dezodoransi

Septembar 2016.

Izbor dezodoransa izgleda je prava nauka, jer je moj prethodni tekst o dezodoransima bez aluminijuma bio mnogima zanimljiv, jedan od najčitanijih, stizala su neka pitanja, a urednica Politikinog Magazina zamolila me je da napišem nešto za njene čitaoce.

I tako je u Politici, poslednje nedelje u julu, izašao tekst koji vam prenosim, ako niste pročitali, gde sam se potrudila da što jednostavnije prenesem ono što znam o ovoj temi.

Evo pitanja…

Zašto neki dezodoransi štite “72 sata” od znoja? Da li je opasno da sprečavate znojenje? Da li dezodoransi izazivaju rak dojke? Da li su potpuno prirodni dezodoransi pravo rešenje? O čemu je reč sa aluminijumom u dezodoransima? Vrede li dezodoransi iz kućne radinosti? Šta ako mi nijedan dezodorans nije dovoljan?

A evo i dogovora…

Suvo, čisto i mirisno – to je sve što želimo tokom vrelih letnjih dana, kada znojenje postane obilnije i kada dezodoransi deluju tako nemoćno. Na tu kartu igra neko ko će nam sa televizije poručiti da njegov dezodorans deluje “do 72 sata”.  Neko od nas će kupiti  baš taj dezodorans,  neko najjeftiniji jer je “sve to isto”, ali će uvek biti onih koji će stajati u radnji i pomno  čitati sastav napisan najsitijim mogućim slovima u potrazi za sastojcima o kojima se priča da su štetni za zdravlje.  Ima li načina da zaštita od neprijatnog mirisa znoja bude i zdrava, a i efikasna?

Zašto znoj smrdi?

Znoj je bez mirisa, sastavljen od vode, soli, minerala, elektrnolita…  Za neprijatne mirise zadužena je bakterija koja živi na koži i razlaže znoj.  Postoje dve vrste znojnih žlezda: najbrojnije su ekrine sa kojima se rađamo, raspoređene po celoj površini tela – najviše na dlanovima i tabanima – i vrše termoregulaciju.  Apokrine se razvijaju u pubertetu u zonama dlakavosti, ispod pazuha i oko genitalija, a ima ih znatno manje i njihovo lučenje pokreću emocije.  Zato oni tipični neprijatni mirisi ispod pazuha počinju tek sa pubertetom.


Šta je dezodorans a šta antiperspirant?

Sve što se prska ispod pazuha nazivamo dezodorans. Ipak, u toj bočici može biti dezodorans, antiperspirant, ili oboje.

Dezodoransi za cilj imaju neutralizaciju bakterija koje izazivaju neprijatne mirise, a vlastitim (prijatnim) mirisom donekle maskiraju neprijatan miris znoja.

Antiperspiranti zaustavljaju znojenje: aluminujumske soli u njima stvaraju čep na kraju znojnog kanala i fizički sprečavaju znojenje.  Samo oni mogu da vam obećaju dugoročnu zaštitu (48 ili 72 sata).  Naravno da je ovo samo indikacija zaštite: niko ne računa da se nećete kupati tri dana!

Da li antiperspiranti sprečavanjem znojenja narušavaju detoksikaciju i hlađenje, te prirodne procese tela? Svakako ne. Znoj ne sadrži toksine iz organizma. Toksini se iz organizma eliminišu uglavnom preko jetre i bubrega.

 

dezodoransi2

 

Šta je loše u dezodoransima  i antiperspirantima?

Za parabene (methylparaben, propylparaben, butylparaben, ili benzylparaben) koji služe kao konzervansi u njima (i kozmetici uopšte) postoje indicije da se nakon prodiranja kroz kožu talože se u tkivima dojke, gde navodno mogu da imitiraju delovanje hormona estrogena i podstaknu rast kancerogenih ćelija.  Studije na ovu temu obiluju kontroverzama:  neke poriču uticaj upotrebe dezodoransa sa rakom dojke, dok jedna studija rađena sa ženama koje su preživele rak dojke potvrđuje da se bolest javljala ranije kod žena koje su češće brijale potpazušje i koristile dezodoranse, a naročito kod onih koje su sa ovim navikama krenule pre šesnaeste godine.

Sve su ove činjenice dostupne na sajtu američkog National Cancer Institute-a sa zaključkom da su “potrebna dalja istraživanja” i da veza raka dojke i dezodoransa nije naučno dokazana.  Bez obzira na to, američki dezodoransi uglavnom više ne sadrže parabene.

Drugi optuženi sastojci  rezervisani su samo za antiperspirante, a to su soli aluminijuma (aluminijum hlorid, aluminijum hlorohidrat i aluminijum cirkonijum) sa sličnim optužbama o prodoru u tkivo i izazivanje mutacije DNK. Ni ova tvrdnja nije nikada dokazana ozbiljnim naučnim studijama.

O dezodoransima bez aluminijuma već sam pisla ranije, i preporučila neke od njih. Eucerin me je obradovao informacijom da će njegov antiprespirant uskoro biti bez aluminijuma.

