30. septembar 2020, Beograd

Kiehl’s je ovog leta otvorio prvu radnju u Srbiji. Američki brend sa kultnim statusom, koji je decenijama imao samo svoju originalnu, njujoršku radnju na mestu lokalne apoteke u kojoj je rođen i odrastao, proširio se tek na nekoliko Kiehl’s kornera u luksuzunim robnim kućama. Više brendiranih prodavnica u svetu niklo je tek nakon što je došao pod okrilje Loreala – pa je tako i Beograd dobijo svoj Kiehl’s u novom tržnom centru Ada Mall. 

Sve Kiehl’s prodavnice u svetu prate vizuelno i funkcionalno koncept originalne radnje.

Vizuelno: svaka radnja liči na starinsku apoteku/herbateriju sa fotografijama osnivača i istorije brenda,  buketićima sušenog bilja koje krasi police i jednostavnim “apotekarskim” pakovanjima.

Iako Kiehl’s insistira na prirodnim sastojcima, a oni i čine okosnicu formula, ovo nije u punom smislu reči  (sertifikovan) prirodni brend

Funkcionalno, to znači da u svakoj Kiehl’s radnji možete da dobijete personalizovanu preporuku za negu, kosultacije o stanju vaše kože, a i merenje njene hidriranosti.  Jedan od Kiehl’s slogana od osnivanja je: “Prvo probaj pa kupi”, a to znači da će vam biti omogućeni uzorci preporučenih proizvoda. 

Ovde će pretežno biti reči o dva, možda, najpoznatija proizvoda koja sam dobila na promociji i do sada skoro potrošila,  Kiehl’s Ultra Facial Cream i Midnight Recovery Concetrate.  Tek na kraju priče, još malo o super-zanimljivoj istoriji od male porodične manufakture do svetski poznatog brenda. 

KIEHL’S ULTRA FACIAL CREAM

Kiel’s Ultra Facial Cream

Kiehl’s obećava 24 sata hidratacije, nežniju i mekšu kožu, hidriranu čak i na suvim ostrvcima.  Celodenvna hidratacija je za mene bila pouzdana (nisam nikada probala 24 sata jer uveče i ujutro menjam negu). Najviše mi je prijala kao dnevna krema.

Neobično laka, brzoupijajuća krema, na licu ostavlja mek trag bez masnoće, koža je meka i stvarno dobro hidrirana. Kiehl’s kaže da je za sve tipove kože, verujem da bi suvim kožama odgovarala tokom leta, a masnijim – tokom zime.

U formuli su skvalan biljnog porekla (masline) poznat po dobroj zaštiti kože od isušivanja, svima nama dobro poznat glicerin koji zadržava vodu vezujući je za sebe, a ključni sastojak su glikoproteini iz glečera, za koje Kiehl’s kaže da su poznati po sposobnosti prilagođavanja ekstremnim klimatskim uslovima, a u ovoj formuli dubinski hidriraju i sprečavaju gubitak vode iz kože. Drugi sastojak koji se vezuje za klimatske uslove je Imperata Cylindrica, pustinjska biljka koja optaje u vrućim, suvim, i slanim područjima. Visoka koncentracija kalijuma u njoj značajna je za čuvanje i skladištenje vode.

U manjim količinama prisutna su i neka druga biljna ulja; maslina, avokado, košpice kajsije, ulje pirinčanih  klica.

 

 

Zaniljivost vezana za Kiehl’s Ultra Facial kremu je njeno “testiranje”, odnosno “učešće” u timu istraživača ekspedicije na snegom pokrivene vrhove Grenlanda 2005, kao zaštita kože od surovih spoljinih uslova. Prošla je test.

Prošla je test i kod mene, mada u mnogo nežnijim uslovima poslednjih toplih letnjih i jesenjih dana.

Ako tražite laku hidratantnu kremu, koja će čuvati vlagu u koži a neće je zamašćivati, prilagodljivu skoro svim tipovima kože osim veoma suvim ili masnim, prilagodljivu čak i godišnjim dobima, probajte Ultra Facial kremu. Mislim da ća vam se dopasti.

Slične karakteristike – dobru hidratacijju, lak osećaj na koži, prilagodnljivost raznim tipovima pamtim iz Aesop Mandarin Facial Hydrating kreme, mada je ona imala malo lakšu teksturu. 

