IMG_4493

Prvo su nas plašili da parabeni i aluminijum iz dezodoransa izazviaju rak.

Posle se ispostavilo da je to bila samo još jedna od onih priča koje kruže internetom.

Onda smo shvatili da u toj priči možda nešto ima. Na kraju – nisu nađeni dokazi da ove supstance podstiču maligne ili druge loše procese u organizmu (Alchajmer? Parkinsons?). Da li nam je to dovoljno dobro objašnjenje da ih i dalje koristimo?

Evo prave priče o tome. I testa nekoliko “dobrih” dezodoransa.

Šta treba da znate o znoju

– Znoj je bez mirisa, satavljen od vode, soli, minerala i elektrolita. Neprijatan miris stvaraju bakterije koje ga razlažu.

– Samo 1% znoja stvara se ispod pazuha, a znoj ne sadrži toksine jer služi za rashlađivanje organizma  – zato je neosnovana priča da antiperspiranti sprečavaju normalno izlučivanje znoja, a naročito ne da ugrožavaju detoksikaciju organizma. Detoksikaciju obavljaju bubrezi i jetra.

– Znojenje je način na koji naše telo reguliše telesnu temperaturu (hladi nas).

– Postoje dve vrste znojnih žlezda: ekrine (urođene i raspoređene po celom telu i služe za termoregulaciju) i apokrine (koje se formiraju u pubertetu u zonama pazuha i oko genitalija, a njihovo lučenje pokreću i emocije.

Antiperspiranti ili dezodoransi?

Dezodoransi neutrališu bakterije koje su izazivači neprijatnog mirisa, ali ne sprečavaju vlaženje pazuha. Njihovi aktivni sastojci imaju antimikrobno dejstvo, a njihov miris je tu da “maskira” .

Antiperspiranti stvaraju čep na kraju znojnog kanala i fizički sprečavaju znojenje. Aktivna supstanca s ovim dejstvom su soli aluminijuma, koji je, pored parabena, i najčešće pominjan kao potencijalno štetan sastojak dezodoransa.

Najveći zloća – aluminijum: 

za šta je optužen i koliko su optužbe osnovane?

Verovanje: aluminijum prodire i taloži se u limfnim žlezdama pazuha, gde uzrokuje kancerogene promene.

Činjenice

-pronađene su čestice aluminijuma u tkivima i tečnostima dojke, kao i u mleku. Međutim, pronađene su i u drugim tkivima tela.

– Antiperspiranti se koriste nakon brijanja ili depilacije, kada na koži mogu biti stvorena mala oštećenja kroz koja aluminijum ulazi u telo bre i lakše. Zato je važno da se natiperspiranti ne koriste nakon brijanja i depilacije ili ako ima nekih oštećenja i iritacija na koži pazuha.

– Istraživanja: 2002. godine, 1.500 žena, od kojih je polovina imala dijagnozu raka dojke, obuhvaćene su istraživanjem koje nije otkrilo nikakve dokaze da antiperspiranti povećavaju rizik od kancera.

– 2003. objavljena je studija koja je obuhvatila više od 400 žena sa dijagnozom raka dojke. Kod žena koje su počele da koriste u ranom uzrastu, primenjivale ga češće i to nakon brijanja, rak je diganostikovan u nešto ranijim godinama. Istraživači su zaključili da je moguće da brijanje+dezodorans ili antiperspitant ima ulogu u razvoju raka dojke, ali nisu uspeli da ustanove koji sastojak je odgovoran za ovo.

Ako hoćete pouzdane informacije, ne guglujte sve redom, nego otidite na breastcancer.org, pronaćićete tekstove o ovome. 

Da li vas “nema dovoljno dokaza” umiruje, ili vas alarmira? Izbor je, naravno, vaš.

Zaboravili smo parabene i šta oni rade u dezodoransima?

Parabeni: za šta su optuženi i koliko je to osnovano?

Parabeni su konzervansi koji se nalaze u kozmetičkim preparatima, ozloglašeni zbog otkrivanja njihovog prisustva u kancerogenom tkivu dojke. Slično je kao i sa aluminijumom – oni su nađeni i u drugim tkivima, i istraživanja nisu uspela da ih dovedu u vezu sa rakom dojke. Oni su sposobni da imitiraju dejstvo hormona estrogena u ćeliji, pa neki naučnici veruju da njihovo nagomilavanje u tkivu dojke može doprineti razvoju bolesti. Medicinski dokazi o ovome ne postoje. Ipak, neki lekari će vam preporučiti da ne upotrebljavate dezodoranse s ovakvim sastojcima, naročito ne sat vremena nakon brijanja.

