20150907_113731

 

Dosta je prirodnih brendova osnovano kod nas u proteklih nekoliko godina, prirodnih ili onih koji žele da mislimo da su prirodni. U nedostatku prav(n)e regulative kod nas u sferi kontrole kozmetike, u nedostatku novca da ti brendovi pribave sebi pouzdane (i skupe) međunarodne sertifikate prirodne kozmetike, (poput BDIH, ECO CERT, NA TRUE…), kako da znate da li da im verujete?

Da li su naveli sve sastojke koji su unutra? Da li su etiketu “prirodno” ili “organsko” stavili zato što dobro zvuči? Da li to što su preparati, možda, zaista prirodni, bilo šta znači ako su u njima jefitne prirodne sirovine, koje takođe mogu sadržati štetne supstance (pesticide?)

Da li bi, konačno, kada bi bili stavljeni na testiranje dobili sertifikat prirodne kozmetike?

Na osnovu nešto znanja o prirodnoj kozmetici, napisa na All Naturals sajtu (pre svega njihovo razmišljanje o hijaluronskoj kiselini), pa i na osnovu instinkta, odlučila sam dapoverujem da je All Naturals to što kaže da jeste. Dopalo mi se što na sajtu imaju sastav svojih preparata, njihova razmišljanja o konzervansima i mirisima, a i probala sam neke preparate – koji su mi se takođe dopali. Učinilo mi se da ne igraju na kartu lake dopadljivosti, i da im je pristup pošten.

Imala sam želju da Snežani Đukanović, vlasnici brenda, postavim par pitanja koja imam oko domaće prirodne kozmetike. Ispostavilo se da je bila sjajni sagovornik, čije ću znanje (i strpljenje) gledati još neki put da iskoristim. Snežana je po obrazovanju biohemičar, što nije nebitno za ovu priču.

Evo tog razgovora, nadam se da će vam biti zanimljiv, a odmah za njim reću ću vam šta sam probala i šta mi se dopalo od All Naturals proizvoda.

 

MADE IN SERBIA – propisi o kozmetici

Kako je kod nas  pravno regulisano registrovanje kozmetičkog brenda? Da li se kontrolišu supstance koje imate u preparatima i tvrdnje na ambalaži (da li je prirodno, organsko i slično). Koliko sam čula, važno je preparat bude higijenski ispravan, a niko ne kontroliše upotrebljene supstance. 

Ne postoji zakonski okvir koji definiše prirodnu kozmetiku, ni  kod nas, ni u svetu. Da je proizvod prirodan ili organski dokaz je sertifikat; ako kozmetika nije sertifikovana, jedino što vam preostaje je da verujete proizvođaču. Mislim da ste vi pisali jedan tekst o sertifikatima, pa verujem da dosta znate o tome, a čini mi se da sam vas nekad davno slušala da o tome pričate na B92 radiju. Naša kozmetika našla  se negde između one ručno rađene, kućne varijante i ozbiljne sertifikovane, što je poprilično nezavidna situacija, s obzirom na vreme, energiju, znanje, iskustvo i mnogo toga što smo uložili u razvoj proizvoda. Proučavajući ograničenja koja određuju sertifikati maksimalno smo se trudili da ih ispoštujemo (biti dosledan u situaciji kada vidite da drugi u prirodnoj kozmetici koriste, npr. sintetičke parfeme, a naše kreme mirišu na sirup za kašalj, veliki je izazov).

Trenutno važeći zakonski propis kojim se uređuje oblast proizvodnje i prometa kozmetičkih proizvoda (ponavljam, zakon ne prepoznaje odrednicu prirodno) na teritoriji Republike Srbije jeste Zakon o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe. Iako za srpske proizvođače još uvek nije obavezujuća,  zbog trenda prilagođavanja evropskim propisima u svim oblastima, pa i ovoj, važno je da proizvođači budu upoznati i sa Evropskom direktivom o kozmetici. Propisima je definisano šta je obavezno da bude navedeno na bilo kom pojedinačnom pakovanju nekog kozmetičkog proizvoda, ali u vezi tvrdnji da je proizvod prirodan ili ne, ne postoji nikakva ograničenja, pa ni odgovornost proizvođača u slučaju da su mu tvrdnje neistinite. Da bi ste neki proizvod pustili u prodaju kao proizvođač, morate imati ispravnu deklaraciju i dokaz da je on zdravstveno ispravan i neškodljiv za zdravlje. Postoje pravilnici kao podzakonska akta koji preciznije definišu liste dozvoljenih i nedozvoljenih supstanci, granične koncentracije za supstance za koje postoji ograničenje, liste dozvoljenih konzervanasa, boja. Ovlašćene laboratorije koje vrše analizu zdravstvene ispravnosti mogu da vam ne izdaju sertifikat ako uoče nepravilnu deklaraciju ili prisustvo supstance koja je zabranjena u kozmetičkim proizvodima .

