Koristim mnogo različite kozmetike, ali uvek volim da barem glavni deo moje dnevne nege lica čine brendovi sličnog koncepta. Često pišem o različitm vrstama kozmetike, pa da biste bolje razumeli o čemu pričam, evo kako ih ja delim i po čemu ih razlikujem.

Čista prirodna kozmetika

Volela bih da kažem 100% prirodna, jer ona to, u suštini jeste, ali ako ćemo da cepidlačimo, uvek tu ima nešto što strogo gledano ne može da se podvede pod prirodno – zato govorimo o sertifikovanoj prirodnoj kozmetici. Sertifikati su tu da potvrde da neki proizvod podleže pravilima koja važe za prirodnu kozmetiku. Ako želite da znate šta je tačno prirodna kozmetika i koji su sertifikati koji to potvrđuju, pročitajte ovaj stari post.

 

20151111_104309

 

Kod nas je dostupno puno prirodnih sertifikovanih brendova, i nekoliko prirodnih domaćih brendova. Domaći prirodni brendovi su još mladi, i nemaju sertifikate jer je proces sertifikovanja za bilo koji ozbiljan međunarodni sertifikat veoma skup. Zato domaćim prirodnim brendovima moramo verovati na reč – i čitati liste sastojaka, ako ih navode. Ako ih ne navode – možda ne treba ni da verujemo da su istinski prirodni brend.

Nemački prirodni brendovi su, izgleda, najzastupljeniji kod nas. U apotekama su  Weleda, Dr.Hauschka, Logona, Sante i Lavera. Martina Gebhardt se može naći uglavnom online (i u BudiLepa Outletu), u DM-u je Alverde. Nedavno je u Srbiju stigao ruski brend Natura Siberica.  O svim ovim brendovima sam već pisala, pa pratite linkove ako želite više da pročitate.

Domaćih brendova ima dosta, a od čistih prirodnih (onih kojima sam odlučila da verujem da jesu takvi) izdvojila bih All Naturals, Manna, Koozmetik, Marigold. Ima dosta manjih radionica, naročito dobrih sapunskih radionica.

Da li možete mešati prirodne preparate raznih brendova? Naravno. Ko vam brani? Savetujem da, ako želite da znate da li vam neki brend posebno prija, probate da barem mesec dana koristite samo proizvode tog brenda – kremu i/ili serum i tonik. Mnogi prirodni brendovi imaju posebna pravila: Dr.Hauschka naročito – koncept ove kozmetike se potpuno razlikuje od ostalih, pa ako želite da vam “Hauška” deluje 100%, probajte kompletnu negu od Kreme za čišćenje, preko Tonika, do krema.

 

Kozmetika inspirisana prirodom

U nedostatku boljeg imena, hajde da ovako nazovemo kozmetiku koja aktivne supstance traži u prirodi, ima dobar  udeo čistih prirodnih supstanci, ali se ne može nazvati čisto prirodnom.

 

20151111_132024

 

 

Za razliku od čiste prirodne, ova kozmetika ne uzima samo izvorne prirodne supstance, nego i izdvojene molekule iz prirodnih supstanci, dobijene posebnim tehnologijama. Ovakva kozmetika, takođe, može da ima konzervanse, emolijense, deterdžente… koji nisu dozvoljeni prirodnoj kozmetici. Zašto? Ovaj kompromis kozmetika inspirisana prirodom pravi radi efikasnosti. Izdvojeni aktivni molekuli iz prirodnih supstanci ovde su koncentrovaniji, pa tako i delotvorniji – što je osnovna ideja ovog prirodno-tenološkog spoja.

Moram vam reći da su u ovoj grupi moji omiljeni brendovi.  Uglavnom. Pretežno su francuski.  Koliko god volim izvorno prirodnu kozmetiku zbog nedostatka “hemije”, toliko sam spremna da zažmurim na njeno prisustvo u ovim preparatima. Oni su često luksuzni, prekrasnih mirisa i tekstura, stovreni za uživanje u nezi, delotvorni.

