IMG_6053

 

Natura Siberica je stigla u Srbiju. Za one koji vole i prate prirodnu kozmetiku, mogao bi na kraju ove rečenice stajati i uzvičnik. Za razliku od pompe koja prati dolazak mnogih brendova, Natura Siberica je stigla tiho. Skromno. Kao da nije brend sa ozbiljnim sertifikatima prirodne kozmetike, sa mnogim hvalama širom blogerskog sveta.  Ovo je priča o tom brendu i preparatimakoje sam porbala.

Natura Siberica ima u svojim preparatima sertifikovane organske sastojke. Samo, kada ovde govorimo o organskom, ne mislimo na farme na kojima je tlo očišćeno od pesticida i zagađivača, a biljke rastu bez ikakve “hemije”, nego o biljkama sa tzv. “čistih prirodnih staništa”.  Sibir ima prostranstva koja su – čista u rangu orgnskog. Nenastanjena. Nezagađena. Ako vam je prva asocijacija na Sibir, logično, sneg, led i neviđena hladnoća – varate se. Tu ima pustinja, nepreglednih planina, ogromnih šuma i… mnoštvo raznih kultura, tradicija i religija: od šamana do budista. Zvuči vam da ovo nije važno za kozmetiku?

Ali, tvorci ovog brenda su, kako kažu, tragali za starinskim, tradicionalnim načinima lečenja i negovanja biljem po raznim krajevima Sibira, pa su objedinili najbolje iz mnogih dugo čuvanih recepata. Zato njihov promotivni film više liči na  reportažu sa Discovery kanala, nego na kozmetičku promociju.

 




 

Savremena kozmetika je u stalnoj potrazi za biljkama koje preživljavaju u surovim uslovima, pokušava da otkrije šta je to što ih čini tako otpornim, i da deo te snage prenese na našu kožu. Neki brendovi posežu u duboke vode okeana, neki u sušne i opake pustinje… 

A Sibir? Zimi se teperatura spušta do -57, leti se penje do +35.

Ledeno, surovo, vetrovito – pritom nezagađeno prostranstvo obiluje ovakvim biljkama koje su u Rusiji davno proučene i nazvane “adaptogeni”, ime kojim ih je krstio naučnik Nikolaj Lazarev, zaslužan za mnoga saznanja o upotrebi lekovitog bilja Sibira.  Natura Siberica koristi neke od čuvenih adaptogena: zlatni koren (Rhodiola rosea) za koju kažu da je “ruska tajna zdravlja i dugovečnosti”, sibirski ženšen, grm koji odoleva sibirskim vetrovima i tradicionalno se koristi protiv infekcija,  limuntrava nanai, biljka sa plodovima sličnim trešnjama, bogata antioksidantima – jedan od najpoznatijih adaptogena na svetu; aralia – lek za suvu kožu; sibirska divlja trava, lekovita i puna antioksidanta.

Natura Sibericu osnovao je 2007. Andrej Trubnikov, i postarao se da dobije najvažnije svetske sertifikate koje zapadni svet prepoznaje, shvatajući da kozmetika poreklom iz Rusije, puna egzotičnih sastojaka malo poznatih evropskom tržištu, mogla da bude strana i nejasna. 

Natura Siberica nosi sertifikate s ICEA, ECOCERT, COSMOS STANDARD, BDIH – premda bi i samo jedan od ovih uglednih sertifikata bio dovoljan za poverenjue u to da je kozmetika prirodna. 

 

Natura-siberica-logo

 

ICEA (organizacija za sertifikate organskih proizvoda iz Italije); evropski sertifikati prirodne kozmetike Eco Bio i Ecocert garantuju čistotu formulacija. Proizvodi nose i pečat Cosmos standard (osnovan od strane francuskih Eco Certa i Cosmebio, itaijanskog ICEA, nemačkog BDIH i britanskog Soil Association).

Ljubitelji prirodne kozmetike nisu ostali ravnodušni na ove vesti, i Natura Siberica se danas prodaje, osim u Rusiji, i u Americi, Japanu, Turskoj, Nemačkoj, Švedskoj i Španiji – pa i Srbji, kao jedina kozmetika na svetu sa sertifikovanim organskim ekstraktima sibirskih trava, bobica i ostalog bilja.  Uz minimum sintetičkih aditiva, brend pokušava da sačuva od davnina poznatu moć ovih biljaka u kozmetičkim preparatima.  Najmanje 95% sastojaka je biljnog porekla. Nema silikona, petrohemisjkih derivata, parabena, veštačkih mirisa i boja.

Za sebe sam odabrala dva preparata na bazi pasjeg trna, biljke o čijim bogatstvu već ponešto znam, koja je uz sibirski bor, jedna od ključnih baznih biljaka Natura Siberice.

 

IMG_6475

Kada isprobavam novu kozmetiku, volim da počnem s negom tela ili kose. Ako prođe test, onda može i lice. OSim toga, ovu kutiju sam pozajmljivala za fotografisanje teme o lepoti u Sensi, i već tada sam odlučila da je nabavim za sebe.