A alkohol? Alkohol može da isuši kožu ili izazove iritaciju, ako ste tome skloni. Opasnosti po opšte zdravlje nema, pa je oznaka  “bez alkohola” često samo marketinški trik.

Prirodni dezodoransi

Prirodni dezodoransi deluju, u kontekstu ovih priča, kao bezbedna opcija.  U njima antimikrobnu ulogu igraju  biljne supstance. Idealno? Da. Samo ako se ne znojite previše: oni su izbor za mlade, devojke koje tek počinju da koriste dezodorans i one koji se ne zoje preterano. Njihovo delovanje je ograničeno na nekoliko sati, zavisno od toga koliko se znojite.

Gde je rešenje?

Niko od nas, naravno, nije spreman da se odrekne dezodoransa.  Možda je pravo rešenje u njihovoj razumnoj upotrebi. Koristite prirodne dezodoranse kada ste kod kuće, a posegnite za antiperspirantima kada, bilo zbog posla ili zbog izlaska, ne možete sebi da priuštite mokre fleke na odeći i “miris” znoja.

Nemojte nanositi dezodoranse posle brijanja, kada supstance lakše prodiru u kožu.  Na našem tržištu postoje i dezodoransi bez parabena i aluminijuma, ako vas oni ipak brinu.

Kućne varijante sa rastvorom sode bikarbone? Ne smeta da pokušate, ali efekat neće biti impresivan.

 

Moji dezodoransi

Evo, ukratko, ponešto o dezodoransima koje sam koristila, ili koristim, a na slici su oni koji su se zatekli kod mene kada sam pisala tekst za politiku. Gomila. To znači da većina toga pravi haos  u kupatilu i koristim ih shodno tome da li ostajem u kući ili idem negde, da li želim da dezodorans miriše ili ne, da li je mnogo vruće, da li imam svilenu haljinu na kojoj ostaju tragovi vlage, koliko dugo želim da se zaštitim od neprijatnih mirisa…

 

dezodoransi1

 

Prirodni dezodoransi: Weleda, Alverde, Sofi, Koozmetik – sve sam ih probala, o Weledi i Alverde (u oba slučaja najčešće se odlučujem za citrusne mirise) već sam pisala dosta.

Sofi je prošle godine lansirao svoje, i ja sam jedan sa limunovom travom i žalfiojm potrošila. Divan miris, gorak i svež, baš kakav volim. Trajnost efekta je, za prirodne dezodoranse, odlična.  Trenutno im je cena oko 500 din.

Koozmetik ima gust krem, gotovo kao balzam, sa prekrasnim mirisom limunove trave, na bazi kokosovog ulja, ši putera i pčelinjeg voska, uz dodatak sode bikarbone.  Osim divnog mirisa, i delovanja poput drugih prirodnih dezodoransa, on neguje kožu koju stalno iritiramo brijanjem ili depilacijom, pa imate dodatni plus. Meni je upravo zbog toga prekrasan. Cena mu je oko 1000 dinara.

Prirodni dezodoransi su moj svakodnevnim izbor, osim ako ne izlazim na 30 stepeni, ako ne razmišljam o celodnevnoj zaštiti i nemam zahtevnu odeću na kojoj se vide vlažni tragovi.

Dermodezodoransi – pripadnici dermokozmetike, proverenih formula, dermodezodoransi i antiperspiranti moj su drugi izbor, i uvek ako mi treba jači dezodorans, tokom leta ili dugog izbivanja iz kuće.

Na slici su tri: RoC Keops i Eucerin (72 sata!) su približno slični po delovanju, i dva dezodoransa koje koristim za večernje sate jer odlično deluju, koža ostaje suva i bez neprijatnih mirisa jako dugo, a nemaju miris, što je dobro ako stavljate parfem. Razlika je u nanošenju – RoC Keops je roll-on sa kuglicom (mada postoji i sprej varijanta), a Eucerin u spreju (drugi Eucerini dezodoransi su sa kuglicom). RoC je gušće konzistencije, i potrebno mu je malo viđe vremena da se osuši. Cena RoC dezodoransa je 1350 din, a Eucerinovog

Bioderma Sensibio – proizvod iz iste linije kao i čuvena micelarna voda, namenjen je osetljivoj koži.

Bez alkohola i bez parabena, sa kuglicom na vrhu (širokom, što mi se veoma dopada jer se lepše i nežnije nanosi), finog mirisa, odličan izbor za svakodnevnu negu.

Dezodorans iz samoposluge: Neutro Roberts Derma Zero je moj prvi izbor. Najpovoljniji, mada ne i najsnažniji, ipak mi prija. Ima diskretan miris, i optimalnu zaštitu. Ako sam zatečena bez dezodoransa, a mojih omiljenih nema, uvek ću prvo posegnuti za Niveom, i to onim klasičnim, koji miriše na kremu koju je morala imati svaka kuća u vreme moje mladosti. Cene su oko 350 din.

