Akne su muka. I ne samo tinejdžerska. Sve više žena posle tridesete dobija akne. Sve više osoba koje rešavaju test kože na sajtu Estetska.com i kojima pišem odgovore o pravilnoj nezi imaju – akne.  Zato evo priče o tome kako se neguje koža sklona aknama, kada je vreme za dermatologa, i kao mali podsticaj, dva izvrsna preparata za negu.

Fotor0407130731

Ima onih malih povremenih bubuljica i mitesera, koje se javljaju povremeno, spadaju u lak oblik akni, i možete da ga rešite kod kozmetičara urednim čišćenjem, i dobro odabranom dermokozmetikom.

Ali ako je vaše lice često obuzeto upaljenim, crvenim i/ili gnojnim bubuljicama, bolnim i dubokim, vreme je za dermatologa. Nikakva kozmetika vam neće pomoći, niti bilo kakva čudotvorna krema sa TV reklama.

Akne, nažalost, ne nestaju “kao rukom odnesene” kako bi htele da vam sugerišu nasmejane devojke sa reklama koje se umivaju čarobnim vodicama. Zato ćete uštedeti sebi puno novca i dragocenog vremena, i sprečiti nastajanje trajnih ožiljaka i fleka, ako na vreme odete kod dermatologa.

Sveže utiske o tome koliko su akne kompleksan problem, dobila sam na predavanju koje je za farmaceute, dermatologe – a i zainteresovane novinare i blogere – organizovao La Roche Posay u Beogradu, pre nekoliko dana. Na tim predavanjima, i ranijim razgovorima s dermatolozima je i baziran ovaj tekst.

 Odakle vam akne? Zašto ih baš vi imate?

Dermatolozi to, još uvek sa sigurnošću ne znaju, ali jedan od uzroka mogu biti hormonski poremećaji. Zato će vam pre terapije, dermatolog isključiti oboljenja, poput policističnih jajnika koji su česti krivci akni. Akne možete i naslediti od roditelja,

Nedavno je otkriveno i da upala prethodi stvaranju mikrokmedona (prvog, mikroskopski malog začetka akne), mnogo  pre nego što su se na tom mestu razmnožile bakterije, zloglasne Propionibacterium acnes (skraćemo P.acnes).  Takođe se pokazalo da “P.acnes ima upalni efekat  čak i kada više nije živa nego u procesu razgradnje (fragmentisana)” (kako piše dr Jasmina Jakičević, dermatolog, u časopisu Estetska hirurgija i kozmetika br. 27). Da se delovanje P.acnes ne završava tu, govori i dr Milica Subotić sa medicinskog fakulteta u Novom Sadu, koja kaže da bakterija postaje sve otpornija na antibiotike, agresivnija i patogenija, pa se povezuje i povećanje obolelih od artritisa među obolelima od akni.

Ali, nevoljnom vlasniku akni, ova naučna razmatranju su manje važna od pitanja:

Kako da negujem kožu da smanjim stvaranje akni?

Koža sklona aknama ima nekoliko karakteristika:

– usporeno perutanje i otpadanje mrtvih ćelija sa površine, zbog čega koža postaje zadebljana a pore se lakše zatvore;

– pojačano lučenje masnoće;

– sve je ovo plodno tle za razmnožavanje bakterija koje su i inače prisutne u zdravoj koži;

– stvara se upalna reakcija;

– kao posledica, naročito kod cističnih akni i nodusa, mogući su ožiljci i fleke (tzv. postinflamatorne pigmentacije).

 

Zato svi preparati za negu aknozne kože imaju sastojke koji deluju na ove uzroke:

– ubrzavaju obnovu ćelija na površini kože i sprečavaju zadebljavanje kože – najčešče  uz alfahidroksi kiselina (AHA) poput glikolne, mlečne,  limunske… i betahidroksi kiselinama BHA, kao što je salicilna.

– uravnotežuju lučenje masn oći i menjaju kvalitet masnoće (gustinu)

– deluju protivupalno

– ublažavju mogućnost nastanka ožiljaka i fleka.

VAŠA DNEVNA RUTINA NEGE:

Ujutro i uveče: umivanje gelom za masnu kožu i nanošenje hidratantne nege za masnu kožu

Jednom nedeljno: piling (sa salicilnom ili nekom drugom AHA ili BHA kiselinom ili enzimima, bez grubih čestica) i maska za čišćenje (recimo od gline, za masnu kožu). Ako maska sadrži voćne kiseline, preskočite piling.

