10. jul 2018. Dr.Hauschka

Puno je brendova prirodne kozmetike, u svetu i kod nas, a Dr.Hauschka se među njima izdvaja prisutpom koji je baš jedinstven. 

Budući da sam godinama radila odnose sa javnošću (“PR”) za ovaj brend, često pisala o njemu, koristila mnogo Dr.Hauschka kozmetike, želim ovde da prenesem svoja iskustva, pa nekoga ko bi želeo da koristi ovu vrednu  prirodnu kozmetiku, uputim u odakle da krene, kako da bira proizvode i kako da ih koristi.  

Na ovo me je podsetio niz novih setova sa mini proizvodima koji su upravo lansirani, a koji vam daju priliku da probate više proizvoda i odlučite se za kupovinu velikih pakovanja. 

Pre toga vas pozivam da ovde pročitate više o  brendu i mojoj poseti  Wali  (Wala je fondacija u okviru koje se proizvode Dr.Hauschka kozmetika i homeopatski i antropozofski lekovi) pre nekoliko godina. 

 

 

Ovo je jedini brend za koji vam preporučujem da ga koristite bez mešanja sa drugim brendovima i konceptima nege. Nije obavezno, ali ovo je način na koji ćete videti šta on može da učini za vašu kožu ako se primenjuje prema preporukama, i ako dobro izaberete proizvode.  Takođe brend u kom nisam naišla na proizvod koji mi se nije dopao ili nije uradio nešto za moju kožu. 

Dr.Hauschka kozmetika ne razlikuje tipove, nego stanja kože – koža se stalno menja i uvek je treba negovati prema trenutnom stanju.  Pogledajte ovde više o načinu proizvodnje, sastojcima, razmišljanjima o nezi i još ponešto što sam naučilia prilikom posete Dr.Hauschka kozmetici u Nemačkoj

JUTRO I VEČE – ČIŠĆENJE KOŽE – bez pilinga i gelova!

Dr.Hauschka kozmetika ima samo dva proizvoda za dnevno čišćenje kože: Mleko za skidanje šminke i čišćenje kože i čuvenu, gotovo kultnu Kremu za čišćenje.

Mleko za čišćenje (za sve tipove i stanja kože) se koristi na uobičajeni način: ako nemate šminku, utrljajte malo mleka na kožu blagim pokretima i isperite mlakom vodom. Ako imate šminku upotrebite tufere. 

Kada skinete šminku, sledi Krema za čišćenje. 

 

 

Krema za čišćenje  (sva stanja kože)  okosnica je Dr.Hauschka nege, i vrlo nam jasno daje na znanje kako se u ovom brendu odnose prema koži: nema pilinga, nema gelova za umivanje, nema pena, ima samo jedna, ali zato jedinstvena, krema za čišćenje, i podjednako jedinstven proces  blagog “utiskivanja” kreme da bi se potiskom pore pročistile. 

Krema za čišćenje nastala je prema iskustvu Elizabet Sigmund, kozmetičarke koja je za ovu kremu bila inspirisana pastom od badema svoje majke. Krema za čišćenje i danas sadrži u osnovi mleveni badem i ulje kikirikija, uz dodatak raznih drugih organskih ulja (badem, suncokret, pčenične klice) i ekstrakata (kamilica, zečja detelina, kantarion)… Ona se NE utrljava u kožu,  nego se mala količina (zrno graška) rasporedi na dlanove i lagano pritiska (utiskuje) na vlažnu kožu, pa ispere mlakom vodom. Rezultat je veoma nežna, čista, nahranjena i glatka koža. Nemojte je bristati peškirom, samo utapkajte višak vode. 

Kako se tačno nanosi, pogledajte na videu. 

 




 

JUTRO I VEČE – TONIK  – obavezan korak nege

Posle kreme za čišćenje, uvek se nanosi tonik (za sve tipove osim masne i aknama sklone kože, na koju se nanosi Tonik specijal).  Dr.Hauschka tonik trošim u velikim  količinama, on ima sjajan sastav, blag je, hidrira, a odličan raspršivač omogućava da ga naprskate i preko šminke (za setovanje) ili kada god želite da osvežite lice. 

