Vitamin C je, uz retinol, jedan od najbolje istraženih sastojaka, a njegova delotvornost dokazana. To je i jedan od razloga što je veoma popularan. 

Ali baš kao i retinol, i on je nestabilan u kremama, i velika je “nauka” kako naći dobar vitamin C, odnosno dobru formulu koja ima odgovarajuću koncentraciju ovog vitamina. I još: kako i kada koristiti vitamin C, u kombinaciji sa kojim proizvodima? 

Puno razloga da pitamo dr Draganu Kablar za savet.  Inače, savete koje dr Kablar daje na blogu Budi Lepa možete da pročitate i u štampanom izdanju časopisa Estetika – hirurgija & kozmetika (u kom sam urednica)

I zato ovaj tekst može da se nazove i SVE ŠTO STE HTELI DA ZNATE O VITAMINU C, A NISTE IMALI KOGA DA PITATE.  Dajem reč dr Kablar. 

EFEKTI VITAMINA C NA KOŽU

Dr Dragana Kablar

Dok većina biljaka i životinja ima sposobnost da sintetiše vitamin C iz glukoze, ljudima nedostaje ključni enzim neophodan za sintezu i zato se moraju snabdevati vitaminom C iz prirodnih izvora (citrusi, zeleno lisnato povrće, jagode, paprike, brokoli). L-askorbinska kiselina je hemijski i biološki aktivni oblik vitamina C.

VITAMIN C JE NAJOBILNIJI ANTIOKSIDANS U KOŽI, i igra važnu ulogu u zaštiti od oksidativmog stresa. Izlaganje UV zračenju, kao glavnom izvoru oksidativnog stresa, smanjuje količinu vitamina C u koži.

VITAMIN C U ZAŠTITI OD FOTOSTARENJA – UV zračenje indukuje stvaranje slobodnih radikala u koži koji pokreću lančanu reakciju čji je krajnji rezultat oštećenje ćelija (direktno oštećenje ćelijske DNK, oštećenje ćelijske membrane i proteina, uključujući kolagen i elastin). Kao antioksidns, vitamin C je podjednako efikasan u zašiti i od UVB i od UVA zraka, a u kombinaciji sa vitaminom E njegovo delovanje se povećava četvorostruko. Za optimalnu zaštitu od sunca potrebno je koristiti preparate koji pored UV filtera sadrže i antioksidanse (vitamin C i E).

VITAMIN C JE NEOPHODAN ZA SINTEZU KOLAGENA. Klinička ispitivanja su pokazala da topikalna primena vitamina C povećava aktivnost fibroblasta i sintezu kolagena kako u mladoj, tako i u ostareloj ljudskoj koži. Drugi važan uticaj na kolagen sastoji se u inhibiciji sinteze enzima koji učestvuju u razgradnji kolagena u koži.

VITAMIN C PROTIV FLEKA NA KOŽI  – Vitamin C inhibira aktivnost enzima tirozinaze u koži i na taj način smanjuje stvaranje melanina.

VITAMIN C PROTIV UPALA (ANTIINFLAMATORNO DELOVANJE) – Vitamin C smanjuje oslobađanje proinflamatornih citokina, supstanci odgovornih za nastajanje zapaljenskih procesa  u tkivu. Zbog toga ima potencijalnu ulogu u tretmanu inflamatornih oboljenja kože kao što su akne i rozacea, kao i u sprečavanju postinflamatornih hiperpigmentacija (fleke posle akni, laserskih procedura, hemijskog pilinga).

Sada kada znamo brojne uloge vitamina C u koži, još nam je zanimljivije da vidimo kako da ga pravilno koristimo. 

KOJA FORMA  I KOJA KONCENTRACIJA VITAMINA C

TREBA DA BUDE U VAŠOJ KOZMETICI?

Pišući o retinoidima pre izvesnog vremena, naveli smo da je tretinoin čista aktivna forma vitamina A koja deluje u koži – sve ostale modifikacije, uključujući i retinol, moraju se najpre u koži modifikovati u tretinoin.

Slično je i sa vitaminom C.  

L-askorbinska kiselina je biološki aktivan oblik vitamina C, pa zato i najefikasniji. Zna se da je optimalna  koncentracija ove kiseline u preparatima za negu 10-20%. Koncentracija veća od 20% ne dovodi do veće apsorpcije, i izaziva iritaciju kože.

Podjednako je važno da pH vrednost preparata bude dobro titrirana, 3.5 ili niža, da bi apsorpcija vitamina u kožu bila optimalna. L-askorbinska kiselina je hidrofilan i nestabilan molekul koji teško prodire u kožu zbog hidrofobnog karaktera stratum corneuma (najpovršnijeg dela epiderma sastavljenog od mrtvih orožalih ćelija). Drugi razlog otežanog unošenja u kožu je to da je L-askorbinska kiselina naelektrisani molekul, a to naelektrisanje se gubi i obezbeđuje penetracija ako je pH ispod 3.5.

Još jedna sličnost vitamina C, odnosno L-askorbinske kiseline, sa retinoidima je njegova izrazita nestabilnost. Problem stabilizovanja aktivne forme vitamina C u kozmetičkoj formuli, plus  ambalaža koja obezbeđuje zaštitu od svetlosti i vazduha da bi njegova koncentracija očuvala dok se proizvod ne potroši, dosta utiče na cenu proizvoda. Zato su dokazano efikasni proizvodi obično u rangu skupljih.

Jedan od načina da se obezbedi stabilnost vitamina C je da se on da u formi praha, i dodaje preparatima za negu neposredno pre upotrebe. I na našem tržištu ima ovakvih preparata.

 

 

Ipak, zahvaljujući otkriću novih formi vitamina C, pojavljuju se i pristupačniji proizvodi, sa dokazanom delotvornošću i boljom stabilnošću. Evo nekih od njih.

