Vozili smo vijugavim putevima Piliona, od Volosa na zapadu, ka istočnoj obali poluostrva. Ostavili smo za sobom maslinjake i dugačke plaže zapada, krenuli u planine ka manje pristupačnim, i manje turistički opsedanim plažama i selima istočne obale Piliona. Prozor širom otvoren, udah duboke svežine iz gustih listopadnih šuma, tako neočekivanih za primorje. Sela duž puta, kako uspon napreduje, od sabijenih belih kuća i uzanih uličica prošaranih tavernama i pansionima, postaju sve manja, taverne sve ređe dok, nakon poslednjeg vidikovca koji pruža pogled preko zaliva, ulaskom u kopno, promakne tek poneka kamena kuća. Gore na vrhu, tek poneko proširenje na putu, košnice i med.

 

 

Grčka nas je opijala planinskim vazduhom, sladila medom, pripremala na prizore litica ispod kojih huči more, a zaklonjene uvale čekaju da ih otkrijemo. Mamila nas je najlepšim što ima: divljim, neurbanizovanim, iskonskim lepotama prirode. 

 

 

Kada se jednom zaljubite u Pilion, ili, kako ga još zovu Pelion, njegova sela razbacana po padinama planine, istoriju, potoke, kamene mostove i plaže pod liticama,  vraćaćete se svakog leta. Ili barem svratiti još jednom, kada ste već u Grčkoj,  do Vizice i Milesa na kafu pod platanima.  Ili u Damukari staru luku na kupanje – pod platanima. 

Grčka ima mnoga lica, a njena je priroda neverovatna. 

O svemu ovome razmišljam dok otvaram bočicu kreme napravljene u Grčkoj, od najboljeg što njena priroda može da pruži: Apivita

Apivitu sam kupovala na putovanjima godinama, po seoskim apotekama gde je tek poneki štand sa maskama, do apoteka u Volosu ili Solunu gde su rafovi puni teglica i kutija sa znakom pčelice u košnici. Njihova pena za umivanje i tonik za normalnu i suvu kožu je nešto što bih volela uvek da imam uz sebe. Baš kao i Apivita maske i balzame za usne – a isprobala sam ih mnogo jer su se stikovi i kesice sa maskama mogle naći i u najskromnijim apotekama Grčke.  

 

 

Apivita balzami za usne su mirisni i hranljivi, bazirani na vosku i prirodnim uljima i ekstraktima. Koristila sam ova dva, i birala sam ih, verujući da su svi dobri,  po prekrasnom dizajnu. Oba su bila sjajna, s tim što je ovaj sa tufnama obojen crveno, ostavljao fini rumen, prirodan trag na usnama.

Danas, tačnije od pre nekoliko meseci,  Apivita kozmetiku možemo da kupimo u Srbiji.

Apivita nudi najbolje od grčke prirode. Zasnovana je na bogatsvu lekovitog bilja Mediterana i pčelinjih proizvoda, ali se nije zadržala samo na njihovim tradicionalno poznatim vrednostima: Apivita laboratorije imaju savremen prirstup gde se epigentika i epigenomika koriste u biološkim ispitivanjima efikasnosti sastojaka i njihove potrebne koncentracije u preparatima. Sarađujući sa pčelarima širom Grčke koji na održiv način skupljaju med i gaje pčele, Apivita je ugradila terapeutsku moć propolisa, meda i matičnog mleča u sve svoje formule.

Grčka ima, izračunao je ko o tome vodi računa, oko 6800 biljnih vrsta, i čak 1400 endemskih, tipičnih za grčko tlo. Opirući se izazovima života na vrelini i kamenu, mnoge vrste su razvile posebnu otpornost, uz visoku koncentraciju bioaktivnih molekula – savršen izvor aktivnih sastojaka za kometiku. 

Inspirisana pčelama, Apivita je i svoje poslovne prostorije izgradila kao tehno-košnicu, najmoderniju “zelenu” zgradu u Grčkoj sa inovativnim ekološkim pristupom, poptuno uklopljene u okolinu. Sertifikovana je kao “B korporacija” – a ovaj značajni sertifikat u Evropi znači da kompanija ispunjava najviše standarde društvene i ekološke odgovornosti. 

