Vreme se posle 50-te ubrzava. Neko čudo fizike se dešava, ili samo tvoj mozak zna da si na nizbrdici.

*

Menopauza će vas uhvatiti nespremne u nekom trenutku, sačekaće vas iza neke neprospavane noći i reći: “Bu!” Možda će to biti jutro u kom će vaš mozak prvi put u ogledalu da vam prikaže realnu sliku koju je od vas već mesecima s nežnošću i brigom skrivao: vaše lice je mnogo starije od onog koje poznajete od juče!

Možda će to biti dan kada ćete shvatiti da ste tri osobe oslovili pogrešnim imenom i od deset planiranih stvari iz kupovine kući doneli pet.  Možda onaj dan kada prvi put kažete sebi da ta umorna i bezvoljna osoba koja bi prespavala vikend nema veze sa vama.

*

Menopauza je za svakog različita, nekoga samo okrzne usput po rukavu, nekoga pregazi valjak, ali je činjenica da starenje krene deset puta brže nego što ste navikli. Kada kažem starenje ne mislim samo na bore, opuštenu kožu, fleke i pege… mislim na nesanicu, mislim na zaboravnost, na preispitivanje šta si uradio u životu, mislim na zdravlje u kom počinje da se klima svašta, počev od zuba koji se kvare brže nego inače.

*

Srećom, priroda je udesila da ove promene dođu u vreme kada smo pametniji i iskusniji nego što smo ikada bili, ona nas je snabdela i raznim odbrambenim mehanizmima da se lakše snađemo. Jer, starenje jeste prirodno, i u jednom trenutku ćete se pomiriti sa tim da se to dešava čak i vama. 

*

Dobra stvar je da vam više ne trebaju ulošci i da ćete baš svakog bogovetnog dana u mesecu moći da igrate salsu na ulici u belim pantalonama. Loša vest je da od mnogo buke dobijate migrenu, pa salsu možete da zaboravite. 

Podeliću sa vama neka svoja iskustva, sa stručnim objašenjenjima i savetima koje daje dr Dragana Kablar.

*

BUDI LEPA  – Imala sam oko 47 godina kada mi je doktor rekao da promene koje doživljavam (neuredne menstruacije, prvi put u životu) znače da se moje telo priprema za menopauzu. Mislila sam da se šali: “Ja? Već? Dragi doktore, niste u pravu”.  A bio je. Za nekih godinu dana, menopauza je počela.

 

*

DR KABLAR  – U Evropi je prosečna starost žena koje ulaze u menopauzu  oko 51 godine. Prerana je ona menopauza koja nastupi pre 40-te godine. Naša zemlja je, nažalost, u odnosu na ukupan broj stanovnika, prva u Evropi po prevremenoj menopauzi. Nemoguće je predvideti kada će menopauza nastupiti, ali  se zna da kod žena koje su ranije dobile prvu menstruaciju, koje su pušači i nisu rađale, menopauza nastaje ranije.

*

BUDI LEPA – Starenje “preko noći” nije mit. Meni se dogodilo da sam doslovno jednog jutra shvatila da izgledam mnogo starije nego što sam izgledala, čini mi se, juče. Kako je to moguće?

*

DR KABLAR –   Menopauza nosi sa sobom čitav niz problema: prestankom funkcije jajnika  dolazi do drastičnog pada hormona, u prvom redu  estrogena, i posledice toga osećaju se u čitavom organizmu. S obirom na široku rasprostranjenost estrogenskih receptora u svim tkivima, pa i u koži, njegov nagli gubitak ima tako snažan uticaj  da su ga neki autori koji se bave menopauzom nazvali “cunami”. Sigurna sam da bi se mnoge žene složile sa ovim opisom! 

U najranijoj fazi menopauze, prvih 5 godina, količina kolagena  smanjuje se za 30%, a potom nastavlja da opada po stopi od 2% godišnje. Degenerativne promene se dešavaju i na elastičnim vlaknima. Smanjuje se debljina i epiderma i derma. Svake postmenopauzalne godine debljina kože opada za 1,13%.

*

U najranijoj fazi menopauze, prvih 5 godina, količina kolagena  smanjuje se za 30%

*

*

KOŽA SE TANJI I ISUŠUJE

*

BUDI LEPA – Na mom licu nisu bile toliko izražene bore, koliko fleke. Fleke i keratoze kao uspomena na sunčanja u mladosti, počele su da niču na sve strane. Ali, one su se dale skinuti. Najviše mi je smetalo što su moji i inače izraženi podočnjaci postali baš jako izraženi, a koža se opustila u donjem delu obraza i oko usana.  Čini mi se da sve one neprijatne pojave na licu koje smo imali ili smo im skloni, naglo postanu mnogo, mnogo izraženije.

