IMG_5709

– Da li ovo stvarno deluje? – pitanje je koje tako često čujemo kada govorimo kozmetici. Ima jedan sastojak za koji izvesno znamo da deluje. Retinol.

Retinol podmlađuje kožu, podostičući stvaranje novog kolagena –  u to više nema nikakve sumnje, to vam mogu potvrditi dermatolozi koji  već godinama prepisuju recepte sa preparatima na bazi retinola. Ali ovi preparati mogu imati i jake sporedne efekte, pre svega iritacije, što je, uostalom razlog što se izdaju na lekarski recept.

Da, ali to su dermatološke doze, šta je sa retinolom u kozmetici, koji dolazi u manjim dozama od onog koji se dobija na recept? Da li i on deluje?

Čekajte, ovde moram da se vratim nekoliko godina unazad.

U martu 2007. u uglednom BBC programu za popularizaciju nauke, Horizon, u emisiji  “Prof Regan’s Beauty Parlour”, prof. Lesli Regan istraživala je delotvornost kozmetike. Tema ju je odvela na Dermatološki odsek Univeziteta u Mančesteru, gde je ugledni dermatolog, profesor Kris Grifits (Chris Griffiths) vodio nezavisno istraživanje o dejstvu kozmetičkih krema sa retinolom, Studija je poredila efekat Boots No7 Protect & Perfect kreme na proizvodnju kolagena, u poređenju sa lekovima na baz retinoične kiseline (Tretinoinom), koji se prepisuje na recept za lečenje kože sa velikim fotooštećenima (starenje i degradacija kože usled izlaganja suncu).

Istraživači su bili iznenađeni činjenicom da ova kozmetička krema – deluje! To su i saopštili BBC-jevoj ekipi, a ova ih prenela u emisiji Horizon.

 

Usledila je nezapamćena pomama po Boots radnjama (engleski lanac drogerija), petomesečne zalihe Boots No 7 Protect & Perfect seruma su prodate u jednom danu, čekalo se u dugim redovima na svoj preparat,  formirane su liste čekanja, a preparat koji inače košta 17 funti, dostigao je na eBay-u cenu od 67 funti. Srećnike koji bi ugrabili svoj preparat intervjuisali su mediji.

Fotor01030233444

Markteinški potez veka. Mada, profesor Kris Grifits (Chris Griffiths), koji je vodio istraživanje u Mančesteru, rekao je  kasnije u intervjuu BBC-ju da je istraživanje bilo istinski nezavisno, iako ga je Boots finansijski podržavao.

No7 krema pritom, nije imala čist retinol, nego retiynil palmitat.

 2007. je definitivno bila godina retinola

U maju 2007, objavljeni su i rezultati nezavisnog istraživanja Univerziteta u Mičigenu, s druge strane Atlantika,  u stručnom časopisu Archives of Dermatology,  pod naslovom „Poboljšanja na koži koja prirodno stari uz primenu vitamina A (retinola)“ (“Improvement of Naturally Aged Skin with Vitamin A (Retinol)”).

Učesnici istraživanja – osobe straije od 80 godina! –  tri puta nedeljno su, tokom šest meseci, mazani preparatom sa 0.4% retinola po unutrašnjoj strani nadlaktice (deo kože koji je zaštićen od sunca) jedne ruke- dok su kontrolnom kremom mazani drugoj.

Rezultat? Bore i grubost kože značajno su smanjeni na tretiranoj ruci, a biopsijom tkiva utvrđeno je da retinol povećava produkciju važnih gradivnih komponenata kože – glikozaminglikana i prokolagena. “Ranije smo verovali da retinoidi deluju samo na fotostarenje – ovo je prva sistemsatična, dvosturko slepa studija, koja pokazuje da oni deluju i na prirodno starenj” rekao je koator studije dr John J. Voorhees, šef katedre za dermatologiju Univerziteta u Mičigenu. Ova studija je bila nezavisna, a preparat sa retinolom nije bio brendiran – napravljen na bazi običnog mleka za telo, u svrhe istraživanja.