 

 

Ako ste nekada i imali dilemu da li vam je tonik potreban u nezi – kod Dr.Hauschke je obavezan, važan početni deo nege za jutro, a za veče može da bude i jedina nega. 

Veliko pakovanje Tonika za lice imam gotovo uvek, a osim njega postoji i pakovanje od 30 ml za put, ili mini proizvod koji nosim u torbi, naročito tokom leta. 

 

NEMASNA NOĆNA NEGA – Noćni serum

Ovo je jedna od najvažnijih specifičnosti Dr.Hauschka nege: tokom noći se ne nanose kreme niti bilo koji drugi preparati koji sadrže ulja. Ideja je da se koži dopusti da tokom noći izbaci nečistoće i višak sebuma kroz pore. 

Kada zaspimo, koža se budi, počinje proces regeneracije. Nusprodukti metabolizma i pročišćavanja izlaze kroz pore, zato vam je lice ujutru obično nešto masnije nego inače. 

Dr.Hauschka ima razne preparate na bazi vode za noćnu negu –  intenzivne tretmane u ampulama ili bočicama, za različite potrebe kože, ali  Tonik za lice je bazična nega posle koje se uveče ne mora nanositi ništa drugo.

Ovakav princip je do te mere različit od konvencionalne kozmetike koja noću preporučuje upravo jače, masnije kreme, pa mnogi brzo odustanu od nemasne noćne nege zbog osećaja peckanja i zatezanja. 

Proces navikavanja može potrajati par nedelja, a da bi ga olakšao, Dr.Hauschka brend je osmislio Noćni serum. Nemasni serum, ali sa puno hidrirajućih sastojaka koji olakšavaju prelazak na nemasnu noćnu negu. 

 

 

Dr.Hauschka Noćni serum na bazi  hidrosola ploda i ekstrakta cveta jabuke, uz hamamelis, ima gelastu teksturu koja hidrira kožu. Tekstura tečnog gela omogućava da kapljicu razmažete na celu lice, odatle maleni otvor na tubi. Preporuka: ne preterujte sa količinom! Mala količina, zapremine “zrna graška” dovoljna je za celo lice. Više proizvoda neće vam pružiti više ugodnosti, naprotiv. 

Moje iskustvo sa ovim serumom je izuzetno: ne samo da mi nije nedostajala noćna krema, naprotiv. Čak ni na zonama obraza koji su skloni isušivanju, koža je ujutru izgledala jedro i zategnuto. 

Zato je odgovor na pitanje: da li se vredi navikavati na nemasnu noćnu negu: da! Ima i dermatologa koji iz sličnih razloga kao Dr.Hauschka preporučuju da se koža tokom noći ne neguje kremama koji sadrže ulja. 

DNEVNA NEGA – KREME I ULJE ZA MASNU KOŽU

Ulje namenjeno masnoj koži je još jedna specifična preporuka Dr.Hauschka nege, potpuno različita u odnosu na konvencionalnu kozmetiku. Pročišćavajuće dnevno ulje nanosi se u minimalnoj količini, da koži prenese informaciju da ima dovoljno masnoće na površini, da bi ona prestala da je luči. Ako je koža masna ali bez akni, nanosi se na suvu kožu, kada se Tonik specijal osuši.  Ako postoje akne, nanosi se na kožu još vlažnu od tonika. Ulje je bogato protivupalnim sastojcima koji prijaju masnoj koži, a uz dozu upornosti rezultati su odlični. 

 

 

DR.HAUSCHKA KREME namenjene su raznim stanjima kože. Probala sam ih gotovo sve, pa ću o svakoj reći par utisaka. 

Dr.Hauschka Ružine kreme – dve kreme, klasična Ružina krema i Ružina krema “light”. 

Ružina krema (suva, dehidrirana koža i koža sa crvenilom i rozaceom) je još jedan kultni proizvod, zahvaljujući svom sastavu i brzoj hidrataciji i umirenju suve kože.

 

 

Veoma gusta, gotovo kao pasta, masna, intenzivnog mirisa na ruže, ova je krema prava hrana za kožu. Iako je moja koža mešovita a ne suva, koristila sam je tokom zime i baš mi je prijala. Koža bude veoma glatka i nežna a ako ima isušenih delova, oni nestanu za par dana. Krema je gusta, i sporo se troši, jer na licu treba da bude veoma tanak sloj. Miris? Prirodni miris ruže drugačiji je od onog koji osećate na cvetu, oštriji, nema onu slast. Pa ako ne volite ovaj miris, ne brinite, nakon par minuta ga više ne osećate – šteta da se zbog toga lišite ove sjajne kreme.