*

DR KABLAR –   Koža kao najveći organ trpi velike promene prilikom gubitkom estrogena u menopauzi, a one se vide u sturkturi i funkcijama kože. Promene u sturkturi kože ogledaju se kroz njeno istanjivanje, suvoću, pojavu bora, smanjenje elastičnosti i opuštanje, pojavu fleka i nehomogene pigmentacije, uz proređivanje kose.

*

 

Funkcionalne promene ogledaju se pre svega u slabljenju barijerne funkcije kože, koja nas štiti od negativnih spoljnjih uticaja. Značajno je smanjena i sposobnost zarastanja rana, oslabljen je imunski odgovor u koži – što može da rezultira čitavim spektrom oboljenja među kojima su i autoimune bolesti. Smanjena je i njena sposobnost termoregulacije, pa se mogu javiti tzv. talasi vrućine. Ispostavilo se i da je estrogen prirodni antioksidans koji štiti kožu od UV zračenja, pa je otpornost kože na sunce smanjena, a oksidativni stres se pogoršava.

*

Volela bih da mogu da kažem da izgledam ovako: avaj, to je dosta dobar fotošop plus profesionalna šminka rađena za jedan časopis.

*

BUDI LEPA- Od svih ovih pojava, jedina o kojoj se govori često, koja se tradicionalno i anegdotski vezuje za menopauzu su talasi vrućine, nepopularni “valunzi”.  Nisu me zaobišli. Znojim se mnogo više nego ranije, pa ja koja sam dezodoranse koristila tek reda-radi i bez naročite potrebe, sada moram da pribegnem najjačim antiperspirantima ako želim da obučem košulju a da ne šetam mokre fleke ispod rukava.  Ali za mene su talasi vrućine imali i dobru stranu: od ulaska u menopauzu više  nisam zimogrožljiva kao što sam bila.  Ne moram više da nosim rezervne debele čarape i džemper u torbi – konačno mogu da nosim lake haljine i u sred zime.

*

Koža je počela da se suši više nego inače, pa su mi zaista trebale “jače”, odnosno malo masnije kreme i ulja, nego što sam ih ranije koristila na svojoj mešovitoj koži.

*

Realno bez imalo šminke izgledam ovako (kada sam naspavana i dobre volje).

*

KIFLICE, SARMICE, SALCE I OSTALI DEMINUTIVI

*

BUDI LEPA- Čuvena je – i potpuno istinita – izreka Ketrin Denev: u starijim godinama moraš birati šta će ti dobro izgledati, lice ili telo. Svaki kilogram viška, daje jedrost i zategnutost licu. Mršavljenje čini da lice postane još upadljivije umorno, opušteno i oronulo. Ako i odlučite da se malo ugojite, nažalost, telo će se potruditi da većinu te masti rasporedi na stomak i bokove. Ali će se videti i na licu, na dobar način.

 

*

Ja sam postala sklona gojenju nekih 4-5 godina od početka menopauze, i premda mi je genetika podarila vitkost, odjednom sam dobila pozamašne zalihe sala na bokovima, a i celulit koji nikada ranije nisam imala. Moja je sreća da sam upravo u to vreme krenula na jogu, pa sam zadržala tonus tela i kože. Ako nikada niste vežbali, u menopauzi će vam ovo biti neophodno. Krenite odmah, pre nego što naslage masti postanu “tvrdokorne” kako kažu estetski hirurzi, i teško savladive. 

 

*

DR KABLAR –  Poseban segment promena koji ima efekt na zdravlje, ali i izgled žena, jeste nakupljanje i preraspoređivanje masnog tkiva u centralnom delu tela. U zoni stomaka nakuplja se mast, i to ne samo potkožno masno tkivo nego i ono visceralno koje se nalazi  oko organa, a ono može biti izvor inflamacije i stvoriti brojne zdravstvene probleme. 

 

*

U menopauzi se masno tkivo eliminiše mnogo teže vežbama i dijetom nego u reproduktivnom životnom dobu, upravo zato što ga u prvih nekoliko godina organizam  grčevito čuva, jer se upravo u njemu dešava stvaranje te male preostale količine estrogena koji je ženama potreban.

*

 

Ponekad bih želela da izlazim u svet ovako – kada smršam ili sam nenaspavana i bezvoljna.

I OSTALE NEVOLJE…

BUDI LEPA –u menopauzi nestaje zaštitna uloga estrogena, pa je utoliko važnije da se redovno rade preporučeni preventivni pregledi: od ginekoloških pregleda do mamografije, od provere holesterola, do kontrole gustine koštane mase.  Osim prethodnog Hašimoto sindorma sa umanjenim lučenjem hormona štitaste žlezde, meni se pridružio i neugodni saputnik Sjorgenov sindrom sa smanjenim lučenjem pljuvačke i suza – sušenjem usta i peckanjem u očima. 