Ako ste na dermatološkom tretmanu protiv akni koji je agresivan za kožu, dovodi do njenog ljuštenja i isušivanja, trebaće vam specijalne rekonstruktivne kreme.

Fotor0407164221

Koje preparate smem bezbedno da koristim? Kako oni pomažu?

Dermokozmetika koja se kupuje u apoteci je idealno rešenje za negu kože sklone aknama, i neki od dermokozmetičkih brednova preporučiće vam i dermatolog (La Roche Posay, Bioderma, Exfoliac, NeoStrata, Avene...)

Dermokozmetičke preparate treba da koristite svakodnevno za negu kože, bez obzira na to da li ste na medicinskoj terapiji koju vam je prepisao dermatolog.

Na predavanju La Roche Posay i kod uvoznika Bioderme i Exfoliaca, raspitala sam se za pravilan način nege kože sklone aknama i evo tih preporuka.

LA ROCHE POSAY EFFACLAR

Čišćenje: Effaclar gel je nežan čistač, sa umirujućom termalnom vodom La Roche-Posay, održava pH vrednost kože, ne sadrži sapune, alkohol i parabene. (Cena 1.209 din)

Nega: Effaclar Duo je novi proizvod koji sadrži:  protivupalne supstance – nianciamid (vitamin B3), antibakterijske -pirokton-olamin,  keratolitike (supstance koje pilinguju višak mrtvih ćelija) -lipohidroksi kiselina, za normalizaciju kvaliteta masnoće – linolna kiselina, za normlaizaciju lučenja masnoće – cink, umirujuću termalnu vodu La Roche Posay. Novost u ovom preparatu u odnosu na prethodni Effaclar je “procerad”, supstanca koja sprečava stvaranje fleka nakon upalnih procesa. (Cena: 1,513 din)

Nega posle dematoloških tremtana za obnovu kože: Cicaplast Baume je krema koja ubrzava obnovu zaštitne barijere kože zahvaljujući sastojcima poput bakra, cinka i mangana, a antibakterisjki sastojci štite kožu od infekcija. Krema smiruje neprijatnosti poput svraba, peckanja, i hidrira kožu. (Cena – oko 900 din)

Fotor0407135442

NOREVA EXFOLIAC

Exfoliac je brend zasnovan na AHA i BHA kislinama, i ima čitavu paletu proizvoda za negu masne i aknama sklone kože.

Čišćenje: Exfoliac penasti gel za pranje sa 4.7% AHA kiselina, nežnim čistačima, i omega 3 masnim kiselinama, čuva pH vrednost, ublažava lučenje masnoće i  čisti.(Cena 1.860 din).
Nega: Exfoliac  Global 6, krema nove generacije sa sastojcima: antibakterijska zaštita i regulacija sebuma – lipobaktanol,  obnova i jačanje kože – hijaluronska kiselina 300, produžena eksfoliajcaija – AS Caps + Omega HA. Krema sadrži alfa, beta i omega hidroksi kiseline.

Obnova kože posle dermatoloških tretmana: Exfoliac Reconstructive Cream – regenerativna krema za negu sa ceramidima, skvalenom, esencijalnim masnim kiselinama, ši puterom i bisabololom. (Cena: 2.150 din)

Fotor0407135955

 BIODERMA SEBIUM

Francuski dermokozmetički brend ima liniju Sebium za negu  masne i aknama sklone kože.

Čišćenje: Bioderma Sebium Gel je gel za umivanje bez deterdženata, pa je veoma blag, a Biodermin zaštićen kompleks Fluidactive pomaže regulisanju lučenja masnoće. (Cena 1.490 din za 200 ml)

Nega: Biodrema Sebium Global deluje na biološke uzroke stvaranja kani, redukuje lučenje sebuma, garantuje hidrataciju od 8 sati, i ima keratolitičko dejtsvo. (Cena 1.750 din)

Obnova kože nakon dermatološkog tretmana: Cicabio sadrži bakar i cink da spreči razvoj bakterija, hijaluronsku kiselinu za hidrataciju i Biodermin zaštićen Antalgicine kompleks koji ublažava osećaj nelagodnosti i svraba. Resveratrol i bakar ubrzavaju proces regeneracije, dok prirodni D.A.F. kompleks povećava imunitet kože. (cena 1.150 din)

Fotor0407140959

Da li su moje akne za dermatologa, ili mogu da ih rešim odgovarajućom kozmetikom?

