Decembar 2020.

Možda je za uvođenje velikog broja  proizvoda u negu i komplikovanje dnevne rutine najviše kriv trend korejske kozmetike. Mada, ne zanemarimo ni uticaj blogerki koje nam na mrežama puštaju fotografije svojih polica na kojima je na desetine proizvoda koje koriste u svojoj rutini. Ili. Da budemo iskreni, proizvoda koje su otvorile da probaju i sada čekaju da uđu u rutinu. Dobro, ponekad i svih proizvoda koje uopšte imaju. 

Pratioci blogova tako, uglavnom imaju dve mogućnosti: da se zatrpaju preparatima koje će nekritički nanositi na kožu jer je njihova omiljena blogerka sve njih nahvalila  – ili da se, obeshrabreni tolikom pravilima i obavezama u nezi, iznerviraju i vrate onoj jednoj bazičnoj kremi koju koriste svi – ili koja se najviše reklamira. 

Vreme je za pojednostavljivanje- reče blogerka.

Korejska pravila su tu da se – krše

Nismo sigurni da li korejska pravila nege preporučuju 7, 9 ili 11 koraka nege svakog dana, ili onih sedam svakog dana a ona četiri povremeno, tek, svi počinjemo da verujemo da se bez toga ne može! 

Dvostruko čišćenje, pa tonik, esencija, emulzija, serum/ampule, krema za zonu oka, hidratantna krema, SPF, a onda dva puta nedeljno dodaj još maske i pilinge. 

 

 

Kod preporučivanja ogromnog broja proizvoda za negu, postoji više zamki: 

  1. Svaki od tih proizvoda, osim aktivnih supstanci koje želimo na koži, ima i supstance koje služe kao konzervansi, emulgatori, dodati mirisi – oni koji su nužno zlo, a koji nam ne trebaju na koži. Umnožavanjem proizvoda, umnožavamo i količinu nepoželjnih supstanci. 
  2. Brendovi koji se bave biologijom kože, koji poštuju i podstiču njene prirodne funkcije,  u formulisanju preparata se vode pravilom: što više efekta uz što manje različitih sastojaka.  Ovo je pravilo i kod dobre prirodne kozmetike, i kod dermokozmetike (poznate i kao “medicinska kozmetika”).  (Pročitajte tekst o tome kako se brendovi razlikuju koji vam takođe može pomoći da uvidite gde, možda, grešite u izboru kozmetike)
  3. Mogućnost iritacije je, umnožavanjem sastojaka na koži, veća.
  4. Mogućnost lošeg ukrštanja sastojaka je, ako se ne razumemo u to što koristimo, veća ukoliko ih je više. Tada nega postaje kontraproduktivna. 
  5. Ako nemate nikakve specifične probleme kože, možete uživati u isprobavanju različitih preparata. Ali ako imate bilo kakav problem (preostljivost, akne, masnu kožu, suvu ili atopičnu kožu, rozaceu….) držite se pravila nege koja vam preporuči dermatolog ili kozmetičar, i ne eksperimentišite previše. 
  6. Konačno, kada kao blogeri insistiramo na deset različitih preparata za svakodnevnu negu samo lica (plus usta, telo, kosa, šminka….) zaboravljamo da ima osoba koje nisu kozmetički fanatici, nego žele da svoju negu obave brzo i efikasno, uz što manje preparata.  Ovde je reč o posebnoj temi – izbor kozmetike ne samo prema vašem stanju kože, nego i prema vašem “kozmetičkom tipu” – da tako kažem u nedostatku boljeg termina –pročitajte ovaj tekst o kozmetičkim tipovima, otkrijte koji ste vi kozmetički tip i da li grešite u izboru nege). 

Rekavši sve ovo, moram da kažem da ne mislim da treba da odbacimo sva pravila koja je donela korejska kozmetika, nego da ne treba da prihvatamo kozmetičke trendove nekritički. U mnogim, pa i u ovom trendu, ima pravila koja su dobra za nas, i koja možemo da probamo i, ako nam prijaju, prihvatimo.

Od korejskih pravila, meni je prijatno da čistim lice uljnim preparatima, pa gelom. Ali, nismo li i ranije slično radili, koristili mleka za čišćenje lica ili dvofazne skidače šminke, pa vodu, ili gelove za umivanje? Da li su ova korejska pravila baš toliko inovativna?

Takođe mi se dopada dodatna esencija – nešto tipa Hada Labo Super hidratora, ili bilo kog drugog gela na bazi hidrirajućih supstanci i bez ulja, koji mogu da pomognu da koža bude bolje hidrirana. 

Serume i kreme, kreme za zaštitu od sunca, maske i pilinge sam koristila i bez “korejskih pravila”. 

