Foto Vlada Mitić

Maj 2013. 

Pronaći “negu za sebe” može biti posao sa mnogo frustracija, kupljene pa bačene kozmetike, pogoršanja problema na licu.

Šta treba da se znate kada kupujete kremu? Postavite sebi neka pitanja.

1. Prvo pitanje: da li je moja koža preosetljiva?

Da li reaguje peckanjem i crvenilom na razne kozmetičke sastojke? Ili možete da nanesete bilo koji proizvod na lice bez ikakve reakcije?

Ako je vaša koža preosetljiva, nećete imati mnogo izbora nego da se okrenete prirodnoj ili dermokozmetici namenjenoj osetljivoj koži.  Tek nakon toga razmatrajte da li je vaša koža masna, suva, mešovita ili normalna. 

2. Imam li neki dermatološki problem? 

Akne, rozacea, ekcem, atopijski dermatitis…

Ako imate neki od problema koje rešavate uz pomoć dermatologa, vaša nega mora se ukopiti u terapiju i biti njen sastavni deo – a to ponovo znači da će vam odgovarati samo dermokozmetika.

Dr Dragana Kablar je dermatolog sa kojim sarađujem na blogu. Pogledajte na NA OVOM LINKU tekstove koje sam pisala u saradnji sa njom, ili jednostavno izaberite temu dermatolog u meniju TEME sa desne strane. 

3. Koji je tip moje kože?

Da li se ona mnogo masti? Da li se peruta? Imate li osećaj zatezanja? Stvaraju li se mitiseri i akne? 

Masna koža ima sjaj i proširene pore, a često i mitesere. Šminka “klizi” sa ovakvog lica, i imate stalnu potrebu da utapkate višak masnoće maramicom. 

Suva koža stvara osećaj zatezanja i brzo upija kreme, zimi ćete imati osećaj da vam nijedna krema nije dovoljno hranljiva. 

Mešovita koža kakvu najčešće imamo na našim prostorima tipična je po obrazima na kojima nemate nikakvih problema, koža je normalna ili povremeno imate osećaj da je suva i dehidrirana, ali je zato čuvena T-zona (čelo, brada i nos) masna. 

Normalna koža je koža bez naročitih problema, sa dobrim balansom vlage i masnoće na celom licu. Malo je osoba sa ovakvom kožom danas kada plaćamo danak stresu, zagađenju, lošijoj ishrani, sedenju u zatvorenim prostorima….

Američki dermatolog dr Lesli Boman (Leslie Baumann),  profesorka kozmetičke  dermatologije na Univerzitetu u Majamiju, pokrenula je pre nekoliko godina malu revoluciju predlogom za novi sistem određivanja tipa kože, sa 16 jedinstvenih tipova dobijenih na osnovu četiri parametra: balasna masnoće, pigmentacije, izboranosti i osetljivosti. Ukrštanjem ovih osobina dobili smo kombinacije poput: masna koža sklona pigmentaciji i rozacei… To znači da treba da vodite računa i o ovim karakteristikama kože kada birate negu.

Ipak, danas se mnogo više govori o STANJU kože nego o TIPU kada određujemo pravilnu negu. 

5. Kakvo je stanje moje kože?

Tip kože najčešće ostaje uz vas trajno, ali se zato stanje kože menja: i masna i suva koža imaju periode kada se ponašaju različito. 

Razlike variraju od godišnjih doba, zdravstvenog stanja, hormonskog statusa… Sigurno znate da je koža u vreme menstruacije osetljivija, pa se tada ne preporučuju tretmani čišćenja lica, pilinzi… 

Ako je vaša koža masna, ali pod dermatološkom terapijom koja isušuje kožu, nećete koristiti kreme za regulaciju sebuma, nego one koje obnavljaju prirodnu hidrolipidnu barijeru (rekonstruktivne kreme). 

Ako je vaša koža suva, a usled hormonskih promena počela je da se zamašćuje, promenićete kozmetiku i uzeti kreme lakše teksture.