*

Realno, najčešće uz malo dobre šminke izgledam, nadam se, ovako.

*

ZABORAVNOST je, za mene, jedna od najgorih posledica menopauze. Počela je sa pretragom kuće za ključevima, a nastavila se savršeno irititantnim situacijama u kojima nemam pojma šta sam to, dodjavola, htela da kupim u apoteci dok stojim pred šalterom.  O filmovima razgovaram opisno, bez imena: “Znaš onaj film u kom je onaj glumac što mi ide na nerve, e on je tu optužen da je ubio ženu, koju glumi ona plavuša što smo je gledali u onom drugom filmu u kom…” Imena knjiga, filmova, glumaca – pa i poznanika, odjednom postanu nedostupna kada vam zatrebaju. U PR poslu to je posebno nezgodno, pa mi se dešavalo da očajnički po džepovima mozga tragam za imenom blogerke ili novinarke koju želim nekom da predstavim, a onda kažem pogrešno ime. Devojke, izvinite.

*

PROMENE RASPOLOŽENJA su hirovite. Ima dana kada te preplave samo emocije, svaka razumna misao te napušta, a hormoni na rejv žurci odvrću pojačalo.

*

NESANICA je postala neprijatan saputnik koji je postavljao sve veće zahteve; od sasvim određenog položaja za spavanje, preko sasvim posebnog anatomskog jastuka, do ksanaksa kada đavo odnese šalu pa u tri ujutru i dalje osluškujem kako se dozivaju psi s kraja na kraj Dorćola, ili da li je dole na ulici na stanicu stigla noćna “dvaesšestica”.

*

ŠTA MOŽE DA POMOGNE?

*

Mnogo hidratacije i dobar program nege, malo šminke – i to veoma kvalitetne. Birajte malo svetlije pudere i ne preterujte sa prekrivanjem. Zapravo, moja pravila šminkanja od menopauze naovamo su napisana već u tekstu “Iluminacija, nova tehnika šminke”.

*

Manje (šminke) je bolje, a svetlije boje čine vas malo mlađom.

 

*

DR DRAGANA KABLAR: SAVETI ZA NEGU U MENOPAUZI

HIGIJENA  – Veoma je bitan izbor sredstava za higijenu kože lica i tela, a to znači da treba eliminisati sapune i birati blage čistače. Pilinge proredite i birajte samo one blage,bez abrazivnih čestica.  Sa kožom  treba postupati nežno, jer usled svih ovih promena ona postaje ne samo tanja i suvlja, nego i osetljivija.

 

*

UV ZAŠTITA Smanjena sposobnost kože da se zaštiti od UV zraka dovodi i do potrebe da se UV zaštita pojača i da se dosledno sprovodi tokom čitave godine.  Ovde se postavlja pitanje vitamina D koji se u koži stvara pod uticajem sunca, posebno važan zbog osteoporoze koja se takođe može javiti u menopauzi.  Žene treba da znaju da je zaštita kože od sunca važnija, jer se vitamin D može nadoknaditi suplementima.

*

 

DNEVNA NEGA Upotreba preparata za hidrataciju treba da bude redovna, a taj preparat treba da sadrži sastojke za hidrataciju i nadoknadu lipida koje koža više ne može sama da proizvede, uz dodatnu antioksidantnu zaštitu.  

 

*

NOĆNA NEGA  U noćnu negu se mogu uključiti reparativne supstance poput retinola ili hidroksilnih kiselina, kako bi se poboljšavala struktura kože.

*

 

Ostavite komentar

Svetlana on 13/02/2019

Uh. Pronadjoh se u tekstu. U sustini sve sam ovo znala ali nisam uopste razmisljala o menopauzi. Smatram da jos sam mlada. Najmladja sam osoba u kancelaiji i stalno slusam koleginice o problemima koje imaju. One su sve presle pedesetu,a ja sam ohoho presla cetrdesetu.Od skora sam pocela da primecujem bore kod drugih zena,njihov ten, podocnjake i da se uporedjujem sa njima. Ko izgleda starije? Ili da se zaprepastim kada vidim kako je drugarica iz srednje skole ostarela za ovih 10 godina. ☺ Ali uocljivi podocnjaci, flekice i opustenija koza na vratu me bas podsecaju na godine koje imam. Ja sam krenula da koristim maslinovo i ulje nara za nocnu negu, kao i masku od zelatina i mleka. Nekako mi to vise prija. Ali vedrom duhu godine ne mogu nista. Zaista, sto sam starija sve sam vise imam energije. Da li su to oni poslednji trzaji mladosti gde hocu sebi da dokazem da sam jos uvek mlada?Ili sam sa godinama postala opustenija i shvatila da zivot treba ziveti,a ne gledati sa strane i pustiti da prodje. Veliki pozdrav.