Bila je to i prva javna potvrda iz naučnih krugova da neki antiejdž  sastojak  zaista  deluje. 

Francuski dermokozmetički brend RoC, koji je u to vreme već uveliko imao čist, stabilizovan retinol u svojim kremama, i bio poznat kao lider u ovoj oblasti, početkom 2008.  na velikom internacionalnom skupu u Parizu lanisrao je svoju RetinOx liniju – događaj kom sam imala zadovoljstvo da prisustvujem, sa grupom srpskih novinara (i kao PR ovog brenda u Srbiji). 

Fotor01030235646

Dva predavača, prof Sten Šapiro i prof. Džim Lejden – dermatolog  sa univerziteta Pensilvanija tom su priliokm odgovorili na neka pitanja za tekst koji sam objavila u časopisu Estetika (psole retinola tvrde oni, najmoćnija kombinacija je vitamin c plus hijaluronska kiselina – pa ako ne pdonosite retinol, eto rešenja).
Bio je to prvi “relaunch” ovog brenda.

Večeras je drugi “relounch” nekih linija ovog brenda, uključujući i one sa retinolom, sa inoviranim pakovanjima i formulama, plus lansiranje nekih novih linija. 

IMG_5694

Eto gde ću provesti Halloween, i prestravljivati se prizorima starenja sa predavanja o RoC antiage inovacijama.

Zapravo prestraviti se činjenicom da je ovo već drugo veliko lansiranje RoC-a kojem prisustvujem! Što me vraća na priču o godinama… I na to da ga retinol može usporiti – ne baš vreme, ali da one znake koje ostavlja na licu.

Jer, RoC sme sebi da dozvoli da pomalo svojata retinol, kao brend koji je imao prvi stabilizovan retinol. Druženje RoC-a i retinola traje već četvrt veka.

Kako birati kremu sa retinolom

Ali – u čemu je problem sa retinolom, ako se zna da je delotvoran, zašto ga nemaju svi brendovi u svojim kremama?

Dva su bitna problema s retinolom: njegova nestabilnost,  koja  ga  čini  neotpornim  na  toplotu,  svetlost, kiseonik… on se razgrađuje pri prvom dodiru sa vazduhom.

Druga je mogućnost  iritacije, zbog čega je veoma važna koncentracija retinola u kozmetici: on mora biti delotvoran a da ne iritira! I pritom ostati stabilan: da ne iščezne čim ga istisnete iz tube.

Zato nije svaka krema “sa retinolom” podjednako dobra – ovaj nestabilan sastojak nije lako ukrotiti. Takođe, mnoge kreme imaju druge derivate – prekursore retinola.  Birajte pouzdane brendove. Recimo RoC, koji jeste lider u ovoj oblasti.

Naučnici RoC-a (odnsono kompanije Johnsons&Johnsons čiji je RoC deo), stabilizovali su ovaj molekul 1987. – a 1995. je usavršena nova tehnologija koja štiti molekul od oksidativnog stresa tokom svake faze proizvodnje.  Rezultat je bio 1996. prvi stabilizovan čist retinol za borbu protiv bora. Dalja usavršavanja formule uvela su vitamine C i E u čistom obliku, a 2009. uvela u formulu biopeptide i hijalruonsku kiselinu.

Da bi smanjio iritaciju, RoC je otkrio način da kontroliše “isporučivanje” retinola iz kreme na površinu kože. Takođe, izborom ostalih supstanci – pre svega emolijenata – omogućena je viša efikasnost retinola, a manje iritacije. RoC je otkrio retinol u kombinaciji sa nekim drugim supstancama  (hromonski derivati) daje isti rezultat na bore kao krema koja sadrži duplo više retinola.  Rezultat je bio efikasnost bez iritacije.

