Septembar 2018. Joy by Dior

Novi parfemi brenda kakav je Dior stižu uz mnogo velikih očekivanja i radoznalosti, naročito kada se zna da je ovo prv potpuno nov parfem posle skoro 20 godina kada je lansiran jedan od klasika kuće, J’Adore (1999). 

“Potpuno nov” znači da je reč o novom imenu i novoj formuli, te da ovde ne govorimo o tzv. “flankerima” – varijacijama već postojećih parfema, kojih je u međuvremenu bilo dosta. 

Pročitajte ako želite priču o Miss Dior transformacijama u ovom postu.

Dior je i jedan od onih brendova koji ima svog “kućnog” parfimera, i ne angažuje druge parfimere. Francois Demachy je na čelu Dior parfema od 2006, pa je zaslužan i za kreiranje novog mirisa Joy, gde je kroz mirisnu interpretaciju svetlosti pokušao da dočara, kako kaže, osećaj sreće. 

Parfem Joy by Dior lansiran je početkom septembra u svetu, ali i kod nas. 

 

 

 

JOY BY DIOR je u prvi mah veoma svež, zamislite da šetate kroz zasade ruža i mandarina u rano jutro.  Za svežinu je zaduženo citrusno voće, a cvetni miris daju mu ruže i jasmin iz Grasa, provansalskog gradića koji se smatra nezvaničnom prestonicom parfimerije. Dior je pre par godina ponovo otvorio Le Chateau de Colle Noire, zamak nadomak Grasa Kristijana Diora, koji je kreator kupio 1951,, a u kom se odvijaju i promocije značajne za ovu kuću, pa i za ovaj parfem. Tamo biti pozvan… Eh. 

Ali vratimo se parfemu. U svež, vedar ton brzo se umešaju kremastije, umiljatije i toplije note belog mošusa, pa parfem postaje vrlo elegantan, sa uzdržanim francuskim šarmom. Kako vreme odmiče – a parfem je na mojoj ruci stajao nekih 6 sati, citrusi polako nestaju, cvetovi blede, i na samom kraju ostaje baršunast miris sandalovine začinjene pačulijem, koji je ovde utopljen u meke note, priljubljene tik uz kožu. 

 

 

JOY BY DIOR je u bočici identičnog oblika kakvu ima Sauvage – lansiran 2015, sa imenom Diorove legende Eau Savage iz 1966, i Džonijem Depom kao zaštitnim licem.  Obe bočice su od teškog stakla, zatvarač je osiguran magnetom, raspršivač savršen – ništa manje ni ne očekujemo od ove kuće.

 

 

Još je sličnosti između JoySauvage parfema: oba su bila veliko i značajno parfemsko lansiranje brenda Dior, oba su dočekana uz puno očekivanja, pa i primedbi i poređenja sa ranijim parfemima kuće Dior.  Eau de Sauvage, koji je 1966. godine kreirao još legendarniji parfimer Edmond Rudnička, u međuvremenu reformulisan zbog propisa kojim su mnogi važni parfemski sastojci (mahovine i lišaji, mošusi životinjskog porekla i slično) izbačeni iz parfema zbog alergogenih svojstava – stekao je kultni status među ljubiteljima parfema, pa je novi je Sauvage imao zastrašujuću konkurenciju u samom startu.  Kao i Joy by Dior,  uglavnom im se zamera da su prilagođeni ukusima široke (a i mlađe, “milenijalske”) publike. Biće da je to tačno, jer Sauvage se odlično prodaje, a biće, po svoj prilici, slično i sa Joy by Dior

Ako niste smrtno zaljubljeni u velike klasike među parfemima, od kojih se mnogi sada mogu naći samo u “vintage” verzijama na E-Bay-u, sigurna sam da će vam se i Sauvage i Joy by Dior veoma dopasti.

Meni se dopadaju. Oba mirisa su stvarno dobra. Ako bih baš birala, ja bih možda radije izabrala za sebe Sauvage, jer moj ukus često preteže ka muškim parfemima. Joy mi se, kada sam počela da ga nosim, dopao više nego na promociji. Tako da za njega, kao i za ostale mirise važi: naprskajte ih na kožu u parfimeriji i nosite na koži pre nego što se odlučite da ih kupite. Nikada ne kupujte mirise na osnovu prvih, gornjih nota koje ćete osećati dok ste u parfimeriji, jer one najpre nestanu. 

Lice koje je Dior odabrao da predstavlja Joy by Dior je Dženifer Lorens, pogledajte je u odličnom promotivnom spotu uz pesmu “She’s a rainbow”, još jedan klasik, ovaj put od Stounsa

 

 

Joy by Dior ima dobru trajnost za tako svež parfem, preobražaj iz svežeg ka cvetnom, treptaje mandarine pa ruže, jasmin naveden u sastavu se jedva nazre, a potom je tu blag, slatkast ton i vodi nas ka vrlo kremastoj sandalovini koja ostaje blisko pri koži nekoliko sati.  I kada mislite da nema više, koža i dalje miriše osunčano i toplo.

Miris je veoma nosiv, izrazito prijatan i vedar, pa ipak diskretan i prefinjen. Možete ga nositi u gotovo svakoj prilici, mada je za mene ovo dnevni miris, namenjen najviše kraju zime i proleću. Neki dan kada sam ga nosila, čula sam komplimente ali i zapažanja da je pravi zimski miris. Zašto bismo se i držali bilo kakvih pravila? Nosite ga kako i kada hoćete.  

 

 

Kao da je jedna od ideja vodilja bila reč Kristijana Diora koji je eleganciju smatrao spojem jednostavnog, prirodnog i izuzetnog. 

—————

Ostavite komentar

Svetlana on 20/09/2018

Kako ste me podsetili ovom tekstom na moju nanu. Ona je nekada davno koristila neki Diorov parfem.Doneo joj deda iz Pariza. Mirisa se ne secam li pamtim praznu bocicu u njenom gardaroberu. Stalno sam je vrtela po rukama i mirisala.Nane vise nema,a bocica se zagubila negde. Moja je mama nekada koristila Jadore,vrlo lep parfemcic.Ona je govorila da je to neprevazidjen parfem. Veliki pozdrav.

Ljiljana on 09/10/2018

Draga Svetlana, kakav lep komentar, hvala vam. Mirisi - i parfemi - mogu da nas odvedu na razna emotivna putovanja.

Mica on 23/04/2019

Ovo meni vec odavno nije novo, ali je jedan od omiljenih, kako mirisom, tako i dizajnom.