Svake godine se lansira preko 1000 novih parfema u svetu, a taj se broj iz godine u godinu povećava. Navika naših mama, ili baka (zavisi kojoj generaciji pripadate) da imaju jedan parfem za ceo život  tzv. “signature scent”, nije više aktuelna – ili je barem redefinisana: imamo jedan ili dva omiljena mirisa koja su stalno tu, i one prolazne koje, nakon što ispraznimo bočicu, retko kada ponovo kupimo.  Ali iskušenje je ogromno, novi mirisi – ali i novi parfemski brendovi u tzv. “niche” parfemskoj zoni niču brzinom koju ni parfemski blogeri ne mogu da isprate. 

Pronaći miris za sebe nije lako, a uobičajena preporuka je da u parfimeriji probate tri do četiri mirisa na bloteru (papiru za probu), potom suzite izbor na dva i naprskate ih na kožu, pa odete kući. Tek kada se miris razvije i konačno nestane sa kože, znaćete da li ga i dalje želite: da li vam je i dalje privlačan kada su iščezle prve sveže “gornje” note, da li je dovoljno dugotrajan na vašoj koži, dovoljni intenzivan za vaš ukus… 

Čak i tako, moguće je da u parfimeriji probate samo one mirise koje vam prodavci ponude po svom izboru, one koji imaju najjaču reklamu ili naprivlačniju bočicu… U ovom tekstu ću vam pričati kako sam se ja snašla u jednom ludom mirisnom okruženju, i pokloniću vam nekoliko uzoraka veoma različitih,  pa i  neuobičajenih mirisa da ih probate i testirate svoj parfemski ukus. 

 

 

ESXENCE je velika izložba niche parfema koja se održava na proleće u Milanu, a ja sam ga prvi put posetila prošle godine. Akreditovana kao novinar i veoma znatiželjna, kročila sam u ovaj ludi svet mirisa. 

 

 

Poput bilo kog sajma, ovde su štandovi brendova veoma različiti, po količini uloženog novca, entuzijazma i kreativnosti: od štandova na kojim je tek par uzoraka, do raskošne postavke venecijanskog brenda  The Merchant of Venice, gde su na osvetljenim postoljima  istaknute bočice od muranskog stakla neverovatnih boja. 

 

The Merchant Of Venice štand

 

Dosta je kreativnosti uloženo i u “blotere”: od običnih papirnih traka sa logotipom brenda, do instalacija sa specijalno dizajniranim posudama u kojima su najrazličitije tkanine, od svile do tvida, koje treba da vam miris naprskan na njih što ubedljivije prenesu. 

 

The Mechant Of Venice posude od muranskog stakla za mirisanje parfema; Onirico fragrances staklene kupe

 

Oblačići mirisa lebde u vazduhu, mešaju se,  prostor je zasićen mirisnim molekulima gde god da krenete, ali posle nekih pola sata, vaš nos se adaptirao i više vam to ne smeta, pa počinjete da razaznajete različite tonove. Najjači je “oud” ili “agar”, (skupa orijentalna supstanca dobijena iz smole agarovog drveta koja nastaje kao odbrambena reakcija kada ovo drvo napadnu gljivice), pa ako krenete za ovim snažnim orijentalnim tragom nepogrešivo ćete doći do štanda Spirit of Dubai,         parfemskog brenda nastalog pre dve godine. 

 

 

Mnogo zlata, brokata i arabaski,  neko će doživeti kao kič, neko kao primer tipične istočnjačko-arapske estetike.  Svejedno, mirisi su sjajni. Probala sam njihov uniseks Oud, koji uz ubedljivu auru ouda odaje i šafran, sandalovinu, pačuli… koji potcrtavaju razne nijanse ove skupocene supstance. Oud ili agar može mirisati zemljasto, drvenasto, medno, toplo, oporo, i ova slojevitost je deo čari koje nudi oud. Ipak se moja pažnja najviše zadržala na mirisu Majalis, raskošnom spoju začina poput kardamona, tamjana, urmi, duvana, meda, ruža… ako volite jake i slojevite mirise, ovo je prava stvar. Cena njihovih mirisa je oko 240 dolara. 

Pošto je bilo očigledno da mi se Majalis dopao, dobila sam uzorak uvijen u brokat na kom je u zlatotisku ispisana priča o parfemu.  Nisam odolela ga pokažem video snimkom.

 

https://www.instagram.com/p/BU2dC9plo9D/?hl=sr&taken-by=budilepa

 

Još jedan brend koji je privukao moju pažnju mirisom, ali i konceptom,  potpuno je drugačiji. 

Uer Mi je još jedna mlada i za mene potpuno nova kuća, minimalističkog dizajna, bočice su pakovanje u kutije od recikliranog kartona.  Mirisi nam prenose doživljaj  koji osećamo kada nosimo određene tkanine: kašmir, baršun, kožu, džins ili svilu, pa se po ovim tkaninama zovu i parfemi.  Neobično ime parfema ima značenje: “Nosi me!” – “Wear me”. 

 

 

Ostala sam opčinjena kašmirom, (Uer Me AB Cashmere) mirisom tople, svetle, zlatne aure, čiji zaštitnički zagrljaj greje dušu, uljuljkuje vas u osećaj sigurnosti, pruža osećaj elegancije, poput klasičnog Pradinog kašmirskog bež kaputa. Siva ambra i sandalovina dva su njegova udarna aduta.  

 

 

Osim uzorka parfema, na štandu su mi poklonili i uzorak kreme za telo sa mirisom AB CASHMERE, jedan od sjajnih primera dobro komponovane kreme koja ima miris identičan parfemu, uz to dovoljno snažan da je možete koristiti i umesto klasičnog mirisa u spreju. 

