20160522_153020

 

Maj 2016.

Berba ruža je u toku: širom sveta berači se bude zajedno sa prirodom i opremljeni pletenim korpama kreću u ružičnjake. U korpe spuštaju ruže čije će se latice ručno skidati sa cvetova i potopiti, još sveže, u čistu izvorsku vodu. Neke od ovih ruža će imati sreću da završe u Dr.Hauchka ružinoj kremi, zvezdi prirodnih i organskih ružinih krema.

Zašto je ova krema toliko poznata?  Nastala mnogo pre trenda prirodne kozmetike, u fondaciji Wala, rodnom mestu Dr.Hauschka kozmetike, prošla je sve testove vremena, trendova i ukusa, i za razliku od današnjih “selebritija” svoju slavu gradila polako ali sigurno.

20160522_153059

 

Šta ima u Dr.Hauschka kremi od ruže? Skoro sve što ruža može da pruži:  supstance iz svih delova ruže: esktrakt i vosak iz cveta i ploda.  Ekstrakt latica i šipka hrane i vraćaju balans. Ši puter i ružin vosak štite površinu i zadržavaju vlagu. Ekstrakt sleza i kantarion bore se protiv upala, jačaju i hidriraju kožu.

Sastojci: Water (voda), Arachis Hypogaea (ulje kikirikija), Beeswax (pčelinji vosak), Althaea Officinalis (koren belog sleza), Rosa Damascena Flower Water (ružina vodica), Hypericum Perforatum Flower/Leaf/Stem Extract (ekstrakt kantariona), Butyrospermum Parkii (ši puter), Sorbitan Olivate, Persea Gratissima (ulje avokada) Oil, Polyglyceryl-3 Polyricinoleate, Fragrance*, Citronellol*, Geraniol*, Linalool*, Limonene*, Citral*, Farnesol*, Benzyl Alcohol*, Eugenol*, Rosa Damascena Flower Extract (ekstrakt cveta ruže), Rosa Canina Fruit Extract (ekstrakt šipka), Copernicia Cerifera (karnauba vosak), Zinc Sulfate (cink sulfat), Lecithin, Rosa Damascena Flower Wax (vosak ružinih latica).

 

20150714_140112

 

Pakovanje je za prirodnu kozmetiku važno, da se bez dodatih veštačkih konzervansa  krema sačuva. Ružina krema je, kao i ostali Dr.Hauschka proizvodi, u metalnoj tubici, zapečanjenoj na vrhu.

Da li je ova krema za vas? Dr.Hauschka Ružina krema je divna za suvu kožu i korisna za osetljivu i kožu sklonu crvenilu i rozacei. Može da bude veoma prijatna kod isušene i dehidrirane kože, za oporavak.  Najprijatnija je zimi, na hladnoći, kao redovna nega, a tokom toplih dana može da posluži kao prva pomoć. Laka ružina krema, Rose creme light, namenjena je onima sa dehidriranom mešovitom kožom i ima znatno lakšu teksturu: ulje kikirikija i ši puter zamenjeni su nekim lakšim uljima.

 

20150714_140010

 

Osećaj na koži? Ružina krema je slavna i voljena uprkos potrebi da izgledamo mat i njenim, ne tako poželjnim kozmetičkim svojstvima.  Ona jeste bogata, raskošna i – teška, prava krema za suvu kožu. Ona se sporo apsorbuje u kožu, zato je nanesite u maloj količini i tankom sloju.

Možete je iskoristiti i kao masku za brzo postizanje elastičnosti i sjaja kože – nanesite i ostavite na koži barem 20 minuta pa višak utapkajte maramicom.  Ružina krema nije idealna podloga za šminku, to ne očekujte od nje.

 

20150714_140039

 

Miris? Naravno da je tu miris ruže – ali ne onaJ laki, prozračan miris kakav osetite kada pomirišete ružu, nego miris voćkast i oštar. Nekima se ovaj miris ne dopada – meni je veoma lep. Uostalom, ne zadržava se naročito dugo na koži.

Efekat? Ako imate suvu kožu bićete veoma srećni sa Ružinom kremom. Moja koža nije suva prirodno, ona je mešovita, ali je tokom godina izgubila prirodnu masnoću, pa mi ova krema izuzetno prija tokom zime, ali i inače, kada se umori od sunca, vetra ili isuši iz bilo kog razloga. 

