Da li krema mogu  “izbrišu” bore? Ili da “eliminišu” celulit? Večito pitanje. 

Odgovor je, naravno, NE.  

Bolje je da obrišete zablude, eliminišete lažna obećanja i zauzmete realan stav prema kozmetici.

 

zablude o kozmetici

Američka akademija dermatologa nedavno se pozabavila ovom temom, pa sam deo njihovih saveta prilagodila našim uslovima.

1. Zabluda: “botoks u kremi”

Netačno je uverenje da nova naučna dostignuća omogućavaju kozmetičkim preparatima da postignu rezultate identične onima koji se postižu dermatološkim preparatima (lekovima) koji se izdaju na recept, ili onima koje se postižu tretmanima u ordinaciji.

Drugim rečima, “fejslift u kremi”, “botoks u kremi”, “mezoterapija bez igle” ili “kraj celulitu” – samo su prazna obećanja.

Zaključak: budite realistični kada su u pitanju rezultati koje možete postići kozmetikom.

 

2. Zabluda: što skuplji proizvod, to bolji rezultat

Visoka cena ne garantuje da kozmetički preparat uopšte deluje. Mnogi brendovi drže visoku cenu svojih krema, koje imaju veoma sličan sastav drugim, mnogo jeftinijim kremama na tržištu.

S druge strane, veoma jeftine kreme nisu dobar izbor jer tehnologijia obrade i čuvanja supstanci u kremi ima svoju donju cenu. Za veoma nisku cenu dobijate i veoma malo ili nimalo aktivnih supstanci, i jeftine sirovine za proizvodnju. To nije nešto što želite na svojoj koži.

Zaključak: konsultujte dermatologe, ili farmaceute u apotekama, oni vas mogu posavetovati koji preparati imaju istinsku naučnu zasnovanost, i mogu da pomognu smanjenju znakova starenja ili druge probleme na koži  koji vas brinu.

3. Zabluda: za 20 dana celulit nestaje!

Nema kreme koja “briše” celulit. Takva krema još nije napravljena.

Neke dobro formulisane kreme mogu privremeno da ublaže izgled  celulita, ali ne mogu da ga eliminišu. Ne postoji krema koja može da razloži i ukloni celulit sa tela. Postoje samo više ili manje delotvorne kreme.

Zaključak: celulit, ako ga već imate, traži stalnu akciju. Od regulacije ishrane, do tretmana i krema. Priznaćemo, retko ko od nas je tako istrajan, pa zato uvek negde s proleća krećemo na tretmane.

4. Zabluda: prirodni i organski sastojci su uvek bezbedniji

Premda “prirodno” ili “organsko” zaista doprinosi da proizvod deluje bezbednije, većina sastojaka u tom preparatu ne mora biti uneta u svom izvornom obliku. Biljni satojci mogu da prođu dug proces prerade u kom su modifikovani i hemijski sintetisani pre nego što su dodati u proizvod. U tom slučaju su termini “prirodno” i “organsko” navođenje u zabludu.

Osim toga, čak i ako su sastojci izvorno prirodni, oni mogu biti alergeni i iritirati vam kožu ako je kozmetika bez ozbiljnije naučne podloge.

Zaključak: ako ste pristalica prirodne kozmetike i prirodnih brendova, birajte dokazane brendove iza kojih stoji ozbiljan naučni rad. Ne dopustite da vas zavara reč “prirodno” na pakovanju – obratite pažnju na sastojke.

5. Zabluda: “I do 50% manje bora!”

Netačno je da reči u reklamama i na pakovanjima:”klinički potvrđeno”  znače da je proizvod odobren od strane zdravstvenih autoritetai da su tvrdnje o njegovoj delotvornosti dokazane relevantnim naučnim studijama.

Lekovi potpadaju pod stroge preglede zdravstvenih instanci svake zemlje, dok antiage preparati i kozmetika uopšte, spada u domen klasifikacije i bezbednoti za upotrebu. Kada se na pakovanju pojavi sintagma “klinički potvrđeno” to može značiti da je proizvod isprobalo  nekoliko osoba tokom nekoliko nedelja. Te su osobe, potom, predale svoj izveštaj o tome da li su, ili nisu, videle napredak. Reč je dakle o ličnoj impresiji,  pa ako piše “8o% uspešnosti u smanjenju bora” – to znači da je 80% osoba koje su testirale proizvod bile zadovoljne njegovim učinkom proitv bora.

Ne, ne znači da ćete imati 80% bora manje nego sada!

Brendovi, naravno, koriste mali procenat najboljih postignutih rezultata za oglase. 

Zaključak: Pročitajte ono što piše sitnim slovima. Prema našim zakonima, na oglasima na kojima se iznose tvrdnje o delotvornosti kozmetike, mora pisati i na kojim su istraživanjima ti procenti i brojke zasnovani. 
Ostavite komentar

Veric on 09/12/2013

Istina je da ima i efikasnih krema. To znam jer volim da probam nove proizvode i testiram kako deluju na moje lice. Ipak, bez obzira na male promene koje se vide, nema spektakularnih rezultata. Naime, dok nisam operisala kapke, nijedna krema nije mogla da napravi znatan efekat.

Ljiljana on 11/12/2013

Verice, slažem se. Jedini pravi spas za podočnjake je blefaroplastika. Kozmetika daje... kozmetičke rezultate. Blage, i ne baš dugotrajne. Ali i ti privremeni prijaju.

Kornelija Mesaros on 24/12/2013

PUNO! VAM HVALA da ste nas informisali o istinitim efektima KOZMETCKIH STVARI NAJVISE O KOZMETICKIM KREMOVIMA. Sad tacno znamo dali deluju i u kom smislu deluju uopste/? ZELIM VAM SRECNE PRAZNIKE I SRECNU NOVU 2014 GODINU!!!!!!!!!!!!

Ljiljana on 24/12/2013

Draga Kornelija, uživajte u kozmetici, ali ne očekujte čuda. Samo dugoročno negovanu i lepu kožu. I vama sve najlepše u 2014. i dalje.. Ljiljana