IMG_5703

Godinama sam koristila RoC RetinOx preparate, pre svega kremu za zonu oko oka, zbog njene prelepe teksture, koja ostavlja kožu zaglađenom i mekom.  Drugi favorit bio mi je RetinOx serum, za noć. Nikada nisam imala iritaciju, niti bilo kakvo peckanje ili neprijatnost – niti sam čula da je neko drugi ko je koristio ove preparate imao.

Danas RoC promoviše novu liniju sa retinolom koja se zove Pro-Correct – linija koja  nastavlja RetinOx liniju, i sa mnom je jedan od ljubimaca: serum. Sada se zove – koncentrat.

Sa 0.4% stabilnog, aktivnog i bezbednog retinola.

Možete reći da je to sugestija koju nosim iz cele ove priče o retinolu koju pratim godinama, ali kada nanesem RoC serum – a ovaj je gotovo identičan i po teksturi i po mirisu prethodnom, RetinOx serumu, uvek imam snažan utisak da to na koži deluje.

Kao i kada je reč o bilo kom drugom prepratu o kom pišem – ni za ovaj vam neću reći: on mi je izbrisao bore – jer je to neozbiljno. Ono što hoću da kažem – u nizu zaista  delotvornih preparata, RoC retinol koncentrat stavljam na visoko mesto.

Uvek je dobro – ako ste u prilici, da koristite negu jednog brenda – a ne probi su kod mene dnevna krema za lifting – kada sam gledala svoje poslednje fotografije sa neke promocije shvatila sam da mi je lifting neophodan.

IMG_5706

U lifting kremama nove linije Pro Define (nekada Complete Lift) –  RoC koristi tehnologiju THPE (tetra-doksi- nešto…) koja skuplja keratinocite na površini kože za onaj prvi, kozmetički efekat zategnutije kože. Premda sam svesna da od kozmetike nema pravog liftinga, ovaj  fluid mi izuzetno prija, a koža je pod njom glatka i nežna. Tekstura je veoma nežna, miris divan. RoC ima fluide i kreme u svim kolekcijama, fluidi su u potpunosti pogodni za masnu kožu –  nimalo ne zamašćuju i odlična su podloga za šminku. (probala sam teksture Pro Define i Pro Correct).

Retinol+hijaluron za zonu oka

Ovo je krema koju od srca preporučujem.  Nekada RetinOx, danas Pro Sublime (uvek se nerviram kada brendovi ovo rade sa imenima poznatih i omiljenih preparata), krema je koju dugo poznajem i više sam je puta koristila. Sadrži i retinol i hijaluronsku kiselinu, odlična je i za negu i kao podloga za šminku – krema od koje zaista možete videti rezultate redovnom dužom primenom.

IMG_5701

Preporuka je da se krema sa retinolom proba najpre tokom noći, kada je na koži najmanji uticaj ostalih faktora, (šminke, zagađenja…), kako bi se ocenilo da li će koža reagovati na retinol, Što se mene tiče, mislim da su o iritacije retinolom mnogo ređe nego što se o njima priča – barem kada su pouzdani kozmetički brendovi u pitanju.

Da li ste koristili nešto od ovog brenda?

Šta mislite o retinolu?

 

 

Ostavite komentar

Una on 31/10/2014

Sjajan post kao i uvek! Sad sam totalno iznenadjena - ja imam ceo set No7 kozmetike, dobila iz inostranstva, i pojma nisam imala sta je to - nisam nikad cula! Imam serum, kremu, piling sam potrosila, senku za oci imam (odlicna je) i maskaru...

Ljiljana on 31/10/2014

Draga Una, eto sada znate kakva je pomama bila za No7. Inače, drogerijski brend.

Jelena on 31/10/2014

Divan tekst. Ono što mene zanima je da li je retinol dobar za sve starosne grupe ili sa njegovim korišćenjem treba sačekati neke određene godine?

