Beograd 2014.

Volela sam onaj ritual kada tek pojedeš kajsiju, pa slupaš košpu kamenom.  Odrediti snagu udarca da polupa tamnu ljusku a ne razmrvi košpicu u njoj, bila je veština koja zahteva vežbu. Izvađena košpica se onda noktima ljuštila da bi belo, hrskavo jezgro, ostavilo svoj blagi ukus i miris marcipana u ustima. Sezona kuvanja džema od kajsija je za sobom ostavljala gomile košpi koje su se sušile u gomilicama po dvorištu i – tako dostupne – gubile svaku čar.  Da, moje detinjstvo obilovalo je jednostavnim malim radostima kakve su danas sasvim nepoznate. Čak sam ih i sama zaboravila dok nisam ušla u All Nut radnju u Čumićevom sokačetu u Beogradu.

U All Nut brendu, ime mu kaže, sve se vrti oko košpi.

Košpice kajsije, šljive i lešnika osnovne su sirovine od kojih se proizvodi brašno i ulje za jelo, a onda i divna prirodna kozmetika koja nosi miris gorkasto slatkog, bademastog, miris detinjstva. 

 

 

Ulaskom u ovu radnju našli ste se u prostoru domaćem i prijatnom, kao da ste zalutali u sobu u selu u kojoj babe u kredencima kriju tegle sa slatkim od dunja, med zlatne boje i najbolju rakiju.

Soba u Čumiću u kredencima i na policama ima boce  sa uljima – za jelo i telo, kako kažu. A bogami i za lice. I rakiju, ali to nije za ovu priču. To je samo za goste.

All Nut je prvi proizveo i sertifikovao kod nas hladno ceđeno ulje koštice šljive, čime je postavio standarde za sve one koji odluče da se kasnije bave ovim poslom.  Ovo retko ulje miriše na koštice, a osim kao preliv za salate i mesa, možete ga upotrebiti  u kolačima da im podari miris badema.

 

 

Ali, nastranu kulinarstvo. Osim esencijalnih masnih kiselina, dragocenih za kožu, ulje šljive sadrži i vitamine B kompleksa i E, pa je divna baza za preparate za negu, naročito za zrelu i suvu kožu.

All Nut ima i šampone, dezodoranse, ulja za negu kože tela i masažu, kreme i serume za lice – zapravo uljne eliksire. A uz sve to, i brašno od lešnika, idealan sastojak svakog kućnog pilinga. Kupite, tako, All Nut lešnikovo brašno i ulje koje volite, uz malo vode možete dobiti neverovatne pilinge za telo ili lice. Ili kolače? 

Mislim da ne treba ni da napominjem da u svemu ovome nema veštačkih boja, konzervanasa. SLS-a i ostalih supstanci koje prirodna kozmetika ne trpi. Sve je baš prirodno.

All Nut je porodična manufaktura hrane i kozmetike, a vode je Miroslav i Jasna Stojanović. 

– Inspiraciju nalazimo u našoj tradiciji, vezi sa prirodom, zemljom i njenim plodovima, posebno voću, gostoprimljivosti  i svim lepim stvarima našeg podneblja, na koje ponekad zaboravimo – kažu Jasna i Miroslav. -Trudimo se da sastojci budu iz netaknutih predela Srbije, od malih lokalnih proizvođača. Sami proizvodimo i uljne macerate, koji se dobijaju potapanjem cvetova ili plodova biljaka u različita ulja, ostavljajući u njima hranljive sastojke.

A ako vam dosadi kozmetika i hrana, tu su i divne unikatne  krpene lutke gospođe Olge.

 

 

All Nut je okrenut prirodi, pa odatle i stalna potreba da smanji svoj ekološki “otisak”.  Sapuni su od samog početka bez kutija, u omotaču od recikiranog papira, a kao “zero waste” proizvode, imaju čvrste losione za telo, bez ikakve ambalaže (pogledajte ih ovde). 

All Nut ide i dalje, pa je svoje dezodoranse u stiku prepakovao u kartonsku ambalažu, koja omogućava da elegantno nanosite i istiskujete stik, a da vam nakon što istrošite dezodorans ostane samo malo reciklažnog papira. Koji, ako ste ekološki posvećeni i prosvetljeni, možete iscepkati i baciti u kompost, da se pretvori u humus i da vam iz njega raste cveće. 

Sve ove divne All Nut preparate možete da kupite online u Budi Lepa Shop-u. 

 

 

Kao i mnoge dobre stvari, i All Nut su prepoznali stranci, pa je njihova radnja ušla u vodič Wallpaper magazina za Beograd.  

Šta vam se dopada u ovoj priči? Da li biste probali kozmetiku koja miriše na marcipan? 