Zato sam odabrala Puter za telo na bazi pasjeg trna. Privlačno pakovanje – sa tipičnim ornamentima i logotipom Natura Siberice – 300 ml putera. Jer ovo jeste puter. Nije balm, nije mast, nego baša puter – po svojoj teksturi.

 

IMG_6051

 

Ako ne znate šta je pasji trn, to je onaj grm iz parkova sa opakim bodljama, koji se u jesen okiti grozdićima narandžastih bobica. Ispostavilo se – i to nije jedino Natura Siberica otkrila – da su ove bobice pune vitamina A i E, koje štite kožu od prevremenog starenja, vitamina C (više od borovnice) koji ubrzava oporavak, plus vitamine B, K i PP, i elemente u tragovima. Zapravo, kažu da 100g ovih bobica obezbeđuje dnevnu količinu potrebnih vitamina u ishrani. (Weleda ima liniju proizvoda za negu i sok od pasjeg trna, Logona ovaj sastojak uveliko koristi u antiage nezi) U bobicama su još supstance sa antibakterijskim i protivuapnim svojstvima, i ulje koje koža lako upija, i koje na njoj jača onaj zaštitni lipidni sloj.

Evo ga, to čudo prirode, u mojoj bašti, prošle jeseni.  S tim što Natura Siberica koristi altajski pasji trn.

 

IMG_5438

 

Natura Siberica ga je odabrala za jednu od dve noseće biljke svoje kozmetike. Druga je ulje semenki sibirskog bora,  koje ima jedinstvenu kompoziciju nezasićenih masnih kiselina, amino kiselina. Sadrži više vitamina E od maslinovog ulja, više nazasićenim masnih kiselina od ribljeg ulja. Idelano za čuvanje elastičanosti kože. Zato ćete ga naći u gotovo svakom Natura Siberica proizvodu, pa i u ovom puteru.  Nema parabena, nema sulfata. Nema štetnih supstanci.

Miris je citrusno-kiselkast, svež, traje dok ga nanosite, ostane u kupatilu, ali sa kože nestane relativno brzo. Ako niste ljubitelj prirodne kozmetike, miris je jedino što vam se možda neće dopasti. Probajte ga u radnji, pomirišite  i odmah ćete znati da li ga želite. Meni je miris u prvi mah bio neobičan, a već posle prvog mazanja postao prijatan, liči mi na priču o pasjem trnu i pristaje ovom puteru.

Premda deluje masno, na prvi pogled, na koži nije tako.

 

IMG_6486

 

Gust i grumenčast kada se izvadi iz kutije, veoma se lako razmazuje, i relativno mala količina proizvoda se troši za negu tela.

Evo kako izgleda kada se tek nanese.

 

IMG_6488

 

I samo nekoliko sekundi kasnije.

 

IMG_6489

 

Koža ga veoma brzo upije, ona ostaje meka, a taj osećaj, i elastičnost koju, verovatno zahvaljujemo prisustvu ovih ulja i glicerinu, traje veoma dugo.

Natura Siberica kaže da je ovaj puter namenjen osobama sa suvom i veoma suvom kožom. Čak i ako nam koža nije inače suva, tokom zime sigurno jeste. I on zaista pomaže. Odlična, prirodna, zimska nega.

Natura Siberica ima dobar odnos kvaliteta i cene. Ovaj puter za telo je oko 1.500 dinara.  

Drugi proizvod Natura Siberice koji sam kupila je “leave-in” preparat za kosu. Sprej koji se nanosi na kosu nakon pranja, pre ili posle sušenja, sa namenom da je zaštiti tokom sušenja, olakša češljanje, da volumen i glatkoću, i olakša stilizovanje.  Sprej oblaže i hrani vlas. Sastav je sjajan: ulje pasjeg trna, marokansko arganovo ulje, ulje sibirskog lana ekstrakti nevena i sleza, proteini svile.

 

IMG_6484

 

Mogu odmah da vam kažem da sve ovo radi.

Volim ove proizvode, i prethodno sam probala PhytoKeratine TermoActive. Volim osećaj glatke kose kao svila, a da pritom znam da ona nije prekrivena silikonom.  Nekoliko puta prsnete sprej na kosu i ona postaje laka, glatka, lepršava i svilenkasta.  Nema osećaja slepljivanja, nema otežavanja vlasi – to je nešto što mojoj tankoj kosi nikako ne treba. Naprotiv, kosa je rastresita i deluje bogatije.

Ako ste skeptični prema prirodnim mirisima, ovaj će vam se sigurno dopasti: cvetno sladak, ali ne i napadan. Nikako ne volim prejake mirise u kozmetici, a ovaj je dovoljno intenzivan da vas obraduje, i dovoljno dikretan da vas ne guši.

Cena bočice je takođe oko 900 din, Verujem da će mi trajati večno, jer se veoma sporo troši.