 

KONZERVANSI u prirodnoj kozmetici

Napomenuli ste na sajtu  da za konzervanse koristite supstance dozvoljene u prirodnoj kozmetici (u Evropi), Možete li navesti neku?

Konzervansi su postali vrlo popularna tema na internetu  u poslednje vreme, neki od njih su na lošem glasu zbog svog štetnog delovanja, pa mi se čini da je stvorena iskrivljena slika o neophodnosti konzerviranja kozmetičkih preparata. Kao neko ko se dugo godina bavi proizvodnjom kozmetike, a pri tome poseduje poprilična znanja iz mikrobiologije, ne mogu da se ne borim protiv uvreženih mitova o “preservative free” kozmetici. Da ne ponavljam sada navode iz teksta o konzervansima koji sam pisala na sajtu, gde sam pokušala da objasnim zašto je važno da je kozmetika konzervirana

Lista konzervanasa dozvoljenih u prirodnoj kozmetici nije preterano dugačka:

1.Alkohol. Alkoholi su velika grupa hemijskih jedinjenja, a ovde je u pitanju onaj svima poznat, koji koristimo za dezinfekciju i konzumiramo u vidu alkoholnih pića. Veoma pouzdan u koncentracijama preko 15%, pa ne čudi što ga najveći broj proizvođača prirodne kozmetike koristi. Pronaći ćete ga na listi sastojaka veoma visoko, s obzirom na efektivnu koncentraciju.

2.Benzojeva kiselina i njene soli. Najpoznatiji je natrijum benzoate, onaj koji koristimo za konzerviranje zimnice i možemo ga kupiti u svakom supermaketu. S obzirom da je dozvoljen u prehrambenoj industriji, smatra se bezbednim, ali ima poprilična ograničenja u primeni jer je pouzdan samo u kiseloj sredini. Sorbinska kiselina i njene soli (slična priča kao sa benzoatima)

3.Benzil alkohol i dehidro sirćetna kiselina (benzyl alcohol, dehidroacetic acid). Smatra se pouzdanim, ali manje potentnim od alkohola. Konzervans je koji mi koristimo u našim proizvodima.

SERTIFIKATI

Znam da su sertifikati veoma skupi i da naši brendovi teško mogu da pristupe procesu sertifikacije. Kada biste birali koji sertifikat biste tražili za svoju kozmetiku? Da li biste izdvojili neki veliki (sertifikovan) brend od prirodne kozmetike koji vam se dopada?

Istražujući ograničenja koja sertifikati određuju obično smo kombinovali tri najprisutnija i najčešća na našem tržištu (BDIH, NaTRUE i Ecocert). Teška odluka, ali verovatno bi to bio Ecocert.

Ne mogu da se odlučim za omiljeni brend, jer sam potpuno netipičan konzument komercijalnih brendova i retko bilo šta kupujem. To je jedna od prednosti bavljenja ovim poslom, mogućnost da za sebe i svoje prijatelje napravite bilo kakav proizvod po želji i potrebama.  Od svih velikih i ozbiljnih proizvođača smo učili, proučavali rešenja koja su primenjivali za određene probleme. Imala sam prilike da isprobam ruske prirodne proizvode koji nisu prisutni na našem tržištu i bila oduševljena njihovim pristupom i različitošću.

Dajete kompletan sastav (INCI) iako to nije obavezno kod nas?

