20151111_134717

 

Ne postoje čudotvorne anti-age kreme koje umanjuju bore preko noći. Ali dosledna i dobro odabrana nega može da napravi veliku razliku – posmatrano  na duži rok. Prava nega pomoći će da, u okviru genetike koja vam je data, dobijete najviše što možete. Zato u mojoj anti-age rutini nisu samo kreme i serumi, nego sve ono što je važno da usporite znakove starenja na licu: od čišćenja do UV zaštite.  

 

Čišćenje

Ujutro lice čistimo da skinemo ostatke noćne nege i sve ono što je koža, tokom noći, izbacila kroz pore. Uveče – sve ono što se nakupilo tokom dana.  Ako kožu ne očistite dobro, možete na nju naneti bilo kakav skupi serum, on neće uraditi baš ništa.

 

20151111_135057

 

U mojoj rutini čišćenja je uvek neka micelarna voda (trenutno Noreva Sensidiane, zasita odlična), koje koristim samostalno ili nakon čišćenja šminke mlekom ili dvofaznim rastvorom za zonu oka. Volim pene za čišćenje – ali samo ako su veoma dobro formulisane, tako da ne isušuju kožu – Neostratin Exfoliating Wash je odličan preparat, koji ima i kiseline za blagu eksfolijaciju površinskih mrtvih ćelija. Obično koristim mleko pa penu, ili balzam za čišćenje pa penu.  Više o pravilnom čišćenju kože pročitajte u ovom prethodnom postu.  Tonik nije preparat za čišćenje – on je završnica ovog procesa, skida ostatke čistača i priprema lice za dalju negu, osvežava ga i reguliše PH, a može imati i druge namene, zavisno od vrste. Martina Gebhardt tonici su se pokazali odličnim – a ovaj od ruže mi je najbolji.

 

Serumi

Vrhunac svake nege, ujedno i najskuplji preparati su serumi. U njima je veća koncentracija aktivnih supstanci, a lakše su teksture od krema, pa se koriste ispod njih. Neki od seruma ima fluidnu teksturu pa mogu da posluže i kao samostalna nega – ako imate masnu kožu. Serumi se koriste barem dva do tri puta godišnje, ili ako je koža umorna (od sunčanja, gripa, vežbanja, nesanice…), ali kako godine napreduju, tako i serume koristim češće – sada već redovno. Neki serumi imaju i instant delovanje – koža odmah po nanošenju izgleda lepše.

 

20151111_135512

 

Premda serume uvek povezujemo sa anti-age formulama, to ne mora da bude tako, postoje i serumi za hidrataciju, ili umirivanje kože. Darphin serumi su mi omiljeni, preparati za čisto uživanje, uz divni efekat blistave kože. Lierac Liftissime je mlećno-fluidne teksture, pruža divan osećaj na koži i ima stvarno zanimljive sastojke. Jedan od favorita među serumima mi je i čuveni Lancome Genifique, stvarno sjajan serum. O nekim od ovih preparata biće još reči u zasebnim tekstovima. Dr Sebagh Serum Repair je jedan od vodenastih seruma na bazi hijalurona koje koristim uglavnom pred šminkanje, jer ima brzi efekat na toniziranju i zatezanju kože. Pročitajte više o ovom serumu – mada je ovo brend koji se kod nas više neće uvoziti.  Serume koristim sa različitim hidratantnim kremama – odnosno ispod njih – prateći pravila o vrstama kozmetike o kojima sam pisala nedavno. 

 

Retinol i kiseline

Barem dva puta godišnje – i to uglavnom u periodu jesen-proleće, u svojoj nezi imam retinol ili voćne kiseline, a najčešće obe supstance. Retinol u kremama i serumima, voćne kiseline u pilinzima, kremama i tonicima.

Ovo su dokazani anti-age borci i stimulativni za korišćenje, jer stvarno brzo pokazuju rezultate.

O retinolu sam pisala ranije dužu priču pa pročitajte, RoC Pro Correct serum je uvek uz mene barem jednom godišnje, a kada kažem “kiseline” – bilo alfahidroksi, bilo pollihidroksi, ja zapravo mislim NeoStrata – američki brend od kog je sve sa tzv. voćnim kiselinama i krenulo.

 

20151111_134827

 

La Roche Posay je pre godinu ili dve kreirao hvale vredan serum za lice sa retinolom,  koji sam sa zadovoljstvom potrošila i uvrstila u svoje retinolske favorite kada je kozmetika u pitanju.

Guam Glikolna maska sa 20% glikolne kiseline je pravi kućni hemijski piling, koji daje brze i neposredne rezultate čiste, glatke i svetle kože. Nažalost, Guam preparati za negu lica više nisu dostupni u prodaji kod nas. 

Hidratacija i zaštita

Osim onih krema koje nose ime anti-age, veoma su važne i druge hidratantne i/ili zaštitne kreme koje će rešavati trenutne potrebe vaše kože. I one su anti-age mada na njima to ne piše – jer samo zdrava koža koja ima dobar balans vode i masnoće može lepo i da izgleda.

 

20151111_141337

 

Ovde su neke kreme koje su mi dosta pomogle.