UPDATE 2021. – fotografije su snimljene 2021, uključujući i poslednju na kojoj je noviji proizvod iz All Nut “zero waste” kolekcije: kompletna ambalaža napravljena je od kartona, pa proizvod, nakon što ga potrošite, ne pravi nikakav otpad. 

Za sve nas koji bismo da ostavimo za sobom što manje tragova štetnih za prirodu, sjajno rešenje. 

All Nut je krenuo sa proizvodnjom u pogonima u Vojki, a od 2021. se seli u nove proizvodne pogone kod Osečine. 

Ostavite komentar

Jelena on 09/01/2014

Mene je ispod jelke cekao paketic sa njihovim proizvodima i svako malo sam ga njuskala i jedva docekala 2014. da pocnem da uzivam i drugim culima. Sve pohvale za All Nut

Ljiljana on 09/01/2014

Jelena, sigurna sam da ćeš uživati.

Jasmina on 09/01/2014

O,da...probala bih i probacu sve! Obozavam ovakvu kozmetiku i volim da je saljem prijateljima u inostranstvo :)

Ljiljana on 09/01/2014

I u inostransvu, i ovde, a ni poklon sebi nije loše ponekad dati.

Šminka je ljubav on 10/01/2014

Aha, to su, dakle, ti proizvodi :) Ulje šljive zvuči ukusno, svratiću do radnje jednom prilikom.

Ljiljana on 11/01/2014

Sonja, ukusno je i brašno od lešnika, za kolače, mmm.

Nataša Pivnički on 11/01/2014

*Nisam još uvek probala All nut.Prvo što me je vezalo za prirodnu kozmetiku bio je Hemmel.Volela sam njihove prirodne kreme na bazi meda.Nakon njih veliku pomoć našla sam u Essensinom Beogradskom melemu.Posle njih prijatno iznenađenje dali su mi "Ivića pčelinjaci"čije sam prozvode probala preko Soko Banje dok nisu došli u Knez Mihailovu ulicu.Volela sam čvrste kreme sa mirisom ruže u medu.Med kao alfa i omega moje prirodne kozmetike za suvu kožu.Zato sa nestrpljenjem očekujem da probam šljivu,kleku,lešnik i badem.Mojoj radoznalosti nema kraja.

Ljiljana on 11/01/2014

Draga Nataša, hvala ti što si podelila sa nama svoje iskustvo. Nikada nisam probala nešto sa medom, a mislim da bih uživala. Volim miris, ukus, i znam da je dobro.

Ksenija on 19/01/2014

Izgleda da su se poboljšali u odnosu na pretprošlu godinu kad nisu imali nalapnice sa sastojcima na proizvodima a nisu ni hteli da kažu šta koriste... Nisu mi se dopale kreme, sapuni još manje (pogotovo sam se zgrozila kad sam videla kako si prašnjavi i kako ih svako ko uđe u radnju popka), ali ulje mi se dopalo. Odličan je preliv za salate.

Ljiljana on 19/01/2014

Draga Ksenija, ja sam ih tek upoznala, pakovnja su lepa. Sada imaju jestiva ulja i u keramičkim bocama. Mast za lice mi se dopala, jer volim tu vrstu balmova sa voskom. Nije blizu kvaliteta Darphin balmova, ali je prirodno i prijatno. Krema za ruke je mogla da bude malo gušća, ali je prijatna na rukama, ne masti ih, i lepo neguje.

Maja on 09/09/2014

Postovana Ljiljana, nekako 'nalecem' slucajno na Vas sajt, iz ovih ili onih razloga, pa sam, zainteresovana sadrzajem, pocela da ga iscitavam. Moram Vam reci da spremam komentar na Vas tekst o prirodnoj kozmetici, koji cu napisati cim budem imala malo vise vremena. Za sada, zelim da napomenem da su natrijum benzoat i kalijum sorbat konzervansi (sto je dobro, s obzirom da je prvi sastojak kreme voda)i nadam se da sama firma ne reklamira svoje proizvode pod sloganom 'bez konzervanasa'. Vrlo aktivno se bavim ovom problematikom vec neko vreme i sama spravljam sve svoje 'preparate', s nadom da cu ih i komercijalizovati u dogledno vreme. Do sledeceg, skorog, citanja, srdacno Vas pozdravljam! Maja!

Ljiljana on 09/09/2014

Draga Majo, čekam vaš komentar, ali ne znam da sam pominjala natrijum benzoat i kalijum sorbat?

Maja on 09/09/2014

Draga Ljiljana, i niste, ali ste slikali proizvod! Tj. etiketu! :-) Do citanja,pozdrav!

2014. u slikama. I poneka reč – Budilepa on 08/01/2015

[…] kozmetika sa mirisima marcipana, zasnovana na uljima šljive, kajsije i lešnika. Njihovu sam Mast od šljive i kleke držala pored kreveta da mogu uveče da natapkam usne i zaspim sa slasnim mirisom i prirodnom, […]