Mnogi brendovi sada upadljivo stavljaju oznaku “bez parabena” na svohe proizvode.

Hajde da se vratimo ovim dezodoransima bez parabena.

Prirodni, sertifikivoan dezodoransi su zdravstveno bezbedni. U njima nema aluminijuma, niti parabena, niti drugih potencijalno po zdravlje štetnih sastojaka. S druge strane, oni nipošto ne mogu da spreče znojenje, a na duži rok niti neprijatne mirise, naročito ako se mnogo znojite. U njima, takođe, može da bude supstanci koje iritiraju kožu, od alkohola do  esencijalnih ulja.  Ako imate osetljivu kožu, moraćete da ih isprobate i videte koji vam prijaju.

Ja sam odlučila da kad mogu koristim dezodoranse bez aluminijuma i parabena.  Antiperspiransima pribegavam kada je previše vruće a prirodni dezodoransi mi ne pomažu. 

Evo redom mojih iskustava sa prirodnim dezodoransima.

 

 IMG_4495

Prirodni dezodoransi u spreju

Weleda Citrus dezodorans u spreju je prelepo letnje osveženje. Fini, nežan i mek citrusni miris, ostaje na koži  dva do tri sata  – zavisno od toga koliko je toplo vreme, koliko ste aktivni, koliko se znojite. Odilična je varijanta malenog dezodoransa koji se može nositi u torbici i, ma koliko nepopularno bilo prskati se na već oznojenu kožu – osvežiti je.

Sadrži esencijalna ulja limuna i cveta pomorandže, biljni alkohol i vodu. Ima fini raspršivač pa se dezodorans suši brzo, ne ostavlja lepljiv trag i ne iritira (moju kožu).

Pakovanja su od 100 i 30 ml – po ceni od oko 1.500 din. Osim citrusa postoji i žalfija (koja meni miriše najviše na lavandu), sa esencijalnim uljem žalfije koje ima antibakterijsko dejstvo, odličan izbor za prvi prirodni dezodorans.  Dezodorans se može koristiti kao sprej za telo, ili za stopala.

 

IMG_4496

 

Alverde dezodorans sprej takođe postoji u više mirisa, ja sam koristila jedino ovaj od limete  i žalfije, sa svežim, i pomalo oštrim citrusnim mirisom. Žalfija je odlična i kao antiseptik, pa je preporučljiv sastojak dezodoranasa. Tu je još i ulje kedra, alkohol, biljni glicerin, a miris daju esencijalna ulja limuna i narandže. Trajnost, slična Weledinom. Pakovanje od 75 ml.

Alverde je prirodni nemački brend sa NaTrue sertifikatom, prodaje se samo uz DM drogerijama. Ovaj dezodorans mi se dopao, a odnos cene i kvaliteta je odličan.

Bez aluminijuma i parabena.

 

Prirodni dezodoransi sa roll-on kuglicom

Dr.Hauschka Fresh dezodorans postoji u dve mirisne varijante – cvetna i “fresh” – kada su dezodoransi u pitanju uvek biram ove “fresh” varijante.

 

IMG_4499-001

 

Divan dezodorans, koji se ne lepi na kožu, ne zapušava pore, ne iritira, a osećaj je da i neguje kožu. Sadrži ricinusovo ulje, glicerin, alkohol, cink, žalfiju, hamamelis, ulje jojobe, esencijalna ulja.

Rekla bih da je trajnost ovog dezodoransa koji sam već potrošila, slična ovim u spreju, ali tokom leta mi sprej više prija, pa ga biram radije nego stik. Imam osećaj da osvežava.

UPDATE (jul 2015): Dr. Hauschka brend je menjao pakovanja i nazive nekih svojih proizvoda, tako da se sada cvetni zove Rose Deodorant  (1700 din) a negdašnji Fresh se zove Sage Mint Deodorant (1.560 din). 

A alkohol? Šta on tu radi?

