Jul 2018. Četkice od bambusa

Jeste li spremni za smak sveta? Za klimatske kataklizme? Ja nisam.  

Gunđate li na poplave, žege kad im vreme nije, kišna leta, mlake zime bez snega? Ja gunđam. 

Pomislite li da treba da date neki svoj mali doprinos smanjenju zagađenja? Ja pokušavam:  u torbi nosim ceger, ponekad dva. Nosim činije za voće na pijacu, u korpi mog bicikla (barem kada je lepo vreme). Ne kupujem jednokratne flašice za vodu. Recikliram papir, plastiku, flaše, odeću i organsko đubre (u kompostu u bašti). Sadim i negujem neke biljčice. 

Ali vozim kola, kupujem novu odeću, vozim se avionom, koristim kozmetiku u kojoj ima silikona i mikročestica, neumerena sam kada pustim toplu vodu… daleko sam od eko-anđelčića.

Ipak, jedna stvar o kojoj nikada nisam razmišljala kao o zagađivaču je – četkica za zube

 

A onda sam dobila Altereko četkicu za zube od bambusa. Neko je u toj firmi prepoznao moju naklonost prirodnoj kozmetici, gađenje na kese, gunđanje na plastične flaše… i pomislio da sam osoba na dobrom eko-putu i da zaslužujem još malo podsticaja.

Četkice nisu u rangu kesa i plastičnih flaša, ali zagađivač jesu. Plastične su, a svakih nekoliko meseci treba, po preporuci stomatologa, a i po zdravom razumu, zameniti četkicu. U onu veeeeliku hrpu plastičnog otpada, koja je, kažu, skoro tri puta teža od nas samih (svih ljudi na svetu). baciti još nekih 100 grama plastike. Da li će baš to biti ona poslednja kap koja će planetu toliko razljutiti da odluči da nas se, nekom biblijskom kataklizom, otrese? Ili će to raditi mic po mic, k’o zmija žabu: ovde poplava, ovde suša, ovde tornado. Ko zna.  

Tek, četkica je tu, spremna za upotrebu i reciklažu. 

 

Godinama koristim Curaprox soft četkice, još uvek se sećam osećaja otkrovenja kada sam posle neke “oral B” ili ko zna koje četkice iz samoposluge prvi put probala ovu na preporuku svoje zubarke. Bez povređivanja desni, mala glava četkice koja stiže svugde, besprekorno čišćenje. 

Ipak, odlučila sam da dam šansu četkici od bambusa koju sam dobila. 

Ona je takođe soft, a vlakna jedina na njoj nisu razgradiva.  

 

 

Glava sa vlaknima je znatno veća od moje uobičajene četkice, i to mi je predstavljalo najveći problem prilikom pranja zuba. Navika je čudo, pa ni vlakna nisu bila kao kod četkica koje koristim: mekša su, savitljivija i nešto malo razređenija.  Uprkos tome što je osećaj drvene drške i u ruci i u ustima mnogo lepši od osećaja koji daje plastika, nisam uspela da se naviknem, jer je pranje zuba jedna intimistička i specifična rutina koju nije lako promeniti nakon mnogo godina.

Ipak, nisam odustala odmah. Odlučila sam da pokušam sa manjom, dečjom četkicom, ali na mojoj listi za kupovinu je, svakako, prelepa Altereco kutija od bambusa u kojoj se četkice nose na putovanja. 

Ako ste u potrazi za ekološkim četkicama za zube, preporučujem da probate. Altereko četkice prodaju se na tri prodajna mesta u Beogradu (Maslina, Kedrova priča i Apomarket), ali i posredstvom Altereko sajta

 

 

 

Ostavite komentar

Svetlana on 19/07/2018

Eto, da nije Vas ja ne bih znala da uopste postoje ovakve cetkice. Upravo komentarisem clanak sa ukucanima i deca bi odmah da kupimo da probaju(mada verujem da je cena dosta jaka). Ali problem je u susenju cetkice. Mislim da nikad ne moze dobro da se osusi izmedju pranja zuba.Kod mene cetkice stoje u casici u ormaricu (da ne pada prasina na njih)i tek onda ne mogu da se osuse. Posle par dana,pretpostavljam, ce se vec stvoriti budj ili ce da se usmrduckaju

Ljiljana on 20/07/2018

Svetlana, suši se normalno, ali kraj ne sme da joj bude u vodi. Najbolje su čaše začetkice koje imaju rupice kroz koje odlazi voda na dnu. a cena joj je oko 450 din. Osim toga, mislim da četkice ne treba držati u zatvorenom, bolje je da se suše. Vlaga pogoduje bakterijama, a mislim da je malo prašine manji problem:)