Tetraheksadecil askorbat  – za razliku od L-askorbinske kiseline, koja je hidroslubilna, rastvorljiv je u ulju, što ga čini stabilnijim, a još jedna prednost je dokazano velika moć penetracije u kožu. Tetraheksadecil askorbat prodire kroz sve slojeve epiderma i ulazi u derm. Budući da on u koži mora da se enzimskim reakcijama transformiše do aktivnog oblika vitamina (L-aksorbinske kiseline), uobičajene koncentracije tetraheksadecil askorbata u preapratima su visoke, oko 20%. 

Askorbil palmitat – estar vitamina C koristio se u kozmetici i ranije, a danas srećemo natrijum askorbil palmitat, formu koja je stabilna i u formulacijam “ulje u vodi” i “voda u ulju”. To ga čini najstabilnijim oblikom vitamina C, što obezbeđuje trajnost preparatu i duže vreme nakon otvaranja. Optimalna apsorpcija u kožu postiže se pri većem rasponu pH vrednosti, i preko 4.5. 

3-0-etil askorbinska kiselina i askorbil glukozid su dva najnovija stabilna oblika vitamina C koja su pokazala efikasnost kod izbeljivanja hiperpigmentacija. Prve studije obećavaju, ali potrebno je još istraživanja da se ispitaju koncentracije za optimalno delovanje protiv hiperpigmentacija.

KAKO DA PRIPREMITE KOŽU ZA VITAMIN C?

Da bi vaša koža dobila nižu pH vrednost i bila spremna da maksimalno iskoristi vitamin C u obliku L- askorbinske kiseline možete je pripremiti preparatom na bazi alfa i beta hidroksi kiselina (npr. glikolna, mlečna, salicilna) u formi tonika i losiona  Na primer:

Za masnu i normalnu/mešovitu kožu ovaj postupak je bezbedan (izuzev očne zone!), a potreban je oprez kod osetljive i kuperozne kože.  

KOMBINACIJE VITAMINA C SA DRUGIM SASTOJCIMA KOZMETIKE

Retinol i vitamin C nije dobro koristiti u okviru istog rituala nege, ne samo zbog moguće iritacije, nego i zbog toga što ovi sastojci ostvaruju puni efekat pri različitim vrednostima pH (vitamin C ispod 3,5, retinol 5,5-6,0).  Ako ih koristite u isto vreme, jedan od njih neće biti na pravi način iskorišćen.

Zato je idealno da retinol bude deo večernje, a vitamin C dnevne nege ili da naizmenično jedno veče koristite vitamin C, a drugo retinol.

Zbog njihovog sinergijskog delovanja, vitamini C i E se  najčešće koriste zajedno u istom preparatu. Na primer, u preparatima za zaštitu od sunca, kao i u preparatima za zaštitu kože posle sunčanja, jer nadoknađuju smanjene koncentracije tih vitamina u koži, potrošene u borbi protiv slobodnih radikala.

PREPORUČENI PREPARATI

 

Preporuke preparata dr Kablar: 

SkinCeuticals C E Ferulic – kombinacija vitamina C, (15%) E i ferulične kiseline – jedan od najpoznatijih, ali i najskupljih

The Ordinary – Čist vitamin C u prahu (100%) stabilan, za mešanje sa drugim preparatima, najjeftiniji, veoma popularan (Tekst o The Ordinary pogledajte ovde) 

Eucerin Hyaluron Filler Vitamin C Booster – ovogodišnji novitet iz Eucerina, kombinuje vitamin C (10%) i Eucerinov Hyaluron Filler

La Roche Posay Redermic C –  (O Redermic R – retinol – liniji utiske pročitajte ovde)

Kiehl’s Dermatologist Solutions Line Reducing Concntrate – proizvod iz dermatološke Kiehl’s linije proizvoda sa hijaluronskom kiselinom i 12,5% čistog vitamina C 

Monoderma C10 – čist vitamin C u ampulama, u pakovanju 30 ampula za mesec dana upotrebe. 

Bioderma Photoderm Spot Age sadrži inovativnu formu vitamina C – askorbil glucozid, sstabilaniji od ostalih formi i namenjen delovanju na hiperpigmentacije.

 

Pročitajte još i moja iskustva sa nekim drugim preparatima na bazi vitamina C   Vichy Liftactive Fresh Shot sa 15% čistog vitamina C (l-askorbinska kiselna) i hijaluronskom kiselinom. 
Ostavite komentar

Marija on 02/12/2019

Hvala Vam najlepše na ovako detaljnoj obradi zašto nešto treba koristiti i kako a naročito na spisku kozmetike jer je to ono što zapravo nas obične korisnike i najviše zanima!

Ljiljana on 03/02/2020

Hvala Marija, ako želite još nešto da pišem što vas zanima, javite.

Biljana on 29/03/2023

Poštovana doktorka, Već 10 godina se borim sa aknama i nema kreme (hemije) koju nisam probala, Viši, Norvea, Avene....i nista mi nije pomagalo. Jefino roakutan koni je tetatogen ali njegovo dejstvo kratko traje i opet problemi. Jedan dermatolog mi dao da pijem dovicin šest meseci!!! I onda su mi se pojavili problemi sa aknama. Trenutno idem kod dr Šera, ali orobkem je sto ne znam sta je sastav njegovih krema i sto deluju samo zimi, a leti lice skroz crveno. Vidim da i se i Vi uglavnom oslanjate na jaču hemiju moze li se to izbeći. Hormoni su mi u redu, kao i jajnici. S poštovanjem, Dr Biljana Pavlović

Ljiljana on 14/04/2023

Draga Biljana, prosledićemo doktorki pismo:)