IMG_6591

 

Kada kažem sertifikovana prirodna kozmetika, pomislim na Nemačku. Njhov BDIH sertifikat bio je – i ostao – jedan od najcenjenijih, onaj kom se veruje (Nemci su to!), baš kao i brendovi koji ga nose.

Logona je jedan od ovih brendova, već godinama prisutna u Srbiji, u apotekama i “prodavnicama zdrave hrane”.  Logona ima sve što ozbiljan brend treba da ima: linije za sve tipove i stanja kože lice, mirisnu prirodnu negu tela, a meni je, priliom posete Logoni, pažnju privuklo nekoliko zanimljivih, i ne tako čestih proizvoda.

Uključujući i hidro-lipidni fluid koji sam odabrala za testiranje.

Logona Age Protection Hydro-Lipid balance

Možda već znate za “hidro-lipidnu barijeru” koja čuva kožu od spoljnih uticaja i isušivanja? Ova prirodna smeša vlažećih i masnih (lipidnih) materija leži na površini kože kao fini film. Više masti u ovom filmu, znači masniju koža. Manjak vode, znači dehidracija. Manjak masti, znači suva koža. Prva uloga hidratacije je da održi dobro izbalansiran odnos masti i vode u koži.

I evo, Logona nam nudi “hidro-lipidni balans” u preparatu iz svoje antiedjž kolekcije sa pasjim trnom. Pardon, u Logoni ga zovu “vučji trn”. I nije antiejdž, jer se to kosi sa filozofijom prirodne kozmetike, za koju je starenje prirodno i – lepo. Zato je umesto antiejdž, ovde reč o liniji “Age Protection”. Mala igra termina koji u svom sastavu imaju famozno “age”.

 

IMG_6606

 

Preparat je, kako mu ime kaže, doslovno sastavljen od vodene i uljne faze, dvofazan. Dvofazne preparate nemamo često – ili barem ja nijedan nisam probala – u oblasti nege. Uglavnom ih znamo kao čistače šminke sa zone oka.

Zašto je, onda, Logona napravila dvofazni preparat za negu?

Sva kozmetika se sastoji iz vode i ulja. Da bi sve to smućkano ostalo u formi kreme ili fluida, potreban je emulgator, posebna supstanca koja drži ulje i vodu na okupu. Logona je ovim preparatom, naprosto, izbegla emulgator, sasvim u duhu prirodne kozmetike: jedna supstanca, koja koži nije neophodna, manje.

Preparat mi je Logonina saradnica Nikoleta, kozmetičar, predstavila kao jedan od omiljenih proizvoda klijenata, i upotrebila ga na mom licu nakon tretmana koji mi je radila. Osećaj je bio dovoljno dobar da ga bez razmišljanja izaberem kada me je pitala koji bih Logona proizvod volela da probam. Plus čarobne reči hydro-lipid.

Koristim ga već danima, ispod kreme i verujem da bi, da je leto, bio idealna podloga za neki preparat za zaštitu od sunca. Ideja ovog preparata – nečega između seruma, tonika i fluida, jeste da ojača hidrolipidni film, i da se preko njega može naneti krema. Takođe se, za one sa masnijom kožom, može se koristiti i kao samostalna nega, i kao podloga za šminku.

Sadrži ulja vučjeg trna (koji sam navikla da zovem “pasji trn” jer ga već imam u nekim prirodnim preparatima), plus ulja jojobe, soje i semena brokolija. Tu su i ekstrakti belog čaja (antioksidant), bambusa (za baršunast izgled), kamelije i vučjeg trna. Sastav je prirodan i – odličan.

 

IMG_6595

 

Preparat je pakovan u staklenu bočicu sa prskalicom, u kojoj je oko dve trećine vodena, i jedna trećina uljna faza – ukupno 30 ml. Potrebno ga je dobro promućkati pre upotrebe – tako se vodena i uljna faza privremeno sjedine u fluid. Fluid se naprska na lice – ili što je praktičnije na ruku, i nanese na lice.

Na trenutak samo, dok nanosite preparat, imate osećaj ulja, ali već čim ste ga naneli, koža je meka, vlažna, a ako imate suvu ili dehidriranu kožu, sledi i osećaj ugodnosti koji će potrajati neko vreme. Kada preko nanesete i kremu, koža se oseća stvarno dobro.

Ako volite ulja, volećet i ovaj preparat koji manje masti i brže vlaži. Ako ne volite ulja, ovaj preparat će vam biti prava doza masnoće na koži.

 

Šta još ima Logona?

U liniji Age Protect od vučjeg trna tu je još dnevna i noćna krema, fluid, krema za zonu oka, pena za čišćenje kože i lifting serum. I plus, CC fluid “8 u 1”. U tih osam funkcija su hidratacija, zaštita od pigmentacije, prekrivanje, regeneracija… Sastav je odličan, baza je od soka aloje, tu su mnoga biljna ulja i ekstrakti, a boja je veoma lepa i brzo se stapa sa kožom. Prekrivanje je, barem koliko sam imala prilike da probam na ruci, nalik na CC kreme – više se može govoriti o ujednačavanju tena. Osećaj na koži je baršunast.

 

IMG_6534

 

Zanimljivo je da ova linija u sebi ima hijaluronsku kiselinu, netipično za sertifikovanu prirodnu kozmetiku – što me je navelo da se raspitam za njeno poreklo. Da, ona se dobija bakterijskom fermentacijom, osim što ovde, kao podloga, služi soja koja je sertifikovana (organska i nije GMO).