ISABEY štand posetila sam po preporuci Sandre Raičević Petrović, urednice parfemske encikopedije Fragrantica/Pun Miris, koju sam pred put pitala kako da se snađem na ovom mestu punom meni nepoznatih brendova. Sandra mi je rekla da imaju jednu od najboljihh gardenija, a kada sam je probala bilo je jasno da je reč o jednom od najlepših mirisa belog cveća, bogatom, senzualnom i ženstvenom.  Ova francuska kuća koja se poziva na svoje pariske korene iz 1924. godine, ima još jedan miris belog cveća, La Route de Emeraude, sa jasminom, tuberozom, ružom, sandalovinom… 

 

 

Prekrasne bočice, sjajni mirisi. 

U celoj ovoj mirisnoj gunguli može vam se lako dogoditi da prođete pored skromnog, neupadljivog, a tako važnog štanda OSMOTHEQUE, najznačajnijeg parfemskog muzeja na svetu, čuvara parfemske istorije. Osmotheque vode entuzijasti, “muzej” je smešten u Versaju, a u njegovim frižiderima su i neki legendarne i kultne mirise davno nestalih brendova.  Znajući simbolički i finansijski značaj parfema za Francusku, očekivali biste da štand muzeja (kao i sam muzej) bude raskošniji. Ipak, ovde ćete videti izložene bočice u kojima su uzorci parfema o kojima ste mogli damo da čitate: ljubazne domaćice štanda će vam natopiti bloter mirisom koji odaberete. na primer Guerlain Jicky, verziju pre modernizacije i reformulacije prema novim parfemskim normama koje nalažu izbacivanje potencijalnih alergenih esencija i većine sastojaka životinjskog porekla. 

 

 

POKLON ZA VAS – TESTIRAJTE SVOJ NOS

Neke od uzoraka koje sam dobila na Esxenc-u pokloniću vama, pa zato u nastavku svoje mirisne avanture pričam o brendovima čije vam mirise poklanjam. 

 

 

Hajmo dalje niz holove Esxence sajma. Put me je vodio do minimalističkog štanda brenda Miller et Bertaux, sa parfemima pakovanim u “apotekarski” jednostavne providne bočice sa belom etiketom. 

 

 

Dobro, slika je mutna, pravljena na brzinu u gužvi sajma, ali imate ideju kako mirisi izgledaju. Brend su kreirala dva Francuza, životni partneri, a mirisi su izrazito prefinjeni, elegantni, često vam deluju kao nežnija verzija nekog mirisa koji možda znate…  Green, Green, Green and Green je bio jedan od mojih favorita, meki medni citrusni miris sa drveastim notama. Vama poklanjam Shanti Shanti, inspirisan Indijom, sa pačulijem i ružom, začinjen kardamonom.

 

 

Sledeći miris u mom poklonu za vas je Calamity J, brenda  Juliette has a Gun – miris koji možete kupiti i kod nas.  Ovo je, kako u brendu kažu, “muški miris za žene”, pa taman onoliko koliko je ženstvenosti u legendarnoj Kalamiti Džejn, pa miris miriše po koži, duvanu, pačuliju i viskiju.  Najpre kreiran kao limitirano izdanje, zadržao se u stalnoj postavci brenda, jer je odličan. 

 

 

Treći miris u paketu za vas je Orchid Men brenda Frapin. Neko je u parfimeriji Metropoliten prokomentarisao da su tako valjda mirisali “nekadašnji najveći frajeri i face”, pa ne bih imala mnogo šta da dodam ovom opisu. Bergamot mek u otvaranju mirisa, diskretno začinjen biberom, tu je negde i miris kože, a kod ovog parfema je dobra strana to što se ne menja previše od otvaranja do nestajanja sa kože. Inspirisan je francuskim bokserom, šoumenom, ratnim pilotom, biznismenom, nemirnim duhom – Žoržom Karpentjeom čiji je nadimak bio  Orchid Man. 

Frapin je brend koji obožavam – za mene u ovom brendu nema lošeg mirisa, nažalost brend se više neće prodavati u Srbiji i polako izlazi iz parfimerije Metropoliten, gde je ostalo tek nekoliko Frapin mirisa.  

 

 

Četvrti miris u mom poklonu za vas je prelepi Byredo Baudelaire.  Švedski brend koji je brzo stekao orgomnu popularnost, ovaj je miris posvetio poeziji velikog pesnika. Ovo je taman, dekadentan, dubok miris koji mogu nositi muškarci i žene,  u njemu su tamjan i zumbul, pačuli i koža, biber i kleka. 

 

 

Peti miris koji vam poklanjam je još jedan uzorak koji sam dobila na Esxence-u, pripada brendu The Merchant of Venice, Rosa Moceniga,  iz Murano kolekcije brenda, veoma prefinjen miris ruže koji se provlači kroz sve (gornje, srednje i donje) note.  Očaravajući, nežan, ženstven.

 

 

Kada smo već kod ruže, evo i šestog mirisa koji vam poklanjam. Rosa Flamenca, brenda Les Parfums de Rosine. Francuski brend potpuno posvećen varijacijama na temu ruže, nekada se prodavao i kod nas, ja sam volela njihovu letnju ružu (Rose d’Ete) i mušku ružu (Rose Homme). Rosa Flamenca se, koliko znam, više ne proizvodi, pa je ovo ekskluzivan tester, u njemu je citrusno-začinska ruža koja vam se mora dopasti. 

 

 

I konačno, sedmi miris u mom paketu (za svaki dan u nedelji po jedan), jedini koji nije iz “niche” zone, Lancome La Vie est Belle, miris koji je stekao munjevitu slavu, zasenio mnoge klasike brenda, i udobno se smestio na mesto top liste najprodavanijih mirisa na svetu. Sa razlogom, La Vie Est Belle  je sjajan parfem o kom sam već pisala, pa pročitajte ovde

Uzorak koji vam poklanjam spada u “lux” uzorke, jer je pakovan u bočicu koja je identična onoj u kojoj je i originalan parfem. 

 

 

Šta treba da uradite da dobijete ovaj paketić? 