Postoje klasifikacija akni, od blagih (kada nije prisutna upala, nego su pore zapušene u vidu otvorenih (crnih) ili zatvorenih (belih) komedona –miteseri i male bubuljice). To su blage akne, i kod njih može da bude delotvorna i kozmetika.

Umereni oblik je sa mnogo papula i pustula i ponekom aknom u blagoj formi na vratu i leđima, i teške akne, kada su tu i ciste i čvorići (nodusi) koji su i najteži oblik akni. U svim ovim oblicima, otiđite kod dermatologa.

Kako izgledaju ti komedoni, papule i ostalo, odnosno kako da ih prepoznate;  (fotografije su preuzete sa sajte AAD – American Academy of Dermatology).

Fotor0407133653

Nadam se da je jasno da donje dve slike pokazuju akne za dermatloško savetovanje, a poslednja svakako.

Kako će da me leči dermatolog? Šta da očekujem? 

Dermatolog ima na raspolaganju više opcija, i  praksa je pokazala da je najbolja kombinacija postupaka, od topikalnih medicinskih preparata (onih koji se nanose na kožu u vidu masti, krema i tonika), do lekova koji se piju.

Od preparata koji se nanose na kožu, u upotrebi su:

–  benzoil peroksid koji uništava bakterije – ali može i da iritira i isuši kožu

retinoidi deluju na sve urzoke stvaranja akni – ali takođe mogu da iritiraju kožu, a i da dovedu do prolaznog pogoršanja akni (nemojte se demoralisati!)

antibiotici – zahtevaju dugotrajnu primenu, i preporuka je da se ne primenjuju samostalno zbog otpornosti bakterije na lekove, nego kombinovano sa drugim metodama.

– alezlaična kiselina, pikolinska kiselina, vitamin C i vitamin B3 još su neki preparati koje prepisuje dermatolog.

Koji puder da stavim? Kako da se štitim od sunca?

Dodatna nega je neophodna. Zaštita od sunca izrazito važna,  već od ovih, prolećnih  dana.

Nikako ne stavljajte na lice kremu za telo, ili neku drugu, nenamensku kremu. Izaberite kremu za sunce dermokozmetičkog brenda kojim se inače negujete – svi ozbiljniji brendovi imaju i namenske kreme za zaštitu od sunca za masnu i aknama sklonu kožu. Ove kreme sadrže često sastojke prisutne i u glavnoj liniji za negu masne kože, plus zaštitu od sunca, matirajuće su i nekomedogene.

Isto važi i za pudere: naravno da će vam, barem u vreme dok su akne prisutne, tečni puder biti neophodan. Birajte namenske tonirane kreme i pudere za masnu kožu.

Fotor0407173538

Da se zadržimo na istim brendovima, tu su:

ZAŠTITA OD SUNCA:

Bioderma Akn Mat SPF 30 – matirajućži fluid sa odličnom ćelijskom zaštitom od UV zraka A i B. (Cena 1.800 din)

– Exfoliac Matifying Suncare krema, sa Exfolaic tehnologijom umanjenja lučenja sebuma i UVA/B filterima, fluidan, matirajući, bez parabena. (Cena 2.250)

La Roche Posay “Dry Touch” matirajuća krema za osetljivu kožu, nekomedogena, sa visokom zaštitom od sunca.

PUDERI:

La Roche Posay Toleraine Teint – korektivna nega za osetljivu kožu, nekomedogen, bez ulja, fluidnog sastava, matirajući.

– Exfoliac tonirana krema koja deluje i kao nega i kao puder, i ima odlična svojstva matiranja.

 

Statistika akni: najmanje polovina tinejdžera ih ima, i sve više odraslih. U većini ste, ako vam je tako lakše.

 

Prema podacima koje smo mogli čuti od dermatologa ass. dr Milice Subotić sa Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Vojvodine statistika je ovakva:

– 85% belaca uzrasta 12 do 25 godina ima neki od oblika akni.

– 25% odraslih ima neki oblik akni

– 15-30% obolelihz zahteva medicinski tretman

– 2-7% obolelih razvija ožiljke koji ostaju trajno

– više od 25% svih dermatoloških dijagnoza (u okviru 10 najčešćih dijagnoza) zauzimaju akne.

