decembar 2020.

U Srbiju je ovih dana stigao – mnogi će reći “Konačno!” – francuski dermo-kozmetički brend Embryolisse, a sa njim i hidratantna krema Lait-Crème Concentré koja ima kultni status u svetu. 

Zašto bismo, u moru kozmetike koja nas okružuje, rekli “Konačno!” kada stigne još jedan brend? 

Prvo, čuvena  Lait-Crème Concentré je proizvod koji se kupovao u inostranstvu i donosio u Srbiju, a mnogi su imali zalihe ove kreme kod kuće. 

Drugo, ovo je brend koji je ekstremno jednostavan za korišćenje, pruža odličnu hidrataciju i istovremeno služi kao baza za šminku, pouzdan je i dokazan jer je već 70 godina na tržištu,  formule su  kreirali farmaceuti i dermatolozi, dermatološki su testirane i pogodne za osetljivu kožu.

Nije malo. 

Hajde da predstavimo, najpre, čuvenu kremu.

Lait-Crème Concentré 

 

U francuskoj bolnici Saint Lois dermatolog dr Tricot kreirao je jednostavnu, univerzalnu negu za svoje pacijente. Nakon testiranja i doterivanja formule, nastale su dve kreme – Lait-Crème Concentré i Filaderm, još i danas dva najprodavanija proizvoda brenda. 

Kreme su vrlo brzo počeli da preporučuju dermatolozi pacijentima kao pouzdanu negu, a Embryolisse sa ponosom ističe da su obe kreme več tada uvrštene u francuski farmaceutski registar Vidal, a doktori počeli da traže da socijalno osiguranje obezbedi besplatno ove kreme za pacijente. 

Par decenija kasnije, sedamdesetih i osamdesetih, jedan od francuskih dermatologa, dr Aron-Brunetière, našavši se na čelu dermatološkog odeljka Rotšildove fondacije, preporučuje  baronici Rotšild, njenim prijateljima i make-up umetnicima Embryolisse Lait-Crème Concentré kao jedinu kremu koju laka srca može da preporuči svakome, kao bezbedan i efektan način hidratacije. 

Reč je krenula od jednog do drugog… i Lait-Crème Concentré  je postala slavna, a u svetu su je nazivali jednostavno: “francuska krema”. 

 

 

Govorimo o vremenima u kojima je već fenomen preparata iz francuskih apoteka postao svetski poznat, a dva glavna “čudesna” preparata bila su Bioderma Sensibio micelarna voda kojoj se tepalo “francuska voda”, i naša današnja junakinja, “francuska krema”.

Sa turističkim bumom, francuske apoteke su postale planetarni fenomen, a najpoznatiji proizvodi krenuli put celog sveta. Tako se desilo da Embryolisse Lait-Crème Concentré izvesna japanska novinarka donese  kući sa putovanja po Evropi, oduševi se, objavi u medijima svoje oduševljenje i… pokrene potražnju. Japan je, tako, 2000. postao prva strana zemlja u koju je počeo izvoz brenda Embryolisse. Pa onda Amerika. I još nekih 30 zemalja među kojima smo, sada, i mi. 

 

 

ŠTA JE JOŠ VAŽNO?

Pomalo smo zaboravili koliko je važna jednostavnost formula. 

“Samo neophodni sastojci u optimalnoj koncentraciji” – ni manje, ni više od toga. Ovo zlatno pravilo dermokozmetike izuzetno je važno za Embryolisse, koji čuva identitet svog brenda: jednostavne formule, dokazana efikasnost, dermatološki testirane, dostupne svakome. 

U sastavu ove kreme su ši puter, aloja vera, pčelinji vosak i proteini soje – poznati, dokazani prirodni sastojci u borbi za podršku prirodnoj zaštitnoj barijeri kože, hidriranje,  umirenje i čuvanje vlage. 

Isti sastojci su baza za tri Embryolisse proizvoda koji se razlikuju  po teksturi: Laite Creme Fluid je najlakše teksture, potom Lait Creme Concentre (LCC), pa Filaderme Emulsion, koja se preporučuje za suvu – pa i atopičnu kožu. 