Napišite mi u komentarima na ovom postu koji su vaši omiljeni mirisi i zašto ih volite. Kakve asocijacije bude, koje emocije, kada ih nosite, uz koju odeću… Sve što mislite da je zanimljivo.  Ako želite, uz to možete dodati i koji vam je miris od ovih u paketu najzanimljiviji i zašto.

Čekam nestrpljivo vaše mirisne priče. 

 


Hvala vam na sjajnim pričama o vašim parfemskim iskustvima, razmišljanjima ili ljubavima. 

Bilo mi je jako teško da biram prema tekstovima, pa sam odlučila da odluči sreća. 

Dobitnica je Dunja. 

 

 

Ostavite komentar

Milica on 10/01/2018

Dok sam bila srednjoskolka obozavala sam parfem Le jardin od Max factor-a.To je bilo nesto najdivnije sto je moje culo mirisa osetilo.Od tada lutam...istrazujem.Zaljubim se u parfem ali ne i on u mene....brzo se zasitimo...nema duge,uzajamne ljubavi.

Tijana on 10/01/2018

Najpre zelim da Vam kazem da ste jako lepo docarali i opisali sve parfeme. Volim sve mirise osim onih jakih koji guse. Obozavam parfeme jer me uvek neki parfem vezuje za neki deo zivota pa tako cim osetim ponovo taj miris setim se tog trenutka.Prazne bocice koje su zanimljivog oblika cuvam jer ne volim da kupujem jedan parfem vise puta. Mirise delim samo na letnje i zimske jer nisam vesta u prepoznavanju mirisnih nota ako mi se miris svidi kupujem i koristim dok mi ne dosadi. Par puta mi se desilo da mi se parfem svidi previse na nekom i kada ga kupim i koristim na meni mi ne mirise isto. Prosto mi ne stoji :) Najzanimljiviji mi je la vie est belle jer sam cula koliko su drugi odusevljeni njime i bas bih volela da znam sta je to posebno u njemu da odusevljava :)

Jovana on 10/01/2018

Moj omiljeni parfem ikada je Escada Fiesta Carioca. Kad ga stavim podseca me na letnje poslepodne koje je posle toplog prepodneva ulepsano kisom. A od ovih testera volela bih svaki da probam jer nisam nikada imala priliku da ih probam.

Emina Lekpek on 10/01/2018

Svaki od parfema koje sam koristila u nekom periodu me jednim mirisom vrate na najvaznije dogadjaje iz tog perioda. Zbog toga cuvam sve bocice parfema koje sam ikad koristila, jer me u sekundi posalju na neko drugo mesto. Nikada se nisam susrela sa niche parfemima, pa mislim da bi ovo bila odlicna prilika da pokusam da pronadjem sebe u tome. :)

Katarina Živković on 10/01/2018

Veoma mi se dopao ovaj tekst o parfemima, posebno zato što si vešto rečima prenela to kako ti se dopadaju ovi parfemi, a ujedno nam prenela i deliće svog iskustva sa sajma! Svi ovi uzorci su za mene nepoznati, tako da bih veoma uživala dok eksperimentišem sa njima i tražim onaj koji najviše odgovara mojoj koži. Probala sam samo La vie est belle, koristila sam ga prethodne 2-3 zime, i to je za mene jedan od nepravazidjenih parfema, čini mi se da nikad ne može da dosadi, posebno mi se svidja sto ima tu jaku notu, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. A moji omiljeni parfemi su Dolce&Gabanna light blue, koji me podseca na leto, more, svezinu, i koji moram da imam uvek pre ruci. A za specijalne prilike uvek ostavljam crni Chanel, njega koristim samo kada sam izuzetno elegantna, doterana i idem na neko posebno mesto. :)

Dunja on 10/01/2018

Lepo ste opisali sve parfeme i zaista je odlican izbor uzoraka za poklon, volela bih da probam neke nove mirisne note. Dugo trazim za prijateljicu Chloe Innocence 1995 godina pa bih iskoristila i ovu priliku da zamolim za informaciju ako neko zna gde ima da se kupi. Vise se ne proizvodi pa mozda neko ima skrivenu bocicu :)))

Ljiljana on 11/01/2018

Eh, ti mirisi koji se više ne proizvode...

Nataša on 10/01/2018

Moj omiljeni ikada parfem je Versace bright Cristal,Mada volim sve od Versace-a,bukvalno mi se svi dopadaju,a ovaj mi je bio prvi parfem pa se mi je mozda zato najdraži i uvek se njemu vracam.Osvezavajuc je,lagan,a opet postojan.Podseca me na dane kada sam bila bas bas mlada i sve te divne trenutke.Nikada nisam probala ni pomirisala niche parfeme,a volela BiH da probam,mozda nadjem povremenu zamenu za moj Versace!

Elma on 10/01/2018

La vie est belle <3 ostale zelim da probam :)))

Jadranka on 10/01/2018

Moram da priznam da ni dan danas ne mogu da kažem da sam za sebe pronašla onaj jedan parfem "za sva vremena", ako bih tako mogla da nazovem ono što ste Vi označili kao “signature scent”. Ipak, ima onih koje uvek s radošću "prošetam". To su Givenchy "Ange ou demon", Calvin Klein "Obsession Night" i među novijim parfemima Gucci "Bloom". Volim ih jer sa njima imam osećaj kao da gravitacija popušta, tek toliko koliko da se "odlepim" od zemlje i onda, iako zvuči šašavo, kao da ne hodam već poskakujem. Da, šašavo! Možda nalik blagoj opijenosti... Tako ispada da oni zapravo "prošetaju" mene :) Dopada mi se priča koja prati Spirit of Dubai. Kada je reč o poklon setu, posebno ste me zainteresovali za brend Frapin.