KIEHL’S MIDNIGHT RECOVERY CONCENTRATE

Bestseler Kiehl’s-a je jedan od, danas toliko popularnih, uljnih seruma. Reč je o tzv. suvom ulju koje ne ostavlja slojeve masnoće na koži, a ovaj serum je u tome zaista izuzetan. 

 

 

Kao i ostali uljni serumi, predviđen je za večernju negu – a njegovo ime je tu više nego jasno. 

Sadrži kao glavne sastojke ulja lavande koje umiruje, ulje noćurka koje čuva vlagu u koži i skvalan poznat po tome što se “dobro slaže” sa kožom i čuva njenu prirodnu zaštitnu barijeru. 

Među ostalim sastojcima su ulja šipka, ruzmarina, korijandera i jojobe, i ekstrakti krastavca i kurkume, za umirivanje, hidrataciju, antioksidanto delovanje.

Kiehl’s obećava da ćete se probuti svežijeg izgleda, odmorne i oporavljene kože, koja deluje jedro, hidrirano, sa manje znakova umora i finih bora.  

Probala sam više ovakvih ulja, i ovo jeste, zaista, odlično. Uživaćete najpre u mirisu, gde najviše osećam lavandu i ruzmarin. Koristila sam ga samostalno da bih videla kako deluje – moje lice ima  kombinovanu kožu, a kombinovane kože nije lako zadovoljiti – bila sam, međutim, zadovoljna njegovim ujednačenim delovanjem: T – zona se nije zamastila, a inače suvlji ostatak lica je bio mek i hidriran. Tokom zime, ipak verujem da ću kositi i kremu u kombinaciji sa uljem. 

 

 

Dovoljno je dve tri kapi koje ćete naneti na dlanove ruku, a potom utapkati u lice – ovo mi je standarni postupak sa svim uljima, da izbegnem preveliku količinu ulja na licu. Ma kako “suva” bila, ulja ostavljaju masnoću na licu, i treba ih koristiti štedljivo. 

Posmatrajte ovo ulje kao serum koji može da se koristi samostalno, ali ako želite možete naneti i svoju hidratantnu noćnu kremu. 

Ako imate masnu kožu i sklonost aknama, budite oprezniji sa uljima. 

 

Kiehl’s Vital Skin Strenghtening Super Serum 

 

Kiehl’s je 2020. lansirao hijaluronski “super-serum”, koji sadrži hijaluronsku kiselinu mase 11 kDa (kilodaltona) i adaptogeni biljni kompleks koji pomaže poboljšavanju otpornosti, jačine i punoće kože.

Zašto bi nas, uopšte, interesovala masa hijaluronske kiseline i zašto treba da naučimo da se veličina molekula meri u kilodaltonima? Zapravo, uopšte ne moramo. Kiehl’s nam prosto ubacuje taj podatak da nam  ukaže da je ovaj serum drugačiji od mnogih drugih na tržištu, da molekuli ove veličine prodiru bolje u gornje slojeve kože od onih hijalurona koji se najčešće  koriste u kozmetici i koji samo leže na površini kože, prikupljajući vlagu iz vazduha.  U kozmetičkom svetu se mnogo govori o veličini molekula koji prodiru u kožu, često se pominje 500 daltona kao mera čestica koje mogu da prodru kroz epiderm i stignu do derma.. Ali, ni ova informacija nam ne treba – dokazano je hijaluronska kiselina ne dospeva dalje od površinskog sloja kože, a ne bi trebali ni drugi sastojci, jer se uloga kozmetike u tom nivou završava. Ako neki sastojak deluje dublje, poput retinola, to je zato što se metaboliše kroz kožu – jednostavno rečeno, hemijskim procesima koji se obaljaju u koži njegove modifikacije dospevaju dublje. 

Ko želi da sazna više o ovome, iz bilo kog razloga, evo teksta u kom je sve baš lepo objašnjeno, na blogu Cosmetic Chemist.

 

 

No, vratimo se Kiehl’s-u i njegovom Super Strength serumu. Sada kada znamo nešto malo o sastojcima, hajde da vidimo kako deluju u praksi.

Moje iskustvo je odlično. Koristila sam ga tokom letovanja, i verujem da mi je baš pomogao da mi se koža ne isuši i dobije suva “ostrvca”, što mi se, inače, često dešava kada je koža izložena situacijama koje podstiču isušivanje – poput sunca, soli, morske vode…

 

 

Koristila sam ga i ujutro, ispod kreme za zaštitu od sunca, mislim da je to bilo ključno. Osim toga, koristila sam ga i uveče, ispod noćne kreme. Tokom leta – a posebno tokom letovanja – uvek koristim uz zaštitu od sunca, samo hidratantnu negu i antioksidante, bez retinola, peptida i drugih striktno “antiage” supstanci.