– 12,6% troškova lečenja svih kožnih bolesti odlazi na sistemsko (oralno) lečenje akni.

Šta je još važno?

1. Istrajnost. Lečenje antibioticima može da traje  šest meseci pa i duže. Prva poboljšanja videćete tek za 4 do 6 nedelja. Duboke, upalne akne su bolest, ne tek neka beznačajna promena na koži.

2. Ne preduzimajte lečenje lekovima sami. Retinoidi – naročito izotretinoin (Roacutan) su delotvorni ali ozbiljni lekovi sa mnogim sporednim dejstvima (između ostalog može da ošteti plod ako ostanete trudni u toku lečenja ili neposredno posle),  i OBAVEZNO se primenjuju pod nadzorom doktora.

 

 

 

Ostavite komentar

Dusica on 07/04/2014

Koza mi je jako suva sa jako masnom T-zonom,sto znaci da muku mucim sto sa ciscenjem sto sa negom jer sto odgovara jednom delu ne odgovara drugom i obratno. Na celu sam uvek imala puno sitnih bubuljica i mitisera. Medjutim u poslednje vreme su pocele da se javljaju bubuljice i na obrazu pracene crnim komedonima. Na svoju ruku sam odlucila da dam sansu LRP Effaclar duo-u, jer sam cula dosta pozitivnih komentara. Plasila sam se da ce jos vise isusiti moje obraze, ali resila sam da rizikujem. Mogu reci da je to bila odlicna odluka, s obzirom da proizvod zaista radi to sto i tvrdi proizvodjac. Naime, prvo su naglo pocele da izlaze bubuljice na mestima gde sam ga mazala da bi posle 2-3 dana nestajale bez traga. Jos uvek na obrazima imam male oziljke jer sam naivno pokusala da cedim napasti (sto je veeelika greska), ali sveukupno sam jako zadovoljna sada. (nadam se da ne dupliram komentar, posto je doslo do greske u konekciji kada sam vec jednom pokusala da ostavim komentar) :)

Ljiljana on 07/04/2014

Dušice, hvala na vašoj priči. Dobro je znati kako preparati deluju.

Jelena S. on 07/04/2014

Meni je LRP jako pomogao, bukvalno ne mogu bez njega sad... dosta toga imam od njihovih proizvoda iz linije effaclar. Jedva cekam da probam novu kremicu. Koza mi je cista, svaki dan koristim i ujutru i uvece gel pa kremu i puder iz Noreva. Akne su nastajale zbog stresa, ishrane. Sada je sve regulisano uz pomoc LRP. Bez temeljnog ciscenja lica i adekvatne nege nije moguce pomoci kozi. A i prve ishrane... mogu dugo da pisem jos, ali dosta.. pozdravcic... :)

Suzana Sakovic on 07/04/2014

Od kako sam usla u pubertet od tada mucim muku sa aknama,masnom kozom,upaljenim,bolnim i otecenim bubuljicama. U pocetku sam ih sama lecila.Mama mi je kupovala specijalne apotekarske kreme,losione,sapune i sredstva za umivanje protiv akni,a pomoci ni traga. Ujutru sam se umivala sa sredstvom,potom nanosila losion,pa kremu,jednom u dve nedelje oribala lice sa sapunom i sve je to delovalo na kratko, Jednostavno poboljsa se lica,posle ndve sedmice ono se vrati u istu fazu,pogotovu pred menstrualni ciklus.Kasnije sam otisla kod dermatologa,preporucio mi je neku apotekarsku kremu i proizvode vichy normaderm kolekcije. Lice mi se uz redovnu upotrebu smirilo ali posle mesec i po dana sve se vratilo. Vise ne znam sta da radim,gde da idem,kome da se obratim za pomoc,sta da kupim? Kupovala sam i sama dve drogerijske marke koje su obecavale sve protiv akni,bubuljica i nista. Cula sam za masku la roche posay,nazalost nisam imala priliku da probam bilo sta iz ove kolekcije,a cula sam da je effeclar duo svima dobar,da im sprzi bubuljice preko noci,moje drugarice ga imaju,pa mozda mi on pomogne? Izgubila sam samopouzdanje,i vise mi je dosadno da izlazim iz kuce sa kilo korektora kako bih prekrila svoje nedostatke. Inace samo celo i brada su mi veoma problematicni,ostatak lica i nije toliko.