Besmisleno je i da nabrajam brendove koji su prisutni na našem tržištu u okviru ove grupe jer ih je mnogo, a na slici je nekoliko koje sam koristila. U apotekama se prodaju francuski Darphin, Lierac, Caudalie, Nuxe i hrvatski Bocassy, u parfimeriji Metropoliten se ekskluzivno prodaju francuski Pure Altitude i Cinq Mondes (verovano se više neće uvoziti ni jedan od ovih prekrastnih brendova pa iskoristite priliku da kupite preostale proizvode na sniženim cenama). i korejsko-francuski Erborian i australijski Aesop.

Možete li kombinovati ove brendove? Da. Kremu od jednog, čistač od drugog, tonik od trećeg, masku od… ali pokušavam da, kad god mogu, koristim makar kremu i serum od istog brenda zajedno. Čini mi se da ću tako imati najbolji efekat.

Darphin posebno volim da koristim, kad god mogu, kao kompletnu dnevno/noćnu negu, zbog sjajne kombinacije aromaterapije sa kremama.

Da li se dobro kombinuju sa čistim prirodnim brendovima? Da, osim ako ne želite da ostanete u organskoj zoni.

Kako ih ja mešam? Recimo, kap Weleda Ulja od badema zimi često stavim zimi u bilo koju kremu kada izlazim na hladnoću .  i odlično se slaže sa svim kremama jer je veoma neutralno.  Erborian BB kremu nosim preko bilo koje druge dnevne kreme ili seruma. Caudali ulje takođe može da se stavi ispod drugih krema…

Dermokozmetika

Posebna kategorija kozmetike – kompromis između medicinskog i kozmetičkog – dermokozmetici se pribegava kad god imate neke specifične zahteve od kozmetike i želite da rešite probleme na koži: akne, rozaceu, osetljivu,  suvu kožu. Ona je i moj prvi izbor kada biram zaštitu od sunca, dezodorans i antiperspirant, čišćenje kože, voćne kiseline i retinole… Kada želite delotvronost, provereno dobru toleranciju na koži (naročito osetljivoj) – eto dermokozmetike.

 

20151111_131429

 

U našim je apotekama prisutno je mnogo sjajnih svetskih brendova.  Francuski su La Roche Posay, Bioderma, Avene, RoC, Vichy, Noreva, Uriage… Nemački Eucerin, Linola, Dr.Wolf, američka NeoStrata, a na mom se spisku preparata koje sam koristila našao i hrvatski brend Dr Nola – sjajan brend o kom ću tek pisati.

Da li možete da mešate razne dermokozmetičke brendove? Da, ja najradije upravo najradije pravim kombinacije unutar ovih brendova.  Koncept je veoma jasan, njihovo dejstvo definisano, tako da je veoma lako kombinovati različite preparate u ovoj grupi kozmetike. Moj najbolji eksperiment je kombinacija retinola La Roche Posay i voćnih kiselina NeoStrate. Uspešno.

Da li se mogu mešati sa prirodnim brendovima i prirodom inspirisanim brendovima?

Da, ALI… Ako krenete u borbu protiv konkretnog kozmetičko-dermatološkog problema, recimo akni, savetujem da se držite dermokozmetike, i izbegavate formule sa esencijalnim uljima. Takođe nemojte olako mešati kozmetiku poptuno različitih sastojaka i različitog koncepta delovanja.

 

I prirodna i dermo?

Nekoliko brendova kozmetike inspirisane prirodom, uz to i luksuznih, zapravo spada u dermokozmetiku, iako to nikada ne bismo rekli na prvi pogled. Dermokozmetika ne mora biti upakovana u bele bočice jednostavnog “apotekarskog” dizajna, pa može izgledati upravo ovako.

 

20151111_132547

 

Mislim da je jedan od prvih koji su uneli sjaj i boje u apoteke bio Lierac, kada je dama na čelu ovog brenda rekla: “Čekaj, a zašto ne bismo imali delotvornu dermokozmetiku sa divnim mirisima i luksuznim teksturama, da uživamo u njoj?” (ili tako nekako). I Lierac se presvukao iz belog (boja u kojoj su i dalje neki njegovi preparati, recimo specifična linija za probloeme očne zone Diopti) u jarke boje. I eto ih… u apoteci.  Ja ih, ipak, po dejstvu i konceptu, uvek svrstavam u kozmetiku inspirisanu prirodom.