Glina za kosu

 

IMG_6546

 

Od proizvoda koji su mi privukli pažnju istakla bih neobične preparate za kosu. Ovde ne govorim o šamponima i lakovima – koje Logona takođe ima – nego beloj glini u prahu za čišćenje kose, Lavaerde. Prah se u dodiru sa vodom se pretvara u gel za pranje kose.  Glina za sebe vezuje nečistoću i suvišnu masnoću. Ovaj blagi način pranja čuva prirodni masni omotač koji štiti kosu i kožu glave. Postoji varijanta u prahu i gelu, a i Ghassoul linija na bazi zelene gline za masnu kosu i osetljivo vlasište. Sigurna sam da je ovo sledeći na listi proizvoda od Logone koje želim da probam.

 

IMG_6542

 

Logona ima i “farbe” – namerno reč stavljam pod navodnike, jer je reč o mlevenom bilju koje poput, pakovanja stavljamo na kosu, a najbolje postiže smeđe i crvene tonove. Ove boje ne mogu da posvetle kosu, a prednost im je u tome što kao pakovanje osim farbanja i jačaju kosu. Nekada sam koristila kanu, i ove su mi boje zanimljive.

 

IMG_6539

 

Ono što često tražimo od prirodne kozmetike su dezodoransi. Logona ima roll-on u liniji nege tela Energy sa limunom i đumbirom. Veoma lep miris. Ipak, od linija za negu tela, najprivlačniji miris za mene ima Harmony,  linija sa dunjom i vanilom. Nikako ne volim veštačke mirise vanile u kozmetici, a u ovoj liniji je veoma blag i utopljen u meki voćkast miris dunje.

 

IMG_6537

 

Logona u svom centru ima i mali kozmetički centar, u kom sam uživala u divnom tretmanu za hidrataciju i regenaraciju kože, zasnovanom na maskama, tonicima i kremama iz linija sa ružom i vučjim trnom.

Nikoleta Beleslin, kozmetičkarka meke ruke i iskusnih pokreta, ne samo da je uradila tretman u kom sam uživala, nego me je provela i kroz celu Logona priču, lako i nenametljivo. Posle mnogo godina u ovom poslu, naučila sam da cenim umetnost komunikacije, koja učini da se u nečijem društvu odmah po upoznavanju osetiš prijatno, bez viška (ili manjka) razgovora, bez tema koje te ne zanimaju, bez agresivnosti u promociji. Nikoleta pripada ovakvim osobama koje nećete tako često sresti u kozmetičkim salonima.

 

IMG_6559

 

Logona je nastala u Hanoveru sedamdestih godina, kada je grupa prijatelja na talasu evropskog, i posebno nemačkog, entuzijazma za očuvanje prirode i organsku ishranu i negu, otvorila malu prodavnicu sa nekoliko prirodnih preparata za negu. Uskoro su počeli da prodaju svoje preparate i u drugim radnjama, a 1977. su otpočeli proizvodnju prirodnih preparata za negu tela. Danas Logona ima preko 200 preparata sa BDIH i NaTrue sertifikatima prirodne kozmetike.

U Srbiji se prodaje uglavnom u Lilly apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

 

Da li koristite nešto od Logona kozmetike?

 

 

 

Ostavite komentar

Uncle Abadash on 16/02/2015

Logone sam svesna na policama vec neko vreme, ali ne znam gde mogu da nadjem sve ovo divno sto ste opisali. Zvuci vise nego odlicno.

Ljiljana on 16/02/2015

Draga Nataša, prodaju se u Lilly apotekama uglavnom. I još u Maslini i nekim prodavnicama zdrave hrane. http://www.logona.rs/prodaja/beograd.html Ova glina deluje kao musav posao, ali me ipak zanima. Probala sam ranije maske sa belom glinom (Cinq Mondes) i baš volim belu glinu. Ako može da pere zube može i kosu:)

Prirodna kozmetika on 19/02/2015

Jako bih volela da probam njihove gelove za tuširanje, mazalice za telo, dezodoranse i pogotovu Lavaerde kolekciju :)Kreme za osetljivu i mešovitu kožu, kao i okoloočna su jako kvalitetne i divno mirišu! Lepo ste predstavili njihov asortiman, kod vas je svaki članak mala priča!

Ljiljana on 20/02/2015

Draga Ivo, hvala na lepim rečima. Da, vredi probati ovaj brend, naročito ako voliš prirodnu kozmetiku.

Teodora on 22/02/2015

Koristim njihovu Silicium Vegetal kremu i jako mi prija. Ja sam takođe ostala posebno očarana linijom za negu tela sa mirisom dunje i vanile i nameravam da isprobam nešto od tih proizvoda :) Nemci definitivno znaju šta rade kada je u pitanju prirodna kozmetika.

Ljiljana on 25/02/2015

Teodora da,Nemci su čudo kada je prirodna kozmetika u pitanju. Najvise brendova koje znam su njihovi.

Pasji trn, i sok i krema – Budilepa on 07/03/2015

[…] lice, Logona me je obradovala svojim Hydro Lipid Balance dvofaznim losionom za hidrataciju, o kom sam, takođe, nedavno detaljno pisala. Što ga više […]