Nekada su bore bile problem starenja broj jedan. Danas su im se fleke baš približile.

Hiperpigmentacije – ili tamne fleke – mogu biti i deo vašeg genetskog nasleđa, a kod mene je baš tako, i sa flekama i keratozama se borim bez prekida.

Fleke su veliki izazov i za dermatologe, i kao i kod svakog tretmana, mora se odmeriti invazivnost tretmana i potencijalne iritacije i loše posledice u odnosu na dobrobit koji tretman donosi.

Evo, pročitajte ovaj tekst dr Dragane Kablar o flekama,  pa pogledajte i sami koliko je to kompleksan problem. 

Jedan od tipičnih dermatoloških tretmana protiv fleka je tzv. Kligmanova formula.  Veoma moćna, veoma agresivna. Efikasna, jer deluje na melanin u različitim fazama njegovog delovanja u koži, i to vrlo snažnim supstancama: hidrokortizonom deluje protiv inflamacije, hidrokinonom smanjuje proizvodnju melanina u epidermu, retinoičnom kiselinom ubzrava obnovu ćelija kože.

Bioderma je nedavno promovisala liniju Pigmentbio, protiv pigmentacija koja je zasnovana baš na Kligmanovoj formuli – osim što nema neželjene efekte ovog dermatološkog tretmana – sigruno ni domete, ali reč je o poudanom preparatu koji se koristi kod kuće.

 

 

Poput Kligmanove formule, Pigmentbio deluje na tri biološka procesa povezana sa hiperpigmentacijom, s tim što su sva tri agresivna sastojka zamenjena blažim sastojcima ili kompleksima.

Pigmentbio ima, za sada, u Srbiji dostupna četiri preparata (za sada), a ja sam probala dva.

Pigmentbio C-Koncentrat

Volimo koncentrovane vitamine C, zar ne, naročito one koji se daju u prahu i mešaju pred upotrebu da bi sačuvali koncetraciju u formuli… Možda smo već naučili da je najveći problem sa vitaminom C kao sastojkom njegova nestabilnost, usled čega se često daje u malim bočicama koje traju dovoljno kratko da vitamin C opstane, ili u prahu koji se aktivira pred upotrebe. Pročitajte kako da koristite pravilno viatmin C u sjanom tekstu dermatologa dr Dragane Kablar, ovde na blogu.  

Na stranu to što ovo nije običan koncentrat vitamina C, nego serum protiv hiperpigmentacija koji ima onaj pomenuti kompleks sastojaka koji parira “Kligmanovoj formuli”, plus vitamin C.

 

Vitamin C ovde je zbog svog poznatog delovanja na smanjenje produkcije melanina, vitamin E štiti kožu od oksidativnog stresa, a vitamin PP je tu zbog obnavljanja prirodne zaštitne barijere kože.

Pigmentbio C-koncentrat ima visok sadržaj AHA/BHA kiselinskog kompleksa  (glikolna i salicilna kiselina) za koji Bioderma kaže da ne oštećuje kožu i ne isušuje je zbog obezbeđene hidratacije.

Bioderma savetuje da se pet pet kapi koncentrata stavi na lice i vrat svake večeri, i ja sam tako nešto i radila.

Kod svih preparata, a kod ovakvih koncentrovanih sa snažnim sastojcima, vrlo je preporučljivo držati se doziranja koje je preporučeno. Više koncentrata može iritirati i nepotrebno je, manje koncentrata da biste produžili tretman na više dana može dovesti do slabljenja vitamina C i njegove koncentracije ako se preparat koristi drži otvoren i koristi duže nego što je predviđeno.

Dakle, otvorite, pomešajte gel u bočici sa prahom koji stoji u poklopcu, i potrošite u roku od nekih mesec dana.

 

Bioderma obećava rezultate koji su dokazani kliničkim merenjima, a to je smanjenje intenziteta boje i veličine postojećih fleka i prevencija novih, uz ujednačavanje teksture kože tako da ona deluje svetlije i lepše reflektuje svetlost.

Potrošila sam koncentrat i jako sam zadovoljna njegovim delovanjem, iako fleke nisam merila niti snimala “pre i posle”. Morate biti svesni da se fleke potpuno skidaju uz mnogo upornosti i dermatološke tretmane, a ovakvi preparati mogu da ih dugotrajnom upotrebom ublaže, preduprede nove u nastajanju i sveukupno poboljšaju izgled kože.

