IMG_8174

 

12.jun 2016.

Mnogo sam pisala o prirodnoj kozmetici i sertifikatima kozmetike. Inostrani veliki prirodni i organski brendovi mogu se pohvaliti sertifikatima koji dokazuju poreklo supstanci koje su ušle u sastav krema. Domaći brendovi su mali (u svetskim razmerama) ili mladi, a veoma skup proces sertifikovanja nije im dostupan. Zato sam stvorila svoj sistem vrednovanja za domaće brendove: verujem da su zaista prirodni i bez sertifikata, ako mi svojim nastupom i transparentnom listom sastojaka uliju poverenje.

Jedna domaća kuća aromaterapije i prirodne kozmetike, Aroma Tea, sada je odlučila da uvede prvi domaći sertifikat za prirodnu kozmetiku, odnosno aromakozmetiku (zasnovanu na biljnim uljima, hidrolatima i esencijalnim uljima). Aroma Tea čak tvrdi da je ovo prvi sertifikat za aromakometku u svetu. Ali pre priče o sertifikatu, ko je ta Aroma Tea koja se odvažila na ovaj korak? 

Ko je Aroma Tea?

Aroma Tea je najpoznatija  po edukaciji u oblasti aromaterapije, po radionicama i školama aromakozmetike. Za profesionalce, ali i amatere. Ako želite da kreirate vlastitu prirodnu kozmetiku, za vlastitu negu ili prodaju, Aroma Tea kursevi  su prava adresa. Imam prijateljicu koja je u Aroma Tea školi naučila da kreira vlastitu prirodnu kozmetiku, i sada to radi veoma uspešno – cela je njena porodica koristi. Probala sam njenu kremu za zaštitu od sunca, odlična je.

 

DSC05416

Fotografija: Aroma Tea

Aroma Tea uprao ima upis za septembarsku školu aromakozmetike,  pa ako ste spremni da tokom 6 meseci ponovo idete “u školu”, i to školu kozmetike, ovo je prava adresa. Ako niste tako ambiciozni, možete na nekoj od četvorosatnih radionica koje se često organizuju naučiti da napravite vlastiti preparat za lice, kosu, telo ili zaštitu od sunca.

Aroma Tea ima i vlastitu liniju prirodne kozmetike ATea, rađenu ručno i u malim serijama. Moj prvi susret sa ATea kozmetikom bio tonik na bazi hidrolata lavande, a zahvaljujući poklonu Aroma Tea kozmetike sada i još nekoliko odličnih proizvoda koje želim da vam predstavim.

 

ATea mleko za čišćenje lica  je blago, nežno mleko, ali ne neefikasno.

Sadrži hladno ceđeno ulje suncokreta, pčelinji med, biljni glicerin, dekspantenol, esencijalna ulja mandarine i lavande.

 

IMG_8177

 

Mleko divno čisti kožu, pa i šminku, mada šminku sa zone oka uvek skidam micearlnom vodom, a vodootporne maskare ne koristim, pa vam ne bih mogla reći šta radi na tu temu.  Nakon čićčenja koža ostaje veoma meka, imate osećaj da vam krema ni ne treba.

 

ATea Mediteran aktivator je  prvi ATea proizvod koji sam koristila, i potrošila, a sada ga je u asortimanu zamenio ATea Hydra Aktivator – oba su na bazi hidrolata lavande, za mešovitu, dehidriranu kožu. Aktivatorima su nazvani proizvodi na bazi vode koje inače nazivamo tonicima.  Aktivator pomaže da supstance iz kreme prodru u kožu, ali pravo značenje ovo ime ima kada nanosite na lice ulje: uz prethodno naprskan aktivator nanošenjem par kapi ulja stvorićete finu laku emuliziju i manje zamastiti lice. Ja sam Mediteran rado baš tako koristila. Uz to sam ga držala na radnom stolu za svakodnevno osveženje.  I srećno potrošila.

