miss dior 1

Miss Dior – romantična gospođica je porasla

“Napravi mi parfem koji miriše na ljubav” – rekao je Kristijan Dior svom parfimeru.
Tako je nastao Miss Dior, miris kojim je odisao prostor Dior salona u Aveniji Montenj, 12. februara 1947. u Parizu, na predstavljanju prve Dior modne kolekcije.

 

vignette-2899799633242177331

 

Parfimer Pol Vašer (Paul Vacher) uspeo je da stvori fini balans citrusa, cveća i pačulija, za nezavisnu ženu koja će da ruši ustaljena pravila.

 

1947

“It’s such a Revolution. It’s a New Look!” – zapečatila je ime novog stila oduševljena novinarka Harper’s Bazaar-a Karmel Snou. Tako su, istovremeno, inaugurisani Dior Haute Couture, i Dior Haute Parfumerie.

 

prvi miss dior

“Stvorio sam ovaj parfem da svaku ženu obuče u miris žudnje, i da gledam kako iz te bočice izviru moje haljine” – rekao je Kristijan, čovek koji je voleo cveće.
Mnoge su njegove haljine dobile imena cvetova.
Na svakoj svojoj reviji nosio je u reveru buketić đurđevka, a zašivao ga je i u porube haljina kao amajliju.

Fotor121115075

 

Da, Kristijan Dior je voleo amajlije, proročice, i strašno je verovao u “znake” i sudbinu. Umro je 1957, samo deset godina posle lanisranja brenda. A brend je opstao i rastao.
Miss Dior je i takođe rasla, menjajući svoje ruho da uhvati korak sa vremenom, ali i sa hipreprodukcijom parfema kakva bi, u njeno vreme, bila skandalozna. Baš kao što je i sada, ali o tome niko ne govori.

Gospođica je dugo odolevala promenama, a onda se nije imalo kud.
2005. je postala ponovo mlada, “zovite me Miss Dior Cherie”, cvrkutala je moderna i slatka, sa notom kokica (onih jestivih, koje se kokaju) u srcu. Okrenula se mladosti, ali je ponela gene svoje bake iz 1947. – i dalje je nosila mašnicu vezanu oko vrata.

0600_00000_34455440A

 

2007. se zaljubila. Nosila je buket mirisnog cveća, postala je romantična i zanesena, mirisala na bergamot, narandže, freziju i tamne note pačulija (tek da se ne zaboravi odakle potiče).

2008. nam je najavila dolazak proleća, Miss Dior Cherie Eau de Printmps, i svom buketu dodala neroli, ruže i jasmin.

2009. je porasla, i postala zrelija. Prava Parižanka vedrog duha, želela je da nam pokaže šta je šik, i vratila se jednostavnosti, Miss Dior Cherie L’Eau, sa narandžom, gardenijom i mošusom. I prvi put je obukla zeleno, a mašnica joj je bila bela.

 

Christian-Dior-Miss-Dior-Cherie-Leau2

 

2010. osvaja nezavisnost, odlučuje se za freziju i – đurđevak koji u njenoj porodici ima mitsko značenje. Smelo je dodala tuberozu, i voće, a kokice je zasladila čokoladom. Vratila se svojoj tipičnoj roze, Cherie.

 

miss-dior-cherie-dior-eau-de-toilette1

 

2011. je slika one mlade devojke iz 2005, samo suptilnija, sa svetlucavim notama mandarine, jasminom i ružom. Pačuli nije nikada izneverila. On joj daje taj identitet chypre porodice. Postala je Miss Dior EDP.

Ali to je zvučalo nepoetično, pa se iste godine se predomislila i odlučila za rascvetani buket, Miss Dior Cherie Blooming Bouquet.

2012. je potpuno odrasla. Odbacila je mladalačko Cherie kao neozbiljno, i postala odlučnija, zamalo pa Mrs Dior. Ipak, i dalje čuva duh mladosti u srcu, pa je sada Miss Dior Le Parfum. Obukla je skupocene latice ruže i jasmina, obavila se lakim šalom vanile, a svoje lice je pozajmila jednoj poznatoj glumici, možda ste čuli za nju, igrala je Crnog Labuda?

