Gledate li, ponekad, police kozmetike influenserki na Instagramu i pitate se: “Kada stigne sve to da stavi na kožu?”.  Odgovor je jednostavan: ne stigne. 

Bilo da je slikala ogromnu količinu kozmetike zbog taštine (“vidi šta sve ja imam!”) ili zbog toga što nije odolela da otvori sve što je dobila ili kupila da proba, tek retko ko uopšte može da iskoristi više od 7-8 preparata za negu u toku dana. Dva čistača, dve kreme (pod uslovom da koristi različitu tokom noći), serum, krema za zonu oka, spf. 

Znamo da su trendovi bili da se stavlja još i esencija (korejska pravila!) plus maska svakog dana. A i piling. Pa onda piling za usne, pa maska za oči, pa “overnight” maska, pa kiselinski tonik, pa nešto sa vitaminima… 

Onda su se trendovi promenili, pa je došlo vreme da se smanjuje količina kozmetike. Stigao je #skinamalism. Pišući o trendovima kozmetike na blogu i instagramu, privukla sam pažnju Vladanke, urednice u Bazaru, koja me je pitala da deo tih tekstova prenese u Bazaru. 

I evo ih. Trendovi koji su već stigli, a svi se odnose na nagomilavanje kozmetike i potrebu da se tog balasta na koži (i potpuno neekološkog i neodrživog postupka) rešimo. 

Evo tog teksta u Bazaru, a evo ispod i integralno, koga mrzi da čita na PDF formatu. 

 

 

Neki od ovih trednova su sa  Tik-Tok-a koji postaje sve važniji za postavljanje trendova – nekad ekstremno besmislenih, nekad korisnih – kao i svaka mreža. Drugi su dermatološki. Odabrala sam one koji meni deluju razumno.

Krenimo od dermatoloških saveta, kao najpouzdanijijh.
Dr Vitni Bov (Whitney Bowe), kultni dermatolog iz Njujorka, utvrdila je nakon višegodišnjeg praćenja svojih pacijentkinja sa različitim rutinama nege da kao posledica nagomilavanja aktivnih supstanci nastaju iritacije i inflamacije, veoma štetne za zdravlje i lepotu kože. Kreirala je novi trend nege po imenu “skin-cycling”, a hešteg #skincycling danas ima 15 miliona pregleda na društvenim mrežama.

SKIN-CYCLING – red retinola, red odmora

– Često se veruje se da je proizvoda sa moćnim sastojcima, kao što su eksfolijanti ili retinoidi, bolje za kožu. Istina je, međutim, da mali broj proizvoda, uz dobar plan primene, daje bolje rezultate – kaže dr Bov. Retinoidi ili kiseline za eksfolijaciju u svakodnevnoj upotrebi oštećuju prirodnu kožnu barijeru zato su neophodni dani za odmor kože od ovakvih aktivnih sastojaka.
“Skin Cycling” metod predviđa četvorodnevni ciklus: prve noći kiseline, druge noći retinoide, treće i četvrte noći odmor i oporavak uz kreme koje obnavljaju barijeru i mikrobiom kože. Nakon toga ciklus se ponavlja. Tokom dana dr Bov preporučuje serum sa vitaminom C, krema za hidrataciju i obavezni SPF. 
Više detalja možete naći na Instagram nalogu @DrWhitneyBowe

SKIN FASTING – KOŽA NA POSTU
„Skin fasting“ ide i dalje pa preporučuje da se privremeno u potpunosti odreknete kozmetike 
kako bi koža odahnula i vratila se na „fabrička dešavanja“. Zagovornici ove teorije koja se širi mrežama, a pokrenuta je izvesnim japasnkim rutinama nege, smatraju da će koža, preuzevši ponovo svoje prirodne funkcije bez uticaja kozmetike, sama regulisati čišćenje kroz pore, hidrataciju i zamašćivanje površine sebumom. Slično uverenju da se telo pročišćava gladovanjem, i koža se stavlja na post.

