremu za sebe?

Farmaceuti u apotekama poznaju sastojke ove kozmetike, i obučeni su da prepoznaju problem kože. Ako ste zbog bilo kog problema kože bili kod dermatologa, on će vam preporučiti neku od dermokozmetika za redovnu negu (plus lek, ako je potrebno).

Dobar način da dobijete više informacija o nekom brendu su promocije u apotekama. Tada su tu stručni saradnici (“promoterke”) raznih brendova koji, za razliku od užurbanih farmaceuta, ima vremena da porazgovara o vašoj koži.

Naravno da će vam promoterke predložiti da koristite baš njihov brend, ali će vam barem od tog brenda izabrati pravi preparat. Često možete dobiti i kesicu uzorka tog preparata da ga probate pre nego što ga kupite.

Ako hoćete da imate širi izbor, posetite više promocija, pa birajte.

Ponekad vam, međutim, čak ni farmaceuti i stručni konsultanti brendova ne mogu pomoći, a to je znak da za  probleme s kožom potražite savet dermatologa.

Dermokozmetika u našim apotekama

Nekoliko tipičnih vrsta dermokozmetike na bazi termalnih voda.

avene_Fotor_Collage

La Roche Posay, Vichy, Uriage, Avene… primeri su kozmetike bazirane na termalnim vodama koje imaju bogat mineralan sastav i umiruju kožu.

Dermokozmetika 1

Bioderma, Eucerin, Heliocare, (sunčanje), Noreva… takođe su u našim apotekama i poseduju paletu proizvoda za negu kože raznih tipova i problematike.

dermokozmetika

RoC,, NeoStrata, SkinMedica, Lierac… su poznati antiage stručnjaci.

Nedavno se u našim apotakama pojavila i Mixa dermokozmetika.

Postoji dosta kontroverzi oko toga šta spada u dermokozmetiku i kozmeceutice – i da li se ova dva pojma odnose na istu kozmetiku… Na osnovu brojnih kriterijuma, i mnoge prirodne kozmetike sa snažnim aktivnim supstancama iz prirode zadovoljavaju kriterijume dermokozmetike (Darphin, Caudalie, Dr.Hauschka…).

Ostavite komentar

Milica on 17/09/2013

Poshtovana Ljiljana, sve pohvale za vash blog, koji redovno pratim. S obzirom na to da imam problematichnu kozhu lica, prijateljica mi je preporuchila da koristim preparate Koto Derme, jer do sada uz pomoc dermatologa nisam uspela da reshim problem. Htela bih da chujem struchno mishljenje, jer se malo plashim da eksperimentishem. Imam 24 godine, i pobornik sam medicinske kozmetike, a moje pitanje je da li ste se susreli sa proizvodima Koto Derme i da li biste ih preporuchili? Hvala na odgovoru, srdachan pozdrav!

Ljiljana on 19/09/2013

Draga Milice, hvala vam na lepim rečima, ne znam puno o Kotodermi, osim da je reč o domaćem brendu dermokozmetike. Veoma je teško dati odgovor - naročito ako dermatolog nije mogao da pomogne. Ipak, znam da su mnogi imali dobre efekte sa Exfoliac, Bioderma Sebium i La Roche Possay Effaclar kolelcija (sve se prodaje u apotekama). Ova nega - bilo kog od ovih brendova će vam prijati, ali je pitanje u kom su stanju vaše akne i vaša koža. Da li je osetljiva, reaktivna, da li su akne duboke i upaljene... Kod nekih akni jedino dermatolog može da pomogne. Vi, možda niste imali dovoljno pažnje od dermatologa (ili probajte kod drugog), a za akne je važna doslednost u terapiji i nezi. Obavezno je čišćenje lica ujutro i uveče gelovima za umivanje ili micelarnim vodama za masnu kožu nekih od ovih brendova, i fluidi odnosno kreme za problematičnu kožu. Nadam se da dsam vam malo pomogla, javite da li ste uspeli da poboljšate stanje kože i šta ste raidli. Da znamo šta pomaže - možda pomogne i drugima sa sličnim problemom.