Da, alkohol je poznat po svom iritirajućem dejstvu, a ima ga u svim ovim prirodnim dezodoransima. Alkohol ima više formi, a najpoznatiji iritanti su oni sa malom molekularnom težinom kao etanol, etil alkohol, metanol, benzil alkohol, izopropil alkohol.  Mnogo pitomije vrste alkohola dobijene iz žitarica, ili kokosa, smatraju se bezbednim, a najbolji – zapravo ne više ni alkoholi u pravom smislu reči – su cetyl i stearyl koji deluju kao emolijensi (štite kožu od isušivanja).

I prirodna kozmetika mora imati neki konzrevans, zar ne? Važno je da vas ne iritira i ne isušuje vam kožu.

Oznaka Alcohol Free je često običan marketinški trik, i ne znači mnogo na dezodoransima koji i dalje imaju aluminijume, parabene i druge sastojke koji su potencijalno štetni.

Ja nisam imala nikakav problem sa alkoholom u ovim dezodoransima. 

A evo jednog iz samoposluge.

Sprej dezodorans Derma Zero

Neutro Roberts nam nudi  Derma Zero, dezodorans na kom je jasno naglašeno da nema nijedan od “ozloglašenih” sastojaka.

 

IMG_4501

Nema antirespirante koji sprečavaju znojenje, alkohola, aluminijevih soli i parabena. Konačno se neko setio da kreira ovakav dezodorans u spreju.  Ovaj dezodorans nije ništa skuplji od ostalih sprej dezodoransa. Trajnost nije ništa mnogo bolja od prirodnih, ali miris je veoma lep, nenametljiv, i dezodorans prosto prija. Nisam probala stik, jer je DermaZero čitava linija proizvoda, a kod Tijane sa bloga Pudrijerica sam čitala da je odličan.

Važno je da imamo izbor.

Upotrebljavajte dezodoranse pametno: ne nanosite ih neposredno posle brijanja – uvedite depilaciju ili brijanje u večernju rutinu, a dezodorans nanesite ujutro. Na čistu kožu. Nanošenjem na već oznojenu kožu rizijujete iritaciju. 

A ako se znojite baš preterano, možda je za vas botoks.

Šta ako vam ne pomaže nijedan dezodorans?

da li biste probali botoks protiv znojenja?

Hiperhidroza je poremećaj preteranog znojenja, koje zahvata ne samo pazušnu zonu, nego i ruke i stopala, i druge delove tela. Osim stalno mokre odeće i rizika od mirisa znoja, ovo je neprijatno i kada se rukujete, ruke su vam stalno vlažne, a graškice znoja orošavaju čelo.

Medicinski tretman za ovaj problem je botoks. Isti onaj koji se daje da se spreče bore, doktori primenjuju da spreče preterano znojenje. (Botulin Toxin tip A – supstanca koja se upotrebljava u ovim tretmanima, izvorno se i koristi u medicini za probleme spazma kod nekih bolesti). Botoks protiv znojenja (ali i onaj drugi, estetski) primenjuju isključivo doktori! 

Pročitajte i TEKST DERMATOLOGA O SPREČAVANJU PREKOMERNOG ZNOJENJA. 

 

 

 

Ostavite komentar

Emily The Strange on 12/06/2014

Ja trenutno koristim roll on derma zero i zadovoljna sam učinkom, ali sam u potrazi za nečim što je još boljeg sastava. Alverde i Weleda prskalice su mi oduvek bile primamljive, ali ih nikada nisam probala zbog količine alkohola i eventualnih iritacija. A Dr. Hauschka je na wishlisti i to onoj nedostižnoj :D

Ljiljana on 13/06/2014

Emilija, taj Alverde nije skup, a alkohol u njima ne iritira. Barem ne mene.

Coka on 13/06/2014

Koristim ovaj NR derma zero,i zadovoljna sam,bitno je da je zdrav,i da nema taj stetni sastav!! :) Odlican post!!!

Ljiljana on 13/06/2014

Hvala, Coko. Važno je da ih ima. Za svaki mirisni ukus i džep.

Uncle Abadash on 13/06/2014

Kad smo vec kod marketing trikova i 0%, na listi sastojaka preparata svi koji su u procentu manjem od 1 nije ih obavezno staviti na listu. A u marketingu u ovakvim sjucajevima sve sto je ispod 1% oznacava se sa 0%, iako npr. sadrzi 0,8%. Mind games :D

Ljiljana on 13/06/2014

Nataša, Bezbrojini su. Marketing trikov.

