Tačno je 10 godina od kada sam urednica u časopisu Estetika – hirurgija i kozmetika. Naš jubilarni, četrdeseti broj, sada je na kioscima, i u njemu su izvodi sa najzanimljivijim sagovornicima sa kojima sam razgovarala o hirurgiji. Bilo je tu dosta svetski poznatih imena, legenda plastične i estetske hirurgije, hirurga koji su stvarali istoriju ove oblasti medicine: od dr Tomasa Bigza koji je učestvovao u kreiranju prvih silikonskih implantata za grudi, dr Iluza koji je “izmislio” liposukciju, dr Goldvinakoji je bio istraživač u projektu koji je ovenčan Nobelovom nagradom. Intervjui sa ovim velikanima hirurgije objavljivani su tokom deset godina u našem časopisu, a za juvilarni broj izdvojili smo nekoliko najznačajnijih imena, i njihove poruke čitaocima našeg časopisa. 

I kada bih htela da izvučem osnovnu poruku, nešto što su oni stalno ponavljali, neki najbolji savet, evo ga: ostanite prirodni. Ne preterujte. 

Drugi važan savet tiče se bezbednosti: estetska operacija je i dalje – operacija sa svim svojim izazovima. Pažljivo birajte doktora, proverite gde i kako radi, dugo razgovarajte, pitajte sve što vas zanima, i pogledajte fotografije njegovih radova. Posetite tri do četiri doktora pre nego što se odlučite za jednog. 

Cela ideja savremene estetske hirurgije i estetske medicine je u tome da izgledate bolje, svežije, ali nipošto ne neprepoznatljivo. Predlažem da svako ko je razmišljao o nekom estetskom zahvatu na telu ili licu, pročita ovaj tekst. Klinknite na sliku dole, i otvoriće vam se tekst za čitanje u PDF formatu. 


 

U ovom broju sam razgovarala i sa našom poznatom doktorkom, plastičnim estetskim hirurgom dr Violetom Skorobać Ašanin, o tome kako ja, koja nisam imala nijednu operaciju (niti je razmatrala), kao “obična” žena u pedestim, razmišljam o lepoti i hirurgiji, i kako razmišlja ona kojoj je to svakodnevnica, koja se sa različitim pacijetima susreće svakog dana. 

Dr Skorobać nije moj slučajno izabran sagovornik: godinama u našem časopisu piše kolumne u kojima upozorava na moguće komplikacije, odvraća od preterivanja u hirurgiji, i veliki je zagovornik i poznavvalac presađivanja masti – što je i njena doktorska teza. Presađivanje masti je ono što mene u hirurgiji privlači i mami.

Pogledajte šta sam pitala dr Skorobać, u čemu smo se složile, u čemu nismo.  

Kliknite na svaku pojedinačnu sliku, i otvoriće vam se tekst za čitanje u PDF formatu.

 

 

Sada znate da možete da me pitate za mišljenje o svemu što vas zanima o estetskoj hirurgiji. Mnogo sam o tome za ovih deset godina naučila. A učila sam od najboljih u svetu. 

Za kraj – poklon: tri čitateljke će na poklon od mene dobiti po jedan primerak novog broja časopisa.

Dovoljno je da ostavite komentar o vašim stavovima o estetskoj hirurgiji. Dobitnike ću objaviti do kraja nedelje.

 

Ostavite komentar