Usled raznih životnih ili klimatskih promena, svaki tip kože ima periode kada koža postaje osetljivija, dehidrirana, masnija, suvlja… i nega se zato uvek prilagođava trenutnom stanju, pre nego tipu kože.  

6. Šta vam najviše smeta na licu?

Šta vas najviše muči? Želite li da rešite problem bubuljica, sjaj na licu, crvenilo, fleke, bore… Postoje kreme koje rešavaju više problema, ali ipak ne možete rešiti sve odjednom.

Dermatolozi se često susreću sa činjenicom da imaju pacijente kojima nimalo ne smetaju akne na licu, ali se uspaniče oko svake bore. Ili one kojima ne smetaju bore, ali ih izluđuje i najmanja flekica na licu. 

Osobe sa masnom kožom često kao prioritet nege navode dugotrajno matiranje, koje će sprečiti da lice sija od masnoće. 

Kada birate negu, neka i ovo bude jedan od kriterijuma: važno je da vi budete zadovoljni onim što vidite u ogledalu. 

Dobar način da rešavate više problema je kombinacija seruma i kreme: na primer, serum protiv fleka, i krema za mat izgled masne kože.

7. Koji ste kozmetički tip?

Da li volite jednostavnu negu u par koraka? Želite da celu negu završite brzo i u par poteza? Ako je tako, birajte preparate za čišćenje “3 u 1” (najbolje micelarne vode) koje skidaju šminku sa oka i lica i čiste kožu, i multifunkcionalne kreme. Odlučite se za dermokozmetiku. 

Ako uživate u kozmetici, mirisima i ugođaju koji ona pruža, volite da isprobavete razne teksture,  uživate u ritualima i masažama, ne možete da zamislite vikend bez pilinga i maske…  Birajte brendove koji imaju bogate palete proizvoda i predlažu rituale za njihovu primenu, preporučuju posebne masaže i limfne drenaže. 

8. Kakav je vaš kozmetički stav (vezan za stil života)?

Da li ste pristalica zdrave hrane – i organske kozmetike? Vegan?  Ekološki osvešćeni? Apsolutni protivnik testiranja na životinjama? Tada je vaš izbor jasan… Birajte čistu prirodnu kozmetiku koja ima odgovarajuće sertifikate. 

Ako ste pristalica tehnološki naprednih rešenja, imate puno poverenja u nauku, i ne zazirete od malo “hemije” u kozmetici, tragajte za dokazanim ili inovativnim aktivnim sastojcima – sve ovo naći ćete u okviru dermokozmetike – one koja se prodaje u apoteci.

5. Kakav je vaš kozmetički budžet?

Da li ste od onih koji “za dobru kremu ne pitaju za cenu”? Pa još ako uživate u kozmetici? Luksuzna kozmetika ima mnogo da vam ponudi, a možete je naći i u apoteci i u parfimeriji. 

Ako želite negu koja je pouzdana a nije preskupa, mnogo dobrih i ne preterano skupih preparata možete naći i u dermokozmetici i u prirodnim brendovima…. 

Šta je jeftina kozmetika? Ovo pitanje je različito za svakoga od nas, zavisi od našeg budžete i spremnosti da se iz njega izdvoji novac za kozmetiku. Danas postoji mnogo pristupačnih brendova koji nude dobar kvalitet, pa pravilo da jeftino ne može biti dobro ne važi. Ipak, veoma niska cena znači da nam nešto mora biti uskraćeno u proizvodu – bilo da je to kvalitet sastojaka ili njihova koncentracija. 

Ako znate odgovore na sva ova pitanja, biće vam lakše da nađete kremu kojom ćete biti zadovoljni.  Ako ne znate kako da uskladite želju, budžet i stil sa brendom ili preparatom koji vam odgovara, pišite. Dobićete par saveta.

 

Ostavite komentar

Bojana on 07/01/2015

Eucerin kreme??