Laite Creme Fluid (ili Višenamensko hranljivo mleko, kako se zove kod nas) može da se koristi za lice i telo, a njegovo pakovanje u boci od 500 ml je superisplativo (oko 2.500 din). 

Ali vratimo se našoj junakinji, LCC – druga važna stvar vezana za nju je njena univerzalnost: od podloge za šminku (retko ćete naići na šminkera koji je ne nosi u svojoj torbi), preko hidratantne nege za sve generacije i tipove kože (osim, možda masne sa aknama), do maske za brzu rehidraciju, krema za ruke, usne, krajeve kose… Šta god da vam padne na pamet. 

Meni je odmah palo (na pamet) da je ova neutralna, hranljiva nega idealna za negu kože tokom dana kada uvedete večernju negu retinolom ili tretinoinom. 

Pakovanje od 75 ml dopušta vam da se razmahnete i koristite kremu za lice, vrat, dekolte… po volji. 

Kremu sam nestrpljivo probala, odmah. Hidratacija je odlična, trag na koži mek i baršuanst, tokom nekoliko dana sanira dosta dehidriranih zona. 

 

 

Tekstura kreme penasta i laka, a apsorpcija u kožu brza. 

Meni je kao dodatna zanimljivost ovog brenda bila činjenica da ogromnu većinu sastojaka čine prirodni sastojci, dokazani dugim godinama upotrebe u kozmetičkim formulama, procenat koji se često kreće iznad 90%, sa težnjom da to bude 95%.  Pa ipak, Embryolisse nije prirodni brend, jer sadrži i sastojke koji u ovu kozmetiku ne ulaze, poput tečnog parafina. 

Tečni parafin je dragocen sastojak u dermokozmetici koji čuva vlagu u koži od isparavanja. 

Ukratko, ja sam veoma fascinirana celom pričom – upravo zato što je toliko jednostavna. 

Brend ima, osim linija za hidrataciju i hranljivu negu (gde spadaju proizvodi koje sam pominjala), i antiage liniju, čistače (micelarnu vodu i tonik na našem tržištu), i najnoviju liniju Artist Secret. 

Embryolisse BB i CC krema

U saradnji sa make-up artistima, Embryolisse je kreirao i kolekciju proizvoda za ujednačavanje tena i prekrivanje nepravilnosti – BB i CC kremu.

 

 

Obe kreme imaju samo jedan ton, obe imaju sistem pigmenata koji se prilagođavaju boji tena, obe sam probala i – tačno je. Prilagođavaju se. U trenutku kada ih nanesete mogu vam delovati pretamno ili presvetlo za vaš ten, ali već posle nekoliko minuta one će se promeniti. 

Ipak, nemojte ih iskušavati – prilagođavanje nije svemoćno, pa je dobro da znate da je BB krema barem za dve nijanse tamnija od CC kreme, i da ima topliji podton. 

Naravno, boja nije jedino što ih razlikuje, različite su i po prekrivnoj moći i gustini. 

BB krema ima manju prekrivnu moć, slabu do srednju, a CC krema ima srednju pokrivnu moć, meni više nego dovlljnu za svakodnevni izgled. Obe se mogu nadograđivati, koža ih lepo prihvata i lako se razmazuju, pa nisu zahtevne za nanošenje. 

 

Eto jednog brenda koji će vam omogućiti jednostavnu negu sa par proizvoda. Micelarna, tonik, krema i BB ili CC krema – i imate sve što vam treba.

Konačno, ovo je brend koji mi imponuje i po tome što drži do ekologije: tube su aluminijumske, većina bočica se sa plastike prebacuje na staklo (ili je to već učinjeno ili je promena ambalaže u toku), izbacuju se nepotrebne špatulice i dodatni poklopci za teglice… a u prostorijama brenda je izbačeno jednokratno posuđe, a voda se koristi štedljivo. 