Šta tu radi aktivni kiseonik? O aktivnom kiseoniku se po blogovima kod nas dosta piše kao o magičnom preparatu koji radi sve. Zapravo reč je o antibakterijskom, i blago umirujućem delovanju. U mom slučaju pomoglo je kod umirivanja ujeda od komaraca, i verujem da bi moglo da pomogne kod osoba sa aknama – možda, ali ne i da zameni lek. Antimikrobno delovanje dolaza do izražaja ako znamo da su za neprijatne mirise zaslužne bakterije. Viva Ster je zaista bezbedan i zaita se pravi od perisirćetne kiseline, (proizvođaći kažu da su jedini koji tako rade ali o tome drugom prilikom). Dakle Viva Ster može da vam posluži kao dezodorans, ako se plašite drugih dezodoransa i želite bezbedno rešenje, ali neće delovati ništa bolje nego prirodni dezodoransi koji, uostalom, lepše mirišu.

Kako da smanjite znojenje i upotrebu dezodoransa?

– Da bi dezodorans bio delotvoran, morate ga naneti na čistu i suvu kožu.

Sapun dezinfikuje i odstranjuje bakterije koje izazivaju loš miris.

– Umesto brijanja, probajte lasersku epilaciju koja vas oslobađa dlačica trajno.

– Botoks koji se koristi za sprečavanje bora na licu u estetici, u medicini se koristi i za sprečavanje prekomernog znojenja. Primenjuju ga isključivo doktori, kod hiperhidracije (prekomernog znojenja) i to ne samo ispod pazuha, nego i na dlanovima i stopalima.

Pročitajte i tekst dermatologa o sprečavanju prekomernog znojenja,  ali i moj tekst o dezodoransima bez aluminijuma, ako takve želite. 

Ostavite komentar

Vanja L. on 03/09/2016

Slozila bih se da je kupovina dezodoransa u moru izbora postala prava nauka, tako je barem u mom slucaju. Prirodni dezodoransi mi nisu bili ucinkoviti, te je i moj najcesci izbor bio Neutro Roberts, a kad se koza zasiti jednostavno kupim neku glupost i pokajem se, mislim da sam u zivotu najvise dezodoransa tek otvorenih prosledila ili bacila. Trenutna situacija kod mene je da sam trudna, i zbog toga se trudim da zaista pazim, ali visoke cene (Bioderma, Weleda, donekle i Eucerin, Vichy) mi ne dozvoljavaju da bas bahato eksperimentisem. U sustini, i sad se spremam za nabavku jednog, i opet sam u nedoumici velikoj. Preporucili su mi kremu Ego, navodno je dobra zbog toga sto je slabijeg mirisa pa u buducnosti nece bebi smetati, ali ne lazi vraze, kao i uvek posle mahinalne kupovine procitah sastav iste i na visokom drugom mestu: Aluminium Chlorohydrate. Moracu ponovo da iscitam vase tekstove i apsolutno se oslonim na tudje iskustvo pri odabiru dezodoransa, sto je poprilicno nesigurno :) :) Pozdrav :*

Ljiljana on 09/09/2016

Draga Vanja, kod trudnoće uvek treba nmalo više opreza. Ne zato što je dokazano da ovo ili ono štetno deluje na fetus, nego i zato što je to relativno kratak period (u odnosu na ceo život) kada se možemo suzdržati za svaki slučaj. Kao što sam napomenula, prirodni dezodoransi nisu baš tako jaka zaštita, ali se da koristiti naročito zato što dolazi hladnije vreme. Izaberite možda bolje citrusne, imaju blaže mirise. Možda verotno znate i da retinol nije baš preporučljiv u trudnoći (mada su koncentracije u kozmetici male za neku ozbiljniju bojazan), kao i sve druge agresivne tretmane. Zaštita od potencijalnih fleka je preporučljiva unapred, naročito ako vam neko u porodici ima fleke, pa je preventivno delovanje odlično - statistike kažu da 15 do 50% trudnica dobije melazmu (fleke) na licu i telu, a kod čak 80% te fleke se ne povuku posle trudnoće. Zaštitu od sunca takođe birajte mudro, Bioderma Photoderm M je jedna od namenskih krema za trudnice, odnosno protiv hormonski izazvanih fleka. Želim vam sve najbolje. Uživajte u trudnoći i kao mama.

Vanja L. on 14/09/2016

Hvala Vam na odgovoru. :) Zahvaljujuci ljudima, kao sto ste vi na neke stvari sam bila upucena ranije, nisam ih posmatrala kao najbitnije informacije, ali su mi zaista ostale u podsvesti kao bitne u buducnosti. Ljubav prema kozmetici i svemu onom sto cini negu lica/tela/kose ucinila je da budem obavestena vise nego mnoge druge devojke, naravno nije mi sve pristupacno i ne mogu sve sto mislim da bi bilo ucinkovito da kupim, ali se zaista trudim da biram mudro. Bioderma je moj saputnik vec par meseci ❤. Srdacan pozdrav

Ljiljana on 14/09/2016

Hvala Vanja, tu sam za sva pitanja na koj amogu da odgovorim. Pozdrav Ljiljana