Važno je da znate i da, uprkos jakim sastojcima, nisam imala baš nikakvu reakciju – čak ni početnu, i da mi koža nije bila isušena nakon tretmana.

 

Realna očekivanja od kozmetike su ključna u vašoj nezi.

Drugi preparat koji sam probala je PIGMENTBIO DAILY CARE SPF 50 – logičnim sledom nakon noćnog koncentrata koji vrši blagu eksfolijaciju, treba na licu imati preparat sa visokim zaštitnim faktorom.

 

 

I u ovoj kremi je ista vrsta sastojaka protiv fleka kao i u koncentratu, kao i viamini C, E i PP, ali u drugačijoj, nižoj koncentraciji, a salicilna kiselina u niskoj koncentraciji ne stvara fotosenzibilnost.

UV filteri širokog spektra štite od UVA/B zraka. Krema je gusta, hidratantna, nemasna, nanesite je u veoma tankom sloju, jer se nanesena pregusto počinje ljuštiti sa lica. 

Od Pigmentbio linije dostupan je i NIGHT RENEWER, noćna krema, sa sastojcima koji su i u dnevnoj kremi (bez UV filtera), i uz dodatni heksapeptid-2 koji ima ulogu podsticaja stvaranja kolagena.

Budući da radim za Biodermu PR u Srbiji, proizvod sam dobila na probu čim se pojavio kod nas. 

Za Biodermu u Srbiji vodim i potkast “Umirujući razgovori”, gde sa dermatolozima razgovarama o različitim problemima kože. 

 

 

Jedna od od tema je bila i hiperpigmentacije.  Ako želite još neku dodatnu informaciju o ovoj temui, pogledajte razgovor sa dermatologom Bel Medic bolnice, dr Sbutegom. 

 




 

 

 

Ostavite komentar

Gaga on 22/06/2021

Da li mislite da ovakav preparat moze pomoci kod rozacee?

Ljiljana on 21/07/2021

Draga Gago, ima boljih izbora za rozaceu, a to je linija Sensibio AR od Bioderme, pa i Bioderma Photoderm AR koji su namenski za rozaceu, na primer, i vrelo uredna disciplinovana zaštita od sunca.

Ivana on 30/06/2022

Već 6 godina imam problem sa hiperpigmentacijama, na obrazima, obe strane nosa i čela, uz pomoć ovih bioderminih preparata, rešiča sam problem, 70%što se do sada ni jednom nije desilo ni sa jednim preparatom, bilo kakve vrste fleka pp licu da imate evo resenja

Ljiljana on 03/07/2022

Hvala vam, Ivana, preparati su odlični, a valjda su zato i tako brzo stekli popularnost, nedugo nakon što su lansirani.

Milica on 08/11/2022

Postovana, da li je ovaj spf50 u dnevnoj kremi dovoljan za zastitu koze kada se koristimo retinol? Hvala

Ljiljana on 24/11/2022

Poštovana Milice, Pigmentbio SPF 50 je odlična varijanta za dnevnu negu kada se koristi retinol, jer ne samo da štiti od UVA/B zračenja nego će sprečiti i pojavu fleka. Lep pozdrav Ljijana

Sanja on 02/01/2023

Od kada mi je drugarica preporucila INCI aplikaciju skroz sam promenila naviku kupovine, posebno kada je kozmetika u pitanju. Nisam imala predstavu koliko stetnih hemikalija se nalazi u proizvodima za koje sam znala da dam cak i preko 100 evra misleci da sam uzela pravu stvar. Letos mi je kuma donela set od jednog spanskog brenda, zove se “Naobay natural & organic”. Odmah sam snimila sastav i prosto sam se odusevila, ne samo da je organska kozmetika nego su im i sastavi brutalni (mnogo bolji od Bioderme - sorry), tek vidis sta si propustila svih ovih godina.

Ljiljana on 26/01/2023

Draga Sanja, Bioderma nije prirodna kozmetika, ona je medicinska kozmetika (dermokozmetika) pa je besmisleno porediti je sa prirodnom kozmetikom po sastavu.

Ana on 24/05/2023

Da li može da se koristi dok se pije roakutan?Ostaju mi fleke nakon izašlih bubuljica, a uz to koristim i noreva rekonstruktivnu kremu

Ljiljana on 16/06/2023

Poštovana, mislim da je prejako, ali konsultovaću uvoznike Bioderme.