 

fond-missdior2934708244296981705

2013. joj je donela veliku satisfakciju za sve te godine truda. Imala je samostalnu izložbu u čuvenom Gran Paleu (Grand Palais) u Parizu, svi su govorili samo o njoj, a tu su bile i one divne haljine koje je nosila tokom mladosti i na kojima su joj svi zavideli.
Njenoj mašnici, i Njoj, uopšte, petnaest svetskih umetnika posvetilo je svoje radove. Kakav trijumf!

miss dioer

J’Adore – svetlost zarobljena u bočici

“Zamišljam je kao modernu, mladu ženu uhvaćenu u užurbanost svakodnevnice, koja uprkos tome, čezne za svojom dozom glamura” – eto kako J’Adore ženu zamišlja Šarliz Teron, žena koja je već deset godina lice koje tu ženu predstavlja.
Kako da joj ne verujemo…

 

lor-geant-3541267662481560928

 

“Ta žena je otvorena, ona nema šta da krije, ona je snažna, ali balansira na ivici svoje ranjivosti, ona je senzualna, i snažna istovremeno” – rekla je Šarliz ove godine, utrčavajući u Versaj da stigne na reviju na kojoj će biti obučena u J’Adore. Od glave do pete.

 

 

Za razliku od ranijih godina, kada je bila poznata po tome da se NIJE oblačila za promociju J’Adore, bilo je tu samo malo zlatnog praha na koži.

 

charlize-theron-jadore-ad-1

 

Kada je 1999. godine kreiran, J’Adore je trebao da bude:
– blistav kao zlato
– elegantan kao visoka moda
– beskrajno senzualan.

Kuća Dior je dala  svojm parfimeru da se razmahne u luksuznim esencijama, klasičnoj bočici u obliku amfore (Kristijan Dior je od početka želeo da njegovi parfemi imaju taj klasičan oblik), uz, naravno, bogat nakit. Sjajnu, zlatnu ogrlicu.

Jasmin i majske ruže, osveženo mandarinama, zaslađeno šljivama, ovenčano orhidejom, zapečaćeno mošusom. J’Adore je postao obožavani miris koji je doživeo mnoštvo transformacija, koncentracija i limitiranih izdanja.

J’Adore Anniversaire d’Or je proslavio prvu, zlatnu godišnjicu 2004.

 

579331_591715667549769_1724905043_n

 

Tri godine kasnije, odlučio se za jasmin u J’Adore Le Jasmin.
J’Adore l’Absolu je 2012. bio u bočici od muranskog stakla iz Venecije, optočenoj lancem u kom je bilo fragmenata 24-karatnog zlata, u limitiranom izdanju od samo 300 komada. Jasmin i tuberoza iz Indije bili su zvezde mirisa.

A 2010. je promovisan J’Adore d’Or, “stvoren od zemlje, vode i vatre”.

Ručno obrane latice majske ruže i jasmina stižu sa imanja Domaine de Manon koje ekskluzivno za Dior gaji cveće u postojbini parfemske industrije, Grasu.

Vanila je pristigla sa Tahitija, kao i tonka zrnevlje sa svojim mekim, zavodničkim dahom.
Francuska s dodirom Orijenta.

 

Fotor1211180821

 

Dugovrate, elegantne bočice napravljene su u radionicama Baccarat, legendarnog prozvođača kristala.

Na pozlaćenom poklopcu je utisnuto ime ovog parfemskog dragulja. L’Or.

Grlo bočice krasi ogrlica napravljena po uzoru na Masai afričke ogrlice.

Po istom uzoru – i Galijanovom nacrtu – kreirana je i haljina + ogrlica koju nosi Šarliz Teron. Devojka rođena u Africi.

 

Stars-en-Dior-PressKit-MASTERM-EN-11

 

Danas Diorova kreativna laboratorija parfema – “The Creative Laboratory” – ima oko 2.500 raznih sirovina za parfeme, dobijenih od najboljih proizvođača iz celog sveta.
Kao i druge velike kuće, i Dior ima “Private Collection”, parfeme koji odražavaju jedinstveno nasleđe kuće Dior, i prave se ručno, uz striktno poštovanje tradicije ovog zanata.

Ima i Addict, a i Opium. Ali o svemu tome, neki drugi put.

 

Ostavite komentar

Jelena on 11/12/2013

Izuzetna hronologija i priča!

Ljiljana on 11/12/2013

Tijana, Jelena, hvala. Priča jeste vredna pažnje. Naročito ova koja traje 47 godina, a parfemi su u brojnim verzijama, i uglavnom dobri.

Tijana on 11/12/2013

Predivno opisan razvojni put, drage nam Diorove dame, zaista sam uživala.

Lena on 12/12/2013

Kakav tekst ! Svaka cast.