Ljiljana on 01/11/2014

Draga Jelena, mislim da može od 35+ ili 40+. On vam neće škoditi ni ranije, ali u mlađim godinama je bolja nega sa antioksidansima, preventiva starenju

Biljana on 31/10/2014

Odlican post,ali obzirom da spadam u grupu onih sa izuzetno osetljivom kozom,sklonoj crvenilu ,nisam uspela da nadjem odgovarajucu kremu iz ROC kolekcije.Da li ste vi informisani da li osobe sa kuperozom i rosaceom smeju da koriste kreme na bazi retinola i koju bi ste nam preporucili?Pozdrav,Biljana

Ljiljana on 01/11/2014

Draga Biljana, mislim da ne biste trebali da koristite retinol. Radije uzmite nešto na bazi vitamina i minerala. Od RoC kozmetike, recimo, Pro PReserve sa antioksidansima.

Ana on 01/11/2014

Vec godinu dana koristim Retin Ox nocnu i izuzetno mi prija. Vidim rezultate, koristila sam je i preko leta (sa spf 50 tokom dana) i bas sam se iznenadila kad sam videla novu liniju. Nisam se detaljnije ukljucila, ali se nadam sa nisu promenili formulu moje kreme. Ovaj post mi je dosao kao porucen!

Ljiljana on 01/11/2014

Draga Ana, formula je gotovo identična, možda su za neki procenat promenili odnos sastojaka,ali to je, bazično, ista krema. Ne volim kada menjanju imena krema koje volimo, ali Retinx je sada Pro Correct - i serum se sada zove koncentrat. I RetinOx krema za oči, koja je odlična, zove se Pro Sublime.

Dear Skin on 01/11/2014

ROC je jedan od zaista djelotvornih preparata, jedva čekam isprobati novitete a sa starima sam dobro upoznata. Samo rezultate ovakvih krema ne mogu se očekivati prije 6 do 12 mjeseci

Ljiljana on 02/11/2014

Draga martina, u pravu si. Mada mnogi brendovi obećavaju da se rezultat vidi posle 4 nedelje, neophodno je najmanje tri meseca, pa i više.

LidijaTanja on 06/11/2014

Odličan post! Uživam u svom Pro-preserve fluidu i merkam šta bih mogla još da nabavim da napravim komplatić :) Lidija

Ljiljana on 07/11/2014

Draga Lidija, Pro Correct za zonu oka je super. Ljilja

12 poklona za 12 meseci u 4 paketića – Budilepa on 25/12/2014

[…] – RoC Pro Sublime krema za zonu oka sa hijaluronskom kiselinom i retinolom. Sjajna krema o kojoj više možete pročitati u postu o RoC retinolu. […]

Natasa on 07/09/2015

Draga Ljiljana, tek nedavno sam otkrila vas blog, i iscitala ga od prvog do poslednje posta. I moram reci da mi je zao sto ga ranije nisam otkrila :-) jer bi mi sigurno mnogo pomogao u mojim dilemama oko preparata za negu i nacina nege lica i tela. Moje pitanje se odnosi na koriscenje Roc-ovih preparata u trudnoci, posto sam na nekim sajtovim procitala da nisu preporucljivi zbog retinola. Da li vi imate nekih saznanja o tome? Pozdrav

Ljiljana on 20/09/2015

Draga Nataša, drago mi je da vam se blog dopada. Retinol, generalno, nije preporučljiv u trudnoći, mada se tu misli na dermatološke koncentracije za lečenje akni, i na oranlnepreparate. RoC nema takve koncentracije retinola, i verujem da je bezbedan (inače bi RoC morao da napiše na deklaraciji upozorenje), baš kao i drugi kozmetički preparati sa retinolom. Moj je ipak stav da tih 9 meseci baš i ne mora da se koristi nešto u šta imate i minimum sumnje, pa radije pređite na nešto prirodno, bez konzervanasa i previše sintetičkih supstanci. Weleda je idealan izbor, a oni imaju i odlične preparate za telo namenski kreirane za trudnoću.

daniela on 27/03/2016

sjajan post! kupila sam RoC pro-sublime anti-wrinkle eye reviving cream...pa me zanima dali sam dobro uradila...imam 40 godina :)

Ljiljana on 27/03/2016

Draga Daniela, odličan izbor. Koristite ga, samo, duže vreme, ujutro i uveče u tankom sloju. Jedno dva meseca... Za mene nema mnogo boljih krema za zonu oka.

