Najpre smo mislili da je priča o puževoj sluzi kao sjajnom kozmetičkom sastojku još jedan prolazan hit, pristigao na talasu korejske kozmetike. Prevarili smo se. Reč je o sastojku koji je došao, dokazao se i – ostao, stičući sve više poklonika.

Ako mislite da su korejski prozvođači uveli puževu sluz u kozmetiku – varate se. Uveli su je Čileanci, a jednu od najboljih tehnologija za faktore rasta iz puževe sluzi razvili su – Španci.  

Počelo je u Čileu, osamdesetih godina, kada je porodica koja je gajila puževe za francusko gastronomsko tržište, primetila da jekoža na rukama onih koji su u stalnom kontaktu sa puževima nežna i meka, a da ogrebotine zaceljuju brzo i bez ožiljaka. Analizom na Univerzitetu u Santjagu utvrđeno je da puževe izlučevine sadrže izizetne sastojke za regeneraciju, hidrataciju i umiernje kože. Kreirana je krema Elicina sa 80% ekstrakta sluzi – a ova linija je i danas dostupna u svetu sa više proizvoda.

Uz termin “puževa sluz” naići ćete i na termin “filtrat puževe sluzi” ili “mucin” – što je zapravo druga reč za sluz, sastavljenu od proteina velike molekularne mase, koje proizvode epitelna tkiva većine životninja, pa i puža. Sva tri termina govore o istom sastojku kada je o kozmetici reč.

Šta ima u puževoj sluzi što je blagotvorno za kožu?

Već prvim analizama u Čileu utvrđeno je da sadrži umirujući alantoin, kolagen i elastin koji pomažu povećanju elastičnosti kože i  glikolnu kiselinu koja je poznat sastojak za ubrzanje obnove gornjih slojeva kože.

U sluzi je i dobro nam poznata hijalurnoska kiselina za bolje vlaženje površine kože, cink sa antiinflamatornim delovanjem.

ENDOCARE Najbolje je koncentrovano: faktori rasta iz puževe sluzi

Sredinom devedesetih godina, Cantabria Labs iz Španije (poznata nam po proizvodnji Heliocare linije za zaštitu od sunca) sarađujući  je sa radiolozima  klinike Ramon y Cajal, koji su tragali za preparatima koji bi pomogli zaceljivanju rana izazvanih zračenjem, patentirala je SCA® Growth Factor Technology kojom se dolazi do ekstrakta bogatog prirodnim faktorima rasta iz puževe sluzi. 

 

 

Brend je nazvan ENDOCARE, i danas je prisutan na našem tržištu nizom proizvoda. Prve preporuka su, pre svega, ampule u kojima je sastojak koncentrovan, a staklena jednokratna ampula čuva njegovu snagu.  Namenjena je brzom umirenju iritirane kože i zaceljivanju i regeneraciji oštećene kože, (recimo posle sunčanja, hemijskih pilinga i laserskih tretmana), ali i kao izuzetan antiejdž tretman koji ubrzva procese regeneracije, blagotvorno deluje i na bore i na fleke.

 

 

Endocare ima i sjajne kreme za različite tipove kože. ENDOCARE LIGHT TOUCH gel za mešovitu kožu, sjajna, laka letnja nega za suvu kožu – ili odlična nega i podloga za šminku za sve tipove kože. Ako vam je koža suvlja, iskreno preporučujem jednu od meni omiljenih krema uopšte, ENDOCARE DAY SENSE SPF30  sa zaštitnim faktorom 30, kao idealnu denvnu negu tokom cele godine  (to je ona jarko zelena tuba na slici). Njen blag a bogat, hdrirajući i regenerativni sastav toplo  preporučujem kao idealnu dnevnu negu za sve tipove kože a posebno za suve i dehidrirane, a SPF 30 je odličan za sve dana u godini, osim za plažu kada vam treba namenska krema.

Posebno bih je preporučila za kombinaciju sa retinolom ili nakon kiselina i drugih agresivnijih supstanci koje mogu da isuše ili iritiraju kožu.  Na dnu svakog Endocare  proizvoda brojem je ispisana njen regenerativni potencijal, zavisno od sadržaja faktora rasta iz puževe sluzi.

 

 

KADA VAM TREBA PUŽEVA SLUZ? ZAŠTO DA JE KORISTITE?

Zbog sastojaka koji podstiču regeneraciju, proizvodi su odlični za primenu uvek kada je koža oštećena ili iritirana (sunčanje, pilinzi, laseri, retinol), kod bora i ožiljaka (ožiljci od akni, na primer) ili ako vam je koža suva i iritirana, bilo zbog klime, bilo zbog drugih faktora.

Istina, bez nezavisnih naučnih dokaza, ali uz dosta iskustvenih, puževa sluz takođe pomaže kod raznih upalnih procesa pa i ublažavanja flekica na koži.

Ne zaboravimo da je Korejska nega bogata ovim sastojkom

Premda je nega sa puževom sluzi začeta i napredovala u španskom govornom području, moramo odati priznanje Istoku, pre svega korejskoj nezi koja je ovu negu proslavila u svetu. U vreme apsolutnog buma korejskih rituala nege i brendova iz ove zemlje, ogromnu popularnost doživeo je i ovaj sastojak.

 

 

Korejska nega ima brendove koji su zasnovali svoju slavu na puževoj sluzi, a evo nekoliko preparata koje sada možete naći i u našim drogerijama.

Hajde da nabrojimo samo neke koji su osvojili blogove, i koje planiram da probam. 

COSRX Advanced Snail 96 Mucin Power Essence – čuvena esencija za prvi korak nege (pre kreme, posle tonika) sa čak 96% filtrata puževe sluzi.

Benton Losion sa puževom sluzi i pčelinjim otrovom koji hidrira, umiruje, deluje protivupalno i antibakterijski, što ga preporučuje i za negu masne i aknama sklone kože. Pčelinji otrov i adenozin doprinose pospešivanju jačanja sturktura kože pa posredno deluju na bore.

Mizon All in One Snail Repair krema  – još jedna čuvena krema, koja pored  sluzi u 92% u vrlo visokoj koncentraciji sadrži i petpide i adenozin sa antiejdž delovanjem.

 

A pužići? Misli li ko o njima?

https://www.instagram.com/p/Bjz_pvbAb1b/

 

Čim se dodatknemo sastojka životinjskog porekla pomislimo i na etiku. Da li se puževi ubijaju prilikom dobijanja sluzi?

Odgovor je ne. Inače te kreme ne bi bile nimalo popularne.

 

 

Prvobitno je sluz zaista skupljana tako što se puž izloži stresu (jer tada ispušta najviše sluzi) – ubacivanjem puževa u slanu vodu ili vodu sa raznim hemikalijama koje će izazvati odbrambeni mehanizam – lučenje mucina.

Ove metode ne koriste bendovi koji drže do sebe. Naprotiv, danas postoje i metode koje omogućavaju brendovima koji koriste puževu sluz da stave oznaku “cruelty free”. Jedan od njih je stavljanje puževa u svojevrsnu saunu, okruženje ispunjeno toplom vodenom parom.

Na mnogim farmama, puževi odrastaju u striktno zdravom okruženju, brine se o njihovoj ishrani i obezbeđuje da se sluz skupi prirodnim ispuštanjem – što je mnogo bolji, ali i duži i skuplji put.

 

 

 

Ostavite komentar