 

IMG_8191

 

ATea aktivatori su u bočici sa raspršivačem, koji odlično rade i izbacuju oblačić koji se fino rasporedi po licu, što je, verujte mi, itekako važno: ne želite da vam se kapljice vode slivaju niz lice i kaplju po odeći.

Osim toga, tonici sa dobrim raspršivačima mogu odlično da posluže za osveženje kože u toku dana, čak i ako nosite šminku.

 

IMG_8172

 

Drugi aktivator koji sam rado dočekala je Hydra Plus, sa cvetnom vodom mandarine, aloja verom, biljnim glicerinom i cvetnim esencijama.  Namenjen je suvoj i dehidriranoj koži. Podjednako mi prija.

Miris? Hidrolat lavande u sastavu Hydra aktivatora će vas zavarati: hidrolati ne mirišu kao esencijalna ulja, oni su voda koja ostane nakon destilacije esencijalnih ulja. Ako očekujete miris lavande, bićete razočarani – on je tu samo u tragovima, ispran i zamagljen drugim biljnim mirisima.  Meni svakako dovoljno prijatan. U Hydra Plus je zato tu cvetna voda mandarine pa će miris biti prijemčiviji i onima koji nisu naviknuti na “biljne” mirise prirodne kozmetike; veomanežan i gotovo neprimetan.  Aloja u sastavu deluje kao antioksidant, umiruje i baš lepo hidrira.

ATea Hydra Plus aktivator u bočici od 100 ml može se nabaviti u ATea web prodavnici, po ceni od 1,600 din.

 

ATea Lift Light krema namenjena je devitalizovanoj koži koju su sustigle bore i ostale nedaće starenja poput opuštanja i gubljenja sjaja. U njoj je hladno ceđeno nerafinisano ulje: jojobe i argana, avokado, aloja, biljni hijaluron za hidriranje i jedar izgled, ekstrakt zelenog čaja kao snažan biljni antioksidans, biljni kolagen, i cvetne esencije.

Miris je fini, vanilast, diskretno sladak.

 

IMG_8181

 

Ovo je fluidni, lako razmaziv proizvod, koji u potpunosti zadovoljava potrebe za hidratacijom mešovite kože kakva je moja, sa finom, glatkom završnicom. Divna kremica koju možete koristiti za letnju negu, za svež i blistav izgled lica. Možete je koristiti ako je vaša koža normalna ili mešovita, izbegla biih je ako je masna. Meni je blago zamašćivala najmasnije delove lica (nos, na primer).

Cena u ATea web prodajji je  3600 din (30 ml)

 

ATea Lift Hyaluron krema  – fina, laka krema za bolji tonus i manje bora na zoni oka. Sadrži hladno ceđena ulja pirinča i jojobe koja hrane a ne maste kožu, biljni hijaluron za jedriji i svežiji izgled, ekstrakt zelenog čaja kao antiokidans. Savršena kremica za zonu oka, čak i ako imate suvu zonu oko oka. Vrlo brzo je koža upije, pa možete da se pminkate već nakon par minuta, ako želite. I divno, sveže miriše.

Ako imate bilo kakve nedoumice oko hijaluronske kiseline u prirodnoj kozmetici, evo priče o prirodnom hijaluronu i kako se on dobija na Aroma Tea blogu.

 

IMG_8182

 

ATeal Lit krema za zonu oka jako dugo traje, jedan pritisak na pumpicu je dovoljan za onu oka, i još jedan za usne i kožu iznad usana. Uvek usne namažem kremom za zonu oka, jer je koža usana takođe nežna i tanka.   Cena ove kreme je 2600 din

Dragan Vurdelja kreira svoju kozmetičku liniju aromakozmetike

A evo ko je još odlučio da pravi vlastitu liniju kozmetike u saradnji sa Aroma Tea kućom: Dragan Vurdelja. Ako ste njegovo ime do sada vezivali za šminku, od jeseni će vas asocirati i na prirodnu kozmetiku DV. Evo kako će ona izgledati. Biće to prva kozmetika koja će poneti i novi standard (sertifikat), kao su najavili Vurdelja, i Lejla Ljubenković, osnivač Aroma Tea kuće.