Ljiljana on 25/02/2019

Draga Svetlana, hvala putno. Energija je najvažnija:) Kao što rekoh, ima starenje i svojih prednosti, to je upravo više opuštenosti, sampouzdanja i manje strepnje oko nevažnih stvari (bore)

Ana T on 14/02/2019

Odličan tekst! Nasmejala sam se, ali sam mnogo toga naučila. Smešno mi je bilo to što ja ovu zaboravnost imam i na pragu 35. godine :D. Baš takvu: onaj kako beše, ono je onamo... Iskreno, malo me i plaši činjenica sa ranom menstruacijom i što još nisam rađala, sa tom statistkom u Srbiji :( Sa druge strane, žena od 50 godina koja je negovana ipak izgleda mnogo lepše od zapuštene daleko mlađe žene. Izgledaš lepo i mlado i drago mi je što si puna iskustva i samopouzdanja - takve žene treba da budu!

Ljiljana on 25/02/2019

Hvala ti puno, Ana. Ne treba da te brine statistika, a to pre četrdesete je ipak retko. Ta tvoja zaboravnost je stvar svakodnevnce koja se ubrzava, svima se dešava u svim godinama, (samo kasnije više). Redovno idi na kontrole.

Gordana on 16/02/2019

Sve tačno, od reči do reči, sve simptome sam prepoznala! U vreme kada je ultimativno izgledati mlad i održavati top formu ovaj tekst je tako razgaljujući i pogađa pravo u metu. Generalno o menopauzi se tako malo priča i veoma je retka tema. Valjda u klimi kada se u borbi za zdravlje više pažnje obraća na prevenciju neizlečivih bolesti pričati o menopauzi dođe kao neki vid "preterivanja". Ali nije tako... Tekst je odličan, drago mi je da ste vaše iskustvo podelili sa nama i srenuli nam pažnju na ovu veoma važnu temu.

Mica on 22/02/2019

Zaintrigirao me je ovaj tekst, a nisam u menopauzi. Tacnije, ja sam devojka od 27 godina koja vec duze vreme nema ciklus i hormonskim statusom je ustanovljeno da nemam dovoljno estrogena, pa mi jajnici jako slabo rade. Resila sam da se edukujem i resim taj problem posto-poto, pa sam krenula istrazujuci ove teme, a menopauza je najslicnije stanje. Divni ste i jako jasno pisete.

Ljiljana on 25/02/2019

Draga Mico, meni uliva poverenje doktorka Svelana Vujocić, endokrinolog, radi na Klinici za endokrinologiju Kliničkog centra, ali takođe i na poliklinici Poliderm. Nadam se da ćete rešiti problem i hvala na lepim rečima

Danijela on 28/04/2019

Mnogo mi je pomogao vas post o menopauzi i prepoznala sam se u svakom delicu vaseg posta. Imam 46 g.,i kad mi je prvi put kasnio ciklus ,a to je bilo pre godinu dana,otisla sam kog ginekologa ,pre 6 meseci uradila sve hormone,detaljne preglede koji su pokazali da mi jedan jajnik skoro vise i ne funkcionise,drugi je u malo boljem stanju . Nesanice su pocele par godina pre ovih poslednjih pregleda . Imam cigluse na 1,5 mesec ,za sad . Kad mi je doktorka rekla da sam u perimenopsuzi ,i da cu najvise imati ciklus jos 2 godine. Prvi osecaj je bio neprihvatanje,neverica,pa sam sebi govorila "Jos si mlada,prerano je " ,i na kraju sam prihvatila . Jedini problem sto me najvise izludjuje umor,bezvoljnost i ceste promene raspolozenja. Hvala vam puno sto ste pisali o menopauzi iz svog ugla. Mislim da je potrebno puno takvih postova . Jednostavno ,kad se desi,mnoge zene su nespremne i zbunjene,i sve nam je to jako neobicno. Srdacan pozdrav :)

Ljiljana on 30/04/2019

Hvala vama što čitate, i vaši su komentari dragoceni. Samo da napomenem da uradite i testove za štitnu žlezdu, jer i od nje hoće umor, bezvoljnost i razdražljivost.

Danijela on 01/05/2019

Hvala Ljiljana na savetu. Radila sam i bikvalno su malo povisena anti tela. Minorno nesto. Sve najbolje :)

Ljiljana on 19/05/2019

Pa onda ostaje samo da izdržimo:)