Bjanka on 10/01/2018

Moj omiljeni miris je dugo bio CK eternuty muski i zenski, koristila sam oba, zavisi od raspolozenja.Sada vec imam par razlicitih koje kombinujem, ali se uvek vracam njima. Zasto se vracam njima verovatno zato sto su mi to prvi mirisi koji sam probala, a probala sam dosta posle njih, koje mogu stalno da nosim, u bilo koje godisnje doba, jednostavni su i elegantni istovremeno,barem meni. Sa njima sam prosla mnoge trenutke i bude mi dosta secanja.

Eva on 10/01/2018

Hvala na divnom tekstu! Moj omiljeni parfem je Yardley Sea sprey, nadam se da se tako piše... Taj miris pamtim i dan danas virtuelno osetim... :) Volim ružin miris, ali još nisam našla "taj miris", ali tražim... Volela bih da probam od testera The Merchant of Venice, Rosa Moceniga ili Rosa Flamenca. U Shanti Shanti isto ima i miris od ruže, ime mi se sviđa. Najviše bih volela da preko Interneta sve pomirišem, nadam se da u buduće i to će biti normalno... Hvala, srdačan pozdrav: Eva :)

Ivana Kojic Ilic on 10/01/2018

Da nisam imala prilike da procitam ovaj tekst ostala bih u neznanju povodom svih zanimljivih cinjenica u tekstu vezanih za sajam u Milanu (meni do sada nepoznat) i za proizvodjace parfema (do sada takodje nepoznate) te da je moguce umesto namirisanog papirceta dobiti uzorak parfema u elegantnoj i originalnoj bocici. Silom prilika konzumiram samo parfeme koji su u komercijalnoj prodaji kod nas a neki redak, poseban parfem koji se proizvodi u malom serijama

Andrea on 10/01/2018

Obozavam BVLGARI OMNIA AMETHYSTE jer me nekako podseca na leto, lagan mi je jer ne volim jake mirise a opet elegantan. Trenutno sam opsednuta Boss The Scent parfemom, ali se jos nisam odvazila da ga kupim, u procesu sam odlucivanja jer nisam sigurna u postojanost na mojoj kozi, ali kad sam pomirisala oborio me je sa nogu...

Ivana Kojic Ilic on 10/01/2018

Dakle, nisam nikada probala parfeme koji se mozda proizvode u ograničenom broju, u porodicnim manufakturama i slicno a zelela bih. Od svakog parfema sustinski tražim samo jedno-personalizaciju tj. da mirise kao da je napravljen samo za mene!! Takav utisak i miris koji mi bukvalno daje krila i cini da se osecam kao svemocna žena ima parfem brenda Trusardi "My land". Nosim ga u svim prilikama i uz sve odevne kimbinacije jer zaista smatram da je on najbitniji deo mog autfita-gde je ovaj parfem tu je moje mesto, moje parce zemlje! Volim i Gucci "Flora Gardenia", ciji miris nesumnjivo vodi na jedno mesto, u bastu moje bake u kojoj sam cesto boravila u detinjstvu. Zaklela bih se da medjutim mirisima bastenskog cveca osetim ponekad i mirise povrća koje sam brala i deteline i svačega jos poznatog iz tog perioda.

sanja on 10/01/2018

YSL-ELLE,neprevazidjen!Uzorci...pa mogla bih da probam...

Marijana on 10/01/2018

Što se tiče parfema, mislim da ne mogi da zamislim kako stvarno mirišu na osnovu opisa i videa. Nisam do sada nikada imala priliku da probam takav kvalitet. Hvala Vam puno na detaljnim opisima, bočice su divne :) Verujem da su i parfemi.... Pozz

Sanja Mitic on 11/01/2018

Mogu samo da zamislim kako vam je divno bilo na ovom skupu! Ja nisam probala mnogo parfema ali otprilike imam neke svoje favorite! Ovo je divna prilika da se proba nesto sto verovatno nikad ne bi imala prilike! Svidja mi se ovih dana Hugo Boss Orange! Ali volim i malo sladje kao Chacharel Lou lou! Prvi vise volim kad je toplije a drugi kad mi je hladno! Prvi za dan a drugi za vece! Prvi me napuni nekom radoscu i energijom a drugi me uspavljuje i umiruje! Pozdrav!

Violeta on 11/01/2018

Eau de Eden,divan,najlepsi :). Sa njim sam ,jednostavno,ja ja.Leprsav,zavodljiv,svez. Ocajna sam sto ga vise ne proizvode. U svakom parfemu trazim njega.

Aleksandra on 11/01/2018

Jako ti zavidim na ovom iskustvu. Od parfema koje poklanjaš probala sam samo La vie Est belle i iskreno, u velikoj sam dilemi već mesecima da li da ga kupim. Moji mirisi su: Chloe edp - Volim ga jer je romantičan i nežan i pristaje mi uz karakter Barberry - My Burberry jer ga je za mene izabrao moj partner kao prvi poklon koji sam od njega dobila pre nekoliko godina. Budi u meni neke lepe emocije i jako mi je drag. Jako bih volela da isprobam ove testerr, možda mi pomognu da se odlučim za sledeću kupovinu.

Ljiljana on 16/01/2018

E Aleksandra, više sreće drugi put.

Natasa on 11/01/2018

Odlican tekst, svidja mi se sto je svaki parfem opisan detaljno, skoro da mogu da osetim miris svakog. Od ovih parfema jedini koji sam koristila je La vie est belle i to mi je jedan od omiljenih parfema, ali bih jako volela da probam i ostale.