 

 

Tekstura seruma je odlična, brzo upijajuća, ne ostavlja lepljiv osećaj na koži, može preko njega bilo šta: krema, zaštitna krema, puder. S tim što moram da podsetim pravilo za hijaluronske serume: budući da hijaluron upija vodu iz vazduha, ako ste u sušnoj sredini gde te vlage nema, hijaluron može da upije vodu iz kože i dodatno je isuši. Zato preporučujem da preko lakih gelova ili seruma sa hijaluronom uvek nanesete neku kremu.

https://www.instagram.com/p/CEUy9NDJVlb/

Efekat je odličan. moja koža je stvano bila glatka, hidrirana, otpornija na stres boravka na moru, delovala je jedro i svežije. Šta više poželeti od jednog hidrirajućeg seruma? 

Ovo je jedan od onih univerzalnih seruma koji dobro deluju na sve tipove kože, pa imate moj preporuku za njega. Takođe, odlično se kombinuje sa svim drugim vrstama kozmetike, bilo po teksturi (esencije, kreme, ulja, puderi…) bilo po sastavu (retinol, vitamin C, peptidi…).

 

Kiehl’s Creme de Corps

Kiehl’s svake godine za praznike obraduje korisnike posebnim limitiranim kolekcijama u kojima su, pre svega, najpopularniji proizvodi u veselim pakovanjima čiji dizajn osmišljavaju različiti umetnici širom sveta, sa kojima brend tim povodom sarađuje. 

Za praznike 2019. veseo praznični dizajn osmislila je finska umetnica Janine Rewell, a ja sam u jednoj od prekrasnih Kiehl’s kutija dobila njihovu čuvenu kremu za telo (Creme de Corps) i balzam za usne (Butterstick Lip Treatment SPF 30). 

Baš sam se obradovala prilici da probam toliko hvaljen proizvod. I znate šta, zaista je odličan, brzo ga koža upije, dobro je hidrirana. Bez klizavih  tragova masnoće na površini, koža bude mekana i glatka. Miris je blago orašast, meni nalik na miris čistog ši putera, i sasvim mi je u redu što nema dodatih mirisa. Boja je žućkasta od beta karotena koji je, kao antioksidant, dodat kremi. 

Krema ima praktično kultni status među korisnicima, a Kiehl’s kaže da je bazirana na tri ključna sastojka: beta karoten, kakao puter sa ulogom da hrani i omekša kožu i skvalan – stabilna biljna masna supstanca koja čuva kožu od isušivanja (jača njenu prirodnu barijeru na površini) i hidrira.

Skvalan jeste na samom vrhu liste sastojaka, uz glicerin, a sledi ga još nekoliko što sintetičkih što prirodnih vlažećih i emolijentnih supstanci (ulje susama, ši puter), tek iza njih je kakao puter  pa je ovo razlog što ga je Beautypedia – čiji saradnici-eksperti procenjuju kozmetiku na osnovu sastojaka nisko ocenila. S druge strane korisnici su otkrili da je krema super hidrirajuća i da dugo odžava kožu ishranjenom i mekom.  Takvo je i moje iskustvo, pa ovde čitanje sastojaka ne donosi baš puno “pameti” – osim ako govorimo o ceni, jer ovo nije jeftina kozmetika.  

Plus za sve one koji zbog alergije ili ličnih preferencija ne vole mirise dodate u kozmetiku. Miris je neutralan, prirodan, miris sirovih ulja ili, ako hoćete lepše, orašast. 

 

Jedini minus za mene je boca koja se jako, ali jako teško prazni, nije iz nje lako istisnuti gustu kremu. 

