Fleke i keratoze su uporan i neprijatan pratilac moje menopauze. Činjenica, fleke sam imala i ranije, ali nisu bile tako upadljive. Sa dolaskom menopauze, one su postale veće i intenzivnije po boji, a keratoze – zadebljna žućkasto smeđa manja ili veća, ostrvca,  počela su da se javljaju na licu, rukama, nogama, u kosi… Fleke i keratoze se skidaju različito. 

 

Tretman Lumecca, Centar Fractora

Keratoze sam skidala uglavnom radiotalasima u dermatološkoj ordinaciji – ovim postupkom se skidaju slojevi kože zahvaćene ovom promenom. Slično se može uraditi i tečnim azotom. Na mestu skinute keratoze ostane mlada koža koju treba štititi od sunca. Keratoze mogu da se ponovo pojave na istom mestu, a njihovo otklanjanje hirurški je mnogo uspešnije (mogućnost recidiva je smanjena). Ukoliko dermatolog nije sasvim siguran da li je reč o benignoj promeni poput keratoze, uzorak skinutog tkiva šalje se na biopsiju, i tada se ne koriste laseri i radiotalasi, nego isključivo skalpel da se toplotom ne ošteti uzorak za analizu. 

Nakon tretmana Lumecca aparatom, koji deluje na pigment u koži (pigment apsorbuje emitovanu energiju), keratoze, koje nemaju pigmenta u sebi, ostaju netaknute…

 

 

Fleke se, takođe skidaju na različite načine, a IPL uređaji (intenzivna pulsna svetlost) je vrlo često metoda izbora. Moj izbor je bio uređaj nove generacije i poprilične reputacije u rešavanju fleka, Lumecca izraelskog proizvođača InMode, u Centru Fractora na Vračaru. 

Ne bih se ovde upuštala u razgovore o poreklu i različitim tretmanima fleka, jer je o tome, ovde na blogu, već pisala dr Kablar, pa više o ovoj temi možete pročitati u postu o hiperpigmentacijama

Moja glavna briga bila je fleka na zglobu desne ruke, velika poput zrna pirinča i prilično tamna. Druga je bila fleka na vrhu nosa, nešto manja i bleđa, ali i dalje prilično upadljiva. Uz njih imam i brojne druge, ali ove sam baš, baš, želela da skinem.  I tako… Lumecca. 

Tretman se radi, kako obećavaju proizvođači uređaja, jednom do tri puta, zavisno od fleka i intenziteta energije koja se koristi tokom tretmana, a koja može da se reguliše.  Ja sam na ruci radila dva tretmana.  Prvi put je fleka ublažena, izbledela.  Drugi put je primenjena jača energija, i fleka je potpuno spala.  

Na licu sam uradila jednan tretman i fleka je veoma izbledela, tako da tretman nisam ponovila – malo zato što sam je dalje tretirala retinolom, malo zbog toga što je došlo leto kada se ovakvi tretmani po pravilu ne rade, zbog straha od toga da sunce na mestu tretmana ne izazove nove hiperpigmentacije. 

Kako izgleda tretman? 

Gel (kao provodnik) nanese se na kožu, koja se tretira pulsnom svetlošću. Tokom tretmana morate da nosite zaštitne naočare. Na koži osećate peckanje, jače ili slabije, zavisno od dela tela i osetljivosti (na licu, oko nosa ume baš da peče čak i sa manjom energijom).  Na rukama je više nego podnošljivo. Uređaj ima svoj sistem hlađenja koji značajno ublažava peckanje.  Ako ste osetljivi na bol, može vam se staviti anestetik u kremi. Ja ga nisam stavljala. 

 

Tretman traje prilično kratko, zavisno od regije, recimo 15 – 20 minuta za nadlanicu.

Šta se dešava nakon tretmana? 

Koža je nakon tretmana crvena, ali to brzo prođe, sat ili dva nakon tretmana. Važnoje da je često i bogato mažete umirujućim i emolijentnim kremama, jer je tretman zagreva kožu, dosta je isuši, a može i da je iritira.

Ja sam koristila Bioderma Atoderm kremu, i stavljala povremeno omiljenu Dr.Hauschka Regenerativnu masku. 

Nakon nekoliko dana, fleka počinje da tamni, i na površini kože se formira tanka krastica – svojevrstan dokaz da je pigment odreagovao na energiju, i da je tretman uspeo. 

U prvom tretmanu, krastica je bila veoma mala i neujednačena. 

Nakon drugog, koji sam radila mesec ipo dana kasnije, krastica je bila formirana preko cele fleke. Majušne krastice formirale su se i po celoj nadlanici, gde god je bilo pigmentnih fleka, koje su bile bleđe i sitnije, pa većinu nisam ni primećivala. 

 

 

10 dana posle tretmana, stvorene krastice

 

Posle deset do petnaest dana, fleke otpadaju, a iza njih ostaje mlada, ružičasta koža koju treba sistematski štititi od sunca. Praktikovala sam duge rukave, sat čiji kaiš prekriva fleku, pa čak i hanzaplast tokom prvih 15 dana, jer je sunce već krenulo jako da greje. Bio je maj, ja sam malo zakasnila – ovaj tretman je dobro raditi tokom zime da koža ima vremena da se dobro oporavi pre jačeg sunca. Tokom celog leta mazala sam ruke i mesta ožiljka kremama sa cink oksidom (kao fizičkim filterom za zaštitu od sunca). Bile su to RoC i Bioderma kreme sa faktorom 50, specijalno namenjene zaštiti oštećene kože (posle dermatoloških tretmana kojima se povređuje površina). 

Sve u svemu, posle dva tretmana, potpuno sam se oslobodila fleke. 

Čekam da vidim šta će se dešavati posle leta. Štitila sam kožu, ali nisam sigurna da je moja ruak bez prekida bila namazana kremom. Ako vas još nešto zanima, pitajte. 

 

 

 

Ostavite komentar

Radmila on 20/09/2019

Interesuje me cena tretmana? Ja bih radila lice...

Ljiljana on 26/09/2019

Moj tretman je bio poklon. Znam da su cene tretmana od 50 do 300 E - naplaćuju se po veličini zone koja se tretira. Informacije o detaljima - zoni lica ili tela koja vas zanima, možete dobiti ako pozovete 063/389-568 Centar Fractora

Milena on 23/09/2019

Molim Vas recite mi koliko kosta taj tretman?

Ljiljana on 26/09/2019

Moj tretman je bio poklon. Znam da su cene tretmana od 50 do 300 E - naplaćuju se po veličini zone koja se tretira. Morate pozvati 063/389-568 Centar Fractora da dobijete detalje za vas.