Ana on 11/01/2018

Najomiljeniji miris jeste parfem iz kozmetike Avon, Pure blanca. Privukla me je njegova umerenost i prijatna nota. Vrlo je blag i nosim ga najvise leti jer se odlicno uklapa uz sunce. Ovde mi se najvise dopao La vie est belle, zbog pohvala i lepog pakovanja

Jasmina BS on 11/01/2018

Parfeme obozavam. Oduvek mu je culo mirisa bilo prilicno razvijeno,tako da i ljude razlikujem po mirisu,kuce,gradove... Ono sto je zanimljivo je da kad mi miris coveka ne odgovara nekako se to poklopi i sa njegovim karakterom. Jos uvek mu je u nozdrvama poznat miris mojih roditelja iako ih vec dugo nema... Mirisi su za mene oblak kojim plovim u snove neke samo meni znane,budi isto sto i dobra knjiga,dobra slika ili muzika... Od vasih uzoraka mi je zagolicao mastu onaj indijski...verujem da je pun slojeva i iznenadjenja. Kad kupujem mirise/nekad bilo jer sad ne putujem vise-zdravlje mi ne dozvoljava/ uvek bih se odlucila za set minijaturnih mirisa pre nego za jedan veliki. Radoznalost valjda... Moj parfem svih vremena je Lancom Magie Noire. To je bio prvi parfem koji sam kupila od svih para kad sam kao student putovala u London. Nikad ga nijedan nije prevazisao-zasto ne znam ...Mozda sam uz njega najbolje sanjala?

Jelena Mitrovic on 11/01/2018

Meni se omiljeni parfem menja. Pre svega zavisi od raspolozenja, prilike, a bogami i od godisnjeg doba. Leti mi odgovara nesto kao Live Irrestible - Givenchy, dok mi je Samsara pogodnija za zimu, a od jeftinijih je to Enigma. Ne moze svako da ih nosi, ali meni bas prijaju. La vie est belle mi je univerzalni vojnik, cini mi se da ne znam osobu kojoj se ne bi dopao, pa tako i meni. A od ovih silnih blazenstava iz posta, mozda bih najvise volela da onjusim na svojoj kozi Majalis. :)

KatrarinaStojiljkovic on 11/01/2018

Obozavam slatke mirise, toliko slatke da bi pojeo sebe samog kad zamirises. Vanila, karamela, mosus, sjajno. Otvorena sam i za nove izazove, mirise. Volim da pomirisem, isprobam. Leti mi odgovaraju citrusni, ali slatko, mmm... Lancome sam jedino probala iz ovog paketa i ja sam od onih koje su odlepile za tim parfemom :) Ostale bih volela da probam :)

Natasa Glisic on 11/01/2018

Najviše me privlači byredo (izvinjavam se ako nisam dobro napisala), medjutim još od postova koje čitam kod Jelene BeautyAxiom imam neodoljivu želju da isprobam njihove, pogotovo onaj za Natasu . U problemu sam velikom da pronađem odgovarajući parfem i ima tome par godina, trenutno koristim Gerlan Salimar i svidja mi se, za ovo zimsko vreme, inače jako volim toaletnu vodu Caudalie ruža, Nuxe parfem!

Natasa B on 11/01/2018

Umetnost u staklenoj boci koja se stvara sa emocijom, prodaje elegancijom, snazna toliko da moze probuditi, nekad uspavanu otmenost u svakoj od nas. Dovoljna je kap Yves Saint Laurent Cinema, da me podseti da snazi emocija, nijedan cilj zacrtan na pragu mojih tridesetih nije nedostizan.

Jelena on 11/01/2018

Omiljeni parfem mi je hypnôse od Lancôma koji predstavlja ceo moj zivotDugo ga koristim i kad god ga stavim kao da se u proslost vratim !Trenutno koristim La vie est belle ujedno i najzanimljiviji sa vase liste, fantastican je....pssst pri kraju mi je

Neda on 11/01/2018

Moram da priznam da ove navedene parfeme nisam koristila.Svojim opisom si me zainteresovala za uzorak br.4. Inace najvise volim sladunjave parfeme...

andjelica_p on 11/01/2018

Za pocetak, zelim da te pohvalim, blog je fenomenalan, svaki tekst citam sa zadovoljstvom. Sto se tice parfema, nikada nisam bila neki stručnjak, uglavnom sam birala parfem na osnovu trenutnog raspoloženja. Menjam ih dosta često jer mi vremenom isti miris dosadi. Zimi koristim jace parfeme, svakako ostavljaju bolji utisak na ljude u mojoj okolini. Dosta si nam lepo prenela utiske o ovim uzorcima, na osnovu toga mi se cini da bi mi se mozda najviše dopao Byredo Baudelaire, volim te parfeme koji imaju muski ton. Svakako bih volela sve da probam, jer nazalost nisam imala prilike.

Ružica on 11/01/2018

Redovno pratim sa velikim interesovanjem novosti na ovom blogu. Obožavam kozmetiku, šminku, parfeme ... obožavam parfem koji ume da obori s nogu :), jak, upečatljiv,koji se oseti u vazduhu dugo iza mene, u isto vreme snažan ,ženstven, nežan,moćan... jasmin,mošus, pačuli... volim cartier parfeme, tako moćan miris,nameće se sam, osvajajući sve oko sebe... prvo mene, a zatim i okolinu, poslednji koji sam koristila je pantera cartier, divan osećaj da možeš sve kad lepo mirišeš ! Lancome La Vie est Belle, si , opium, chanel

Daniela on 11/01/2018

Iskreno, nemam parfem koji mi je omiljen. Imam nekoliko njih koje volim, i svaki od njih je nekako obelezio neke moje etape odrastanja. Trenutno koristim La vie est belle, jer sam ga dobila od oca za rodjendan.

Ristić Vesna on 11/01/2018

Omiljeni mi je bio Escadin Into the blue, nažalost se više nr proizvodi. Imam utisak da mi retko koji parfem „lepo stoji“, jer mi osim za tah niko nikad nije reko da baš dobro mirišem, a izmenjala sam razne... Eto i dalje lutam, pa bi set uzoraka bio super poklon. Čini mi se da su svi ovi parfemi „jači„ možda na kraju ispadne da mi te note leže...

Brankica Marković on 11/01/2018

Svi oni pricaju neku pricu sebi svojstvenu. Volela bih da probam neke od ovih parfema, a za mene je najbolji Ultra Violet...

