Berba grožđa na imanju Chateu Smith-Haut Lafitte kod Bordoa, 1993, izvesani gospodin stoji sa strane, posmatra odvajanje zrna od stabljike, pripremu grožđa za slanje u vinariju, i nezadovoljno odmahuje glavom. “Kakvo se blago tu baca…” – kaže.  “Pa dobro, šta ima tako dobro u tom otpadu?” – pitali su domaćini. “Polifenoli”, rekao je gospodin,  profesor Joseph Vercauteren – “Višestruko su efikasniji u borbi protiv slobodnih radikala od vitamina E”. Dve godine kasnije, znatiželjni par, Matilde i Bertran Tomas lansirali su prve dve kreme na bazi polifenola, i nazvali brend Caudalie.

 

20150528_135315

 

Priču o ovom brendu pisala sam u jednom prethodnom postu, gde možete pročitati više o tome – a i zašto se brend zove Caudalie. Godinama kasnije, Caudalie je patentirao nekoliko antiejdž supstanci iz ploda, izdanka i stabla grožđa, a nedavno je predstavio u Beogradu liniju na bazi polifenola C15 – kompleks dva moćna antioksidansa, polifenola i stabilizovanog vitamina C,koji udruženi – sinergijski kako se to lepo kaže –  deluju protiv oksidacije i slobodnih radikala mnogo jače, nego što to rade pojedinačno – kažu iz Caudali-ja, potkrepljujući svoje tvrdnje istraživanjima.

Obogaćen još i hijaluronskom kiselinom, Polyphenol C15 linija je tu da zaštiti ćelije i pomogne im da se bolje regenerišu. Linija je namenjena borbi protiv prvih znakova starenja, a na promociji koju je nedavno upriličio novi uvoznik brenda za Srbiju, Evropa lek pharma, najveću pažnju je privuklo ulje iz ove linije – ulja koja su do pre neku godinu bila veoma retka i mnogima nezanimljiva za negu lica – naročito masnih koža – sada su naglo postala popularna, i sa dobrim razlogom.  Mnogo stabilnija od preparata koji sadrže vodu, zahtevaju manje konzervanasa i divno čuvaju aktivne supstance rastvorljive u ulju, čuvaju lipidni sloj kože i – ja ih baš volim.

 

20150528_134804

 

Caudalie nas je svojom kozmetikom razmazio divnim teksturama, i mirisima koji imaju slatki prizvuk grožđa ili vina. Caudalie Polyphenol C15 noćno ulje za detoksikaciju i regeneraciju,  100% prirodno, u prvi je mah izazvalo čuđenje: miris mu je pomalo opor, biljni, zelen – i meni sasvim pogodan jer mom mozgu šalje poruku o lekovitosti. Suvo ulje – dakle ono koje na zamašćuje previše kožu – komponovano je od divnih ulja: slatki badem, muskatna ruža, ulje semenki grožđa i gorke pomorandže, uz esencijalna ulja sandalovine, šargarepe i lavande. Dakle, esencijalna ulja nisu nešto što želimo tokom dana, na suncu, pa je ovo ulje s razlogom noćno.

Staklena bočica sa pipetom – hajde da usput pohvalim pakovanje i dizajn – omogućava dobro doziranje, a uputstvo kaže da je 6 kapi dovoljno. I jeste, i to za celo lice i vrat. Nikada ne preterujte sa uljem na licu – jer za to nema potrebe osim ako niste na masaži! Ulje nije previše masno, ali je bogato trigliceridima (vrsta masti) i u odnosu na neka druga suva ulja ima nešto malo masniju teksturu. Moji dehidrirani obrazi ga vole, ali masniji nos i brada se bune zahtevaju tek laki dodir ulja – minimalnu količinu.

Bilo da ga stavljate ispod fluida – ili samostalno što sa uljima često radim, naročito ako je leto – probudićete se meke i svetle kože. Moja koža voli ulje, a voli i vitamin C, i ovo joj, očigledno prija (bez obzira na to što ga je Caudalie namenio za prevenciju a ne korekciju starenja, i za osobe mnogo mlađih godina.

Sa ovih 5-6 kapi uveče, bočica od 30 ml može potrajati večno, pa ću se sa ovim uljem dugo i rado družiti.