Pre nekoliko godina (a Dr.Hauschka nema često novitete niti menja sastav svojih preparata), kreirana je “light” varijanta Ružine kreme sa normalnu i mešovitu kožu (ovo je i jedna od retkih koje nikada nisam probala).

O ružinoj kremi detaljnije pročitajte u OVOM postu

Dr.Hauschka Krema od matičnjaka (mešovita koža) je moja omiljena krema ovog brenda.  Namenjena balansu mešovite kože, ona nudi pravo olakšanje svima koji imaju suvlje obraze i masniju T-zonu; obrazi neće biti suvi, a nos i čelo zamašćeni. Kažu da je matičnjak (melisa) biljka balansa, pa ako je suditi po ovoj kremi, to je tačno. 

 

 

Dr.Hauschka Revitalizujuća krema (normalna i mešovita) – ranije poznata kao Hidratantna krema – ime koje joj bolje pristaje jer ona jeste bazična hidratantna krema koja ujedno i umiruje – prvi je prvi preparat koji sam probala od ovog brenda. Hidratantna krema je za sve vas koji nemate neki naročit problem sa kožom (nije previše masna ni suva, nema akni), idealna za negu mlađe kože, i garantujem da ćete je voleti. Fluidne je teksture, poput losiona, odmah čim je nanesete osetite svežinu. Koža je sa ovom kremom hidrirana celog dana. Još jedan dobar razlog da je kupite je i famozno pakovanje od 100 ml (inače su Dr.Hauschka kreme za lice u pakovanjima od 30 ml. Premda košta oko 5000 din, verujte mi da će vam trajati toliko dugo da ćete zaboraviti kada ste ga kupili. Pakovana je u staklenoj boci sa pumpicom, pa je doziranje odlično. Naravno, postoji i pakovanje od 30 ml, ali ja bih se uvek odlučila na veće pakovanje i držala ga u frižideru.

Zašto još Revitalizujuća krema? Ona je idealna da se meša sa drugim Dr.Hauschka proizvodima. Dodajte joj trunčicu Ružine kreme ili Ulja za masnu kožu, ako vam nije dovoljno masna, dodajte mrvu Revitalizujuće maske da pojačate hidrataciju i revitalizaciju kože ako je umorna i dehidrirqana, dodajte malo bilo koje druge Dr.Hauschka maske koju imate i pojačaćete je. Dodajte malo Dunjine kreme preko nje tokom zime, dobićete hidrataciju uz zaštitu od isušivanja. 

KOMBINOVANJE PROIZVODA: DODAJTE KAP ULJA ILI MRVICU MASKE U KREMU – izuzetno je praktično pravilo kada koristite Dr.Hauschka kozmetiku. Uz jednu masku i jednu kremu, možete podešavati pravu kombinaciju za svoju kožu. Maske se mogu privremeno koristiti kao dodatak kremi, ali ne duže od par nedelja, čim se koža vrati u balansirano, dobro hidrirano stanje. Ali zato ulje možete dodavati kad god vam zatreba malo jača krema. 

Dr.Hauschka Regenerativna krema – prirodna kozmetika nikada vam neče ponuditi “antiejdž” – jer je ona po svojoj prirodi u “proejdž” filozofiji. To naravno ne znači da prirodna kozmetika nema kremu protiv znakova starenja na koži – a kod Dr.Hauschke je to Regenerativna krema. 

Dr.Hauschka Krema od dunje – (suva, dehidrirana koža, zaštita od hladnoće) , puna je vlažećih supstanci i voskova koji čuvaju vodu u koži. Zbog dunjinog voska koji stvara blagi zaštitni film na koži, idealna je kao jedina, ili dodatna nega tokom zime. Za mladu kožu bez mitesera i akni, za normalnu ili suvu. Miris je mek, svež, voćni i nostalgičan. Ako vam se dopadne Dunjina krema, zanimljivo će vam biti da Mleko do dunje (za telo) može da se iskoristi kao dnevna hidratantna nega za lice (što sam jednom, na veliko zadovoljstvo i probala). Ne samo da je divno, nego i isplativo.  Ovo nije zvanična preporuka brenda, više mala, interna, napomena vezana za vlastito iskustvo.  Jedini Dr.Hauschka proizvod za telo koji se zvanično preporučuje i za negu i čišćenje lica (i kože beba) jeste Ulje od ruže za telo. 