Ostavite komentar

Ljiljana on 14/12/2020

A gde se moze kupiti ovaj brend Embryolisse? Hvala

Ljiljana on 14/12/2020

Draga Ljiljana, može se kupiti za sada samo u odabranim Lilly drogerijama, širom Srbije. Od proleća će se broj prodajnim mesta možda širiti. Takođe može da se naruči i na Lilly web prodavnici Cena tube od 75 ml je 2480, a od 30 ml, 1245 din

Marija on 20/01/2021

Poštovana, volela bih Vaš savet za negu kože lica, jer sam pročitala skoro sve što ste pisali do sada, pa sam malo zbunjena šta meni treba. :) Imam 40 godina, malo dehidriranu do mešovitu kožu, malo bora i početak opuštanja tonusa kože. Koju kremu ili koncentrat mi preporučujete za lice i oko očiju? Počela sam da koristim Roc pro correct koncentrat na celo lice i vrat ujutru i uveče, ali nisam sigurna da sam izabrala najbolju krema za mene... Takođe, ne znam šta bih sa predelom oko očiju jer imam malo tamnije podočnjake i borice? Pretpostavljam da mi treba krema koja sadrži dosta retinola i hijalurona, ali nemam pojma koja je to. Hvala unapred na odgovoru.

Ljiljana on 21/01/2021

Draga Marija, hvala vam puno na tome što pratite blog, i ova prva rečenica mi je baš nešto što mi je trebalo i o čemu razmišljam ("sve sam pročitala ali sam i dalje zbunjena....") Višak informacija koji i mi, blogeri, nudimo, nije naročito produktivan, pa u poslednje vreme razmišljam o pojednostavljivanju.... u tom kontekstu je i bio poslednji tekst o tome koliko nam kozmetike zaista treba... RoC koncentrat je odličan izbor, međutim RoC neće ubuduće biti dostupan kod nas zbog reorganizacije brenda na internacionalnom nivou - barem neko vreme - što mi je stašno žao jer je to brend sa sjajnim odnosom cena-kvalitet i sa ubedljivim i jednostavnim proizvodima za negu.Tako da ako vam prija koncentrat, nabavite još jedan:) Ima raznih retinola, raznih cenovnih rangova, od onih The Ordinary, do La Roche Posay i Inkey List (o ovima sam pislala) i mnogih drugih. Mislim da neki retinol treba imati u noćnoj nezi posle 40-te, pa i ranije. Embryolisse je odličan brend za jednostavnu negu, njihov stik za podočnjake je odlično instant rešenje. Za negu, međutim, opet neki retinol, ili krema za zonu oka od istih ovih dermo-brendova iz apoteke - ili The Ordinary Caffeine solution Krema sa dosta retinola i hijalurona je pravi izbor Kiehl's ima dobru kremicu Zouth dose eye, iz nižeg cenovnog ranga možete probati Eucerinov hyaluron filler za zonu oka. Nadam se da će vam nešto od ovoga koristiti. Pozdrav, Ljiljana

Marija on 25/01/2021

Poštovana Ljiljana, hvala mnogo na odgovoru! Ako sam dobro razumela, za mene bi bila dobra sledeća kombinacija npr. Roc koncentrat ili The Ordinary Retinol 0.2% in Squalane uveče na ciljane delove lica i vrata, ujutru za dnevnu negu npr The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA i za deo oko očiju Caffeine Solution 5% ili Kiehl's Zouth dose eye?

Ljiljana on 28/01/2021

Otrpilike tako, Marija:)

moravcevic milica on 15/03/2021

Odlična recenzija, pristupanja, kaii kremeodn. brend

Ljiljana on 16/03/2021

Hvala vam Milice. Embriolisse je odličan, pouzdan brend. Odnos cene i kvaliteta je sjajan.

Ivana on 01/04/2021

Od danas (01.04.2021), po dosta povoljnijim cena, moze da se kupi i u Srbotrade apotekama :)

Ljiljana on 02/04/2021

Srbotrade uvek sve ima najpovoljnije:)