Kako se koristi? Ovo je DNEVNA krema. Dr.Hauschka za noćnu negu koristi bezmasne proizvode, odnosno tonike, serume ili intenzivne tretmane koji su na vodenoj bazi. Sigurna sam da bi mnogi od nas smatrali da je ova krema izvrsna za noćnu negu. Kod ovog brenda se uvek zamislim (a budući da radim i PR za njega) o upotrebi Dr.Hauschka krema izvan namene koju su preparatu dodelili oni koji su ga osmislili. Činjenica je da Dr.Hauschka kozmetika može da da sjajne rezultate kada se koristi po “propisima”: imala sam prilike da se u to uverim. I ovo je jedan od retkih brendova za koje bih uvek savetovala da se koristi dosledno i da se ne meša sa drugim. Pa ipak, sigurna sam da oni koji ne mogu da prihvate negu na način na kom Dr.Hauschka insistira, mogu da uživaju u ovoj kozmetici i na drugačiji način. Pa i u slučaju Kreme od ruže.

Savet +: Kao i mnogi masniji ili uljni preparati, Ružina krema je najprijatnija i daje najbolji osećaj na koži kada se nanese neposredno nakon tonika. Ružina krema može se koristiti i za negu beba.

Ako je vaša koža suva i ako volite prirodnu kozmetiku, za vas je ovo sjajan izbor: Ružina krema za hladnije vreme, Laka ružina krema za toplije vreme. U leto možete preći na Dr.Hauschka kremu od matičnjaka.

Sve Dr.Hauschka kreme kupuju se u apoteci.

 

Ruža, kultna biljka Dr.Hauschka kozmetike

Te 1929. godine, u tzv “ružinom eksperimentu” dr Rudolf Hauška, hemičar,  dobio je prvi put stabilan vodeni biljni ekstrakt  bez alkohola i drugih konzervanasa.  Sačinjen od čistih ružinih latica, sveže ubranih i probarnih, potopljenih u čistu izvorsku vodu,  izloženih naizmenično ritmovima prirode:  svetlosti i tami, toploti i hladnoći, pokretu i mirovanju…

 

drh ruzina maticna tinktura

 

Nakon sedam dana izlaganja ritmovima, rastvor se procedi, a ostatak latica spali. Dodavanjem male količine pepela desilo se malo prirodno čudo: prirodan ekstrakt koji ostaje stabilan godinama i zadržava sva lekovita svojstva.

Ekstrakt je nazvan “matična tiknktura”. Ovako gotova tinktura se ostavlja na “zrenje” tokom godinu dana, a onda je spremna za upotrebu.

Doktoru Hauški je ovakav ekstrakt bez alkohola trebao za lekove za decu, ali Matična tinktura se ovako i danas priprema od raznih biljaka i, naravno ruže, i  okosnica je Wala lekova i Dr.Hauschka kozmetike, a možete je naći u Ružinoj kremi.

Evo kako to izgleda uživo…

 

 

 

Odakle je ta ruža?  

Esencijalna ulja iz raznih zemalja i berbi se mešaju, da bismo imali ujednačen kvalitet, ali i miris, u kremama. Kada bi se ružina krema proizvodila čas od bugarskih čas od turskih ruža, kupci bi bili zbunjeni: krema bi stalno mirisala drugačije. U prirodnoj kozmetici, gde ne postoje standardizovani molekuli dobijeni hemijskim procesima, sirovine značajno utiču na konačni proizvod, pa se mešanjem ujednačavju kvalitet i izgled proizvoda. Ovo sam naučila prilikom posete Wali pre nekoliko godina, o čemu možete čitati u ovom postu.

Osim iz vlastitog vrta u Nemačkoj, Wala ruže za Ružinu kremu dobavlja iz  Turske, Bugarske, Irana… U Avganistanu danas mnoge porodice gaje umesto maka za opijum, ruže za Walu.

 

WALA medicines; WALA Heilmittel GmbH

Foto: WALA medicines; WALA Heilmittel GmbH

 

Kada se pre nekoliko godina Wali javio Fekade Lakev, farmer iz Etiopije, sa ponudom da gaji biodinamički ruže, i to baš damaskne koje dobro uspevaju na njegovoj farmi na 2.900 m nadmorske visine, u Wali su se silno obradovali jer se zna da ruže imaju duži period cvetanja i branja što rastu bliže ekvatoru.

Dok se u Turskoj i Bugarskoj ruže moraju ubrati i obraditi za samo 4 nedelje, u Etiopiji se latice beru tokom cela dva meseca, bez žurbe, uz lakše nadgledanje kvaliteta branja i destilacije. Osim toga, “Etiopljanke” imaju bogatiji cvet koji teži oko četiri grama, dok je cvet ruža iz drugih krajeva sveta težak 2-2,5 grama.

