Zašto baš The Ordinary i The Inkey List

Dva brenda su slična po asortimanu, cenama, i marketinškom pristupu – s tim što je The Ordinary, ipak, poseban fenomen. No, mnogo više o ova dva brenda možete pročitati u ovom tekstu u kom sam poredila njihove preparate sa retinolom. 

Sada bih uporedila njihove preparate sa vitaminom C.

 

 

THE ORDINARY VITAMIN C U PRAHU 

vs

THE INKEY LIST VITAMIN C SERUM 

Vitamin C je, poput retinola, dokazano efikasan u poboljšanju stanja fotooštećene kože (starenje izazvano izlaganjem suncu) – i to u ublažavanju fleka, bora i borica, prosvetljivanju tena… ukratko, sprečavanju oksidativnog stresa koji dovodi do ubrzanog starenja. Druga sličnost sa retinolom je – nestabilnost. Osetljiv je na svetlost, vazduh, brzo oksidira, zato su proizvodi sa vitaminom C obično upakovani u tube, tamne bočice sa pipetom, i u manjim pakovanjima, budući na kratak rok trajanja  nakon otvaranja. I treće, postoje u kozmetici različite forme vitamina C (baš kao i retinoida), a aktivni forma je l-askorbinska kiselina, rastvorljiva u vodi.  

O delovanju, pravilnoj upotrebi i kombinovanju vitamina C sa drugim sastojcima možete pročitati u savetima dermatologa dr Dragane Kablar

The Ordinary nije prvi koji se dosetio da vitamin C ponudi u najstabilnijoj formi – u prahu – ima dosta brendova sa ovakvim preparatima. Ipak, The Ordinary vitamin C je ekstremno popularan zbog  cene (u ovom trenutku oko 7 evra) za teglicu čistog vitamina C  (l-askorbinske kiseline). Teglica sadrži 20 g praha koji se meša sa kremom ili gelom za negu, tako da se dobije koncentracija od oko 20% vitamina C- ona koja je najdelotvornija u koži.  Zato ovih 20 grama traje mesecima, što proizvod čini ubedljivo najpovoljnijim vitaminom C na tržištu. 

 

 

The Ordinary ima još dve formulacije sa vitaminom C dostupne kod nas u Metropoliten parfimeriji, i još nekoliko dostupnih online sa Deciem sajta.   Probala sam teksture dva oblika dostupna kod nas:  

  • Vitamin C Suspension 23% + HA Spheres 2%, suspenzija finog praha l-askorbinske kiseline u skvalanu, bez silikona, kako bi se obezbedila bolja pristupačnost koži (silikon može da “zarobi” vitamin i učini ga manje dostupnim). Tekstura je grublja i pod prstima se oseća prah, popu nekog finijeg pilinga, ali brzo se rastvori i na koži ostaje osećaj kao da ste naneli kremu. 
  •  Magnesium Ascorbyl Phosphate 10% – forma vitamina C koja je manje efikasna od l-askorbinske kiseline, ali je zato stabilnija i pripisuju joj se dodatna svojstva izbeljivanja fleka. Tekstura ovog proizvoda mi je bila nešto masnija nego što volim. 

Moj izbor je, konačno,  bio vitamin C u prahu, koji mogu da mešam sa bilo kojom kremom ili gelom koji mi prija. 

Sa kojim sam ga kremama i gelovima mešala  vitamin C u prahu? 
Najradije, sa Hada Labo hidratorom – reč je o hijaluronskom gelu koji se koristi kao prvi korak nege- dodatna hidratacija. Možete ga mešati sa drugim kremama, ali je najbolje da to budu neutralne kreme, bez aktivnih supstanci poput retinola, voćnih kiselina, peptida ili niacinamida. 

 

 

Najčešće sam vitamin C u prahu kombinovala sa Hada Labo hidratorom – hidrirajućim gelom retke, fluidne teksture, koji se obično nanosi kao prvi korak nege pre seruma i kreme, a posle tonika. Ovo je hijaluronski serum koji treba da dodatno hidrira kožu, i pošto u njemu nega nikakvih drugih atniejdž supstanci bio mi je idealan kao podloga za moj vitamin C u prahu.  (Na slici je Hada Labo antiage hidrator koji sam kupila nedavno, on sadrži malo retinola, pa ću ga koristiti uveče pre retinola, a za vitamin C ću se vratiti “običnom” hidratoru).

Budući da vitamin C “traži” kiseliju sredinu da bi opstao i koža ga iskoristila na najbolji način, pre vitamina C koristila sam neki čistač ili tonik sa niskim procentom kiselina.  U ovom slučaju bio je to sjajni Neostrata Exfoliating Wash (sjajan penasti čistač o kom sam već pisala ovde), ili Lipo tonik sa 5% glikolne i mlečne kiseline. (Lipo je odličan, povoljan domaći brend o kom sam takođe pisala ovde). 

Preporuka je da se  četvrtina ili polovina kašičice priložene uz pakovanje pomeša sa kremom u veličini “zrna graška” ili 5-10 kapi seruma. Sve u svemu, nije naročito precizno, i merenje je za mene bila jedina loša strana ovog proizvoda, kada znam da je optimalna doza oko 20% vitamina. Mnogo manje nije dovoljno efikasno, previše može da iritira kožu i potpuno je nepotrebno. Na stranu to što sam originalnu kašičicu vrlo brzo zagubila. Problem sam posle par dana prevazišla i naučila da odredim neku svoju meru. 

 

Efekat koji vitamin C ostavlja na moju kožu je uvek bio sjajan, koža već za par dana postane svetlija, blistavija, pa je to bio slučaj i sa The Ordinary vitaminom C.  Naravno, dugoročni efekti na jačanju čvrstine kože i smanjenju fleka nisu tako brzo vidljivi, to je nešto što treba verovati da će vremenom da se dogodi. 

Priprema kože za preparat sa vitaminom C podrazumeva kiseline, jer je apsorpcija ovog vitamina bolja u kiselijoj sredini (nižoj pH vrednosti).  Odabrala sam  blag tonik sa 5% glikolne i mlečne kiseline domaćeg brenda Lipo kozmetika

THE INKEY LIST VITAMIN C SERUM serum sa 3o% čistog vitamina C (l-askorbinska kiselina), u silikonskom preparatu.

Tekstura – navikli smo da nešto što se zove serum bude tečno ili fluidno – ovde je reč o gustoj kremi. Formula bez vode – kako bi vitamin C bio stabilniji – zasnovana je na nekoliko vrsta silikona. Mala zamerka je gustina kreme koja se malo teže raspoređuje na licu, tako da niste sigurni da li ste je revnomerno rasporedili – što je sa koncentrovanim vitaminom C važno, jer može doći do iritacije na mestima gde je ostao gušći sloj kreme. Ovo je razlog i što se krema veoma brzo troši, mnogo brže nego kreme ređe teksture (poput The Inkey List retinola ili koenzima Q10). 

 

 

Koncentracija – silikon može da “zarobi” vitamin C, i učini ga manje delotvornim, pa je ovde mudro data koncentracija od 30% da bismo zaista dobili optimalnih dvadesetak procenata. 

Osećaj na koži – veoma prijatna krema sa glatkom završnicom koja će, u slučaju da vam koža nije masna, zahtevati još i sloj hidratantne kreme. 

KOJI JE BOLJI? Oba vitamina C su odlična, The Inkey list je praktičan za putovanje, zbog pakovanja, The Ordinary je odličan jer se može kombinovati sa kremom ili gelom koji volite i mnogo, mnogo duže traje.  

 

 

 

Ostavite komentar