 

Kozmetika iz parfimerije, drogerija i salona

Zašto se, onda, neka kozmetika prodaje u apoteci, neka u “prodavnici zdrave hrane”,  neka u parfimeriji ili drogeriji, neka samo u kozmetičkom salonu? Zato što je htela da se izdvoji.

Dermokozmetika je htela da vam poruči da može da reši razne probleme kože, da je bezbedna i da sadrži aktivne supstance koje su dokazano delotvorne; zato se prodaje u apoteci, tamo gde se prodaju lekovi a farmaceut može da vas posavetuje.

Prirodna kozmetika je takođe želela da poruči da se razlikuje i da je namenjena onima koji biraju zdravu ishranu i zdrave stilove života; otuda u prodavnicama zdrave hrane, u posebnim odeljcima nekih drogerija, ili ponekad u apotekama.

Profesionalni kozmetički brendovi prodaju svoju kozmetiku isključivo  u salonima, jer žele da nam poruče kako samo vaša kozmetičarka koja poznaje vaše lice može da na pravi način odabere negu za vas. U salonskoj kozmetici su neki prekrasni brenodovi kao što su Skeyndor, Guinot, Thalgo, Biologique Recherche, RVB, Ericsson Laboratoire, Babor, Auriege, Yonka – da pomenem samo neke koji su prisutni u našim salonima.

Da li to znači da u parfimerijama i drogerijama nema kozmetike inspirisane prirodom ili one koja ima dokazane aktivne supstance?

Naravno da ne.  U parfimerijama je čitav niz raznorodne kozmetike. Clarins je sigurno inspirisan prirodom, Dior tehnologijom, Dr.Brandt koji se prodaje u Sephori podosta liči na dermokozmetiku a Jeanne Piaubert iz Jasmina – na salonsku kozmetiku.

U drogerijama kao što su DM ili Lilly-ja je takođe čitav niz raznorodnih brendova – samo su po pravilu jeftiniji od onih u parfimerijama. Lilly ima vlastiti dermokozmetički brend koji se zove “Veoma zdrava krema“. DM ima vlastiti čist prirodan brend Alverde.
20151111_133047

 

Svet kozmetike je ogroman i šaren, nije loše ponekad znati kakav je koncept kozmetike koja vam se nudi.

Ne morate biti verni jednom brendu ili jednom konceptu, ali kada prvi put probate neku kremu i ne znate kako će delovati na vašoj koži – nemojte je mešati sa serumima i tonicima drugih brendova.

Ako niste sigurni šta je za vas dobro, evo saveta kako da birate kozmetiku.

  • Dermokozmetiku: za probleme poput akni, crvenila, sklonosti alergijskim reakcijama, ali i uvek kada birate preparat za sunčanje. Takođe, ako tražite specifične supstance protiv starenja poput retinola, vitamina C, voćnih kiselina. Ali i uvek ako volite jednostavnost i ne pretvarate negu u ritual.
  • Prirodnu kozmetiku ako ste zabrinuti za gomilu štetnih materija kojom smo okruženi i inače birate zdrave stilove života.
  • Kozmetiku inspirisanu prirodom ako volite prirodno ali niste isključivi, ali i ako je nega za vas ritual u kom uživate.

Kada bolje upoznate ove različite svetove, moći ćete da odlučite kako da koristite preparate koji vam prijaju u isto vreme, čak i ako pripadaju razlučitem kozmetičkim konceptima.

Pravilo je, kao i uvek: važno je da kupite preparat koji će odgovarati potrebama vaše kože.

Da li ste ikada razmišljali o kozmetici na ovaj način?

Ostavite komentar

Fifty And Polished on 09/12/2015

Lepo i jasno objašnjenje različitih tipova i kategorija kozmetičkih preparata i tačka gde se oni prelamaju i preklapaju. Za svakoga prema ličnim preferencama i potrebama.

Marijana Salvaje Ex Marić on 09/12/2015

Odličan post iz kojeg se može puno toga naučiti