Evropska direktiva o kozmetici zahteva da na svakom pojedinačnom pakovanju kozmetičkog proizvoda bude naveden sastav po internacionalnoj nomenklaturi i da sastav bude izlistan po opadajućem nizu procentnih koncentracija (dakle, prvo ide ono čega ima najviše, pa onda redom). Osim toga, postoji obaveza proizvođača da u sastavu navede i alergen info, tj.  koji su pojedinačni sastojci mirisa ili etarskih ulja potencijalni alergeni. Prikrivanje sastava smatramo neetičkim, posebno onog dela sa alergenima. Transparentnost je naše opredeljenje i  verujemo da kupci to znaju da cene. Među našim kupcima ima mnogo onih koji te sastave čitaju, iako možda ne znaju mnogo o hemikalijama, ali se o svakoj mogu informisati preko velikog broja dostupnih informacija na Internetu.

 

OD ČEGA SE PRAVI ALL NATURALS

Odakle nabaljvate sirovine za kozmetiku?

Većina sirovina je uvoznog porekla, osim jednog malog dela biljnih ulja koja se cede kod nas. Na tržištu je prisutno više firmi koje se bave uvozom sirovina za kozmetičku industriju.

 Da li planirate da prodajete proizvode i šire u drugim prodajnim mestima (osim vaših radnji i online)?

Naši proizvodi se već prodaju u nekoliko specijalizovanih radnji za prodaju prirodne kozmetike, a u planu je i proširenje prodajne mreže.

 Da li su naši ljudi skloni online kupovini, ili više vole da pipnu, pomirišu, osete?

U suštini trend on line kupovine je u porastu, jer nam tempo života to nameće. Tu smo uočili i generacijski trend, mlađa populacija se lakše odlučuje za ovakav vid kupovine.

 

DA LI JE PRIRODNA KOZMETIKA EFIKASNA

Često se veruje da je prirodna kozmetika manje efikasna, naročito u oblasti anti-age kozmetike. Šta vi mislite o tome?

Efiksnost kozmetike je stvar očekivanja, ako su vam očekivanja nerealna, verovatno ćete većinu anti age preparata smatrati neefikasnim. Filozofija prirodne kozmetike ne podrazumeva davanje preparatima nerealnih i čudesnih efekata kao što je potpuna eliminacija bora što je nemoguće u bilo kojoj kozmetici, pa je možda i to razlog zašto se stiče utisak da je manje efikasna od konvencionalne.

Donekle razlog tome može biti i to što prirodna kozmetika ima brojna ograničenja u pogledu dozvoljenih supstanci i načina njihove obrade (počevši od prirodnog izvora). Ali, sa druge strane većina najefikasnijih antiejdž sastojaka je prirodnog porekla, hijaluronska kiselina je prirodna; u krajnjem slučaju i botoks je prirodan.

Najzad, dosta te objasnili razloge za i protiv prirodne kozmetike na sajtu, ali imate li još motiva koji su vas naveli da se opredelite za prirodnu?

Više je razloga, što privatnih, što profesionalnih.  Profesionalno, to je za mene izazov, tehnološki prirodna kozmetika ima brojna ograničenja i za neka rešenja trebalo je zaista mnogo čitanja, istraživanja, proba. U prirodnoj kozmetici videli smo svoju šansu, jer teško da u tržišnoj utakmici možemo da se borimo sa multinacionalnim kompanijama i njihovim agresivnim kampanjama. Iskreno verujemo da je ciljna grupa proizvođača prirodne kozmetike poprilično  edukovana i ne podleže toliko jeftinim marketinškim trikovima.

Druga deo priče vezan je za naš lični odnos prema prirodi i prirodnom. Trend povratka prirodi u svim oblastima života je sveprisutan, ali je često  prenaglašen. Mi znamo da sve što je prirodno ne mora a priori da bude zdravo i bezbedno, kao i da sve što je sintetičko po analogiji ne mora biti otrovno, štetno po zdravlje. Zato iz prirode uzimamo ono najbolje, od prirode učimo i verujemo da su najbolja rešenja i najbolji aktivni sastojci napravljeni sa pokušajem da se simuliraju prirodni mehanizmi regeneracije i reparacije kože. Filozofija našeg brenda ne podrazumeva instant, kratkotrajna rešenja, naš pristup je da kozmetikom treba da podstaknete svoju kožu da na najbolji mogući način radio ono za šta je programirana.