Sanja Stanišić on 11/01/2018

Snovi su cesto put u podsvesnost našu. U magiji su to parfemi. Magične formule parfema predstavljaju često našu svest i podsvest.Oni nas okrepljuju, motivišu, inspirišu. U samo jednom udahu, jednom trenu smo preneti iz snova i mašte u stvarnost. Posebni parfemi prizivaju određene odgovore i uslovljavaju našu svest pomoću asocijacija. Nekad delujem emotivno, nekad samouvereno, nekad puna elana, optimizma, nekad neki parfem umiri sva moja čula. Uz pomoć parfema možemo postići gotovo magične efekte na naše psihičko, emotivno stanje a i stanje osoba oko nas. Volim kad parfem predstavlja mene u datom trenutku.A parfem koji mene definitivno predstavlja jeste KAŠMIR...Volim ga jer to sam ja...

Tatjana Stanišić on 11/01/2018

Volim da me ljudi prepoznaju po parfemu...Volim ono kad mi neko kaze...,,Osetio sam negde parfem koji ti koristis i setio sam se tebe". Volim kad neke ljude samo kap parfema podseti na mene , a onda kao na filmskoj traci krene sve ono sto su doziveli sa mnom...Volim kad cujem da tamo kuda ja idem za mnom ostaje moj miris....Onaj koji predstavlja mene i sve ono sto sam ja... Nekako se uvek vezem za odredjene parfeme i predstavljaju zastitini znak mene...Olympea je moj omiljeni parfem i on je zaštitni znak mene...

Slavica on 11/01/2018

Kakve su nam misli takav nam je zivot"...rece otac Tadej davno. Ako znamo da mirisima mozemo da promenimo svoje misli, onda oni i imaju magijsko dejstvo i zauzimaju pocasno mesto na tronu naših neophodnih sitnica. Zato uvek biram one koji promene moje raspolozenje za tili cas i koju mi dodaju notu samopouzdanja, savrsenosti...VICHY je baš taj

jass on 11/01/2018

Versace Bright Cristal je po mom mišljenju miris broj jedan, postojanog je mirisa i definitivno je svake pare vredan :) a još jedan miljenik moj u pogledu parfema je onaj koji se zove Cafe-Cafe, podseća me na srednjoškolske dane i za bezbrižnim životom sne :) U svakom slučaju, pronaći sebi odgovarajući parfem nije nimalo lako, i to zna vrlo dobro svako, a Vama hvala što ove mirisne uzorke delite, i što da nas oduševite želite :)

Ljiljana on 12/01/2018

Jasmina pa u stihu! Hvala!

Minja on 11/01/2018

Moj omiljeni parfem i preporuka za sve dame ja Guerline Insolence ljubičasti. tako je jedinstven, nesvakidašnji, karakterističan, postojan i malo žena ga koristi. Nećete vjerovati kako sam za njega prvi put čula prije nekoliko godina-čitajući intervju pjevačice Severine gdje pšominje da je to jedan od njenih omiljenih. odmah sam otišla u parfimeriju i probala ga. Od tada, ne prestajem da ga imam. Probajte ga, molim Vas. Svako dobro. Ja znam da ne mogu učestvovati u nagradnoj igri jer nisam iz Srbije, već RS, ali ljubav prema parfemima i kozmetici želim podijeliti kroz komentar. Ljubi Vas i voli Vaša Minja iz Banja Luke

Biljana on 11/01/2018

Ovaj La Vie est Belle me tako mami i smesi mi se. Obozavam slatkastu vanilu i opojan miris jasmina. U svakom mom parfemu ta dva sastojka su neizostavna. Volim da se smejem,volim da me parfem odnese u carobne vrtove opojnih mirisa cveca,svezine,zanosa..volim da mastam,a miris me za cas vrate u neke prosle dane,ili odnesu na neke obale mora,otvore vrata nekog drugog sveta..Uzivala sam u vasim recenzijama,puno uspeha u onome sto volite.

Jovana on 11/01/2018

Moj prvi pravi parfem, koji me je i potpuno osvojio, jeste White tea. A za njega sam se odlučila posle recenzije na ovom blogu. Kada se stavi, White tea donosi neki citrusni prasak, koji nije napadan, već kreativan i nepredvidiv, divergentan, drugačiji od drugih. A onda dolazi smirenost i balans. Kako je sve ovo spojeno u 1 parfem, ne znam, ali ja ga obožavam Sinoć sam sanjala neki očaravajuć parfem sa otmenim mirisom ruže, zbog koga je neko (ne znam ko) baš želeo da me pomiriše. Možda je to baš Rosa Flamenca, ko zna ☺

Jelena on 11/01/2018

Nikad ni jedan od istaknutih parfema nisam probala,cast i zadovoljstvo je imati takav raskos u svom okruzenju ❤❤❤

Nevena on 11/01/2018

Parfemi su divnii i prelepo ste opisali svaki pojedinacno,sad jos vise zelim da ih probam! Svaka cast na trudu!

Ljilja on 11/01/2018

Draga Ljiljo, jos jedna predivna avantura kroz koju ste nas proveli tako da makar malo osjetimo dio atmosfere i mirisa u tom carobnom svijetu parfema. Na mnogo foruma i blogova sa citala da parfeme dijele prema godisnjem dobu,pa ima posebno za zimu,posebno za ljeto,te proljece i jesen. Ja ih ne dijelim tako,nikad nisam,izbor parfema mi je iskljucivo vezan za onaj koji pozelim bas tog dana da nosim. Omiljeni je tesko izabrati,ali Guerlian L'Instant Magic mi je toliko njezan,a opet na neki nacin razdragan da osjetim da mogu da poletim. Volim puderaste note,ali ima dana kad volim i one reskije kao sto mi je YSL Manifesto Elixir. La Vie Est Belle mi je tiha patnja i nadam se da cu ga jednog dana posjedovati,jer nije samo zelja da ga probam vec da ga imam u svojoj kolekciji,Nesto me privlaci njemu. Onaj koji mi je najvise privukao paznju iz Vase price je Uer Me Cashmere.