Smizletina on 14/06/2014

Ja od nedavno koristim Alverde roll on Citrus menta, predivno miriše, ali se ja užasno mnogo znojim pa mi i ne pomaže puno, sreća mogu da ga stavljam koliko puta hoću. Ali ne verujem da bi mi držao na poslu ceo dan, još kad se preznojim, ne od vrućine, nego na nervnoj bazi - pa tu (meni) pomoći nema...

Dear Skin on 14/06/2014

Prešla skroz na dezićebez aluminija i parabena. INače nemam predrasude,ali od toliko pisanja na sve strane bolje da se privikavam. Potpuno prirodni mi ne odgovaraju najbolje, eterična ulja su mi malo prejaka i nisu dovoljnoučinkoviti.

Ljiljana on 14/06/2014

Pa jeste. Mnooogo je tih "nema dovoljno dokaza" da ovo ili ono. Ostavljam sebi za pravo da koristim jos jedan Roc Keops bez mirisa za one dana kada baš baš ne želim da se znojim i rizikujem vlažne fleke i miomirise.

Milica on 23/06/2014

Evo i ja da se pridruzim listi ovih "zdravih" dezodoransa. Ja koristim Aloe Ever Shield Dezodorans Stick, ostale nisam probala. Jednom je sestra donela neki Alverde i Sebamed, ali mi nisu odgovarali...

Ljiljana on 02/07/2014

Milice, moja sestra se "kune" u Forever aloja dezodorans.

Sanja on 08/09/2014

Probajte domace prirodne dezodoranse npr. Freshka gora od nane. Mirisi kao After eight cokoladica. :) Potpuno su od prirodnih sastojaka. Freshka gora ima i druge arome. A znam da postoje i drugi prozvodjaci samo ne mogu da ih nadjem na internetu.

Ljiljana on 09/09/2014

Hvala, Sanja, negde sam jednom čitala loše iskustvo sa nekim od ovih dezorodansa, pa se nekako držim, uglavnom, Welede. Ali pogledaću i ove. Često se dešavalo da nekom nešto ne prija, a nekom drugom baš odgovara.

Maja on 24/07/2015

Zdravo Ljiljo! Slažem se sa svime rečenim, a i zaključak je nekako prirodan-kad već ne postoji dovoljan broj dokaza danas, a sumnja se, onda je bolje držati se podalje od "sumnjivih momaka", pa nauka možda sutra i dokaže da smo bili pametni. :-) Htedoh ovde skrenuti pažnju na navedene alkohole. Etanol je isto što i etil-alkohol, a svi ostali alkoholi su sasvim druga priča. Kad se kaže samo alkohol, misli se upravo na taj etanol i taj se računa u "alcohol-free" floskulu. Isopropyl alcohol, iskreno rečeno, nisam mnogo viđala po kozmetičkim proizvodima, ali da, on služi za dezinfekciju (isto je i rastvarač), isto kao i etanol. Znači, i on bi spadao u "alkohol-free" definiciju. Kada se na etiketi nalazi samo Alcohol, to je onda etanol (etil alkohol). Nije važan njegov izvor, on je prosto samo etanol. I rakija je etanol, sa prisutnim fito elementima, koji imaju svoje razlike, ali po formuli je etanol. Benzil alokohol (zajedno sa svojom kiselinom i solima) služi kao konzervans. Proizvodi se sintetički, naravno, ali se nalazi i prirodno, u etarskim uljima, i vrlo često je na listi alergena, označen asteriskom na kraju etikete, sa naznakom *iz etarskih ulja. Moja teorija je da to uglavnom nikad nije tačno, jer se ime samog ulja ne nalazi na deklaraciji. Dakle, to jeste trik- kažu vam da je iz etarskog ulja, dakle prirodno, a samog ulja nigde nema. I eto nama "prirodnog" konzervansa. Cetyl, Cetearyl, Stearyl,...alkoholi nemaju veze sa ovim gore alkoholima. To su masni alkoholi ili kombinacije masnih alkohola, emolijenti, davaoci konzistencije, emulgatori (tj. koemulgatori) i skoro je nemoguće napraviti nešto bez nekog od njih. Recimo da primenimo logiku glicerina(glicerola) ili sorbitola na ovom slučaju. Oba navedena su alkoholi, kao i sve što se završava na -ol, a svi znaju koliko su dobri humektanti i koliko se ništa ne pravi bez nekog humektanta, ili čak više njih. Htela bih još da kažem da hemičari dokazuju da alkohol (etanol, naravno) zapravo nije iritans, ali da ostaje njegova "stara boljka"- suši kožu. Koliko znam, jedan poznati brend ga izlistava prilično visoko na svojoj listi sastojaka,što verovatno znači da im služi i kao konzervans), a vidim da ga korisite i da ste zadovoljni. Znači, lična preferencija i osećaj. Vidoh u komentaru Uncle Abadash da nije obaveza da se izlistavaju svi sastojci. To nije tačno. Na etiketi moraju stajati svi sastojci, samo što je redosled onih, prisutnih manje od 1%, ostavljen na volju proizvođaču. Znači, izaberete da stavite na poslednje mesto onaj najštetniji i sve legalno. Mnogi konzervansi se stavljaju u procentu manjem od 1%, i zamislite da ih ne stavimo na deklaraciju. Ovo kaže zakon (ne znam za naš, da budem iskrena, ali verujem da je isti), a šta kaže praksa, to će znati samo insajderi, tj. samo proizvođači koji znaju dokle smeju da idu sa "slobodama" u deklarisanju. Nadam se da ne zamerate moj,kao i obično, poduži komentar :-) Pozdrav!