 

20150907_113815

TEST: All Naturals Hyaluron Profiller Day Cream

Razgovor sa Snežanom Đukanović vodila sam nakon što sam koristila (i potrošila) All Naturals Hyaluron Profiller Day Cream, odličnu dnevnu kremu za normalnu i suvu kožu. Pa i za mešovitu – odnosno, dobra je za sve tipove kože osim masne i sklone aknama (moje zapažanje). Krema nosi magičnu reč “hijaluron” u imenu, reč netipičnu za prirodnu kozmetiku. Međutim, ova krema nema hijaluron, nego shodno dobrim pravilima prirodne kozmetike, pomaže koži sa sama stvori svoj hijaluron. Shodno tome, ova krema ima supstancu važnu u izgradnji hijalurona (glukozamin). Pristup je veoma racionalan, a objašnjenje je dato na satju All Naturals: hijaluron je, kako kozmetički sastojak, veliki molekul koji ne može da prodre u dublje slojeve kože, gde je neophodan, nego ostaje na površini.  All Naturals se zato odlučio sa supstance koje lakše prodiru u kožu – i pomažu joj u izgradnji vlastitog hijalurona. U sastavu su i različiti hidratori, poput ši putera, aloje, glicerina, finih biljnih ulja od arganovog, ulja divlje ruže, ulja semenki grožđa koji imaju hidrirajućei i antioksidantno dejstvo. Plus stavaraju na koži sloj koji sprečava isparavanje vode i pomaže obnovu njene prirodne zaštite – hidrolipidne barijere.

Sastav/Ingredients: Aqua, Caprylic/Capric triglyceride, Glycerin, Glycžđa, eryl Stearate, Cetearyl Alcohol, Cetyl alcohol, Stearic acid, Sodium Lauroyl Glutamate, AloeBarbadensis (Aloe) Leaf Juice, Tamarindus Indica Seed Gum, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Persea Gratissima (Avocado) Oil, Rosa Canina (Rosehip) Fruit Oil, Argania spinosa (Argan) kernel oil, Vitis Vinifera (Grape) Seed Oil, Disodium Acetyl Glucosamine Phosphate (hyaluronic acid precursor), Cera alba, Tocopheryl Acetate, Rethinyl Palmitate, Xanthan Gum, Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid, Parfum*, Citral, Limonene, Linalool (*from natural essential oils)

Takođe znamo i šta ova krema NEMA, što je, hajde da ponovimo još jednom, za prirodnu kozmetiku često još važnije nego ono što IMA (da bi se mogla nazvati prirodnom): nema  parabena, veštačkih boja i mirisa, parafina, vazelina, silikona i ostalih derivate nafte.

 

20150907_113713

 

Krema je pakovana u tamnu staklenu bočicu koja dobro čuva sastojke, sa pumpicom za doziranje na vrhu, koja dodatno čuva kremu jer sprečava ulazak vazduha i nečistoće spolja. Fluidna, ali bogata tekstura, lako razmazivanje, brzo upijanje – ova krema ima sve što treba za dobru hidrataciju, a osećaj na koži posle nanošenja je odličan: veoma brzo koža je meka, nahranjena, deluje hidrirano, što se dugoročnom upotrebom potencira.

Miris je tipičan za prirodnu kozmetiku,  mešavina biljnih aroma, nenapadan i gotovo neprimetan nakon nanošenja kreme.

Na koži ostaje mek trag, masni sloj je veoma tanak, a na mojoj koži brzo po nanošenju nestane i ostane samo gladak osećaj.

 

20150907_114001

 

Premda ova kozmetika nije sertifikovana, ja je doživljavam kao da jeste, a rekla bih da su i proizvođači kreirali ovu kozmetiku kao da će se, koliko sutra, kandidovati za sertifikate. Odluka da se uklopete u stroge normative Evrope u zemlji u kojoj ne postoje čvrsta pravila u oblasti kozmetike, i da se držite marketinških poruka niskog intenziteta, bez preteranih obećanja, za svaku je pohvalu. Toplo preporučujem ovu kremu za sve one koji imaju dehidriranu, suvu i zrelu kožu, pa još pritom vole prirodnu kozmetiku. Cena joj je, trenutno, 1200 din, za pakovanje od 50 ml,  veoma isplativo. Meni je krema trajala oko tri meseca.