Milica on 20/09/2013

Draga Ljiljana, hvala vam na odgovoru. Kozha mi je osetljiva, ali nemam toliko problem sa aknama, one se vishe pojavljuju periodichno, koliko sa zapushenim porama i miteserima, i naravno brojnim ozhiljcima... Na svoju ruku sam uzela celu kolekciju Eucerin Dermopurifyer, i evo koristim je vec mesec i po dana, lice mi je u malo gorem stanju, ali ja to pripisujem prochishcavanju pora koje su kreme izazvale, pa cu nastaviti da koristim dok ne potroshim... Posle toga cu se javiti dermatologu, i naravno javljam rezultate! Veliki pozdrav!

Ljiljana on 20/09/2013

Draga Milice, zvuči kao dao vam baš treba hemijski piling. Pogledajte šta su naši dermatolozi pisali o ovomena linku http://www.estetska.com/index.php/dermatologija/392-akne-i-oiljci-od-akni-reenja-koja-predlau-nai-dermatolozi

Milica on 20/09/2013

Draga Ljiljana, hvala na linku i predlogu, sigurna sam da je hemijski piling odlichno reshenje i da cu ga vec u oktobru uraditi. Htela sam josh da vas pitam (nadam se da ne smaram), po vashem mishljenju i iskustvu, koji nekomedogeni puder biste mi preporuchili za kombinovanu kozhu? Po preporuci dermatologa vec duzhe vreme koristim Exfoliac toniranu matirajucu kremu, ali je jako nezgodna za korishcenje i nijansa mi ne odgovara, htela bih puder sa dobrom moci prekrivanja a da licu daje prirodan mat izgled... Razmishljala sam o Shiseido Sun Protection puderu, mozhda vi imate josh neku preporuku? Hvala puno!

Ljiljana on 20/09/2013

Draga Milice, Moja koža nije masna, pa nemam lično iskustvo, ako vam ne odgovara Exfoliac, možda Effaclar? Evo nekoliko blogerskih ličnih iskustava (devojke imaju kombinovanu kožu) http://lenalifestylebeautyandstuff.blogspot.com/2013/02/maybelline-dream-mat-kameni-puder.html ili http://beautystuffbyana.blogspot.com/2012/08/review-revlon-color-stay-foundation-for.html Ljiljana

Verica on 22/11/2013

Obožavam kozmetiku i volim da probam nove brendove i nove kreme. Iznenadila sam se kada sam probala Lierac Coherence L.IR. Krema ne samo da odgovara deklaraciji, već ima i neke druge propratne efekte, kao što je ublažavanje fleka koje imam. Istina je da fleke nisu u potpunosti nestale, ali su se tako ublažile da su skoro neprimetne. Uz to, moja koža je primetno zategnuta. Pozz

Ljiljana on 22/11/2013

@Verice, to ya fleke je sjajno, jer kreme baš nisu moćne u toj oblasti. Uvek je lepo čuti da neka krema stvarno deluje. To je krema za koju se govorilo da ima "laserki" efekat kada je lansirana zahvaljujući rubinu. Odlično da znamo.

AnaK on 27/11/2013

Mnogo Vam hvala na iscrpnim informacijama. Veoma me je zainteresovao "E-Matrix frakcioni tretman RF strujama", ali ne uspevam da izguglam radi li se negde u Beogradu, i gde? Bila bih veoma zahvalna na toj informaciji.

Ljiljana on 27/11/2013

Da radi se u centru Xenia centar, 3231 790 Beograd, Krunska.

AnaK on 29/11/2013

Mnogo Vam hvala :*

Marijana on 16/09/2014

Često se obratim za savjet farmaceutima, ali samo stariji među njima znaju ponešto o brendovima koje prodaju. Mislim da bi se oni trebali više informirati o kremama koje prodaju. Molila bih vas da mi preporučite neku kremu protiv hiperpigmentacijskih mrlja. Imam 41 god i mješovito7masnu kožu. Hvala

Ljiljana on 17/09/2014

Draga Marijana, Mislim da je najbolje da probate neke hemijske pilinge kod dobrog dermatologa, ako želite da ublažite pigmentne fleke. Kreme ne mogu previše da izblede fleke ali su odlične ako ih upotrebljavate stalno, jer mogu da pomognu da se fleke ne šire. Takođe je veoma važno da koristite zaštitu od sunca. Što se proizvoda tiče, probala bih Eucerinov Even Brighter, Darphin Melaperfect serum, Iklen serum.