Jelena on 15/05/2016

Sjajan post draga Ljiljo, baš mi treba pomoć oko ovoga i super da sam dobila preporuku da prelistam Vaš blog. Ja imam 37 i normalnu ali osetljivu kožu lica (recimo odgovarala mi je La Roche Toleriane krema). Poslednjih godinu dana primećujem izraženije one dve bore od nosa ka usnama i koža mi je umornija i opšuštenija :( Šta biste mi preporučili za početak, s obzirom da nisam ništa jače od hijalurona koristila do sada? Ne mora ROC nužno, ali nešto jače, a opet ne previše zbog osetljive kože. Hvala unapred na izdvojenom vremenu

Ljiljana on 17/05/2016

Draga Jelena, La Roche Redermic je naveden kao retinol za osetljivu kožu. Takođe je testove tolerancije prošao i RoC. Možda bi bilo dobro da isprobate najpre na koži neki uzorak ako nađete. Toliko o retinolu. NeoStrata ima odličnu kremu za osetljivu kožu Ultra hidratantni krem ili Bionski krem, koji su sjajni - antiage koji ne iritira jer umesto glikolne ima laktobionsku kiselinu. Ona nije tako moćna kao glikolna, ali odlično hidrira i ima antiage svojstva. Moguće je naći antiage za osetljivu kožu.

Bojana on 05/08/2016

Draga Ljiljo, da li mi mozete napisati koliki je procenat retinola u fluidu i okolocnoj kremi iz te linije? ( za koncentrat sam videla da ste napisal da je 0,4% )? Puno hvala unapred!

Ljiljana on 10/08/2016

Draga Bojana, mislim da je o.2% ali proveriću.

Sonja on 20/05/2018

Poštovana Ljiljana, šta biste preporučili za mešovitu kožu od 30 godina sklonu tamnim flekama na čelu i oko usana? Koji preparat, danima istražujem i prosto nisam sigurna. Želim malo da usavršim kožu, smetaju mi te diskoloracije i malo veće pore. Hvala vam.

Ljiljana on 23/06/2018

Draga Sonja, tokom leta pre svega zaštitu nekim od fluida sa visokim faktorom za lice. Namenski je Bioderma Photoderm M, on je baš protiv melazme (fleka). Ili, neki drugi fluid, Eucerin, La Roche, Uriage... samo da ima SPF 50 i da ga nanosite svakog dana tokom leta. Inače, za negu, pogledajte ovaj tekst http://budilepa.com/2017/03/dermatolog-fleke-na-kozi-ima-li-resenja/Za Neoretin proizvode čula sam sve najbolje, dalje, tu je Iklen serum. Probajte da kupujete proizvode u apoteci. Fleke se teško leče, a zaštita od sunca je jedan od najvažnijih delova nege.

Ana on 28/07/2019

Dobar dan, Da li mozete da mi kazete nesto o liniji RoC® RETINOL CORREXION® Deep Wrinkle. I koja je razlika izmedju Filler-a i Seruma. Hvala unapred :)

Ljiljana on 30/07/2019

Ana, razlika je u koncentraciji, serum ("concentrate") je najkoncentrovaniji. Premda, ovo ime "Retinol Correxion" i "Deep Wrinkle" je, koliko znam, ime preparata na američkom tržištu, kod nas - i u Evropi - se isti proizvodi zovu RoC Pro Correct, i u liniji ima koncentrat (serum), fluid za mešovitu kožu, kremu za normalnu i kremu "rich" za suvu kožu. Uz to ikremu za zonu oka. Filer na našem tržištu nema - ranije je postojao - i on uz retinol ima optimalnu koncentraciju hijalurona (pretpostavljam, ako govorimo o istom preparatu). Na ova dva tržišta ima i različit dizajn pakovanja.