DrH

Dan – noć. Svetlost – tama. Toplo – hladno. Mirovanje – kretanje.

Priroda ima svoje ritmove.

Koža ima svoje ritmove.

U kreiranju Dr.Hauschka kozmetike prate se i poštuju ritmovi prirode, a u njihovoj primeni – ritmove kože.

Koža poseduje moć samoregeneracije: uloga Dr.Hauschka kozmetike je da podstakne i podrži te prirodne funkcije – načelo je ovog brenda.

Na  mnogim ćete brendovima videti reči: “prirodno”.  Prava, čista prirodna kozmetika je samo ona koja SVE svoje sastojke dobija iz prirode, bez tehnološkog izdvajanja molekula iz biljaka.  Sastojci preuzeti iz prirode se manje obrađuju i da sačuvaju svoju izvornu snagu.  U Wali bi umesto “snage” rekli “informaciju”, koje će svojim finim molekulima preneti vašoj koži.

Wala vrt – mesto gde raste Dr.Hauschka kozmetika

Bajkovito i gotovo utopsitički deluje Wala vrt u kom rastu biljke za Dr.Haushcka kozmetiku. Poput jednog velikog živog organizma, on objedinjuje tlo i vodu, biljku i čoveka.  Od biljaka koje se gaje u vrtu dobija se i seme i kompost koji će mu dati snagu da izraste. Biljke štite jedna drugu, pa ćete uz neven naći zasađen luk koji će oterati štetne bubice. “Pesticid” za zaštitu biljaka se dobija – od biljaka iz vrta. Vrt ima i vlastitu koloniju pčela…

Biljke se obrađuju onako kako su to nekada radile naše bake: motikom, ašovom, ručno. Latice i cvetovi se beru nežno da se ne oštete – ručno.

Ovo je biodinamički vrt, za stepenicu iznad organskog. Ovde se misli umiruju, a čula uživaju.

Ljilja Wala 3

(Na fotografijama Wala vrt u maju 2010 – u desnom uglu spomenik dr Rudolfa Hauschke koji je sahranjen ovde)

Poštujući ritmove prirode i njene zakonitosti, neke biljke se beru u podne, poput lavande, koja se svojim mirisnim uljem tada brani od vrućine, ili u svitanje, poput ruže koja se uljem štiti od hladnoće.

Latice ruže se beru ručno, skupljaju i suše na svilenim čaršavima. Da, ruža je u Wali gotovo “sveta” biljka, ali se sa jednakim poštovanjem tamo odnose prema prirodi uopšte.

U Walinom vrtu se ne koriste mobilni telefoni ne samo zbog njihovog štetnog zračenja, nego i zbog čuvanja mira vrta i osoba koje u  njemu rade.  Slična atmosfera je i u poslovnoj  zgradi  Wale,  s  jedinstvenom  harmonijom  boja,  oblika  i svetlosti: klime se ne koriste, kružni oblik i jedinstven sistem prozora i ventilacije omogućava  prijatnu  temperaturu,  Zaposelni  se  podstiču da na posao dolaze biciklom, a organskom proizvodnjom su “zaražena”  i  okolna sela.

Fer trgovina

Wala  deo  svojih  sirovina proizvodi  u  projektima plantaža u Trećem  svetu,  a  njeni  ugovori  s  odgajivačima ricinusa  iz  Indije,  ruža  iz  Avgansitana  ili  ši  putera  iz  Burkine Faso bazirani su na fair trgovini- sirovine se plaćaju po fer cenama, i pomažu porodicama proizvođača da poboljšaju kvalitet života.

drh

 

Sastojci

Većinu sastojaka čine ekstrakti, ulja i esencije organski i biodinamički gajenih biljaka. Jedine supstance koje se dobijaju od životinja (i koje ne mogu a ponesu oznaku “cruelty free”) su svila (od svilene bube) i crvena boja za karmine koja se dobija od jedne vrste biljnih vaši.

Od drugih sastojaka tu su i minerali, koji se često koriste na homeopatski način, potenciranjem vodenog rastvora.

 

30 ruža sadrži svaka Dr.Hauschka Krema od ruže. Jednim jutarnjim nanošenjem ove kreme, naneli ste na lice celu jednu organsku ružu. 

 

Da li je Dr.Hauschka homeopatska kozmetika?