Weleda badem kada poželim nešto veoma hranljivo – kada moja koža deluje veoma isušeno – gotovo isključivo tokom zime.  

Dr Nola for skin Xerosensa je hrvatska dermokozmetika namenjena suvoj i osetljivoj koži. Osmislila ju je dermatolog dr Ivana Nola, a u ovoj koloekciji na bazi ši putera, hijaluronske kiseline, bez parabena, možete naći i sindete za lice i telo, noćnu kremu, micelarnu vodu. Ova divna dnevna krema sa ši puterom mi je bila omiljena nega, divno je čuvala vlagu i jačala prirodan zaštitni sloj  na površini kože. Cela 

Neostrata BioHydrating Cream je krema sa polihidroksikiselinama koje su nežnije za kožu od alfahidroksi, a odlične za hidrataciju – ovoj kremi se obraćam kada imam uticaj da je moja koža žedna i uvela. I konačno, tu je Dr.Hauschka Med krema za lice – neophodna prva pomoć za saniranje bilo kakvih isušenih, dehidriranih, iritiranih, crvenih zona na koži. Vrlo delotvorna, brzo umiruje i sanira probleme.

 

Ulja i uljni serumi

Ulja koristim već godinama, redovno. Dobro, tokom leta nešto manje, tokom zime večernja nega se podrazumeva uz ulja, a ako je jedan od onih mraznih dana kada grejanje radi bez prestanka, biram bogata ulja koja primenim uz masažu na licu, vratu i dekolteu. Od ovih na slici to su La Prairie (već potrošen) i Vichy – ulja koja se mogu koristiti i tokom dana, recimo kao dodatak kremi.

 

20151111_141608

 

Ona se razlikuju od uljnih eliksira na bazi esencijalnih ulja koja se koriste samo noću – i koja su lakša po teksturi. Takva su sva Darphin aromatska ulja/eliksiri. Radije ih doživljavam kao vrstu seruma nego kao prava ulja. Kod ovakvih preparata suština nije u čuvanju hidrolipidnog filma, niti u vrednim lipidima, vitaminima i omega kiselinama koja ulja mogu da imaju, nego u delovanju esenciija. Zato se ovi uljni eliksiri nanose u minijaturnoj količini, tek nekoliko kapi na celo lice i vrat, i preko njih se nanosi krema. Darphin uljni eliksiri su pravo blago. Ako možete sebi da ih priuštite, nećete pogrešiti. Skupi su ali se troše veoma sporo i deluju sjajno.

 

Pilinzi i maske

Jednom nedeljno uradim neki od pilinga – ali i svaki put kada poželim da koža izgleda lepše, a šminka bolje stoji. Postoji više vrsta pilinga – abrazivni, enzimski, hemijski – abrazivne koristim samo ako su veoma, veoma nežni sa sićušnim česticama. Enzimske koristim najčešće jer su najnežniji – Darphin Mild Aroma Peel je savršenstvo. Erborian piling ima “čestice” ali je zapravo enzimski, veoma blag i prijatan. Pročitajte više o njemu na blogu Moj neseser.

Posle dobrog pilinga koža je prosvetljena, bore se manje vide, a kozmetički sastojci bolje prodiru u kožu – pa posle pilinga uvek stavim ili masku, ili serum.

 

 

20151111_142110

 

Volim maske: pre svega hidrirajuće i umirujuće, jedan od favorita je Dr.Haushka Revitalizujuća maska. Drugi tip maski koje obožavam su maske od gline – posebno one od bele gline.

Cinq Mondes maska od gline je pravo malo čudo: ja je koristim kao lifting masku, jer tako deluje na moju kožu, iako je njena prevashodna namena pročišćavanje kože.

 

Zaštita od sunca

Već godinama je najvažniji  anti-age adut – zaštita od sunca. Kremu za lice  za zaštitu od sunca  držim uz redovnu kozmetiku i koristim i tokom zime kada je blještav sunčan dan.  Moji računi sa suncem su, nevezano za ubedljive naučne dokaze o njegovoj štetnosti za kožu, i lične prirode, jer sam tokom jednog leta opuštenog uživanja na plaži došla kući sa deset godina starijim licem, smežurana i izborana. Trebalo je podosta pilinga i nege da se to sanira. Flekice i dalje dobijam svake godine, pege na nosu pokušavam da doživim kao deo ličnog šarma, a u fazi sam dermatološkog uklanjanja keratoza sa kože.

 

20151111_142643

 

Ipak, volim sunce, mnogo. Sunce nam je i dalje potrebno. Jedino… uz zaštitu i umereno. Kremu za sunce birajte po stanju kože. Ja sam ove tri koristila tokom leta.

I sad kad me neko pita kakva je antiage nega – dobiće ovakav, kilometarski odogovor. Jer je sve  podjednako važno. Anti-age nega nije ništa drugo nego pravilna nega, uz dobro odabrane preparate prilagođene trenutnim potrebama kože. 

Ostavite komentar

sanja on 16/01/2018

Ovde nedostaje nega oko očiju.

Ljiljana on 16/01/2018

Pa u pravu ste Sanja. Moraću da apdejtujem.