Ljiljana on 07/04/2014

Suzana, Dermatolozi obično kombinuju nekoliko metoda (retinoide, antibiotike, benzoil peroksid), možda sama nega nije dovoljna, ali svakako je dobro da se negujete pravim preparatima.

Verica on 08/04/2014

Akne nisu samo problem mladih. Iako sam u srednjim godinama uspela sam da ih dobijem i to kao reakciju na jednu kremu. Na sreću, izvukla sam se uz pomoć Bioderme.

nina on 08/04/2014

U pitanju je moja kcerka, kupovala sam joj i previla neznam vise ni ja sta. Za sad joj je najbolje delovala sebamed kozmetika-ali samo umirujuce,ne i totalno ociscenje. La Roche kozmetiku nikad nismo koristile i nisam cula za njihovo delovanje,a meni su jako bitne preporuke, tako da bih volela da je iznenadim Vasim poklonom i ako pomogne rado bih podelila utiske s vama!

Suzana Sakovic on 08/04/2014

Postovana Ljiljana,meni to dermatolozi nisu pominjali nista. Otisla sam na kliniku medilek,ako znate koja je? Ona zena je samo pregledala moju kozu,neke tretmane mi je radila zaista ne znam kako se zovu,i samo mi je preporucila to to i to i rekla idi u tu apoteku uzmi sve ovo sa spiska i videces da uz redovnu negu tvoja koza ce se poboljsati. Medjutim ja zaista svako jutro i vece to radim ali napretka zaista nije bilo,sklone mi se upaljene bubuljice ali se pojave ponovo zaista ne znam sta da radim. :/

Ljiljana on 08/04/2014

Draga Suzana, zaista ne znam šta vam je preporučeno. Uglavnom se napominje da je potrebno puno strpljenja, meseci tretmana. Ali ako niste zadovoljni, probajte da promenite dermatologa. Nega koju sam navela u postu, predstavlja samo tri primera pouzdanih brendova za negu. Medicinsku terapiju može da prepiše samo dermatolog.

Suzana Sakovic on 09/04/2014

Draga Ljiljana, hvala vam na preporukama,iako se ponekad razocaram zbog lica i padnem u depresiju,ali nada uvek poslednja umire!

Sanja zzz on 09/04/2014

Pozdrav. Ukratko cu, nisam imala problema u pubertetu, i sa 21 godinu su krenule bubuljice, samo u predelu cela, isla sam na 2 tretmana kod kozmeticarke, ona mi je rekla da nisam za dermatologa, jer mi je ostatak lica ok. ( koji mitiser, kojih se resavam tako sto uradim piling, naparim se kamilicom, i istisnem sve te crne tackice) Kozmeticarka mi je rekla da uzmem LRP Effaclar duo i da mazim na celo samo.. Medjutim nemam novca da odvojim za njega vec neko vreme, student sam, i onda nikako da skupim za njega, i iz tog razloga bih volela da ga osvojim. :) Hvala sto mislite na nas. :)

Milica on 09/04/2014

Pojačano lučenje sebuma se javilo sa prvim znacima ulaska u pubertet, a samim tim i prvi upalni procesi na koži. Mama, koja i dan danas ima problematično lice, me uzme za ruku i odvede kod najboljeg dermatologa u gradu. Dobar dan, dobar dan - imam nekoliko mitesera na nosu, stalno po par bubuljica koje ne umem pravilno da tretiram. Doktorka dva minuta gleda pod lupom i pregled je završen. Kupimo tri kreme i gel za umivanje i sapun. Nekoliko pregleda, kontrola i prepisani proizvodi su koštali kao skormnije letovanje za četvoročlanu porodicu. Sve bi to bilo podnošljivo da se moj problem rešio, ali jedina stvar iz cele te postavke koja mi je odgovarala je Dercome celar suspenzija. Kreme čijih se naziva sećam ne mogu da nađem na internetu, tako da je pod znakom pitanja šta sam utrljavala na tako mladu kožu. Pod velom neznanja bila sam nešto kraće od 6 meseci, dok je trajalo to "lečenje". Odlučili smo da prekinemo kad sam nakon nekoliko meseci korišćenja pomenute suspenzije dobila opekotine na koži, a da prethodno nisam odbila upozorenje od dermatologa da sme da se koristi maksimalno 12 nedelja. Posle toga, od drugog dermatologa sam dobila preporuku da koristim Seba med proizvode kojima sam bila zadovoljna, pomagali su mi da držim sebum pod kontrolom, ali su bubuljice i dalje izlazile. Pa kako jednu saniram, ona napravi onu tamnu flekicu koja stoji na licu i po mesec dana. U međuvremenu mi izađe još jedna ili dve, pa opet isto. Činilo se nemoguće izaći iz začaranog kruga. Negde sredinom osmog razreda počinjem da koristim Vichy medicinsku kozmetiku, saznajem šta je piling, odlazim na prve kozmetičke tretmane (čišćenje mikrocisti i mitesera) i koža lica postaje sve bolja i bolja. U drugoj godini srednje škole, očarana Vichy linijom za negu kože, na preporuku apotekarke kupujem DERMABLEND tečni puder. Nakon toga sam shvatila da samo medicinska kozmetika (kako preparativna, tako i dekorativna) dolazi u obzir. Pozdrav i hvala na ovom postu!