Nije i jeste. Premda se u postupcima dobijanja sastojaka često koriste homeopatski principi, pravi koren ove kozmetike je u antropozofskoj medicini, koja ima velike sličnosti sa homeopatskom, naročito u tome što tretira “čoveka a ne bolest”, i što se preparati za antropozofske lekove prave na sličan način (uz manja razblaživanja).

Začetnik antropozofske medicine dr Rudolf Štajner inspirisao je dva ugledna nemačka prirodna brenda; Dr.Hauschka i Weleda.

Po čemu je ova nega drugačija od ostalih?

Dr.Hauschka nega je drugačija ne samo od nege konvencionalnim brendovima, nego i od mnogih prirodnih brendova.

Nemasna noćna nega: poštujući prirodne ritmove kože, koja se noću pročišćava i kroz pore izbacuje nusprodukte metabolizma, Dr.Hauschka princip je da se na kožu noću ne nanosi ništa što sadrži ulje, i što bi koži dalo informaciju da umesto da izbaci, upija ulja i druge sastojke. Na kožu se noću nanose samo tonici i nemsni intenzivni tretmani.

Ulje za negu masne kože: sličan princip je i u nezi masne kože, na koje se nanosi ulje sa biljnim ekstraktima koji imaju protivupano dejstvo. Na ovaj način se koži šalje informacija da već ima dovoljno masnoće na površini, i da ne treba više da je luči.

Malo istorije

Sigmund-Hauschka i Elizabeth Sigmund

Kozmetika je nastala saradnjom dr Rudolfa Hauschke (Rudolf  Hauschka), biologa i farmaceuta, 1967. godine, i bečke kozmetološkinje Elzabet Sigmund, koja i danas izgleda prelepo iako se bliži stotoj godini. Ujedinila ih je zajednička strast za pronalaženjem prirodnih načina lečenja i ulepšavanja. Premda se najpre nazivala “lekovitom kozmetikom Elizabet Sigmund”, uskoro je promenila ime u ono koje i danas nosi: “Dr.Hauschka” kozmetika.

Prirodni ritmovi u pripremi kozmetike

Postupak  dobijanja  tzv. matične  tinkture  dr  Rudolf  Hauschka izumeo 1929. godine. U pitanju je biljni ekstrakt u kom je maksimalno sačuvana energija biljke i njeno lekovito dejstvo, bez konzrevansa, a  nastao  je  osluškivanjem  i  kopiranjem  prirodnih  ritmova. Ove matične tinkture se i danas koriste za Wala anropozofske lekove i neke Dr.Hauschka preparate. Evo kako to ide:

1. Biljni materijal se ručno bere, sortira i usitnjava. Osobe koje rade na pripremi matične tinkture moraju biti smirene i dobrog raspoloženja da ne bi prenele negativnu energiju u smesu.

2. Usitnjeni materijal se preliva izvorskom vodom i čuva u glinenim posudama. Svakog jutra i večeri posuda se iznosi napolje, hladi na 4°C i promeša. U međuvremenu stoji u tami, na 37°C. Svetlost i pokret. Tama i mirovanje. Eto ritmova prirode.

3.  Posle  tri  ipo  dana,  mešavina  se  cedi  a  dobijena  tečnost čuva na sobnoj temperaturi još tri ipo dana uz ritmičko jutarnje i  večernje  izlaganje  svetlu.  Nakon  ovih  7  dana  u  tečnost  se dodaje  pepeo  dobijen  spaljivanjem  biljnog  materijala  preostalog nakon ceđenja.

4.  Ovako  pripremljena  tinktura  je  stabilna  i  čuva  se  bez dodatka alkohola godinu dana pre nego što se upotrebi – za to vrijeme ona zri.

DRH-tinktura

Imala sam priliku da u Wali, rodnom mestu Dr.Hauschka kozmetike, lično umutim pravu DRH Hidratantnu kremu. Mikserom.

Wala Ljilja KremaOdličan način da se uverim da u ovoj kremi nema “skrivenih” sastojaka, da je svaka supstanca jednostavan, prirodan produkt biljaka. Osim, vode. Evo kako: stavite u posudu ekstrakte zečije deteline, nevena i kantariona, pa dodajte ulja slatkog badema, masline i pešničnih klica… uključite mikser i mutite. Čim se sastojci ujednače, dodajte vodu, biljni glicerin, i mutite još malo…

Ostavite komentar