NEGA TELA

Dr.Hauschka ima dosta proizvoda za negu tela svrstanih u ulja, losione za negu, kupke, tuš gelove i posebno kreme za ruke, stopala, olovku za nokte….

 

Pošto je ruža važna biljka u Dr.Hauscka linijama nege, evo ga Ružino ulje koje možete da koristite za skidanje šminke, negu kože lica, negu kože beba, ili negu kože tela. Dr. Hauschka ulja su pakovana u staklene bočice sa pumpicom,  idealne za reciklažu u kuhinji (mogu da posluže kao boca za maslinovo ulje i slično, što je inače i u duhu ovog brenda). 

Hidratantna Krema za ruke je malo savršenstvo: neko je tačno izbalansirao količinu masnoće koja treba da ostane na koži da je zaštiti a da ne osećamo masni film. Odlično hidrira i održava mekoću kože ruku. 

 

 

Neću vas puno zamarati pričom o proizvodima za negu tela, pošto tu ne možete mnogo da pogrešite u izboru.  O nekima od njih već sam opširnije pisala – recimo kremasti Tuš gelovi,  čije samo ime mami da ih probate: Umirujući tuš gel od lavande i sandalovine, moj je favorit prekrasnog mirisa. 

Kada smo već kod mirisa:   preporučujem da, ako niste do sada koristili prirodnu kozmetiku, pomirišete tester  pre nego što kupite proizvod za negu. Potpuno prirodni mirisi drugačiji su od onoga što smo navikli kod drogerijskih i konvencionalnih brendova: posebno kada je reč o ruži, koja sasvim drugačije miriše u prirodnim kremama nego u parfemima, pa i u prirodi.  

Da bi približio svoju negu ljubiteljima  prirodne kozmetike, Dr. hauschka povremeno, kao sada, ima setove mini proizvoda: trenutno su novi setovi: 

NIGHT&ACTIVE – za  nemasnu noćnu negu – u setu su Mleko za čišćenje, Krema za čišćenje i Tonik za lice (10 ml), noćni serum (2,5 ml) i Revitalizujuća maska (5 ml).  Za kompletnu večernju negu svih tipova kože.

PURE&FINE – u ovom setu su neophodni proizvodi  za balans mešovite kože: Krema za čišćenje, Tonik specijal,  Parna kupka za čišćenje pora (po 10 ml),  Krema od matičnjaka i Revitalizujuća maska (po 5 ml).

Set je namenjen mešovitoj koži.

SET FAVOURITES  u kom su sami Dr.Hauschka klasici: Krema za čišćenje, Tonik za lice, Krema za ruke (po 10 ml) Kremu od dunje (5 ml) i Lip care stik (originalni proizvod).  Set je pogodan za dnevnu negu svih tipova kože. 

 

 

Svi Dr. Hauschka proizvodi čekaju vas na adresi Budilepashop.com, a na sva pitanja ću rado odgovoriti. 

 

Ostavite komentar

Jovana on 11/07/2018

Definitivno omiljena krema je Dr H. od maticnjaka

Ljiljana on 09/12/2018

Sjajna krema, nije im bez razloga jedan od bestselera.

Svetlana on 11/07/2018

Bas mi je zao sto nemam instagram profil. Inace Hausku nisam nikada koristila niti bilo kakvu prirodnu kozmetiku sem cistih ulja tipa lesnik,kokos itd. Sada hocu i da vam se zavalim jer sam na osnovu vasih tekstova izabrala odlicnu kremu La roche posay dry touch spf50 jer patim od hiperpigmentacije lica. Ovog leta sam dosla sa mora sa jedva vidljivim flekicama. Veliki pozdrav.

