xhea buter

 

Hajde da prvo razjasnimo stvar oko imena: shea butter ćete naći kao najčešće ime, iako je iz engelskog jezika. Kao da se svi plaše da neko neće shvatiti o čemu je reč ako kažete ši puter. Ili ši buter.


shea_butterDruge česte varijante su  shea maslac,  karite buter (hrvatski), a najređe ćemo naći reč puter. Ši.
Drvo se zove ŠI, reč je transkripcija od engleskog shea. Englezi su svoju reč pozajmili od imena kojom ovu biljku zovu u Maliju, a Francuzi od reči “ghariti” (karite) – kako je zovu u Senegalu (kaže Wikipedia).

Puter se kod nas koristi ravnopravno sa buter, a može i maslac.
Ja ne hleb mažem puter, pa zato i ovaj ŠI tako zovem.

Zvanično kozmetičko ime po INCI nomenklaturi (INCI je International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) – ono koje ćete naći na pakovanju kozmetike koja sadrži ovaj divan sastojak,  jeste Butyrospermum Parkii.

Može i na lice i na pete

Ši puter je čest sastojak krema za hidrataciju, sastojak koji ne zapušava pore, a daje koži bogatsvo esencijalnih masnih kiselina i vitamina. Prirodno ima protivupalno dejstvo, pa ga može podneti i osetljiva koža, pa i ona sa ekcemom, i može se, ako je čist, mazati na sve delove tela i lica, pa i kosu.

 

Sheabutterkugeln

Evo ga na slici (gore, slika iz Dr.Hauschka baze podataka) – čist, nerafinisan, tek proizveden.

Treba li ši puter da bude nerafinisan?  U principu, tako se najbolje očuvaju svi njegovi sastojci. Ogroman procenat njih se sačuva i rafinisanjem, ali svako pročišćavanje podrazumeva upotrebu neke hemikalije. Takav puter postane svetliji, i kozmetički prijemčiviji.

Kako se koristi? Budući da čist ši puter ima čvrstu konzistenciju i prirodan, drevenast miris, ne spada u kozmetičke poslasltice – dok ga ne stavite na kožu na kojoj se topi kao puter. I stvara fini, mek sloj, koji je samo u početku mastan.

Ako ipak imate svoje omiljene, mirisne i teksturisane kreme za lice, ši puter će biti odlično rešenje za:
– laktove i pete, stopala uopšte
– nega za ruke
– prva pomoć kod isušivanja kože
– ispucale usne
– opekotine i ragade
Sve sam ovo probala, i deluje.
Jedino za šta se ši puter još može koristiti je za kosu, e to nisam probala. Kažu i da dobro deluje na bore – takve testove nerado radim.

Ali evo nekoliko ideja za dobru u potrebu ši putera.

LICE – Ako imate osetljivo lice, ili suvu kožu, pa idete napolje na mraz, dobro je da na površini kože imate zaštitu koja ne sadrži vodu, (jer se voda mrzne) pa je ši buter odličan izbor. Možete ga staviti i kao dodatni zaštitni sloj preko svoje kreme.
RUKE – pakovanje za ruke: dobar sloj ši putera, pa pamučne rukavice preko. Isto to važi i za stopala.

Ši puteri kod nas

Ši puter koji sam koristila je od Manne, 100% je organski i nerafinisan.  U metalnoj je kutijici od 100 g.  Manna inače ima takva pakovanja koja mi se veoma dopadaju. Idu uz prirodno, i deluju retro. Na slici je ši puter sa balzamom za usne.

 

mana1

 

 

Ši puter je čvrst na sobnoj temperaturi, ali na toploti ruku vrlo brzo omekša i već posle par trenutaka se lako nanosi i razmazuje.

Manna ima i Premium varijantu ši putera, koja je nešto skuplja i, pretpostavljam, od skuplje sirovine – jer su i ši orasi iz kojih se ovaj puter dobija, baš kao i bilo koji drugi, različitog kvaliteta.

Kod nas postoji još par čistih, nerafinisanih organskih ši putera.
Alchemy Shea Butter, takođe u metalnom pakovanju.

 

Fotor1126224837

Marigold Shea Butter u staklenoj posudici sa retro poklopcem, poput starinskih tegli.

Cene su: Manna 1000 din za 100 ml – 1.150 din za premium varijantu , Alchemy je 590 din za 50 g, Marigold je najjeftiniji, 780 din za 120 ml.

