Šta je prekomerno znojenje? Možda nam se svima čini da se tokom letnjih vrelih dana znojim preko svake mere. Ali to i dalje nije za medicinski tretman – može se rešiti antiperspirantima koji se kupuju u slobodnoj prodaji. Prekomerno znojenje koje se leči kod dermatologa je mnogo ozbiljnije, stručno nazvano hiperhidroza, zahvata sve rase, oba pola, pa čak i decu. Ono može stvarno da ugrozi kvalitet života i da vam sa ruku, čela, vrata, bez preida kaplje ili se sliva znoj i doslovno pravi barice na podu. Dlanovi vam mogu biti stalno toliko mokri da vam je neprijatno da se rukujete. 

Gde je granica? Kada treba da se obratite dermatologu da lečite ovaj problem? 

Ako imate hiperhidrozu znaćete to i sami. Ali, čak i ako vaš problem možda nije prava hiperhidroza u medicinskom smislu reči, ako je to estetski problem koji vam mnogo smeta, i tada možete pribeći botoksu koji na određeno vreme zaustavlja znojenje. Pre svega ispod pazuha. 

Ali hajde da čujemo dermatologa. 

Moja saradnica dr Kablar odgovorila mi je na pitanja o prekomernom znojenju, o načinima da se reši ovaj problem, ali i o antiperspirantima i načinu njihovog nanošenja, koji je i za mene bio novost. 

Hiperhidroza: šta je to?

Dr Dragana Kablar

Dr Kablar: razlikujemo dva osnovna tipa hiperhidroze, Primarna i sekundarna. Sekundarna hiperhidroza je posledica nekog drugog stanja ili bolesti (jedan od primera su i “valunzi” u menopauzi), javlja se noću, a leči kontrolom osnovne bolesti ili stanja koje je uzrokovalo znojenje.

Primarna fokalna hiperhidroza nije uslovljena nekim drugim medicinskim stanjem, a genetika igra važnu ulogu i najčešće od pacijenata čujete da je i neki član porodice imao problem prekomernog znojenja. Počinje da se ispoljava već u dečijem i adolescentnom uzrastu i zahvata određene ograničene regije: lice, glavu, pazušne jame, dlanove i stopala. Specifično je za ovu vrstu prekomernog znojenja da se ne javlja tokom noći – odnosno tokom sna, već isključivo u budnom stanju.

Kako možemo da tretiramo prekomerno znojenje?

ANTIPERSPIRANTI 

ANTIPERSPIRANTI su prva terapija sa kojom se kreće. 

Antiperspiranti postoje kao preparati regularne jačine, koji se mogu kupiti u slobodnoj prodaji, i preparati medicinske snage. Razlika je u koncentraciji  aktivnih sastojaka, a i jedni i drugi se  nanose strogo lokalno na površinu kože na kojoj postoji pojačano znojenje. Kao aktivni sastojci koriste se soli aluminijuma, cinka i cirkonijuma, pre svega aluminijum hlorhidroksid.

 

 

Zbog moguće iritacije, koncentracija medicinskih antiperspiranata treba da bude prilagođena regiji na koju se preparat nanosi. Pazušna jama je zona gde se gde se koža tare o kožu, a raskvašenost kože doprinosi njenoj sklonosti ka iritaciji. Kada stavimo antiperspirant na zonu pazuha, poželjno je da koncentracija aluminijevih soli bude manja – 10 do 20%. Ovo je koncentracija koja može da spreči prekomerno znojenje, a da ne izazove iritaciju.  Dlanovi i stopala takođe mogu da se tretiraju medicinskim antiperspirantima, ali tu koncentracija mora da bude veća – i do 30%.

Terapija se počinje manjim koncentracijama – dobar način je i da se proba neki od antiperspiranata koji su u slobodnoj prodaji, pre nego što se pristupi medicinskim dozama. Ako oni ne pomognu, prelazi se na jače koncentracije dok se ne postigne odgovarajuće kontrola znojenja.

KAKO SE KORISTE ANTIPERSPIRANTI?

Za razliku od dezodoransa, koji najčešće nanosimo odmah posle tuširanja i ujutro, kod antiperspiranata se to ne  preporučuje.

  • Koža treba da bude čista ali poptuno suva.
  • Pravilo je da se antiperspirant nanosi pola sata do sat nakon tuširanja,  i to uveče, pre spavanja.
  • Koža se mora oprati narednog jutra, a drugi proizvodi nisu neophodni, ali se mogu naneti.
  • Preporuka je da se tri do pet dana antiperspirant kontinuirano nanosi, a posle se nastavlja jednom do dva puta nedeljno.

U većini slučajeva ovaj ritam je dovoljan da se uspostavi kontrola znojenja.

Aluminijumove soli deluju tako što na mestu aplikacije dovode do taloženja belančevina oduzimajući im vodu (adstringentni efekat), stvarajući plitke čepove u porama, na izlazu izvodnih kanalića žlezda na površini kože.  Ovo mozgu šalje signal da zaustavi aktiviranje tih znojnih žlezda. Osim toga, soli aluminijuma imaju i antiseptični efekat  – redukuju broj bakterija na koži koje razgradnjom znoja stvaraju neprijatne mirise.

Neki medicinski antiperspiranti…

 

 

 

DA LI ANTIPERSPIRANTI OMETAJU DETOKSIKACIJU I UZROKUJU KANCER DOJKE?