Coka on 10/04/2014

ODLICAN POST! :)

Mirjana on 10/04/2014

Mogu reći da vodim računa o koži lica. Nema ništa lepše nego videti lepu i negovanu kožu lica na jednoj ženi. Imam normalnu kožu lica, generalno bez problema. Problemi se javljaju kod prelaska godišnjih doba kada lice"poludi", pojave se sitne bubuljice na čelu i na spoljnom delu obraza.Redovno čistim lice, ali isključivo u kućnim uslovima, iskreno ne posećujem kozmetičara a ni dermatologe jer problem nije toliko veliki. Kako bi rešila svoje muke sa kožom, iz priče mojih prijateljica ali i čitajući komentare na blogovima i sajtovima, pokušala sam sa proizvodima LPR. Uz konsultacije sa farmaceutkinjom, ona mi je predložila osnovnu negu. Verujte od kad sam probala njihove proizvode zaista sam se preporodila. Nije reklama ali tako zvuči.Koža mi je prosto sinula i povratila mladalački sjaj.To su primetili svi oko mene. Probala sam Effaclar duo i rezultati su izvarendni. Te sitne bubuljice su posle dva dana smanjene a posle sedam dana upotrebe potpuno nestale. Drago mi je da sam konačno pronašla kozmetiku koja u potpunosti odgovara mojoj koži. Generalno zadovoljna sam njihovim gelom za umivanje, ali su im svi proizvodi odlični. Stvarno svaka preporuka.Inače tekst je odličan, detaljan i razumljiv.

Ljiljana on 10/04/2014

Hvala na vasim divnom komentarima dobitnike biram u ponedeljak

Emilija Ema on 11/04/2014

Moja muka je počela pre nekih 2 meseca,kada sam primetila pojačano mašćenje T zone i širenje pora kod nosa,koje se i pune mitiserima.Nikada nisam imala takve probleme jer mi koža celog života bila suva,ali sada su nastale hormonalne promene,tj.hormoni se vraćaju na svoje posle trudnoće i sigurna sam da mi baš oni prave problem.Koristila sam preparate koje sam i ranije stavljala na bubuljice(vezane za ciklus),ali su mi oni sada izgleda slabi.Doduše smire mi bubuljicu,ali od mitisera ne mogu da se rešim.Ne pomažu ni piling,ni maske(glina,kvasac).Jedino kad naparim lice pa istisnem nestane,al ise posle opet vrati :( A malo me je i strah da tako ne upropastim lice. Tako da mi treba pomoć,jer ne znam šta da koristim? Inače maska od kvasca mi je napravila takvo crvenilo na licu kao da sam izgorela na suncu,a mitiseri su ostali. :(

Marina on 16/04/2014

jako bih volela da probam vase proizvode koje delite zato sto imam jako velikih problema sa licem i ne znmam kako da ih resim

J on 23/11/2016

Odlican tekst! Od adolescencije imam problematicno lice i sada u 23 godini, mada u manjoj meri. Pridrzavam se saveta, a trenutno koristim Bioderma liniju za negu koze. Zanima me Vase misljenje o tretmanima lica. Klasicno mehanicko cisnjenje mi nije prijalo. Sta mislite o dijamantskoj mikrodermoabraziji i tretmanu ultrazvucnom spatulom? Iako je post stariji, tema je aktuelna, pa se nadam Vasem odgovoru :)

Ljiljana on 02/12/2016

Mislim da kod akni tretmane treba da radi dermatolog - eventualno veoma iskusan i odgovoran kozmeticar. Dva tretmana koja ste pomenuli trebalo bi da vam prijaju.

