Nakon što sam vam predstavila brend The Ordinary – njegovu filozofiju niskih cena, jednostavnih i efektnih formula – i napisala svoja iskustva sa najjačim The Ordinary retinolskim preparatom (0.1%), odlučila sam da poručim i uporedim proizvode veoma sličnog brenda, britanskog The Inkey List sa online prodavnice. Od pra par meseci The Inkey List se može naći i u srpskim Sephora prodavnicama, ali izbor preparata varira, a nećete uvek naći sve proizvode. 

The Inkey List su kreirali ljudi koji su prethodno iskustvo imali u brendiranju i razvoju proizvoda u britanskim Boot’s drogerijama (slično našem Lilly-ju). Ovaj mladi brend započeo je sa asortimanom od petnaestak proizvoda, koji se po konceptu prilično poklapaju sa brendom The Ordinary, a konkurišu mu i po cenama. Tu su ključni aktivni sastojci kao okosnica svakog proizvoda, poput retinola, vitamina C, hijalurona, peptida i antioksidanta. 

Zbog želje da uporedim dva brenda, od The Inkey List sam kupila upravo proizvode koje sam od The Ordinary već koristila: retinol, vitamin C i Q10 (od TO sam koristila feruličnu kiselinu sa rezveratrolom, u pitanju su antioksidanti kao i Q10).

PAKOVANJA

Kod The Ordinary preovlađuju tube i tamne bočice sa pumpicom – kod The Inkey List su svi proizvodi upakovani u neprozirne plastične tube i bočice sa malim otvorom na vrhu, radi boljeg čuvanja sastojaka koji su često nestabilni (retinol, vitamin C).  I jedno i drugo mi je u redu, s tim što sam za putovanje ipak odabrala The Inkey List kao mnogo praktičnija. 

TEKSTURE

Kod brenda The Ordinary neke teksture mi se nisu dopadale: skvalan mi je obično previše mastan – pre svega za proizvode koje koristim tokom dana. Brend pretežno (uz neke izuzetke) ima teksture bez ulja, na vodenoj bazi – ili bez vode,  sa skvalanom koji je veoma prisutan u brojnim proizvodima – kao odličan čuvar vlage i ulje prirodnog porekla koje ne oksidira.  

The Inkey List (proizvodi koje sam probala) ima kozmetički prijatnije teksture, premda i u njima ima skvalana, dosta je prisutan silikon, lepo se razmazuju, ne stvaraju težak niti klizav film na koži – naprotiv, osećaj je prijatan i deluju kao dobra baza za šminku (bolja nego navedeni The Ordinary proizvodi).  

RETINOL – THE ORDINARY VS. THE INKEY LIST 

 

 

The Ordinary ima čitav niz retinoidskih preparata različith snaga koji dozvoljava postepeni prelazak sa slabijih na jače, ali i upotrebu retinoida kod osetljive kože. Veliki plus! O svojim iskustvima sa The Ordinary 1% retinolom opširno sam pisala u ovom postu, pa pročitajte, zato sada hajde da kažemo neku reč o The Inkey List retinolskom serumu. 

KOLIKO RETINOLA IMA U THE INKEY LIST RETINOLSKOM SERUMU?

The Inkey List  – barem za sada – ima jedan retinolski serum koji je po koncentraciji negde između The Ordinary retinola 0.5 i 1 %. 

Razlog što nije sasvim jasno koja je koncentracija retinola u ovom proizvodu je u tome što je navedeno da sadrži 1% “retistar” jedinjenja – reč je o brendiranom jedinjenju kompanije BASF koje sadrži stabilizovan retinol, ali i druge elemente poput tokoferola.  Zato je čistog retinola u serumu sigurno manje od 1%. 

Međutim, osim retinola, u formuli je i 0.5% “granactive retinoida” (reč je o estru retinola za koji postoje tvrdnje da je podjednako efikasan kao retinol, a manje iritira, a The Ordinary ima nekoliko preparata sa različitim koncentracijama ovog molekula). 