 

20150528_135215

 

Moj favorit iz ove linije je Anti-wrinkle Defense Serum.  Mlečno beli serum lakog i svežeg mirisa, izuzetno razmazive, lake i svilenkaste teksture, mogao bi tokom vrelih dana da bude jedina dnevna nega (ispod zaštitne UV kreme), jer prelepo hidrira i ostavlja kožu lepo toniziranom. Odlična podloga za šminkanje.  Osim najviše koncentracije aktivnih supstanci, serum ima i hijaluronsku kiselinu koja je uvek dobrodošla da privuče malo vlage, i skvalene iz masline, zadužene za čuvanje lipida (masti) na zaštitnom sloju kože. Ascorbyl tetraisopalmitate je ime vitamina C u ovom preparatu, prekursor vitamina C koji se u koži pretvara u vitamin C kako kažu, i rastvorljiv je u ulju, pa je stabilniji od formi vitamina C rastvorljivih u vodi.

Miris je ovde namenski komponovan od cveta mandarine, limunove trave, vode krastavca i sveže nane i stvarno je mmmm…

Zelena staklena bočica u tamnoj boji štiti sastojke os svetlosti, pipeta funkcioniše kako treba, 30 ml koji će potrajati celo leto, jer se sa samo par kapi može namazati celo lice. Veoma isplativ preparat, baš kao i ulje, a za razliku od njega, verovatno će odgovarati i masnijoj koži.

Linija ima i fluid za negu, koji sam odmah prosledila mlađoj sestri, ljubiteljki Caudaliejevih fluida, a moju negu čini krema mnogo prikladnija za moje godine – Premier Cru.

 

20150528_143055

 

Jedan od mojih stalnih favorita, Premier Cru sadrži najbolje od Caudalie-ja.  Svoja tri najvažnija patenta Caudalie je iskoristio u ovoj kremi: rezveratrol (za učvršćivanje), viniferin (za prosvetljavanje) i polifenole iz semenki grožđa (jaki antioksidanti). Bogate, ali ne i zamašćujuće teksture, savršenog mirisa, ovo je krema koja zaslužuje poseban post, pa se vraćamo polifenolima.

 

20150528_135107

 

Tu je i Krema za zonu oka i usana, laka je, a ima bogatu teksturu koja će prijati onima koji imaju dehidriranu zonu oka, jer daje onaj fini jedar izgled. Osim polifenola i vitamina, ova krema ima i Matryxil 3000, čuveni peptidni kompleks za borbu protiv bora. Krema je obogaćena ekstraktima paprati, sladića, hamamelisa, i nevena, pa ima umirujuće i prosvetljujuće dejstvo (sladić). Moj problem su – ipak -ne tamni, nego naduveni podočnjaci, protiv kojih ova krema nema leka, ali daje lepu jedrost i zaglađensot kože.  Bočica od 15 ml ima suženi vrh koji ispušta jako malo kreme – sasvim dovoljno za oko i lice, i čuva sastojke od oksidacije.

Na beogradskoj promociji ove linije (inače lansirane u svetu prošle godine), Caudalie nam je predstavila Matilde iz Francuske – ali ne “ona” Matilde Tomas, osnivač brenda, koja je zauzeta jačanjem brenda u Americi. Sa nama je bila Mathilde Leferrere pa sam je pitala koji su njeni omiljeni proizvodi i tretmani u francuskom  Caudalie Spa.

 

_MG_7031

 

– Veoma volim liniju Vino Perfect za lice, taj prelepi miris slatkog vina, sa polifenolima grožđa. Od preparata za telo, moj favorit je uvek Crushed Cabernet piling, kom se uvek vraćam, zbog osećaja kao da samu pulpu grožđa utrljavam u kožu. Verovatno zato mi je i najdraži tretman smrvljenim zrnima belog grožđa – to je uživanje koje je teško rečima opisati.

Caudalie je sada u punom asortimanu na policama apoteka.

Da li volite ovaj brend?

Ostavite komentar

Tamara on 05/08/2017

Postovana, Zanima me Vasa preporuka seruma za lice, imam 26 godina, mesovitu kozu sklonu crvenilu. Nisam serume jos koristila. Da li bih smela da koristim Caudalia nocno ulje? Hvala unapred, Tamara

Ljiljana on 06/08/2017

Draga Tamara, najbolje je da koristite serume za hidrataciju, za osetljivu kožu ili namenski protiv crvenila. Neki od njih su Caudalie Vinosorce serum (ako volite Caudalie) Oni imaju razna ulja, i zašto da ne, mislim da možete, odlična su. Samo ako nemate masnu kožu - i nanesite minimalnu količinu, par kapi, nema potrebe da nanosite toliko da koža bude premasna. Darphin Intral Serum Evo još nekih krema koje bih rado preporučila: Lierac Rosilogie Bioderma Sensibio AR ili AR tonirana krema (jako lepa boja) La Roche Posay Toleriane Ultra Fluid (Moja sestra ga je koristila i možete pročitati ovde