Ljiljana on 13/07/2018

Svetlana, divno je znati da je nekom koristio neki savet. Hvala vam što ste javili Biće nešto od poklona i na blogu, za one najvernije:)

Marija on 22/07/2019

Sjajan tekst!U poslednjih 10 godina sam nasumično kupovala Dr.Hauschka kreme i nisam bila oduševljena.Isprobala sam sve od postojeće medicinske kozmetike, koja je dostupna kod nas,ali nisam uspela da sredim svoju izrazito suvu kožu lica.Tekst mi je puno pomogao da shvatim filozofiju i način kako se koristi ova kozmetike. Zaista mislim da je ključ koristiti je po smernicama koje daje Dr.Hauschka i ne mešati je sa drugom kozmetikom.Hvala na ovako informativnom pregledu i pozdrav

Bojana Božić on 19/08/2019

Poštovana Ljiljo, Koristila sam dr Hauschka kozmetiku u više navrata, inicijalno zbog rešavanja problema sa rozaceom. Bila sam prezadovoiljna rezultatima, i na samom početku koristila sam preporuku brenda za pravilno korišćenje proizvoda. S obzirom da je bila zima, najteži deo bio je nemasna noćna nega - jednostavno osećaj zatezanja je bio neizdrživ. Na kraju, ostala sam verna prirodnoj kozmetici ali uz kombinaciju sa drugim brendovima kao što su Weleda i Logona.Ovo je neko moje iskustvo, a suština je da kada sam jednom ušla u vode prirodne kozmetike, više se nikada se nisam vratila na druge tipove nege.Tako je već neke 4 godine, a sada imam 40. S' obzirom da sa velikom pažnjom pratim Vaše sugestije i iskustva,imam jedno pitanje. Kako ste odlučili da pored svih benefita prirodne kozmetike,čiji ste bili i PR izmedju ostalog, ipak predjete na korišćenje retinola i agresivniju antiage negu? Da li ste ipak došli do zaključka da prirodna kozmetika ne daje željene rezultate po pitanju izgleda u Vašim godinama? Hvala puno unapred!

Ljiljana on 26/09/2019

Draga Bojana, previdela sam vaš komentar jer sam ga već videla na Instagramu. Odgovor je isti. Obožavam prirodnu kozmetiku ne samo zbog divnih mirissa i sastojaka, nego i zbog njihovog odnosa prema prirodi, ekološkoj svesti, fer trgovini. Meni su to važne stvari. S druge strane, veliko poverenje imam u demrokozmetiku, naročito kada su specifični problemi kože u pitanju poput akni, atopije, i slično. Nisam isključiva, i rado koristim različitu kozmetiku. Ja nisam došla do zaključka da prirodna kozmetika ne daje rezuiltate u zrelim godinama - prosto zato jer to ne znam. Čak i da sam neku prirodnu kremu koristila godinama, ne bih smela da budem sigurna da li moje lice izgleda dobro ili loše zbog nje, genetike, spoljnih uticaja, hrane, hormona....Testiranje kozmetike u smislu usporavanja starenja je velika nauka, iako svaka blogerka (uključujući moju malenkost) piše recenzije i rezultate vlastitih testova. Jedino što sa sigurnošću možemo da pišemo je efikasnost nekih proivzoda u umirivanju kože, hidriranju, smanjivanju osećaja zatezanja kod suve kože... U tom smislu ja se zaklinjem u Dr.Haushka regenerativnu masku i u Kremu od ruže (koju takođe povremeno koristim kao masku) Što se tiče fleka i bora, za retinol je definitivno dokazano da deluje, a i relativno brzo se vide rezultati. Vitamin C je za mene takođe fantastičan, i kod mene je rezultat vitamina C evidentan - u dobro formulisanim dermokozmetičkim preparatima. Malo sam konfuzna, ali nadam se da sam odgovorila na vaše pitanje.

Jelena on 24/07/2022

Postovana Ljiljana, Imam 38 godina a od svoje 15-te godine imam akne. U poslednjih 5 godina nemam vise toliko problema sa bubuljicama,vise mogu da kazem da mi je masna koza sa prosirenim porama,osetljiva i dalje izuzetno(npr.na prasinu,morsku vodu,sunce,stres). Bore oko ociju su vidne,i na celu takodje. Da li biste mogli meni da preporucite iz gore navedene kozmetike tj koju tavno kombinaciju. Hvala unapred i srdacan pozdrav S postovanjem Jelena Curuvija