The Ordinary i slojevito nanošenje kozmetike

 

Sve ovo što sam rekla za korejska pravila nege, važi i za trend nanošenja kozmetike u slojevima koje nam je doneo “The Ordinary”, ponudivši nam niz preparata sa pojedinačnim atkivnim supstancama za različite namene: hidrataciju, umirenje, antiage, blistavost…

The Ordinary je priču pokrenuo, a potom nastavili mnogi drugi, slični brendovi. 

Dok ste u klasičnoj kozmetici imali preparate formulisane sa različitim  sastojcima koji sinergijski treba da deluju na određeni problem ili stanje kože, dotle kod The Ordinary i sličnih brendova imamo jednostavne formule bazirane često na jednom aktivnom sastojku, pa nam se savetuje da u slojevima nanosimo preparate od vodenastih ka masnijim.  Koliko njih?  Nema ograničenja. 

I tako ponovo kožu zatrpavamo sastojcima koji nam trebaju i koji nam ne trebaju. 

The Ordinary jeste uneo revoluciju, ali ne zbog toga što sada možete da sebi priuštite gomilu proizvoda koje ćete redom dodavati u svoju rutinu nege. Nego zato što uz The Ordinary mnoge koncentrovane proizvode sa proverenim aktivnim supstancama sada možete da kupite mnogo povoljnije – umesto često  precenjenih seruma luksuznih brendova.

A da se negujete samo sa dva proizvoda?

Ustvari, povod za ovaj tekst mi je bio razgovor sa jednom studentkinjom koja se požalila da joj je koža osetljiva. Pitala sam je čime čisti lice. Vodom. I čime još? Pa… vodom. Ne micelarnom. Vodom. Kada ima šminku, doda i sapun. 

Zamislila sam se i shvatila da, jednom kada znaš mnogo toga o nezi i počneš da pišeš blog, pratiš trendove, pa na kraju zaboraviš na svoje čitaoce, one zbog kojih počinješ da pišeš blog.

Da li je moguće da komplikovanim tekstovima i prezahtevnim preporukama možemo da odbijemo one kojima bi taj savet najviše koristio? Da.

Zato, hajde da krenemo od toga koliko vam preparata treba za bazičnu negu, ako ne želite da se upustite u nešto komplikovanije…  

 

 

DVA PROIZVODA:  JEDOSTAVNIJE OD TOGA NE MOŽE  

 

 

Ako želite da se negujete super jednostavno, neka tu bude jedna micelarna voda i hidratantna krema.  Dobra micelarna voda zamenjuje sredstvo za skidanje šminke sa oka, mleko za čišćenje, gel i tonik, jer ostaje na koži i ne ispira se (ovo poslednje, barem, važi za Bioderma micelarne vode). 

Hidratantna krema za dan i noć lake teksture može da se bez problema stavi i oko oka. 

Nema izgovora da je komplikovano, nema izgovora da je skupo.  

Tokom sunčanih dana, krema se može zameniti kremom za sunčanje koja ima dobru hidrataciju. 

Tokom zime, nije loše da hidratantna krema ima neki zaštitini faktor, ili barem da ga ima puder koji ide preko nje. 

Ovde na slici su dva proizvoda koja su pouzdana i proverena, Bioderma Sensibio H2O micelarna voda, i Embryolisse LCC krema – ali to mogu biti i slični proizvodi drugih brendova.  

 

TRI PROIZVODA: DODAJTE I KREMU ZA ZONU OKA

 

 

Sve je ovo, naravno, u redu ako nemate problem sa kožom. Ali…

Ako imate masnu kožu, akne, ili ako koristite kreme sa većim procentom retinola ili voćnih kiselina, onda ne možete kremu koju koristite za lice da stavite i oko oka. Onda vam treba neka posebna krema za zonu oka. 

 

KREMA ZA ZAŠTITU OD SUNCA – OBAVEZNA TOKOM LETA

 

 

U toku zime ne morate da koristite namenske kreme za zaštitu od sunca, ali vaša dnevna krema onda treba da ima faktor, ili treba da ga ima puder koji koristite. 

Ali tokom leta svakako treba da u svoju negu dodate kremu za zaštitu od sunca – ili da svoju dnevnu kremu naprosto zamenite kremom za zaštitu od sunca. 

 

A ONDA BIRAJTE ŠTA JOŠ ŽELITE DA DODATE

 

Ako hoćete malo da pojačate svoju negu ili da tretirate neki poseban problem (preosetljivost, mašćenje, bore, isušenost, fleke…) možete izabrati posebnu kremu za taj problem ili, još bolje, dodajte u svoju negu serum. 

Ako biste da se pozabavite i dodatnim kućnim ritualima nege, piling plus maska može biti ritual koji ćete praktikovati dva puta nedeljno. 

Birajte svoju rutinu. Probajte.

Dobra nega ne podrazumeva mnogo proizvoda. Nego samo nekoliko  dobro odabranih. 

 

 

 

 

Ostavite komentar