Znojenje je fiziološka funkcija kože koja omogućava da se reguliše telesna temperatura – spreči pregrevanje tela.   Znoj ekrinih žlezda sastoji se od vode (99%), soli (NaCl), uree, mlečne kiseline, malo glukoze i aminokiselina. Nema nikakve toksine pa ni ulogu u detoksikaciji organizma, kako se često, pogrešno veruje. Jetra i bubrezi su organi preko kojih se vrši pročišćavanje organizma.

Antiperspiranti u tom smislu ne sprečavaju detoks organizma.

Takođe treba naglasiti da ne postoje nikakvi dokazi da aluminujum iz antiperspiranata ima ulogu u razvoju Alchajmerove bolesti, a posebno ne karcinoma dojke, tako da je upotreba antiperspiranata zdravstveno opravdana, kada god postoji potreba za njima.

TRETMANI PROTIV PREKOMERNOG ZNOJENJA

JONTOFOREZA – druga moguća terapija je jontoforeza za ruke i stopala. Ruke i stopala potapaju se u posude sa vodom u koju se puštaju struje niske voltaže koje blokiraju aktivnost znojnih žlezda. U početku se tretman radi tri puta nedeljno, a potom se proređuje na jednom nedeljno.  Nekim osobama je dovoljno da ovakav tretman urade jednom mesečno.  Ovo je tretman koji zahteva više vremena i strpljenja jer, zavisno od tipa aparata, traje 15 do 45 minuta, ali se  strpljenje može isplatiti jer se znojenje smanjuje i preko 80%.

BOTOKS je kod nas dominantan tretman hiperhidroze, naročito indikovan za tretiranje pazušnih jama gde je preobilno znojenje i najčešće. Ova upotreba botoksa je drugačije od onog koji se u esetske svrhe radi na licu, jer se ubrizgava razblažen preparat  većim brojem uboda.  Rezultat traje 4 do 6 meseci, a kod nekih pacijenata i duže. Ispitivanja pokazuju da se posle injekcija Botoksa lučenje znoja u predelu pazuha redukuje za 82-87%.

Botoks se u ove svrhe može koristiti i na licu, ili dlanovima I tabanima, ali tretman može da bude bolan jer zahteva veći broj  uboda iglom, a i rizik od neželjenih efekata je veći.

NOVI TRETMANI 

Qbrexza

Pre samo nekoliko meseci u Americi je registrovan nov preparat  protiv hiperhidroze Qbrexza. Preparat je dat u vidu praktičnih vlažnih maramica, a proizvođaći kažu da jedna maramica dovoljna da brisanjem pazušnih jama smanji znojenje  za preko 50%. Preparat može da se koristi kod dece starije od 9 godina.

Novi preparat Qbrexza je iz roda antiholinergika.  Nervna vlakna koja stimulišu znojne žlezde ispuštaju acetilholin, koji se vezuje za receptore na znojnoj žlezdi i šalje uputstvo da počne da luči znoj. Ovaj preparat blokira te holinergičke receptore. Registrovan je, za sada, isključivo za pazušne jame, a važan je i zato što su terapijske mogućnosti za decu, koja već u predpubertetskom uzrastu mogu imati problem hiperhidroze, bile veoma oskudne.  Za sada je dostupan samo u Americi.

https://www.instagram.com/p/BztVMLNnovq/

 

APARATI

Još jedan tretman koji kod nas nije dostupan, pojavio se  2011. – miraDry aparat registrovan  samo za pazušne jame, deluje na bazi mikrotalasa, vrsti elektromagnetnih talasa određene frekvencije i toplotnim delovanjem uništava znojne žlezde. Pokazalo se da ti talasi mogu da unište ne samo ekkrine nego i apokrine žlezde, ali i da otklone i malje bez obzira na njihovu boju.  Registrovan je kao medicinski aparat i dostupan u Americi i Evropi.

https://www.instagram.com/p/BwKx1zIltyr/

 

Ostavite komentar

Svetlana on 30/07/2019

Moja koleginica je godinamaa imala problem sa prekomernim znojenjem u predelu pazusnih jama. Problem je resila Perspi guardom. Eto, taj preparat zaista pomaze

Ljiljana on 30/07/2019

Hvala Svetlana, uvek je dobro čuti kako neki preparat deluje u praksi.

TimJohn on 11/08/2019

Ja nekako mislim da ukoliko nemate zdravstveni problem trebate ostaviti po strani znojenje... ne znam, ima rešenja kako sprečiti mirise, a sad bože moj ako se znojite više. Ja recimo koristim Ego kremu, odlična je, dosta se znojim ali barem ovako nemam problema sa mirisom.

Ljiljana on 26/09/2019

Složila bih se sa vama da dobri antiperpiranti i dezodoransi mogu da pomognu često,ali u ovom tekstu je, kada se o lečenju govori, upravo reč o hiperhidrozi kao zdravstvenom poremećaju, koji se kao takav i leči. E sada, druga je stvar ako zbog komotiteta radite botoks da se tokom leta ne biste znojili ispod pazuha..

Mica on 30/08/2019

Meni znojenje nikada nije bilo problem, mislim da je savrseno normalno i prirodno, smeta mi samo miris koji se moze kontrolisati higijenom. Koristim samo deo kreme jer mi sve sto se prska na kozu ne prija.