Dok ekstremisti preporučuju da se kozmetike odreknete zauvek, uključujući i čistače, većina zagovornika ove teorije smatra da odmor treba da traje od nekoliko dana dana do par nedelja, zavisno od prirodnog metabolizma kože.
Dermatolozi, skeptični prema efikasnosti ovakve metode, dozvoljavaju da odsustvo kozmetike na
određeno vreme može koristiti osobama sa suvom, reaktivnom ili osetljivom kožom, koje nakon pauze mogu postepeno uvoditi preparat po preparat i utvrdti koji im više prija. Ali, kod čišćenja podvlače crvenu liniju: nečistoće koje se talože na koži mogu da pokrenu upalne procese, poput erupcije akni na problematičnoj koži. Ako već stavljate kožu na post, ostavite u rutini nege blagi čistač, bazičnu hidratantnu kremu i SPF. Ako odlučite da izbacite SPF, tih dana se nemojte izlagati suncu.
Ako mate probleme poput akni, ekcema, rozacee, ako ste na dermatološkoj terapiji, nemojte
preduzimati nikave korake izbacivanja lekova i kozmetike na svoju ruku.
A šminka? Pa ako izbacite kozmetiku, izbacite i šminku. Inače ceo proces nema nikakav smisao.

SLOW SKIN – SPORA NEGA ZA BRZO VREME
Poput “spore mode”, “spora nega” vas poziva da pažljivo odaberete samo proizvode koji su vam zaista potrebni, da birate kvalitetnu negu kreiranu uz ekološka pravila održivosti. “Slow beauty” vam poručuje da ćete, smanjenjem količine kozmetike, moći da uložite u kvalitetniju negu uz dobar osećaj da svojim izborima čuvate prirodu.
Ali “spora nega” ima i doslovno značenje: podseća nas da ritual nege treba da bude vreme relaksacije i ugađanja sebi, vreme izdvajanja iz užurbane svakodnevnice i digitalnog sveta. Promišljen pristup nezi omogućiće vam da lakše otkrijete šta je to što vašoj koži i vašoj duši posebno prija. Ritual nege praćen mirisima i teksturama u kojima uživate uz spore masaže kojima primenjujete preparate, mogu pomoći da lakše utonete u san, odagnate brige i preuzmete kontrolu nad svojom svakodnevnicom.

SKINIMALISM – MANJE JE BOLJE
#Skinimalism je još jedan trend – ovaj put do strane instagram bjuti-gurua koji su sami osetili da je vreme za racionalizaciju. Minimalsitički pokreti u nezi su direktna posledica otpora prema
komplikovanim rutinama nege sa više 10 koraka u nezi uz nanošenje velikog broja preparata i sastojaka: dvostruko čišćenje, tonik, esencija, emulzija, serum/ampule, krema za zonu oka, hidratantna krema, SPF, maska, piling. Sve u istom danu.
Zašto previše kozmetike nije dobro? Mogućnost lošeg ukrštanja sastojaka je veća ukoliko ih je više. Svaki od tih proizvoda osim blagotvornih, ima i supstance koji su nužno zlo: konzervansi, emulgatori, zgušnjivači, boje, mirisi – a umnožavanjem proizvoda, na koži nagomilavamo i takve neželjene supstance.
Pretrpavanje jakim aktivnim supstancama mogućnost upalnih procesa i iritacija raste – kao što je
potvrdila i dr Vitni Bov.
Najbolji dermokozmetički brendovi, koji kreiraju negu na naučnoj osnovi, uz poštovanje fiziologije kože, u formulisanju preparata se vode pravilom: što više efekta uz što manje različitih sastojaka. Smanjenje količine kozmetike i aktivnih supstanci na razumnu meru je, dakle, dermatološki opravdano, ekološki korektno, ekonomično i razumno.

Koliko nam kozmetike stvarno treba?
Na ovo sam već odgovorila u postu sa istim ovim pitanjem u nazivu. 

Pa pogledajte. 

 

Ostavite komentar