Brend je osnovalo dvoje farmaceuta u Atini, 1979. godine, opčinjenih vizijom ugradnje blagodeti pčelinjih proizvoda u nove tehnološki napredne kozmetičke preparate. Ime Apivita  koje su odabrali zvuči kao ime nekog savremenog dokumentarca – jer znači “život pčela”. Apivita je prirodna kozmetika, sa 85 do 100% udela prirodnih sastojaka u svakom preparatu. Prirodna grčka kozmetika brine o grčkoj prirodi, o reciklirajućim bočicama i tubama, i poput pravog prirodnog brenda, suvišno je napominjati, ne sadrži silikone, mineralna ulja, propilen glikol, parabene…. 

Za Apivitu je zanimljivo i to da je voda u preparatima zamenjena biljnim čajevima (a podsetimo se da voda čini veliki deo formule, naročito u šamponima, losionima, tonicima…). 

No, vratimo se divnim Apivita čistačima. 

 

 

Ovo su prva dva preparata koje sam koristila. 

Cleansing Foam – kremasta pena za umivanje, ali i skidanje šminke sa zone oka i sa lice, u obliku je fluida, i tek na licu u dodiru sa vodom se pretvori u penu. Nisam naišla na mnogo nežnijih, a efkiasnijih preparata za čišćenje kože. Saponarija i kompleks blagih čistača su ovde zaduženi za čišćenje, maslina, lavanda i panetnol za umirenje, mek osećaj na koži, propolis je antioksidant, a čaj od šipka je zamenio vodu i dodatno antioksidantno deluje. 

Bočica ove pene je 100% reciklirajuća -(reciklira se sve osim pumpice). Tako je i sa Tonikom za suvu kožu koji sam koristila u tandemu sa penom.  U njemu je voda cveta narandže i med, njegova upotreba je uživanje, a efekat je osećaj hidrirane i umirene kože.  Ovog tonika više nema u ponudi, zamenjen je hidrirajućim tonikom. 

 

 

Tokom boravaka u Grčkoj, a i u Beogradu, na povratku, koristila sam dosta Apivitinih Express Beauty maski, jer su kesice sa jednokratnim maskama praktične za putovanje. Koristila sam masku sa pomorandžom za blistavost, antiage masku sa grožđem, masku-piling sa borovnicama, sa ginko bilobom za smanjene otoka u zoni oka, masku od lavande za hidrataciju… 

 

 

Maska od pomoranddže je namenjena skidanju umora sa lica, ili promovisanju blsitavosti, uz pomoć vitamina C i matičnih ćelija narandže. U njoj je i grčki med od majčine dušice i hijaluronske kiselina i, uz posebno uživanje i osveženje tokom upotrebe, ova maska zaista učini kožu odmornijom i svetlijom.

 

 

Piling od borovnica, vrlo je sličnog efekta, jer vrši blagu eksfolijaciju voćnim kiselinama borovnice i česticama badema i jojobe. Med i ulje masline i badema doprinose tome da koža nakon skidanja pilinga bude meka i nahranjena. 

QUEEN BEE  KREMA

Najmoćnija Apivita krema nosi, logično,  ime pčelinje matice. 

Queen Bee je antiage linija koja sadrži najsnažnije sastojke za usporavanje starenja i regeneraciju kože koje pčele i biljke mogu da ponude. 

 

 

Quen Bee ima tri kreme i serum, dve dnevne kreme od kojih je jedna za suvu kožu (ova koju sam ja koristila tokom zime) i jednu noćnu. Plus, kremu za zonu oka i masku.

Apivita Queen Bee dnevna krema sa bogatom teksturom dobila sam kao poklon uvoznika brenda Apivita za Srbiju, a ovo je, ne bez razloga jedna od najpoznatijih i među potrošačima omiljenih Apivita krema. 

Tekstura je raskošna, ali ne i masna – i verujte, nema mnogo prirodinih krema koje postižu ovaj balans masnih i hidrirajućih supstanci u teksturi koju gotovo da ne osećate na licu. 

Kao i u svim drugim preparatima brenda i u ovoj kremi voda je zamenjena vodicom divlje ruže, a i njen zamaman miris potiče od esencija ruže, ali sa dodatkom tamjana i mire (još jedne aromatične smole). Namerno sam počela ovu priču sa teksturom i mirisom, jer to jeste ono što nas prvo privuče nekoj kremi.  Kada isprobavamo kremu pred kupovimu uradimo upravo to: nanesemo malo na kožu, pipnemo koliko brzo će je koža upiti, kakav je trag ostao na površini, pa obavezno još i pomirišemo ruku. 