Ljiljana on 11/01/2018

Hvala Ljiljo na pohvalama i na tome što ste podelili svoje favorite sa nama

Bojana on 11/01/2018

Wooow

Ana ivankovic on 11/01/2018

Ja sam odusevljena tekstom,sve je lepo prikazano i opisano,inace jako volim parfeme,a nisam imala priliku da probam nijedan od ovih,a cula sam sve najbolje o njima bas bih volela da probam uzorke!

Milena Bekovac on 11/01/2018

Izuzetan tekst. Docarali ste atmosferu sjajno. Ja bih verovatno ostala tamo zauvek.... Inace, godinama koristim Burberry Weekend, kad sam lose volje podigne mi raspolozenje a kad sam dobra , budem jos bolja... Pored toga, prosetalo se tu jos parfema tipa DCNY, E.Arden 5th Avenue i jos po neki tipa Benneton i Burberry body i beast ali jedna stvar mi se nije dopala. Ne znam zasto ali prilican broj parfema ne osecam kad stavim. I umesto da ja uzivam u mirisu ispada da ostali osecaju moj parfem.... Ne znam da li se to drugima dogadja?

Ljiljana on 12/01/2018

Draga Milena, to što ne osećate svoj parfem je prirodno: čulo mirisa se adaptira i nakon nekih pola sata ne osećate miris koji vas okružuje, utoliko pre ako koristite često isti miris. Ovo se dešava svima i ne odnosi se samo na parfeme: ako kuvate neku jaku hranu u kući, posle izvesnog vremena više vam neće smetati miris, niti ćete ga osetiti. Na ovaj način nas naš mozak štiti od toga da ne poludimo:) zamislite da stalno osećamo sve mirise koji nas okružuju.

Biljana Kolakovic on 11/01/2018

Bez omiljenog parfema na sebi se ne osećam potpuno.Onaj koji me godinama ispunjava je Hipnotic od Diora.Sve što ste opisali je divno i culno baš kao i parfemi koje volimo.

Nataša on 11/01/2018

Sjajan tekst, momentano sam poželela da i ja posetim taj sajam! Moji omiljeni parfem je Reminiscence Paris, prosto zato što me od svih koji obećavaju morski miris, baš ovaj podseća na more. U red omiljenih spada i bukvalno sve što izbace Kenzo i Givenchy, imaju tu bogatu a osvežavajuću notu. Volim da isprobavam razne parfeme ali se uvek odlučim za nešto što nije baš slatko, puderasto i teško.

Jana on 11/01/2018

Jako tesko pronalazim mirise koje zaista jako dugo volim. Jos uvek nijednu bocicu nisam zavrsila do kraja. Nekako kada ih isprobam u parfimeriji mi se svide ali posle par puta kada ga nosim nekako mi to nije to. Od skoro sam zapocela misiju nalazenja svog savrsenog mirisa i pocela sam da citam dosta o parfemima. Mada mozda i trebalo da pokusam da nadjem neke ovako testere pa da ih koristim nekoliko puta. A i ko zna mozda je taj trazeni miris bas neki koji ste pomenuli :)

Senka on 12/01/2018

Oduvek sam osećala vanvremensku strast kad god osetim neke nove note parfema. Osećaj da mogu biti u bilo kom vremenu na bilo kom mestu, samo ako dovoljno udahnem mirisne note, su čarolija koja me i dalje nosi. Nisam mogla da predam srce samo jednom parfemu, uvek je nedostajalo to nešto da me zauvek spoji sa jednim i nastavljala sam potragu.. A, onda se pojavio Sicily, za mene baš taj koji traje kroz vreme. Obostrana ljubav koja će trajati, bez obzira što se moj omiljeni parfem više ne proizvodi. Poslednju bočicu sam trošila na proputovanju kroz Portugal i iako deluje kao neobičan spoj, Portugal, Sicily i ja smo na tom putovanju postali jedno. Sicily će me zauvek podsećati na vetar koji juriša sa Atlantika i nezaboravnu noć lepljivu od sećanja. Na fado zvuke koji vode u lavirinte sećanja, bude „saudade“ (čežnju) u potrazi za rastavljenim ljubavnicima. Na suze nesretnih ljubavnika koji se tajno sastaju samo u glasu fado pevačice.. sve strasnije i glasnije dok nas zvuci šamaraju, ljubavnici su ponovo otrgnuti iz zagrljaja, da se jednom opet traže i pronađu u glasu fado pevačice. To im je usud, zauvek. Negde među Remarkovim stranicama, u strmim ulicama, na obali Atlantika, ispisane su sudbine. Pišu se i dalje, lepše ili drugačije, šapnuće nam jednom vetar sa Atlantika ispreplitan sa mističnim notama Sicily-ja, te čarobne noći koja će zauvek mirisati na ljubav. https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=nSYl2ocJQi4

Ljiljana on 12/01/2018

Hvala što ste ovaj opis podelili sa nama, Senka.

Ana Milicevic on 12/01/2018

Zelela bih sve da ih probam

MARIJA on 12/01/2018

Miris mora da pokrene neku emociju u meni,poput dobre pesme..da ga osetim svim culima,da se najezim,da moj voljeni pozeli da me poljubi u vrat gde ga obavezno nanosim,da lebdi oko mene kao aura,kao stit,kao moj pecat...Omiljeni brend Lankom

Ina on 12/01/2018

Parfem je nasa licna karta. On govori o nama vise nego sto smatrate da uniformisani komad odevnog predmeta iz "Zare" govori o nasem stilu. Na osnovu parfema uvek savrseno procenim osobu. Ako osoba koja prodje pored mene mirise na puderasto cvetne note, tacno znam da se radi o neznoj slatkici sa plavim loknama :) Kada osetim orjentalne mirise sa primesima mandarine i sandalovine, pored mene zasigurno prolazi namunjena devojka sa stiklom 12cm i velikim naocarima za sunce, ispod kojih sakriva bezobrazni pogled. Moj omiljeni parfem sam ja - Thierry Mugler "Alien". Indijski jasmin, drvnaste note i beli amber i sam naziv mog parfema govore o meni kao da me poznajete :) Mami me jako i nikako da probam - Calamity J. "JULIETTE HAS A GUN". Za jake zene :)