Ljiljana on 24/07/2015

Majo, komentar je odličan i veoma aktuelan. Stalno se priča o alkoholima u kozmetici, pa sam i ja mislila da napišem poseban post o tome. Ali ovo što ste vi napisali je više nego dovoljno. To je već ceo post! Hvala

Jasmina on 24/07/2015

Koristila sam zimus od Welede (citrusni miris). Na prvu loptu mi se svideo miris, ali problem je bio sto u stvari nakon 15-30 min miris znoja se oseca :( Tako da sam ga koristila kod kuce ( kad ih inace ne koristim) i jedva sam ga potrosila. Slucajno sam probala od kozmetike Burra i veoma sam zadovoljna- znojim se ali se ne oseca miris :)

Ljiljana on 24/07/2015

Jasmina, stvar sa prirodnim dezodoransima je individualna - zvaisi i od znoja, hormona, temperature... Meni nekada potraju po 4-5 sati, nekada mnogo kraće... Izbor su mi za hladnije dane, svakako, ili za vreme koje provodim u kući.

Moji (ne)zdravi dezodoransi on 19/08/2015

[…] o znoju, antiperspirantima i dezodoransima, koje su napisale moje koleginice sa blogova  Budi Lepa, Dear Skin, Šminka je ljubav i Good morning, […]

Kozmetika za vikend – Budilepa on 19/08/2015

[…] citrusni dezodorans, o kom sam već pisala u prethodnim postovima, a ovo pakovanje od 30 ml idealno je za […]

Moji (ne)zdravi dezodoransi on 29/08/2015

[…] postove o znoju, antiperspirantima i dezodoransima, koje su napisale moje koleginice sa blogova  Budi Lepa, Dear Skin, Šminka je ljubav i Good morning, […]

Funny on 30/04/2022

Moje iskustvo sa bio dezodoransima je očajno. Neki od njih su potpuno beskorisni, kao npr Weleda. Od Dr Houschka mi se čini da se sva ulepim, a osim toga im je miris nepodnošljiv i drži maksimum pola sata.Ceba im je astronomska, skuplji su 50% nego u Nemačkoj. Alverde roll-on je još gori, a od spreja se znojim tri puta više nego da ništa ne stavim, a posle par minuta smrdim do besvesti. Jedini koji drži ceo dan je Dove bez aluminijumovih soli, ali sa cinkom, koji je navodno bezopasan za kožu, ali je vrlo opasan za disajne puteve, što se odmah može zapaziti jer iritira grlo, nos, oči. Nažalost, na našem tržištu postoji samo u vidu spreja,tako da ni ovaj proizvod nije upotrevljiv.

Ljiljana on 21/06/2022

Probajte Koozmetik sa srebrnom vodom.