Naišla sam na neke recenzije koje su napominjale da krema može da oboji veš u žuto. Ovo nije bilo moje iskustvo:)

 

JOŠ PAR REČI O PRODICI MORZ I NJENOJ APOTECI

Kiehl’s kao prvi važan datum u istoriji brenda navodi 1851. godinu kada je u njujorškom predrgrađu Ist Vilidž osnovana mala apotekarska radionica, koju je  1894. preuzeo dotadašnji šegrt Džon Kil (Kiehl) i nazvao je “Kiehl Pharmacy”.  Ipak, premda je “since 1851” u imenu brenda, prvim proizvodom brenda smatra se Original Musk Oil iz 1921, godine u kojoj je apotekarsku radionicu otkupio preduzimljivi Kilov šegrt, Irvin Morz (Irving Morse), a pod čijom je upravom ona prerastala u pravu apoteku koja je nudila obilje proizvoda, od tinktura i čajeva, do meda i lekovitih napitaka.  Šireći posao, Irvin je uveo i devizu “prvobaj pre nego što kupiš” (“Try before you buy”) koju će brend zadržati tradicijom deljenja besplatnih  uzoraka, sve do danas. Već 1924. njegov sin Aron (Aaron Morse), hemičar, preuzima apoteku i počinje da snabdeva američku vladu specijalnim aloja vera kremom protiv opekotina izazvanih radijacijom.  

Prvi nama prepoznatljivi proizvodi za negu nastali su od 1961, kada Kiehl’s Pharmacy  kreira tonike i kreme kao što su Calendula Herbal-Extract Toner i Ultra Facial Moisturizer, dva proizvoda koja su i danas bestseleri brenda. 




Aron Morz je imao snažan osećaj potrebe da se zajednici vrati deo onoga što se u njoj zaradilo (danas to zovemo “društveno odgovornim firmama”) i da se na neki način unapredi život te zajednice – a prema mnogim tekstovima to nije bio marketinški, nego iskren stav. Aron Mors je bio poznat i kao drag, simpatičan ekscentrik, koji je verovao i u to da publiku treba da edukuje – ne samo o nezi kože i kose, nego i o mnogim drugim stvarima koje su njega lično zanimale, od vožnje motocikla, sviranja ksilofona, do anatomnskih odlika ljudskog tela (Mr.Bones je u prvu radnju, a kasnije i u sve ostale, došao pod ovim porivom).  Tako je njujorška radnja počela da lični na muzej u kom su bili muzički instrumenti, delovi ličnih Aronovih kolekcija automobila i motocikala, biblioteka za raznorodnim knjigama, bočice esencijalnih ulja, fotografije sa alpinističkih ekspedicija koje je brend sponzorisao. Lično je bio raspoložen da o svim mogućim temama ćaska sa svojim kupcima.

Uprkos ovimatraktivnim detaljima, Kiehl’s je, ipak, postao poznat pre svega po proizvodima u koje su se klele generacije potrošača (pa i slavnih ličnosti),  komotnom vremenu koje su prodavci bili spremni da izdvoje za savetovanje svakog kupca, ali i besplatnim uzorcima. 

U celom pristupu, koji je očigledno podigao ugled ovog brenda među potrošačima, napomenula bih i da je bio među prvima koji su pisali na proizvodima punu listu sastojaka, a da to nisu, po zakonu, morali. 

 

Fotografija preuzeta sa sajta Kiehls.rs

Brend je brzo prerastao lokalne granice Ist Vilidža, stara apoteka koja je zadržala prvobitno ime Kiehl’s postala je turistička atrakcija, a neki proizvodi stekli kultni status među potrošačima. Zbog Aronove bolesti posao je preuzela Aronova ćerka Jami Morz, 1989, a 2000. brend  je kupio L’Oreal.

L’Oreal je, uz širenje broja Kiehl’s prodavnica, nastavio sa konceptom koji su tri generacije Morz porodice uspešno razvijale. Prva radnja u Ist Vilidžu i danas liči na muzej brenda, sa porodičnim fotografijama, prvim skeletom nazvanim Mr.Bones koji je postao maskota brenda i Harley Davidson motocikom iz lične Aronove kolekcije, koji je tamo prvobitno postavljen da bi se muškarci imali čime zabaviti dok im žene kupuju kozmetiku. Aronov koncept da treba stalno pomagati zajednicu i danas živi kroz fondacije Kiehl’sa za pomoć dečjem zdravlju, istraživanju AIDS-a, pomoć LGBT populaciji i ekologiji.  

2005. godina, Kiehl’s je pokrenuo liniju Dermatologist Solutions, razvijenu kroz saradnju hemičara i dermatologa, za rešavanje specifičnih problema kože. 

Danas, kažu, Kiel’s radnje osim što pokušavaju da prenesu duh originalne Morsove apoteke, uključuju i odlike lokalne sredine. Verujem, ali ipak sam sigurna da beskrajnu radoznalost i entuzijazam Arona Morsa pamte samo oni koji su imali priliku da ga sreću u radnji u Ist Vilidžu. 

.

 

Ostavite komentar