The Inkey List formula sadrži takođe skvalan (iako je osećaj na koži manje mastan i više deluje kao silikonski preparat), ali i dva peptida kojima se pripisuju antiage dejstva (palmitoyl tetrapeptide-7 i palmitoyl tripeptide-1). 

Jedini način da donekle procenim snagu ovog retinola je – po iritaciji i isušivanju kože koje kod mene izaziva. Retinoli na mojoj koži – barem do 1% koliko sam probala – ne izazivaju iritacije i crvenilo, ali stvaraju perutanje, suva ostrvca, i to samo u fazi privikavanja. 

U slučaju The Inkey List retinolskog seruma, ovi problemi su bili minimalni i to samo u svakodnenvnom korišćenju – bilo zbog blaže formule, bilo zbog toga što mi je koža već adaptirana na retinol.

Ako ste koristili neke kozmetičke retinole (RoC, La Roche Posay…), koji sadrže do 0.5% retinola, slobodno možete da probate ovaj retinolski serum. Naravno, počnite jednom nedeljno, pa dva puta… do svakodnevnog ako to vaša koža podnese. 

Naravno, važno je da svoju kozmetiku uskladite sa retinolom. Retinol ne podnosi kiselije okruženje,  pa nemojte koristiti kiselinske tonike niti druge kiseline u isto vreme kada i retinol. Uz retinol birajte dobru hidrataciju i tokom dana još bolju zaštitu od sunca.

https://www.instagram.com/p/BxIhpRJJEwc/

 

KAKO DA KORISTITE THE INKEY LIST RETINOLSKI SERUM?

Serum se, kao i svi retinoidi, koristi u noćnoj nezi. Reč je o emulziji, koja se lako razmazuje i prijatna je na licu. Mali problem stvara otvor na bočici koji je očigledno preširok za ovaku ređu teksturu, jer da svaki put istisnem više proizvoda nego što mi treba (zato je dekolte zahvalan!).  Ovo je i razlog što se veoma brzo troši, pa se tubica koja sadrži 30 ml  za čas potroši – identična količina  The Ordinary Retinola u skvalanu mi je trajala mnogo, mnogo duže.  Možda nije reč o skupim proizvodima, ali vredi napomenuti da je The Ordinary isplativiji. 

Ukratko: The Inkey List retinolski serum ima prijatniju teksturu – mada to u noćnoj nezi nije presudno – nešto nižu koncentraciju retinola, brže se troši, pakovanje je praktičnije za put. 

The Ordinary retinol u skvalanu 1% je snažniji, skvalan kao baza jeste nešto masniji, ali je zato koža sutradan bolje hidrirana, sporije se troši i lakše dozira i može da se kupi, odnosno naruči kod nas, u parfimeriji Metropoliten. 

Ako želite nešto nežniji, a ipak efikasan retinol, birajte neki od The Ordinary retinola ili “granactive retinoida” (gradaciju sam objasnila u ovom postu o retinolu), ili ovaj The Inkey List. 

Ako želite snažniji retinol – najjači pre tretinoina – uzmite The Ordinary 1% u skvalanu. 

Ako imate još neka pitanja na ovu temu, postavite ih u komentaru, ili na BudiLepa instagram stranici, porukom. 

 

https://www.instagram.com/p/B7RpzcDJc6S/

 

 

 

 

 

Ostavite komentar

Sonja on 12/05/2022

Poštovana, interesuje me, s obzirom na to da je na pakovanju označeno da se To 1% retinol sme koristiti 3 meseca od otvaranja, da li ste koristili duže, jer i uz svakodnevni upotrebu, koju, moram da priznam, odlično tolerišem, neću uspeti da iskoristim ni polovinu bočice?

Ljiljana on 21/06/2022

Da, koristila sam duže. Moguće je da retinol delimično izgubi koncetraciju - i da je zbog toga ograničenje.