Ši puter iz Burkine Faso – jedan dobar projekat

Za Dr.Hauschka kozmetiku koristi se ši puter iz Burkine Faso, nabaljen po fer cenama. Afrika je izrabljivan kontinent, a firma Wala koja proizvod DRH kozmetiku od 2001. učestvuje u projektu u kom zapošljava oko 350 žena u selima Burkine faso, koje skupljaju ši orahe i pripremaju sirov ši puter na tradicionalan način, u tipičnom ritualu na sredini sela. Ovako izgleda svež…

 

shea01

 

Ši orasi se suše, zagrevaju u glinenim pećima, ustinjavaju i mešaju sa vodom. Tada se mese, sve dok se na vrhu ne odvoji čist puter, koji se onda “skida” – baš kao puter pravljen od mleka. To je nerafinisani ši puter. (Eno ga na slici gore, na vanglici poput onih koje su koristile naše bake).

 

Burkina Faso - Sheabutterprojekt - Dorfversammlung

 

Za porodice ovih žena ovo vredan izvor zarade koji im omogućava normalan život (pa i školovanje dece i lečenje), a Wala im plaća rod unapred, po cenama koje su iznad proseka.
Inače, stablo na kom rastu ši orasi počinje da cveta i daje plodove tek posle 20 godina, sa 30 je nejproduktivnije, a rađa više od 100 godina. U Africi ga koriste i za jelo.  (Fotografije iz Burkine Faso – Dr.Hauschka)

Ostavite komentar

AnaK on 27/11/2013

Sjajno upakovano <3 Gde se može kupiti Marigold Shea puter?

Ljiljana on 27/11/2013

Ja znam da može kod njih na sajtu. http://www.marigoldlab.com/proizvodi/puteri_81/shea-butter-100-cist.html

Anibani on 27/11/2013

vec dugo zelim da ga probam i gledala sam ga u loccitane-u u hrvatskoj ali ga nisam kupila. mislim da cu kupiti ovaj manna jer imam bas velikih problema sa suvom kozom

Ljiljana on 27/11/2013

Ana, zaboravih danas da ti kažem i zatražim tester za Weleda Skin Food. Za suvu.

Jasmina on 14/05/2014

Divan tekst iz kog se moze mnogo toga korisnog nauciti :)

Ljiljana on 14/05/2014

Hvala Jasmina. Trudim se:)

Nevena on 29/09/2014

Jedini prihvatljiv sei puter koji sam probala je Oshadhijev, nerafinisan i maziv. Marigold je rafinisan i ne razlikuje se od Manna i Achemy putera. O Manna proizvodima imam jako lose misljenje, preskupi su i nekvalitetni. Pakovanje? Proverite od cega su kutijice napravljene.

Ljiljana on 30/09/2014

Draga Nevena, hvala. Probaću Oshadhi puter. Kako znate od čega su kutijice napravljene?

milena on 08/11/2015

1. ovako zanima me da li je za mesovito/suvlju kozu lica i tela osobe od 26 godina suvise jako da stavlja kombinaciju kakao butera i ulja od badema.. meni je ekstra za kozu al se cimam da ne napravim neki kontraefekat..ko kad mladji koriste kreme za starije pa jos vise ostete kozu..pa me zanima da li ja mogu ovim da zapusim ostarim ili bilo sta lose uradim sa svojom kozom.. 2. da li u ovu gore kombinaciju mogi da dodam jos neka ulja tipa ruzino i sl(znaci koja su ok za lice navedite mi..) i da mi koza bude zahvalna? 3. isto tako odvojeno pitanje da li je suvise jako za lice da se stavlja cist shea buter? ***napomena ja bio ovu mesavinu iz br jedan koristila totalno umesto kreme..

Ljiljana on 08/11/2015

Draga Milena, Shea buter neće da vam napravi problem, i nije suvše jak za lice, jedino što može da se desi je da zamasti malo T zonu, ali na obrazima deluje odlično Ne preporučujem vam da sami mešate esencijalna ulja - ako ne znate dosta o njima. Ako želite da probate ružino ulje, i ako nađete kvalitetno, samo napred. Koža će vam biti zahvalna. Mešavina kakao butera i ulja od badema je baš za suvu kožu, pa ako vaša koža nije baš suva... bolje ne.