Konsultant iz Wale obilazi etiopljanske ružičnjake nekoliko puta godišnje da se uveri da je biodinamički proces ispoštovan po visokim Demeter standardima.

 

essential rose oil from Ethiopia, raw-material project run by WALA Heilmittel GmbH; ätherisches Rosenöl aus Äthiopien, Rohstoffprojekt der WALA Heilmittel Gm

Foto:  WALA Heilmittel GmbH; ätherisches Rosenöl aus Äthiopien

 

Drugi standard, koji se ne odnosi na način gajenja biljaka je “fair for life.” Wala potpomaže finansijki farmere, vodi računa da radnici imaju pristojne plate i žive u dobrim uslovima, i otkupljuje ulje po fer ceni (kako kažu na svom sajtu, 7.000 evra za kilogram esencijalnog ulja ruže). Da bi se dobio litar ulja, moraju se obrati ruže sa jednog hektara. Wala ima ugovor da otkupi svu proizvodnju farme tokom prvih 10 godina. Posle toga oko 60-70% da bi farmer mogao da se razvija i da ne zavisi od jednog kupca.

I svima je dobro. Farmeri imaju sigurnog kupca, Wala ima siguran izvor sirovina. Mi dobijemo ružinu kremu. Jedino će kupci ponekad pitati zašto je Dr.Hauschka krema skuplja od nekih drugih krema prirodnih brendova. Zbog svega ovoga…

U međuvremenu, Fekade Lakev je zakupio još 14 hektara zemlje, drugi farmeri se ugledaju na njega, i uskoro će ova visoravan, poznata po kafi, imati beskrajne ružičnjake koji će izdržavati mnoge porodice.

Kupujući Dr.Hauschka Ružinu kremu, i mi na svoj mali način doprinosimo tom projektu.
Meni je od te pomisli toplo oko srca. Ne znam da li je i vama.



20160522_153316 - Copy - Copy - Copy













Ostavite komentar

Milica on 31/05/2016

Veoma informativan i za mene koristan tekst.

Ljiljana on 22/06/2016

Hvala Milice. Drago mi je da vam je koristio. Ako volite prirodnu kozmetiku i Dr.Hauschka kreme, onda je za leto možda bolji izbor Krema od matičnjaka.

Ime on 02/04/2018

Kakav divan tekst. Def zelim ovu kremu, dvoumim se da li da uzmem Light berziju, imam osetljivu, komedogenu kozu sa rozaceom, doduse mesovitu a dehidriranu.

Ljiljana on 24/04/2018

Danijela, dosta je lakša Krema od ruže Light. Verovatno bi vam prijala.

Jelena on 10/07/2018

Veoma lepa priča. Poznati su mi homeopatski principi i svi koji su probali Dr.Hauschka proizvode kažu da su učinkoviti. Ja sam imala prilike da koristim kremu za umivanje od badema i mleko za lice i prijali su mi, samo nisam nikad uspela da koristim isključivo Dr.Hauschka proizvode, jer volim raznu preparativu da imam. Ovu kremu od ruže možda uzmem kad dodje zima.

Ljiljana on 19/07/2018

Draga Jelena, hvala na komentaru. Ja takođe koristim različitu kozmetiku, ali test sa isključivim korišćenjem Dr.Hauška kozmetike pokazao mi je da to ima smisla. Ne verujem da ću se baš odreći drugih proizvoda, pa će to ostati test, na kraju, blog bi bio dosadan:) Ali će u mojoj nezi ostati dosta Hauške.

Mladenka Matovic on 28/10/2020

Postovani, Želim da vam iskreno zahvalim na ovom brilijantnom tekstu u vezi dr Hauscha kozmetike. Toliko sam dugo tragala za pravim informacijama i kozmetici koja je najprirodnija moguća i eto, ovde kod vas sam pronašla sve odgovore koje sam tražila. Kupujem sve po savetu vašeg promotera dr Hauschka kozmetike i autora ovog teksta. Hvala vam od srca, budite lepi, informativni i dobronamerni i dalje, to je najbolja reklama!. Srdačan pozdrav za sve vas, uz puno zahvalnosti i ljubavi autorici teksta! dr Mladenka Matovic

Ljiljana on 25/11/2020

Draga Mladenka, hvala vam od srca. Mnogo mi znači da znam da je nekom koristilo. Dr.Hauschka je izbor kod kog nećete zažaliti, čak i da niste ljubitelj prirodne kozmetike. Najbolje je, ipak, kupovati na promocijama, jer su promoterke dobro obučene da znaju da preporuče pravu stvar, može da se dobije i uzorak.