Jovana on 12/01/2018

Volim ovakve Vase tekstove u kojima saznam puno zanimljivih informacija koje cini mi se nigde drugde na srpskoj blogosferi ne nnalazim :) Moje poznavanje parfema je oskudno, godinama sam zaljubeljena u Cacharel Noa, a pre toga sam korisitila Hugo Boss i to muski :D Tako da me vrlo vuce da pomirisem Calamity J. :) Sve najbolje Ljiljana :)

Aleksandra on 12/01/2018

Svaki parfem koji sam nekada koristila,vraca me u te dane,podseca na dogadjaje,na ljude koji su tada bili samnom!Mada najvise volim parfem Cobra.Moja majka ga je koristila i ja sam ga uzimala od nje,a ona je uvek vikala sto joj ga puno trosim!Moje mame nema vec 6 godina,ali cuvam jednu bocicu od parfema,i kad se uzelim mirisa moje majke,ja uzme m bocicu!!!

Bojana on 12/01/2018

Možda se sećate kada sam Vam pisala prošle godine o situaciji sa mojim čovekom koji ne podnosi parfeme? :) U svakom slučaju našla sam rešenje-odnesem parfem na posao i tamo se namirišem :) Dok se vratim kući prođe dovoljno vremena da se više ne oseća na meni..Elem, mnogo mi se sviđaju ovi Vaši pokloni! :) Ja volim gotovo svaki miris! Nikada mi se nije dogodilo da mi neki miris ne prija npr.u kozmetičkim proizvodima,hrani, parfimeriji... Jedini miris koji ne volim da osetim je miris vodke. Od ovih gore opisanih privlači me Uer Me AB Cashmere, Oud i Majalis. Ove godine sviđali su mi se mnogo Olympea (Paco Rabanne)i Nero Assoluto(Roberto Cavalli). Najviše volim puderaste mirise, tamne, višeslojne i guste, muzičkim terminima opisano one koji u sebi imaju neku malu disonancu tipa intervala sekunde, ali upravo to je ono što daje mirisu neodoljivu privlačnost i čini da osećate zanos..strast...Puno pozdrava! <3

Ljiljana on 16/01/2018

Sećam se Bojana. Hvala na ovom tekstu o parfemima

Jovana C. on 13/01/2018

Predivno sroceno. Na trenutak mi se ucinilo da prisustvujem samom dogadjaju, razgledam neobicne bocice i uzivam u mirisima. Hvala na tome! Prvi miris koji sam koristila je bila toaletna voda Gabriela Sabatini. Secam se prohladnog prolecnog jutra u Banji Koviljaci, suncevih zraka koji se promaljaju kroz lisce, povetarca koji nezno miluje lice i vesto se poigrava pramenovima kose, ostrog vazduha i mirisa borove sume, jorgovana i Gabriele. To je moj omiljeni miris. Miris koji me podseca na bezbrizno detinjstvo. Mislim da ne treba slepo pratiti trendove, vec uzivati u mirisima koji nam prijaju. Najvise su me zainteresovale Rosa Moceniga i Rosa Flamenca, jer me miris ruze asocira na neznost.

Ana on 13/01/2018

Slažem se da je danas veoma teško imati svoj signature parfem, onaj za sva vremena, a jedini koji mi se sviđa duže od 25 godina je Diorov Poison. Jedini parfem koji pamtim od ranog detinjstva jer je bio kućni inventar :) (mamin parfem) i bukvalno sam dovodila drugarice kad mama nije tu da ga mirišu! To je moja slika iz najranijeg detinjstva, to dečje oduševljenje "maminim stvarima" i najiskrenijim željama da prvom prilikom kada porastemo, i mi imamo svoj primerak :)

Danijela on 13/01/2018

Divno prezentovani parfemi. Ne zna se koji od kojih je lepsi. Kao mladja obozavala sam Poison i dugo sam ga koristila. Volim neobicne mirisne note.

Suzana on 13/01/2018

Pre svega, hvala na prelepom opisu. Moj omiljeni parfem je Chanel 5. Ujedno je to bio i moj prvi parfem koji sam dobila na poklon od bake. Secam se kako sam, dok sam bila manja, kradom uzimala njen i prskala se. To je parfem koji moze da se nosi uz svaku priliku. Elegantan, klasican, jedinstven. La vie est belle mi je privukao najvise paznje zbog preslatke bocice.

Dunja on 14/01/2018

H V A L A Jedva čekam da ih probam Bas ste me obradovali

Danica on 12/04/2018

Od kad znam za sebe volim parfeme, kozmetiku.Nikada nisam imala priliku da mi neko pokloni male uzorke parfema koje obozavam.Satima bih prolazila igledala parfeme.Obozavam djurdjevak i svaki parfem sa tom mirisnom notom.Hvala Vam sto postojite.Sa Vama uzivam gledajucii citajuci o parfemima.

Ljiljana on 24/04/2018

Pa onda probajte, Danice osim starog Anais Anais, i Scandal brena Roja Dove, i En Passant brenda Frederic Malle (poslednja dva su u Metropoliten parfimeriji.

Tatjana on 17/10/2019

Postovani ne znam da li jos postoji mogucnost slanja besplatnih uzoraka parfema,ako postoji htela bi da posaljte meni nekoliko tj koliko ste u mogucnosti moja adresa je Tatjana Popadic Brace Tatic 16 A 23300 Kikinda srdacan pozdrav i hvala unapred!

Ljiljana on 04/11/2019

Poštovana, ovaj je poklon odavno podeljen.

Silvana on 22/03/2021

ŽIVOT JE LEP...

Ljiljana on 30/03/2021

Lep, bogami:)