 

 

A ovaj miris jeste božanski, kombinacijom ovih esencija,  koje u aromaterapiji imaju i antiage delovanje, postigao se jedan nežan, ali zamaman i intrigantan miris sa naznakama cvetnog. 

A aktivne supstance na kojima se zasniva pravo delovanje kreme? 

Matični mleč grčkih pčela inkapsuliran je u lipozome kako bi lakše prošao u one slojeve kože na kojima treba da deluje – u smislu ubrzavanja regeneracije kože i jačanja njene snage i elastičnosti. 

Onda, tu je ekstrakt jujube zadužen za pospešivanje elastičnosti kože. Ne znate jujubu? Možda ste čuli za nju pod imenima: čičindra, cicindra, cicndula, žižola, zizila, žižulja… Ne? Ni ja, ali ova divna imena morala sam nabrojati jer zvuče tačno kao hor zrikavaca iz jednog bora nadvijenog nad mali zaliv Damukari luke u čijoj sam hladovini udisala miris mira, slobode, nemoranja, sijeste… i upijala osećaj zaustavljenog vremena.

 

 

E da. Krema. Tu je i hilauron, za dobar osećaj i instant delovanje na ublažavanje bora, ekstrakt biljke Rabdosia rubescens (značajna u kineskoj tradicionalnoj medicini i lekovita od korena do cveeta, a ovde se bori protiv crvenila i upala), i naravno, propolis kao moćan prirodni antioksidant.  

Preporuka je da se kema nanosi specijalnom “queen bee” lifting masažom, i da, ja znam više takvih masaža i vrlo sam uverena da mala dnevna masažica kojom nanosimo krmu može da na duži rok da velike rezultate i uspori opuštanje kože. Da li sam dovoljno disciplinovana da ovo uradim svaki put? Ne. Ali uradim kad god se setim, i tada se baš dobro osećam. 

 

 

Nemojte da se čudite što me je ova krema uhvatila za ruku i povela duž grčke obale. Zima je. Vreme je korone. Ona mi je došla u pravi čas da mi ponudi bekstvo i da me navede da povremeno, puna nade, odem na booking.com da ponovo rezervišem onaj mali pansion sa kafanciom ispod i još tri kuće okolo… na dnu Piliona. Onaj u koji prošlog leta nisam otišla. 

Quen Bee mi je, tako, osim divne, meke, zaštićene i negovane kože, pružila dodatnu vrednost, put kroz uspomene, prošle i buduće. A to je ono što vam ne daje baš svaka kozmetika. 

Uz  ovu raskošnu kremu za lice, stigla mi je u paketu i još jedna, podjednako raskošna i mirisna za telo. 

Apivita Royal Honey, bogata hidratantna krema za telo – mnogo je više od toga.  Ako me je trenutak nanošenja Quen Bee kreme i ono kratko vreme koliko osećate njen nežni miris na koži vodio ka Grčkoj, ova krema je bila ekstremno zamamna – na sličan način na koji je zamaman i intrigantan miris pčelinjeg voska ili livadskog meda. Miris narandže udružen sa mirisom ruže, voćno-cvetno-medni mamio me je i naveo da ovu kremu držim na radnom stolu i nanesem na ruke kada poželim malo vedrih i optimističnih mirisa. Jer, ne zaboravimo vreme korona virusa.  

 

 

Royal Honey je luskuzna krema za telo, a to znači da se njena tekstura topi na koži, da su sastojci sjajno izbalansirani, miris posebno komponovan,  a da je brend u nju ugradio svoje najbolje sastojke i znanje.

U kremi Royal Honey glavni sastojak je grčki med od majčine dušice kakav je i u Queen Bee kremi za lice. Potom tu su ulja masline i badema, kakao i ši puter, koji čuvaju vlagu i ostavljaju lak mek trag na koži, pa onda aloja, vitamin E i pantenol, ekstrakt organske lavande – za umirenje, hidriranje i uživanje. 

Za podsećanje da će sunce ponovo  biti blještavo na odsjaju u vodi, kameni putevi između kuća strmi i popločani belim, od koraka izlizanim kamenom, smokve raspukle od slasti na granama koje se nadvijaju na stazu, a izvorska voda hladna, da se u njoj osveži lice i okrepi duša zaluđenoj putnika.  Grčka. 

Ostavite komentar