20150714_124119

 

Trendovi šminkanja se stalno menjaju, blogerke, šminkerke, devojke koje su izmislile novu profesiju po imenu “style ikon” – ubeđivale su nas da je “konturiranje” bronzerima ključ lepote. Ustvari ne, konturiranje je suviše grubo, “hajlajtovanje” svetlucavim puderima je bolje. Ustvari, najbolje ćete uskladiti ten i istaći konture lica “strobingom” koja je vrsta “hajlajtinga”.

Sada je tu nova tehnika: “iluminacija” nazvana po “illuminating” puderima koji prosvetljavaju lice, idealna za sve one koji žele prirodan i blistav izgled lica, kao da svetlost zrači sa njega.

Dobro, sad sam vas malo prevarila: ovakav trend ne postoji, upravo sam ga izmislila. Priznajte da deluje uverljivo. Ustvari, nisam potpuno izmislila, nego je nešto što ja primenjujem intuitivno, jer mislim da odogovara mojim godinama i mom tenu. 

Lude trendove u šminkanju možete a pratite dok vam je koža mlada i zategnuta, a u godinama kada šminka počne da služi više da prikrije nego da istakne, pratite samo one koji vam dobro stoje.  Ili izmislite svoj trend.  Blistav ten, prosto, jeste dobar za sve godine, a u pedesetim ga nije tako lako postići. Evo mojihh pravila šminke sa 50+…

Birajte svetliji puder

Iz sopstvenog iskustva znam da delujem mlađe sa puderom koji je za nijansu svetliji. Puder koji je tamniji od prirodne boje kože dodajte umor i godine na lice.

Uz moj prirodno svetao ten i netralan ton (ni žućkast niti rozikast), stalno tragam za dovoljno svetlim i što manje žutim puderima.  Takođe, zbog prirodnijeg izgleda više volim BB kreme jačeg pokrivanja ili lake pudere srednjeg prekrivanja.

Idealne boje i teksture otkrila sam u dva preparata: Erborian BB kremi (light) koja je moj favorit broj jedan, i Darphin Melaperfect puderu (najsvetlija nijansa). O Erborian BB kremi sam već pisala, a Melaperfect puder je deo Darphin istoimene linije za borbu protiv hiperpigmentacija, i sadrži, za moje godine i sklonost flekama, dobrodošle supstance za prosvetljavanje kože i umanjenje fleka (ekstrakt gljive “trametes” i gencijana).

Darphin Melaperfect Anti Dark Spot Correcting Foundation SPF 15 prekrivva kožu toliko da se flekice ne vide, a da lice deluje prirodno. U sastavu su hidrirajuće supstance, pa je koža meka, glatka, sa dvojakim filterima za UV zaštitu (organskim i fizičkim).  Melaperfect puder je dostupan u tri boje, ja sam pronašla sebe u 01 (Ivory), koja se savršeno stopi sa mojim licem.

 
20160109_100716

 

Dodajte malo svetlosti

Tajno oružje za dodatnu  blistavost – “iluminaciju” je i Pure Altitude Serum sa turmalinom, prekrasan preparat brenda koji se više neće uvoziti u Srbiju, nažalost. Serum sa turmalinom je preparat za negu i ulepšavanje tena, sa instant dejstvom: mineral turmalin je tu da ubrza cirkulaciju da koža deluje svežije, a sedefno-zlatast sjaj daju posebne čestice. Može da se koristi ispod šminke kao podloga, ili da se doda malo seruma u puder: puder dobija lakšu teksturu ali lice se prosvetli i poprima blistavost. Istinski. Fantastičan prajmer za lice, ne bez razloga u imenu nosi reč “dragocen”: Serum Eclat Precieux a la Tourmaline.

Evo kako izgledaju Melaperfect puder i serum zasebno.

 

20160109_101002

 

A ovako kada se pomešaju i nanesu zajedno.

 

pure-i-mela

Doziranjem pudera i seruma dobija se taman ona količina sjaja i prekrivenosti koju želim.

 

Osvetlite strateška mesta nežno

Pošto celo lice dobije ton koji želim, red je na trunčicu dodatnog osvetljavanja na strateškim mestima – povrh jagodica, obrva i usana, i ispod gornje obrve, može baš da promeni izgled i da delujete mnogo odmornije.

 

20150714_123936

 

Izbog “hajlajtera” je u mojim godinama više nego važan, sve što je prviše sedefasto, previše svetlucavo ili sjajno ima naprosto kontraefekat, obznanjuju svetu da želite da igledate mnogo mlađe. A vi ne želite da izgledate kao neko ko želi da izgleda mnogo mlađe. Želite samo da izgledate mnogo mlađe.

Zato umesto klasičnih hajlajtera koristim “iluminator” – puder koji je namenjen prosveljavanju lica, i može se naneti na celo lice.

Moj izbor je Dr. Hauschka Illuminating Powder, deo neke od limitiranih edicija šminke ovog brenda, prekrasan puder koji imam već par godina, i sporo trošim – ne zato što ga štedim, nego zato što ne želim da sijam previše, a ovaj puder daje veoma fini fini sjaj koži.

 

20150714_124430

 

Kao i sva Dr.Hauschka šminka, i ovaj je puder potpuno prirodan, sadrži mineralne pigmente i prah čiste svile – a baš takav je i osećaj na koži: svilen, satenski.

Koristim ga dvojako: na celom licu, samo za večernju šminku,  i vrlo štedljivo, najpre istresem viškove pudera sa četke pa tek onda pufnasto rasporedim po licu.

Drugi način – koristim ga kao hajlajter, tako što manjom četkicom dodam malo pudera na vrhove jagodica (omiljeno mesto), iznad obrva i ispod luka obrve.

Svetlost je tu.

 

Foto: Dario Marić

Drugo pravilo šminkanja posle pedesete je: ne preterujte sa bojama niti sa količinom. Ako stavite ruž u jarkoj boji, smanjite šminku na očima. Ako se potrudite oko očiju, smanjite boju na usnama. Oprezno sa rumenilom. I nećete pogrešiti.

Kako vam se dopada trend zvani “iluminacija”?

 

 

Ostavite komentar

Ivona on 28/02/2016

Pozdrav! Odusevljena sam ovim blogom, i ovim postom takodje. Uvek sam u porazi za pravom dekorativnom kozmetikom za svoju pedesetjednogodisnju mamu i drago mi je da sam naisla na Vas. Volela bih da pisete i o stvarima koje treba izbegavati, kao sto su moderna sminka i trikovi koje promovisu blogerke sirom sveta, ali koji imaju kontraefekat na zreliju kozu. Sve najbolje!

Ljiljana on 28/02/2016

Draga Ivona, drago mi je što vam se dopalo: pozdravite mamu:)

Sonja on 03/03/2016

Ovaj puder-serum,deluje savrseno,ja sam odusevljena kako izgleda i kako ste prikazali.Da li znate gde se moze uzeti i po kojoj ceni?