U ponudi je, iz Hyaluron Profiller linije još noćna krema i serum, pa preporučujem da pročitate i utiske sa bloga  MakeUP&More o ovim proizvodima.

,

All Naturals balzami za telo

Probala sam i oba putera za telo: na blogovima mnogo hvaljeni Relaxing,  i Choco Body Butter odličnog sastava, neobično hranljivi, hidrirajući, odlični za negu kože tela tokom zime, ali i kao prva pomoć neposredno posle leta.

Premda kozmetiku za telo biramo na osnovu mirisa – ova dva putera nemaju isti sastav. Relaxing je na bazi ši putera i makadamijinog ulja, Choco na bazi kakao putera. Oba imaju sastav bogat biljnim uljima i voskovima, za suvu kožu radije bih odabrala Choco.

Oni koji nisu naviknuti na prirodnu kozmetiku obično pri prvom susretu imaju dosta zamerki na miris preparata za lice – preparati za telo su nešto drugo jer je u sastav moguće dodati mirisne supstance u višim procentima nego u preparate za lice.

 

20150419_112454

 

U Relaxing puteru miris daju lavanda i limun-trava, i nasuprot njegovoj relaksirajućoj aromatskoj nameni, meni je u ovom puteru dominantna bila limun-trava i imala energiziraujuće, razbuđujuće dejstvo, pa sam ga radije koristila ujutro.

U Choco puteru mi se naročito dopao miris gorke čokolade, od kakao putera koji je prvi na listi sastojaka, i jako mi je drago da miris nije zaslađen kako bi povlađivao trendu slatkih vanilastih mirisa. Čak i ovako, od njega vam krene voda na usta.

Oba su sjajna za kožu. Choco je bolji izbor za jesenje-zimske mesece.

Ova dva odlična  preparata se prodaju u pakovanjima od 200 ml po ceni od 900 – 960 din.

Baš je dobto što kod nas imamo pouzdan domaći prirodni brend po prihvatljivim cenama.

 

Ostavite komentar

Ana on 08/09/2015

Proizvodi zvuče sjajno! Planiram da kupim dnevnu kremu i toner. Za moju mladu, mešovitu kozu tebalo bi da budu dobri. Znate li gde se prodaju njihovi proizvodi, ja sam od onih koji više vole da ''njušnu'' nego da kupe online?

Ljiljana on 20/09/2015

Ana, U centru grada imaju radnju u Millenium tržnom centru, Ana. Primed apoteka u TC Piramida, i Primed prodavnica u Vojvode Stepe 120

Teodora on 08/09/2015

Divan intervju, baš mi je drago što ste uradile ovo! :) Moja mama koristi Hyaluron Profiller dnevnu kremu i serum i obožava ih, primećuju se vidljivi rezultati. Koža joj je mnogo jedrija a bore oko očiju i smejalice dosta ublažene. Ja sam verna buterima za telo, Aromatherapy mi je san snova!

Ljiljana on 20/09/2015

Draga Teodora, imam isto iskustvo kao tvoja mama. A verovatno smo i sličnih godina:)

Olivera Babić on 10/09/2015

Imala sam priliku da probam Cocoa butter za telo i vrlo sam zadovoljna učinkom. Prija mojoj suvoj i osetljivoj koži, osećam da je mekša, hidrantnija i nema više perutanja i zatezanja. Planiram da sledeća kupovina bude serum i tonik.

Ljiljana on 20/09/2015

Olivera, oba putera su odlična.

Jelena Djukic on 10/09/2015

Eto odgovora na mnoga pitanja, između ostalog i otkud odjednom toliko puno domaćih proizvođača prirodne kozmetike :). Divan intervju, bilo je uživanje čitati.

Ljiljana on 20/09/2015

Hvala, Jelena Najbolje čuti iz prve ruke a ne nagađati. Ja sam odlučila da verujem All Naturals brendu. Sasvim.

Ana on 14/09/2015

All Naturals je ponos srpske prirodne kozmetike u svakom smislu! Do sada sam probala njihova tri proizvoda i planiram još, a omiljneni mi je Choco body butter koji je savršen!

Ljiljana on 20/09/2015

Jeste, Ana, baš je dobar.