Lejla Ljubenković i Dragan Vurdelja

 

Aromatea standard za prirodnu i aromakozmetiku

Na kraju, ali ne i najmanje važno, evo nas kod sertifikata, odnosno Aromatea standarda. Lejla Ljubenković, tvorac ovog standarda, kaže da je njena ideja bila da doprinese boljoj regulativi unutar proizvodnog procesa i definisanja  kozmetičkog proizvoda kao prirodnog, u segmentu u kom postoji dosta netačnih informacija a reč prirodno se često koristi samo kao marketinški tri. Takođe je želela da aromakozmetika dobije zasebnu kategoriju među kozmetičkim proizvodima.
Evo kao će izgledati na proizvodima oznaka Aromatea standarda…

 

Aromatea žig smanjeno

 

A šta će za vas značiti kada ovaj znak vidite na proizdvodu?  Aroma Tea standard kvaliteta će, kako kažu tvorci, biti strog. Takođe, aromakozmetika će prvi put biti definisana u okviru prirodne kozmetike. Aromakozmetika je određena eteričnim, hladno ceđenim uljima i hidrolatima kao osnovnim sastojcima, a “arome” – eterična ulja definitivno nisu u njoj samo mirisna komponenta, nego atkivni sastojak.

Aromatea standard jasno definiše poreklo i kontrolu proizvodnog procesa  prirodnih sastojaka sa većinom sastojaka biljnog porekla, uz par izuzetaka kao što su med, pčelinji vosak ili mleko.

Kao što je na po;etku NaTrue sertifikat imao sistem gradiranja sa zvezdicama, Aromatea sertifikat ocenjuje proizvode kapljicama: jedna, dve ili tri kapljice su gradacija raznih kriterijuma koje neka kozmetika ispunjava. Tri kapljice označavaju organski proizvod.

Svi ATea proizvodi su već kreirani tako da ispunjavaju Aromatea stanard, i to uglavnom sa tri kapljice.

AROMATEA  standard ima za krajnji cilj očuvanje životne sredine i blagostanje čoveka na planeti. To je dovoljno razloga da navijam za uspeh ovog standarada.



Ostavite komentar

SARA on 13/06/2016

Aktivator je fenomenalan, pogotovo za leto. Sve preporuke

Ljiljana on 22/06/2016

Hvala Sara, moje mišljenje je isto.

Dana on 13/06/2016

Obozavam kako pisete recenzije i predstavljate prave prirodne brendove. Za ovu kucu sam cula i odusevljena sam sastavom,radujem se da probam neke od ovih novitete.

Ljiljana on 22/06/2016

Draga Dana, danas sam bila u Atea radionici gde su sam naučila kako da napravim svoju kremu. Ako želite ovim da se bavite, veoma je praktično, jednostavno pa i zabavno, možete im se javiti, oni imaju radionice na koje se možete prijaviti.

Ana T on 13/06/2016

Nikako da probam nešto od njih, a već su mi neki proizvodi zapali za oko. Baš se radujem sertifikatu i ozbiljnosti. Preplavljeni smo svim i svačim i ovako nešto će sigurno pomoći zbunjenim kupcima!

Ljiljana on 22/06/2016

Draga Ana, sertifikat jeste velika novost. Počela bih sa probom nekog od Aktivatora, i neke lake letnje kremice.

Lejla Ljubenkovic on 14/06/2016

Postovana Ljiljana,hvala na predivnom tekstu.Lepo je sresti osobu koja prepoznaje suštinu našeg postojanja. Mirisan pozdrav Lejla Ljubenković

Ljiljana on 22/06/2016

Hvala Lejla, na divnom komplimentu. I još više hvala na radionici na kojoj smo pravili vlastitu kremu. Ljiljana

Teodora on 14/06/2016

Ovo zvuči super! :) Proizvodi su krajnje zanimljivi, a posebno mi je drago zbog ovog sertifikata.

Ljiljana on 22/06/2016

Da, Teodora, bila si danas u prilici sama da se uveriš:)