Branislava on 20/03/2017

Imam 37 godina,i pre 4 godine su mi se prvi put pojavile akne.Moja koza je izuzetno osetljiva(zacrveni se i nakon umivanja cistom vodom)Pokusala sam sa kozmeticarem,kad to nije dalo rezultate otisla sam dermatoligu...nisam dobila ab oralno,ali jesam neke kremice koje su,cini mi se ,bile sa ab i receno m8 je da na svku novu upaljenu promenu,ukoliko se desi,aplikujem Chloramphenicol mast.Bilo mi je bolje,ali samo dok sam koristila preparat,a ,obzirom da imam potrebu i da se nasmikam i da koristim neke antiage preparate ovo nije bilo trajno resenje.Probala sam LRP puder za netolerantnu kozu i nije mi odgovarao,ali je zato Exfoliac bila pravo otkrice...mo4am da napomenem da sam koristila samo njihovu toniranu kremu i sve se smirilo uz moju dnevnu rutinu nege.Ali mi se krajem godine dogodio hormonalni disbalans i akne su ponovo krenule...nista nisam menjala od rutine.Cini mi se da mi ni Exfoliac ne prija kozi(sto ne mogu da poverujem).Kupila sam LRP Effeclar duo gel i kremu ali nisam primetila neko poboljsanje...kao da su pocele jos vise da mi se stvaraju cvorici,upaljeni...prestala sam sa tim iz straha da ne pogorsam stvari.Moje pitanje je :da li je normalno da pocne ciscenje lica i pojacano stvaranje akni u pocetku koriscenja preparata? P.S.Kupila sam pre izvesnog vremena i Exfoliac creme reparatrice...tada se jos nisu javljale acne i trebali mi je nesto za negu...od nje su mi se javile ponegde sitne bubuljicice sa belim cepicem gore...pa sam prestala da je koristim ,iako mi koza nikad nije izgledala negovanije.Da l8 je normalno da se u pocetku tretmana dese ove stvari...nisam nestrpljiva...ali sam se uplasila da cu pogorsati stvari pa sam prestala?Veliki pozrav,sjajan post...

Ljiljana on 28/03/2017

Draga Branislava, proslediću vaša pitanja dermatologu, ja ne znam odgovor na vaše pitanje. Moguće je da na početku počne da se čisti lice, ali to ne bi trebalo dugo da traje. Javljam vam čim saznam.

Ljiljana on 07/04/2017

Draga Branislava, prosle]ujem vam odgovor dr Kablar Poštovana, najpre ću odgovoriti na vaše konkretno pitanje: da li je normalno da počne čišćenje lica i pojačano stvaranje akni u početku korišćenja preparata? Da, moguće je prolazno pogoršanje akni u početnoj fazi lečenja. To se najčešće događa kada se u terapiju uvedu preparati sa derivatima vitamina A, tzv. retinoidima. Do toga dolazi zbog toga što akne, koje su u najranijem stadijumu razvoja (tzv. mikrokomedoni koji nisu golim okom vidljivi) u momentu kada započnete terapiju, ubrzano prolaze kroz stadijume koje karakteriše stvaranje vidljivih crvenih bubuljica sa gnojnim vrhom ili bez njega. Ova faza pogoršanja obično traje 3-4 nedelje. Ono što je ste vi nekako uzgred pomenuli, a to je hormonalni poremećaj, mogao bi biti osnovni uzrok pojave akni kod vas, kao i lošeg odgovora na primenjenu lokalnu terapiju. S obzirom da imate i osetljivu kožu, koja se primenom preparata za tretman akni može lako da iziritira, smatram da je neophodno da se obratite iskusnom dermatologu koji će preporučiti adekvatnu terapiju i uputiti vas na dodatna ispitivanja kod endokrinologa. Jedino udruženo dermatološko i endokrinološko lečenje može dati zadovoljavajući rezultat i dugoročnu stabilizaciju stanja u slučajevima kao što je vaš. Srdačan pozdrav, dr Dragana Kablar