Natura Siberica prodaje se u nekoliko vlastitih prodavnica u Beogradu. 

Organic Shop je ime još jednog prirodnog brenda koji se prodaje u istim radnjama, i proizvodi ga ista firma kao i Natura Sibericu – samo je nešto jeftiniji.  Kupila sam Organic Shop šampon od algi, veoma mi prija, pa ću vam o njemu verovatno pisati. U istoj radnji, i od istih uvoznika i proizvođača – je još jedan brend, Planeta Organica.

Da li ste probali nešto od ovog brenda?

 

Ostavite komentar

Ana T on 30/01/2015

Prvi put čitam recenziju nekog njihovog proizvoda i baš mi je drago da je pozitivna. Jedva čekam da probam i ja nešto, mada još nisam odlučila šta bih pre :)

Ljiljana on 31/01/2015

Ana, odlican je sastav i vrlo pristupacne cene.

Marijana on 31/01/2015

Natura Siberica je davno stigla u Hrvatsku, a ja sam velika ljubiteljica njihovih proizvoda!Koristila sam serum i kremu za lice, kremu za njegu vrata i dekoltea, šampon za kosu i regenerator, masku za lice. sa svim proizvodima sam izuzetno zadovoljna!

Ljiljana on 31/01/2015

Da, u Hrvatskoj imaju i dobar sajt. Znaci, i za lice je dobro?

Jelena Djukic on 31/01/2015

Baš sam danas prolazila pored njihovog štanda, u TC Stadionu. Baš je nešto intenzivno mirisalo na divlje jagode, ali nisam imala vremena da se zadržavam. Onako iz daleka, cene su mi delovale solidno.

Teodora on 31/01/2015

Čula sam i za njih o Organic Shop ali nisam ništa pazarila do sada. Super mi se čine proizvodi o kojima si pisala, moraću što pre da svratim do te prodavnice kod Terazija!

Ljiljana on 31/01/2015

Draga Teodora, malo je zbunjujuće jer ima i jedna veća radnja na Terazijama, nekakva dijetetika i kozmetika iz Sibira - to nisu oni. Natura Siberica je nešto ozbiljniji brend, i radnjica im je u Terazijskom prolazu, onom delu koji vodi u Balkansku, pored Idea samoposluge. Malecka, ali imaju fine preparate. Kupila sam i eterično ulje. Cene su im sasvim OK. U brendu Organic Shop imaju prirodna čista ulja jojobe, makadamije i sl.

marija on 31/01/2015

Probala sam Organic shop piling za telo ali sam nazalost alergicna na neki sastojak... Bas mi je bilo zao jer sam svasta jos htela da probam a sad ne smem :/

Ljiljana on 01/02/2015

Draga Marija, prirodna kozmetika je bezbedna od hemije, ali ne i od moguće alergije. Šteta, lepa je kozmetika.

Nataša Pivnički on 02/02/2015

*Ljilo,zaista je fantastično predstavljanje Natura Siberice.Dopadaju mi se i puter za telo i regenerativno ulje za kosu.Videla sam da u web šopu ne postoje ova dva proizvoda i jedino mi preostaje da vidim da li u Novom Sadu u ruskoj apoteci postoje neki proizvodi u franšizi.

Nataša Pivnički on 02/02/2015

*Moram da dopišem,jer sam upravo sada primetila u novom februarskom katalogu DM-a,da su proizvodi Natura Siberice dostupni i u ovim prodavnicama.

Ljiljana on 02/02/2015

Dobra vest, Nataša, pišite kada probate nešto.

Apartmani Beograd on 05/02/2015

Deluje mi kao kvalitetna kozmetika.Vredi isprobati.

Ljiljana on 13/02/2015

Vredi. A i dostupno je po cenama

Nasko on 06/09/2015

Dobro jutro mozete li mi reci koja je cena kreme sibirskog bora za psorijazu pozdrav.

Ljiljana on 20/09/2015

Nasko, ne prodajem tu kozmetiku, i ne znam o kakvom se preparatu radi, da li je od Nature Siberice (koja ima radnju na Terazijama u Beogradu) ili nekog drugog brenda.

Neca on 22/09/2016

Kolika je militraža? Nema ni kod njih na sajtu.

Ljiljana on 28/09/2016

Neco, nemam više kutiju ali mislim 200 ml.

Dančilo on 29/03/2018

Imam šampon, balzam i masku za kosu iz Oblepikha kolekcije i prezadovoljna sam kvalitetom. Svima bih preporučila da probaju i njihov crni sapun, definitivno najbolje sredstvo za čišćenje lica koje sam ikada probala,a isprobala sam zaista svašta. Imam mešovitu i osetljivu kožu i do sada je jedino čime sam bila zadovoljna Eucerinova micelarna voda. Sada ih kombinujem. Sledeći na spisku za shoping je definitivno serum od kavijara (primetila sam samo dobre recenzije...).